Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Porušování pravidel - co dál s tím?

Od: bena* odpovědí: 52 změna:

Hezký den všem čtenářům i adminovi.

Často se stává, že rádcové, ale i tazatelé poručují pravidla poradny. Sám to vidím v rubrice, kteoru navštvuju a píšu tam nejčastěji, Počítače a příslušenství. Nejčastěji se tam porušuje pravidlo Z7, ale vyjímkou není i Z4 /ikdyž to je snad to nejmenší/, Z1 a Z9. Příspěvek se většinou smaže nebo se uzavře otázka, případně se napomene autor. Je to sice hezké, ale určitě by bylo lepší, kdyby se autor toho příspěvku/otázky nějak potrestal, například sebráním několika dobrých odpovědí nebo i odpovědí, které má k dispozici. A při opakovaném porušování pravidel třeba i vynulovat registraci nebo jiné tresty.

Myslím si, že by to mohlo mít efekt. Co vy na to?

52 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

v drtivé většině se toho dopouštějí nováčci - těm není co brát nebo nahodile ostatní, ale ti většinou z nevědomosti. Pokud je někdo hodně drzý (většinou si dělá často legraci z ostatních), jsou to pubertální výjevy apd těm je odebrán přístup.

bena*
hodnocení

Děkuji za odpověď, Admine. Ano, máte částečně pravdu, nicméně se toho dopouštějí i "stálice", které tu jsou déle. Pokud by to nebylo jó nějak technologicky náročné, myslím si, že by to trochu mělo úspěch i efekt.

olaf71*
hodnocení

0x

a nebo odnětí svobody v trvání několika dnů

výtka
Upozornění od sys hejkal 07. 08. 2011 10:31:35
tady máš příklad na porušování Z1 - psát nesmyslné odpovědi...olaf za trest pár dní posedí doma!
olaf71*

stejně mám dovolenou a venku se skoro nedá být, budu tedy sedět doma a radit dle pravidel

ladinpraha*
hodnocení

0x

Zásadní nesouhlas. Tato poradna je zcela dobrovolná a pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Myslím, že dosavadní systém funguje dobře a nebylo by dobré brát si příklad z našich zákonodárců a zavádět nějaké nové příkazy, zákazy a tresty. Chování na poradně je věcí svědomí každého z nás a nejvyšším trestem jsou podle mě negativní reakce na moje příspěvky. Pokud někdo porušuje pravidla soustavně, dají mu to ostatní rádcové dostatečně najevo, aby měl možnost se nad tím zamyslet.

zásadní souhlas s ladinem... pravidla se zpravidla porušují... i tady na poradně... ovšem někdy se to vtipkování na oplátku zvrhne třeba na osočování, napadání a urážky, a i proto jsme tu my, syslové, aby jsme trochu dohlídli...a upozornili... máme také vydatnou podporu mnohých dalších uživatelů, kteří sami některé "vejlupky" usměrňují... za co jim díky! Dobrá parta si to uhlídá...

a když se někdo nezamyslí, potom admin má možnost zvolit jednu z možností...

bena*
hodnocení

ladinpraha: Přečtěte si to prosím ještě jednou - o žádných nových zákazech a příkazech tu nepíšu.

Bohužel ti méně znalí si to neuvědomí, na ty se musí tvrději. Těm je jedno, když do nich budete hučet od nevidím do nevidím, na ty by spíš zabralo, kdyby jednoho dne zjistili, že místo 30ti dobrých odpovědí jich mají jen 10. Není dne, abych nehlásil nějakej vadnej příspěvěk, ač se sysové snaží /díky za ně tu/.

ladinpraha*

Beno, četl jsem dobře. Ale příkazy, zákazy a tresty, to všechno patří do jednoho balíčku a mělo by to přesně ten efekt, jak píše níže Hop.

klusik*
hodnocení

0x

Zajímavá otázka. Nicméně myslím si, že v jakémkoliv "zřízení" platí, že pokud toho co nejvíce zakážete, lidi se chovají co nejvíc proti ;) Tak proč to zakázat. Zákony a nařízení chrání lidi samotné před ostatními lidmi. A musí se vyladit praxí, nejde říct, že teď uděláme "takové zákony" a držet se jich. Musí se vyzkoušet, co se děje a pak na to psát zákony a zjišťovat, jak se systém zachová (páč je křehký) ;)

doplněno 07.08.11 20:06:

Chápu, jak to myslíte, no. Nicméně nejsem si jist, jestli by se pak poradna.cz udržela, kdyby trestala každého ...

bena*
hodnocení

Já nic zakazovat nechci, klusiku. Já jen chci potrestat ty, co poruší pravidla poradny.

Děkuji všem za odpovědi a budu se těšit na další.

hop®
hodnocení

0x

Beno, určitě by to mělo efekt. Ale myslím, že trošku opačný, asi by potrestaní rádcové na poradnu zanevřeli. Hodně závadné odpovědi jsou skryty a mazány, autor je napomenut. Další restrikce by podle mne chodu poradny neprospěly, myslím, že systém v rámci možností funguje dobře.

bena*
hodnocení

Mylsím si, že by se poradna bez většiny takových "rádců" obešla. Soudím tedy jen z rubriky Počítače a příslušenství.

Jo to sice jo, ale kolikrát člověk musí dát vědět a čekat i 3-4 hodiny, než se to smázne. Většinu prý sysové hnedka smáznou nebo napomenou, ale někdy hold nestačí...

Jinak systém poradny špatný určitě není, jsem rád, že poradna funguje, ale na ty uličníky by se podle mě mělo tvrději. Jen mě štve, že se na poradnu nemůžou vkládat textové dokumenty s příponou .txt. DObrý by to bylo, když člověk musí číst logy /HijackThis, RSIT, Malware Bytes Anti-Malware, WhoCrashed, apod./ Ale možná jsem až moc tvrdej :D

hop®

Samozřejmě, poradna se obejde bez kohokoli, nikdo není nenahraditelný, ovšem některých rádců by bylo škoda, myslím že je zde pár lidiček, kteří i když občas zhřeší tak většinou dobře poradí. A nebylo by pro poradnu dobré je odradit. Stačí, že jsou rádci naštvaní kvůli bodování podle "ksichtu" a ne podle pomoci (je řešeno v jiném topicu).

Co se týká textových dokumentů či jiných formátů (xls, gif), spíše bych řešil jako přílohu vnitřní pošty, tento výpis z konkrétního compu je pro ostatní nezajímavý a zbytečně zatěžuje i kapacitu serveru. Admine, co Ty na to?

hodnocení

0x

Milý Bene, já zase nechápu, proč bys trestal kohokoliv, takzvaným "vynulováním registrace"! S kým si pak budeš povídat? Co to chceš nastolit za režim? Jsme tady vesměs dospělí lidé, kteří rádi komunikují prostřednictvím internetu a téhle poradny. Je to o toleranci, a úctě vůči bližnimu svému. Nejsem zde dlouho, ale ani jednou mě nenapadlo, že bych chtěla někoho trestat ubíráním bodů, nebo něčím podobným. Jsme svobodní lidé a myslím, že i tato poradna vznikla proto, abychom si vyměňovali své názory. Stane se, že někdy, někdo z nás, má třeba blbý den, a reaguje podle toho, ale známe se mezi sebou, a dokážeme to buďto tolerovat, nebo si to vyříkáme mezi sebou, v klidu, a jedeme dál. Když se Ti tohle nelíbí, tak si zkus založit vlastní rubriku, prosím o prominutí, nevím, jak jinak bych to nazvala, a tam si udělej ta svá striktní pravidla. Jenomže mám velké obavy, že si budeš nakonec povídat jen sám se sebou. :)

bena*
hodnocení

suzymon, nikde jsem nepsal, že bych kohokoliv trestal tzv. vynulováním registrace /0 dobrých odpovědí, 0 odpovědí, hodnost student/. To by bylo opravdu jen na ty nejtěžší případy.

Vy jste asi nic nepochopila /nevím, jestli máte nějaké promile nebo THC v sobě :D, ale to je jedno - ne žertuji/, ale nabádat někoho k porušování zákona, psát nesmysly, apod. to přeci na poradnu nepatří. Pokud si chce někdo něco vyříkat, nechť použije Vnitřní poštu.

Žádnou rubriku si založit nemůžu, nejsem administrátor. A rubriky, co tu jsou tak jsou dobře navzženy /budiž chvála adminovi/, jen bych maximálně uvítal rubriku Malware /o virech/, ale to už je to nejmenší.

Já žádná pravidla nevymýšlím, ty pravidla tu už existují nějaký ten pátek a já nejsem autor.

Příště by bylo lepší, kdyby jste si to dvakrát nebo třikrát přečetla.

Cituji Vás: "A při opakovém porušování pravidel, třeba i vynulování registrace, nebo jiné tresty." Já jsem si to četla, ale buďto jsem pomalejšího chápání, nebo píšete nějak nesrozumitelně. Tak se omlouvám, ale nevím kdo z nás dvou požil cokoliv.

raadek*
A ze všeho nejhorší jsou TRPASLÍCI!

hrozba vynulování registrace někde je nebo alespoň byla, v pravidlech, registraci. Za ta léta na to došlo snad jen 2x a oba případy byly loni či předloni (utíká to :))

výtka
Upozornění od sys hejkal 08. 08. 2011 08:20:54
pravidlo Z 9 ...Při zjištění podvodu bude registrace vynulována popř. zrušena.
sebod*

Souhlas s Bena. Trestat *cert* Pětadvacet na holou a video z toho dát sem jako odstrašující případ *ee*.

Nojo, jen aby se toho ale nechytli masochisté nebo exibionisté *zed*

hop®

Sebodko, kdyžtak "exhibicionisté"! ;)

1jara*

Jo oni taky.*smich*

Jo, už asi z toho všeho blbneme, *ee* Ale nevadí, zase nějaké vzrůšo, a rozvíření "stojaté vody".

doplněno 08.08.11 21:10:

Stále si však stojím za svým, a s Benem nesouhlasím. *zed*

hop®

Suzy, ani já s ním úplně nesouhlasím. Ovšem ta Vaše čeština! Nick je TEN pan BENA, nikoli BEN. Takže s kým s čím s BENOU, nikoli s BENEM! ;)

sebod*

Hope. Ty máš dnes hodinu českého pravopisu, viď? Už mlčím, už mlčím...*smich*

hop®

Sebodko, já jsem háklivý na češtinu "furtumfurt" tedy stále. Buďte ráda, že u Vás jen občas poukáži na Váš omyl, někteří kolegové, či spíše kolegyně mne iritují takovým způsobem, že i přemýšlím nad další účastí na poradně - kdo to má furt číst a luštit?!*cert*

ZaplaťPánBůh za takové, jakou jste zrovna Vy! *slunce*

Tedy Hope, teď jste se mne dotkl. Tak za prvé, "Nick", není české slovo, a abych pravdu řekla, neznám jeho přesný překlad, a navíc jsem si myslela, že Ben je jméno. Ale i já si několikrát všimla, že zrovna Vy, jste se někdy nevyznamenal, co se českého jazyka týče, ale přešla jsem to jako překlep, nebo nepozornost, z Vaší strany. Mám svůj jazyk ráda a vážím si ho. Jsem překvapena Vaší reakcí, na takovou hloupost, protože si myslím, že právě moje příspěvky se málokdy, hemží vyloženými hrubkami. Snažím se si dávat pozor, ale nejsem češtinářka a někdy splést mohu. Ale to nevadí, od této chvíle, budu sledovat Váš písemný projev i já, a na oplátku si dovolím, Vás také upozornit. ;)

sebod*

hopíku.*hi* stydím, stydím...

hop®

To je dobře, stydíte se roztomile, ale zase to moc nepřehánějte, každý někdy "ujede"... *slunce*

BTW nenávidím obrat "je to o něčem", případně "není to o ničem"(samozřejmě pokud není na místě, jako například "román je o milostném vztahu"a tak). To je podle mne floskule non plus ultra, která maskuje pohodlnost pisatele, který neumí popsat, co má na mysli, a tak to nachá na čtenáři.A prosím Suzymon, aby si to nebrala osobně, on takhle píše kdekdo a je čistě náhoda, že právě teď jsem to nevydržel.doplněno 09.08.11 14:16: No pro upřesnění, tím "Je to o něčem"jsem nahradil obecnou formulaci "je to o...", zde konkrétně "Je to o toleranci, a úctě vůči bližnimu svému."Tak se omlouvám za nejasnost mého příspěvku. Nešlo mi o to "nic"ale o tu vazbu s předložkou "o"v souvislostech, v nichž podle mne nemá co dělat. A zase to nemyslím jako výtku právě vám, milá Suzymon, a vracím se k tomu proto, že když už jsem něco "nevydržel", tak by mělo být jasné, co.Jen pro úplnost přidávám odkaz, je na papírovou knihu (v elektronické podobě jsem ji našel na ulozto.cz/... ale jde o jiné vydání a navíc je to audiokniha):Vladimír Just, Velký slovník floskulí, LEDA / Rozmluvy, 2009, str. 227 a další.

Ahoj Kartaginec, neberu si to osobně, protože ani nevím, co bych měla. Zrovna zde, v této diskuzi jsem ani jednou nepoužila vyjádření ve smyslu, že "je to o ničem". Ale když už se tak někdy vyjádřím, tak to podle mne, o tom "ničem", skutečně je. A jelikož nechci nikoho přímo napadat, a argumentovat zbytečně, tak asi takto reaguji. Ale je to názor subjektivní, zrovna tak, jako jsou názory všech ostatních. Nikdo z nás, nemá "patent na moudrost". Ale stejně tady teď sedím, a přemýšlím, čím jsem si vysloužila zrovna v tuto chvíli výtky tohoto druhu. Hopovi jsem vysvětlila svůj omyl, ohleně "nicku", ale co jste v mém písemném projevu, dle Vašich slov, "nevydržel" Vy, to mi zůstalo utajeno. Možná, že mi to nějak vysvětlíte, abych si příště dávala větší pozor. Díky. Suzy. :)

Tak teď mě to zajímá. A jak byste to napsal Vy? To, že je to o toleranci, když přece víte, že jde o krátkou odpověď, či vyjádření myšlenky. Ovšem, že bych mohla napsat, že by by se měl člověk snažit být tolerantní, vůči úvaháhám bližního svého, neboť každý z nás, má nevyvratilené právo, na vyjádření svého vnitřního názoru. Ale nezdá se Vám to příliš, a především zbytečně "šroubované", a hlavně dlouhé? Přesto chápu Vaši výtku, i když si myslím, že byla zrovna v mém případě přísná. Měla jsem dojem, že zde nejsme na akademickém "fóru". A právě já jsem často žasla, co lidé dokáží napsat, aniž by se nad tím kdokoliv pozastavil. Proto jsem byla překvapena reakcí Vaší, a Hopa. A jelikož nevypouštím nic, tím "druhým uchem ven", zůstalo to ve mně, zarazilo mě to, a zároveň zranilo. Ale to jste asi chtěli. Tak můžete být spokojeni, podařilo se. Samozřejmě, že to přežiji, ale nejsem si jista, že jste se pustili do té "pravé". :)

Znovu, zranit jsem nechtěl, jde mi skutečně ojen o nadužívání téhle bvazby, a jen náhodou jsem to napsal právě teď. Teď mně mrzí, že se Vás to dotklo, zrovna Vás, když to používá tolik lidí. Ale asi bych neměl uhýbat, a zůstat jen u toho, že se mi to nelíbí, a vyjídřit se k tomu, jak bych to řekl já. No asi bych se vyjadřoval celkově jinak, každý má svůj styl, ale vzhledem k tomu, že s myšlenkou Vaší poznámky zcela souhlasím, tak to zkusím. Snad "záleží na toleranci..."; nebo snad "měli bychom být tolerantní.a mít vzájemnou úctu..."; nebo ještě jinak? Pokud teď řeknete "tak vidíte!ů, uvědomte si, že ty problémy mi způsobuje právě ta floskule. Prostě taková floskule si vyletí do světa a já abych se domýšlel, co měl autor na mysli..

A ještě dvě věci: za prvé já se opravdu nechtěl "pustit" právě do vás, od začátku říkám, že mi vadí ta floskule, u každého, a ve vztahu k autorovi nejsem zdaleka tak přísný jako Ladislav Plch, takže znovu: neberte si to osobně, jen náhodou jsem to napsal právě teď. (Vlastně by to podvědomě mohlo být i tím, že u příspěvků plných kravin a hrůz mi to za to nestojí, a právě jinak excelentí přispěvatel(ka) mne zarazil. Ale to je dodatečná konstrukce.)

Druhá věc: jsme členy jednoho fóra , nějakou tu dobu se známe, doufám, že můj kmetský věk mi dává jisté právo navrhnout tykání, tedy pokud mi dokážete/dokážeš prominout a akceptovat to, co neměl být pokus o křivdu; jaksi mi právě v téhle diskusi šlo to vykání až proti srsti, jako bychom byli zdvořilí nepřátelé.

Ahoj, kartaginec. Samozřejmě, budeme si tykat. A jsem holka. Jsi hodný, žes mi to tak pečlivě vysvětlil, že Ti to stálo zato. Slibuji, že se snažit budu, ale asi to nezvládnu na jedničku, a "vytočím" Tě ještě mnohokrát. Tak si, prosím, vzpomeň na tuto chvíli, a omluv mne. :)

kosak*
hodnocení

0x

beno mě by to nevadilo, já jsem jak trenýrky s povolenou gumou, já se přizpůsobim

hop®

Kosáku, spadneš? Jen popisuji moji zkušenost s trenýrkami se špatnou gumou - padají...:-P

kosak*

hope, založime vlastni poradnu www.kosakradihopovinebohopkosakovi.cz kde si budem jen my dva radit mezi sebou

hop®

Kosáku, sorry, ale už zde byl i dotaz na mne, jestli bych dokázal udělat podobnou poradnu. Je to už déle, Admin se zde potýkal s nějakými externími problémy a já jsem se zbytečně aktivně snažil to nějak řešit, dnes už bych to neudělal, trošku vidím do provozu poradny i Adminovi do karet, a díky tomu si čím dál tím víc vážím toho, jak to ten náš pan Admin "dělá"!

Jesli chceš osobní radu, tak vnitřní pošta, poradte_hop@volny.cz, nebo ICQ 55468060. Líběj se mi mladý hezký klucí - pošleš foto? :)

hope, musíš to mít v životě těžké...
...Buďte ráda, že u Vás jen občas poukáži na Váš omyl, někteří kolegové, či spíše kolegyně mne iritují takovým způsobem, že i přemýšlím nad další účastí na poradně - kdo to má furt číst a luštit?!
když tak posloucháš lidi okolo sebe, nepřemýšlíš nad další účastí v životě? kdo to má stále poslouchat a rozčilovat se nad jejich projevem?!
držím ti palce!
doplněno 09.08.11 11:09:

vidíš hope, právě proto se už většina těch skalních smířila s některými projevy ne zrovna nejlepšího přístupu k českému jazyku tady na poradně...lidé jsou chybující, na téma pravopis už tu bylo mnoho debat... nedošlo se nikam... jen se sem tam někdo pustil do někoho jiného.. ty to musíš pamatovat, jsi tu dost dlouho...

teď třeba suzymon 10:54 reagovala dost citlivě, třeba ji pochválit, na tvoji poznámku... někdo druhý, třeba i více nervózní nebo zrovna naštvaný, by mohl zareagovat trochu odlišně a už by tu zase byl oheň na střeše, zvady, vyčítání... proto stále prosím a píši o toleranci... a tobě to píši otevřeně, protože vím, že zareaguješ správně...

dejme pokoj pravopisu, věnujme se obsahu... díky

Děkuji, pozvedl jste mi náladu. Bylo mi to totiž líto. *plac*Suzy.

pt®

"Suzy", Hopík Ti nechtěl ublížit, *mala*a už neplakej. - stařenka

Děkuji Ti za Tva milá slova, stařenko. Už se bojím i napsat slovo "stařenka", s velkým es. Aby mne zase někdo neupozornil, že je to ten "nick", a že jsem udělala chybu v oslovení. :)

Cituji Hejkala:

dejme pokoj pravopisu, věnujme se obsahu... díky

Ano, pravopis na poradně - a nejen na ní - působí mnohým jedincům opravdové problémy. Veškerá dosavadní snaha dotyčné jedince upozorňovat na jejich neschopnost písemného projevu v naší mateřštině setkává se nejen s nepochopením pisatelů, ale mnohdy i s negativními reakcemi vůči upozorňujícímu. Proto jsem prozřel ze svého zaslepení a již nadále netrvám na psaní správně česky a plně podporuji Hejkala, jakožto osobu, která pochopila, že tudy cesta nevede. Ba co více! Z hlubin netu jsem vyhledal text, který nabízí přímo vynikající řešení a věřím, že tímto bude již definitivně problém pravopisu vyřešen!

PLÁN NA ZJEDNODUŠENÍ PRAVOPISU
Zejména v poslední době se ukazuje, že český jazyk způsobuje všemi svými pravidly, výjimkami z pravidel, archaickými vazbami a dalšími nástrahami značné potíže nejen cizincům, ale ve stále větší míře i rodilým Čechům. Ústav pro jazyk český se proto rozhodl zmapovat kritická místa naší psané i mluvené řeči a vydal o nich obsáhlou zprávu:
1. problém: Mnohá slova se jinak čtou, než píšou (sníh, mráz, běh, paměť).
Doporučené řešení: Psát slova tak, jak se čtou (sních, bjech, pamňeť).
Alternativní řešení: Číst slova tak, jak se píšou (sníh, mráz, běh, paměť).
2. problém: Ďěleňí slof na konci řátky je něgdy velice komplikované (po-drobit, pod-robit).
Doporučené řešení: Ďelit slova tak, jak to jde (p-odrobit).
Alternativní řešení: Neďelit slova vůbec (podrobit).
3. problém: Mňeká a tvrdá i zejména f koncofkách sloves v min. čase (ale i jinde) nemají žádnou vypovídací hodnotu a nedají se naučit (na plovárňe byly dvje ženy a dvjesťe mužů).
Doporučené řešení: Zrušit tvrdé y a vyjmenovaná slova (na plovárňe bili dvje ženi a dvjesťě mužů).
Alternativní řešení: Zrušit mňeké i a vyjmenovat fšechno (na plovárňe byly dvje ženy a dvjesťe muž-ů).
4. problém: Hlásku ř už dneska neumí pomalu ňigdo říct (řeřicha, zvjeř).
Doporučené řešení: Nahraďit hlásku ř hláskou ž, v nezňelé podobje pak hláskou š (žežicha, zvješ).
Alternativní řešení: Nahraďit hlásku ř hláskou z, v nezňelé podobje pak hláskou s (zezicha, zvjes).
5. problém: Pravidla pro psaní čárek sou pšíliš složitá (vím, že je to ťešké, a bojím se toho).
Doporučené žešení: Nepsat čárki ňigde (vím že je to ťešké a bojím se toho).
Alternativní žešení: Psát čárki fšude (vím, že, je, to, ťešké, a, bojím, se, toho).
6. problém: Rozlišováňí čárki a kroušku nat u nemá žádnou vipovídací hodnotu a nedá se naučit (zúčastňit se, zůstat).
Doporučené žešení: Psát nat u vždi jen čárku (zúčastňit se, zústat).
Alternativní žešení: Psát nat u vždi jen kroužek (zůčastňit se, zůstat).
7. problém: Koncofki pšechodňíkú sou aš pšemršťeňe složité (schledavše, chťíc, nesa).
Doporučené žešení: Tvožit pšechodňíki zásadňe pšidáňím univerzálňí koncofki -fšíce ke tšetí osobje jednotného čísla (schledafšíce, chcefšíce, nesefšíce).
Alternativní žešení: Neegzistuje.
8. problém: Nespisovná a hrupší slova sou viloučena z bježného slovníku čímž je omezena vijadžovací schopnost jazika (vokno, hovno, vole).
Doporučení žešení: Zažaďit do bježného slovníku i nespisovná a hrupší slova (vokno, hovno, vole).
Alternativní žešení: Zakázat nespisovná a hrupší slova a nahraďit je spisovními a jemňejšími ekvivalenti (okno, lejno, pšíteli).
S uvedeního jisťe jasňe viplívá že f Ústavu pro českej jazik na nás neserou a snažej se nám i cizincúm víuku češťini tak ňák co nejvíc ulechčit mafšíce na pamňeti fšechni možní problémi a vodstraňujefšíce rúzní bordeli kerí v jaziku aš doposut bili.

Mnohá slova se jinak čtou, než píšou (sníh, mráz, běh, paměť).:

jsou i horší případy. Třeba se píše tlačenka a čte se to presbuřt. A teď babo raď, co s tím.

bena*
hodnocení

Pravopis je důležitý. A když ho někdo neumí, měl by se vrátit zpět do školy. Bohužel jestli je náš národ tak hloupý nebo to je jen pár zoufalců na internetu, to bůh jen suď. Když to člověk vidí, jak tu někteří píšou takové zvratky, které nemají hlavu, ani patu, tak je to do očí bijící. Přeci nač jsou různé tečky, čárky, apod. Psaní bez diakritiky skousnu, ale jestliže ajťák neví, jak se přehodí klávesnice z programátorské, příp. anglické na klasickou qwertz českou klávesnici, tak to je docela síla. Nebo jeslti je liný stisknout kombinaci Levý Alt+ Shift? Přeci náš český jazyk je tak krásný jazyk, tak proč o s prominutím kurvit?

Každý by se měl zamyslet nad svým písemným projevem. Je to totiž i jeho vizitka a ukazuje to, na jaké úrovni je.

A hejkale "dejme pokoj pravopisu, věnujme se obsahu... díky", to snad nemyslíte vážně?!

kosak*

Né každej píšeme všema deseti jako bena, ne každej umíme psát rychle. Konkrétně já třeba píšu dvěma prstama, pravým ukazováčkem - tím píšu všechny písmena, čárky, tečky a číslice a palcem léve ruky, kterým mačkám mezerník. Pokud se někdy stane, že nepoužiju háček, tak proto že si nepomatuju kde který písmena s háčkama jsou. Na ty klasický tlačítka sahám dost často, ale ty s háčkama, který jsou moc nahoře (z dosahu), tak na ty prakticky nevidim protože většina z nich je pocintaná čokoládou a na pětce vlevo dole v rohu je přilepenej holub.

bena*
hodnocení

kosak: Psát deseti prsty jsem se učil dva roky. Sice stále píšu spíše osmi a kolikrát taky musím kouknout na klávesnici. A přitom píšu úplně v pohodě.

Vy jste teda s prominutím vepřák. Na takovou klávesnici bych se štítil sáhnout, natož ji použítvat. Vám bych doporučil vytrhat všechna tlačítka a hodit do myčky do košíčku na příbory. jestliže myčku nemáte, tak zabalit do útěrky a hodit do pračky. Ale pozor, aby se útěrka neotevřela. Tlačítka by pak mohla ucpat pračku. Nebo je můžete umýt ručně.

Já bych si radšikoupil novou klávesnici.

honzíku, myslím to vážně... ve smyslu takovém: neopravujme a neryjme do těch, kteří jsou s pravopisem na štíru... vede to většinou jenom k dalším reakcím, nejen pisatele ale i dalších uživatelů, dost často se to zvrhne na napadání, osočování, zlehčování a posmívání... pisatel svůj výtvor už i tak neopraví, když sám nemá zájem, ani po sobě před vložením svůj výtvor nepřečte... má češtinu i nás na háku...

jinak s celým tvým příspěvkem souhlasím, hlavně s předposlední větou...

myslím, že ti skalní, co jsou tu již určitý čas, si svůj názor udělali... poznám z poradny mnoho odborníků, zde píšících a v češtině dost pokulhávajících...přes to jejich rady mají váhu...je tu pár lidí, kteří se pýší svoji češtinou a obsah je pro změnu na ... no, však si umíte svůj názor udělat sami...

proto píši dejme pokoj pravopisu, věnujme se obsahu...

Protože mě zajímalo, se kterou předposlední větou souhlasíš hlavně, hledala jsem, kdo je Honzík, vydedukovala jsem, že jde o Bena. Zcela mě to uklidnilo. Ano a já zase vřele souhlasím s tím, cos napsal o těch, co se "pýší", ačkoliv by se někdy mohli i pýřit... ;)

doplněno 11.08.11 19:15:

Teď jsem na vážkách, jestli nemám doplnit, že tím myslím červenat se. Ne pro Tebe, ale je to nepoužívané, a dávno zapomenuté slovo. Tak to vkliknu.

hodnocení

0x
NOVÝ SLOVNÍK FLOSKULÍ
Vladimír Just
(Další várkaslovního smogu: paslova,pavazby,pamyšlenky)
ACADEMIA
2005
4 X MOTTO:
"Nejnepravděpodobnější rozhovory, které se tu vedou, byly doslovně promluveny; nejkřiklavější myšlenky jsou citáty. Věty, jejichž bláznivá zmatenost je nesmazatelně vepsána v sluch, rozrůstají se v melodii života... Ze zpráv vznikají postavy, postavy se sesychají v úvodníky; fejeton dostal ústa, která jej monologicky vydávají..."
(Karl Kraus: Poslední dnové lidstva, 1919)

"Slova mohou působit jako nepatrné dávky arzenu: polykáme je bezděky, zdánlivě nepůsobí, ale po určité době člověka otráví..."
(Victor Klemperer: Jazyk třetí říše. Lingua Tertii Imperii (Poznámky filologovy), 1975)

"A tak se např. pod vlivem anglické předložky ´about´ rozšířilo používání české předložky ´o´ i na oblasti, pro které český jazyk používal dosud jiných, sobě vlastních prostředků. ´Celé to prznění češtiny je o snobismu a lidské hlouposti´, parafrázoval bych tento neblahý úkaz. Musím říct bez jakékoliv arogance, že se vždy otočím zády k člověku, který ke mně frázi s nepatřičným používáním předložky ´o´ pronese,a dál už mě jako osoba nezajímá." (Ladislav Plch, Bariéry, 2003)
"Parma je nejenom o romantické lásce, ale i o šunce. A parmská šunka je o trpělivosti." (Milan Fridrich, Postřehy odjinud, ČT 1, 26. 1. 2004)

Víte, Kartaginče, máte stoprocentní pravdu. Je znát, že Vám na češtině záleží. Mě osobně také silně vadí, když chtěje pochopit otázku tazatele, musím složitě bádat, co dotyčný asi chtěl napsat. Takže v dnešní době považuji za úspěch to, že psaný text je bez do očí bijících hrubek, s jakous- takous interpunkcí. To, o čem píšete Vy, to je pro dnešní mladou generaci naprosto nedostižný cíl. Nebo alespoň pro většinu z nich.

Příklad - nedávno mi poslal kolega SMS, kde mj. bylo slovo ,,wozejk´´ . Že šlo o vozík, to jsem pochopil, ale nechápal jsem to dvojité w, polsky kolega evidentně nemluví, ani nepíše. Vysvětlení bylo prosté - na klávesnici mobilu prý dá méně práce napsat w, než v. *ee*

Asi kolega neužívá T devítku.*frajer* (Ta by ovšem asi neakceptovala ani vozejk; schválně si to zkusím.)

doplněno 10.08.11 10:58:

Vskutku tak tomu jest. Na druhou stranu vozík je kratší než vozejk.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]