Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Děkuji všem

Od: babajaga® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, děkuji všem, kdo mi pomohlia poradili, jak se vyznat v Praze Dejvicích. Vaše rady a plánky mi pomohly, zvládli jsme to v pohodě. Jako poděkování zasílám mašinky.

Děkuji všem

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

Tak to byl Albatros. A teď ještě nějaké další...Jaga.

Děkuji všem #2
lidus*

Hlavně, že se výlet vydařil. Mašinky jsou to krásné.

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Marcelko, dnes jsem si na Tebe vzpomněla - byli jsme v Zubrnicích ve skanzenu na "Podzimu na vesnici" a je tam také železniční muzeum :) Tak jsem na Tebe a vnoučata myslela, jak se vám to vydařilo :)

pt®
hodnocení

0x

"babuško", krásné mašinky a takové jezdily a vozily mně, když jsem byla malá, héééč. - stařenka

hodnocení

Stařenko, mě vozily taky. Jezdili jsme k babičce a dědovi, mamka mě pokaždé nastrojila, růžové šatečky s volánky, bílé punčocháče. Já ráda koukala z otevřeného okna, ty saze mi lítaly do očí, tekly mi slzy a já to rukama rozmazávala po obličeji. Při vystupování mamka pokaždé vytáhla z vlaku místo cukrové panenky malé ušmudlané černé čuně.

U nás na Pardubicku a Hradecku jezdily hlavně "všudybylky", silné parní lokomotivy. Však se také jedna podílela na ohromném železničním neštěstí na podzim 1960. Srazila se u Stéblové s motorovým Hurvínkem a zemřelo tehdy 118 lidí. Mně bylo 5 let, ale dobře si pamatuji, jak si lidé o té hrůze vyprávěli.

To jsem ale smutně skončila a to jsem nechtěla. Hezký večer všem.*mala* Jaga.

ferda60*

1960, tak to mi bylo pár měsíců. Tahle nehoda byla neštěstí na pokračování - po srážce strojvedoucí parní lokomotivy vyroštoval (podle předpisů!) žhavé uhlí do kolejiště, jenže tam byla vyteklá nafta z nádrže toho motoráku. Začalo to hořet...

Jinak také dík za pěkné obrázky i vzpomínku. Zatím ještě můžeme alespoň koukat (většinou) z toho otevřeného okna, ale nová doba už přinese klimatizaci a tak i s touhle romantikou bude konec. Oficiální rozloučení s párou na dráze bylo, tuším, v roce 1981.

Tátův fotoaparát, který jsem si nechal už jen na památku, má na poudře propálené celuloidové okénko od saze na nádraží jako památku na dobu páry.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]