Nejste přihlášen/a.
V televizi ukázali,jak zahrádkářům zničila divoká prasata jejich výpěstky,ploty,ušlechtilé trávníky.Tak by mne zajímalo,proč je tato situace,když jsou prasata přemnožená,neřešena už několk let.Myslivcům se nechce,nebo divočina není atraktivní?Za pár let nás prasata roznesou na kopytech.
včera ukazovali v televizi, že cena divočáka je tabulkově 17 700 Kč. bylo to v souvislosti s možným odcizením při srážce s autem, kdy takto poškozený majitel vozidla sebere zvíře a odveze domů,pak se z něj stává zloděj. Pak tedy nevím, proč je myslivci trochu neproberou a maso neprodají. Pomohou lidem,přírodě a kapse.
To jsem zvědav jestli se tu neozve nějaký ten nimrod aby nám to vysvětlil.Oni ,když to prase střelí,tak ho pak musí dohledat a to musi po svých i třeba nekolik km..Tak asi proto. Nám prasata "zorala" před třemi lety louku a to dokonale.Děsím se toho,že družstvo znovu dá vedle nás kukuřici.Letos tam mají ječmen,tak to snad bude OK.Používáme proti nim spec. repelenty. zrovna včera jsem to byl "navonět".
A co tak náhrada škody? A co se tak podívat např. na mysl. zákon, jak je to vůbec s odstřelem zvěře, povolením, kdo to má řešit? Jestli si může myslivec jen tak picnout, a prodat? Co veterinář a pod? Kdysik se za odstřel i platilo, byla motivace...
Nevím jak kdysi,ale dnes je zvěř majetkem státu,takže proč bych platil já soukromníček platící dań z nemovitosti a ten,který za své udržuje pozemky. Náhradu jsem žádali,ale byl to evidentní problém a nechuť tak učinit ze strany lesní správy,tak jsme to vzdali.Tuhle jeli u nás "offroudem" dva nimrodi na posed a ptali se mě jestli můžou jezdit po mé louce .Že prý chodí večer na prasata.Já mu říkám,že ne. Že to sečeme a žádnou cestu tady nemáme a navíc je vlhko a nechceme tam vyježděné koleje.Říkám mu,že okolo vede cesta a ten kousek (cca 200m) k posedu pak musí pěšky. To jak myslicvci si můžou picnou či nemůžou mi je celkem jedno.
Myslivci, ti běžní, je sdružení amatérů. Mají svá povolání, projdou se a zarelaxují na posedu. Moc toho neudělaji, alespoň ne ti, co znám. Do lesa zajedou teréňáčkem. Někteří se se po špatné zkušenosti s bachyní s mladými bojí. Výjimka je pouze vzdělaný hajný, samozřejmě.
Jsou mezi nimi až pánové typu pytláků, osobně jsem našla mrtvolu statného daňka s uříznutou hlavou, kvůli trofeji. Hrůzný obraz bezcitnosti.
Dostávají pokuty od zemědělsky hospodařících za zničení úrody prasaty, třeba 100 000 Kč, to lze. To je mírně zmátoří, ne moc.
Prasata jsou opravdu přemnožena, stále se dodržuje doba hájení. Argumentují, že za Marie-Terezie to bylo také také, že je stejná situace v sousedním německu, že jich minulý týden zastřelili na honu15...
Takže jak na to:
1.Úkryt a množení probíhá např. v mlází, odtud jsem je jako slabá žena vyhnala navěšením 40 vlasových kuliček v punčochových podkolenkách, přesně do cestiček - chodníčků. Vlasy dodá vaše kadeřnice, nejlepší jsou nebarvené vlasy Větnamek. Doplňovat čerstvé. Nebylo tam prý ani jedno: Projdou, nezastaví se.
2. Týrat nimrody nápady jako: Proč to neděláte jako když v Praze zatočili s holubi? Do potravy antikoncepci, tvorové žijí, ale nemnoží se. Nepomůže to, našinci se uleví
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.