Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem dobrým lidem,měl bych takovej dotaz a to: pracuji u jedné společnosti jako číšník,kde máme v kasírce kasáč 20 000kč,jedna kolegyně když ji vyhodili stačila si "půjčit" 7 tisíc, .na směně jsou 2, na naší směně t.. každý sudý týden sme to s kolegyní přebírali a věděli o tom s tím že to tam hodí,bohužel na to přišli séfové a chtějí to platit i po naší směně s tím že at si to z ní dostaneme jak chceme...jak se bránit proti tomu?myslim vedení,že si to strhává i nám údajně za to že jsme ji kryli...další věc je ta že nám furt strhávají peníze tzv.pokuty např.že sme špatně umyli bar tak šup o 300kč méně atp. to může takhle zaměstnavatel s vámi zametat?!právě že jo..děkuji za jakoukoliv odpověd nebo nápad.díky všem
tak já mám jít na policii a nahlásit trestný čin krádeže? to by si měla udělat firma nééé,?jim ty peníze vzala přece a po nás je chtěj zpátky za to že jsme ji kryly-jinak já bych kolegu nepodrazil nikdy,tej za to trpim,sem četl že ty pokuty se nesměji dávat...koneckonců aspon u nás si vždy vymyslí nějakou částku podle počasí a strhne si to...už mě to sere pěkně
njn sme debilové...má malý dítě,tak člověk přivře oči,to máte asi pravdu...pač tu hmotku podepisujem...to si to můžeme hodit...u nás moc práce není jako někde v praze tak odejít jen tak nemůžem i kdyby sme chtěli ...ale ty pokuty mě fakt zajímaj ...to šéfovy v audince dojde benzin tááák pěkně špatně votřenej bar a 500kč dolů?nejsme roboti...jinak všem děkuji za názory a odpovědi a přeji Vám krásný den .díky
Asi tak, na toto má firma opravdu právo. Jestliže jste měli v ruce kasu, máte asi taky podepsanou hmotnou odpovědnost. Tudíž, je-li nějaké manko, jste za to odpovědni. Ve skutečnosti jste vy kryli krádež svojí bývalé kolegyně, tak se mi to jeví podle popisu toho, co se u vás událo. Nikdy, opakuji - nikdy nemělo dojít k tomu, že by si odcházející kolegyně vypůjčila z vaší kasírky peníze. Pokud k tomu došlo, vy jste to okamžitě měli hlásit, že při přebírání kasy je v ní manko. Co jako chcete řešit nyní? Nedivte se, že to po vás vedení podniku chce, však tam snad máte manko, nebo ne?
Anebo byli natolik hloupí a důvěřiví, že chuderce kolegyni uvěřili její báchorku o tom, že tam ty peníze dodá. Dle mého názoru je tazatel poučen do budoucnosti, že takové na takové kamáráčofty by už nikdy neměl přistoupit. Anebo to tam bylo normální, že si půjčovali z kasy peníze... a dodali, až měli. No a ono se jim to najednou vymstilo. Správně říká vedení firmy, že si mají na tu zlodějku došlápnout.
Pokud jsou svědkové na to, že si bývalá kolegyně peníze vzala, je to trestný čin, neboť částka je vyšší než =5.000,- Kč. Pokud na to svědci nejsou, budete to muse zřejmě uhradit. - stařenka
Tak teoreticky vzato zaměstnavatel nemá právo dávat pokuty. Na druhou stranu - jde opravdu o pokuty? Sebere vám tím peníze, na které máte nárok daný smouvou, mzdovým výměrem? Nebo vám jenom o tu částku poníží třeba odměny, osobní ohodnocení, prémie? V tom druhém případě by se nejednalo o pokutu, ale jenom o nepřiznání odměny a na to právo má.
tak ve smlouvě máme napsanou mzdu 9090,-kč ...a funguje to u nás takto:nastoupíte do práce ošulíme lidi celý týden skončíme po týdnu uděláme na elektronický kase inventuru dají nám na papírku základ za týden 4060 +přebytky co ukáže kasa v penězích,(např. "ušetřím" panáka za 40,-kč t.j. 4cl dle stavu ninventury) takže mám 5000,-kč, po týdnu vám vyjde cifra nějaký vejplaty a místo např 8000kč za týden i s dýškama vám na papírku načmárá -500kč za to že jste nevypli větrák třeba( vždy se nějaká chybička najde),a částky k vejplatě si píše jen do takového sešitu,samozřejmě Vám dávaj výplatní pásky kde maj vše v pořádku...
šulíte lidi se souhlasem majitele restaurace? sem by se hodil blicí smajlík!
doporučuji hledat solidnějšího zaměstnavatele, případně rychle změnit profesi...
Milý příteli zřejmě nejste z oboru,ale to nevadí kdybych ty lidi lehce nešulil (podmíru pozná málokdo) tak baštim jenom chleba s vodou .Vám by se líbilo dostat jen ten základ a když vám chybějí cigarety například bo Vám za zády z baru někdo veme tatranku tak já to zaplatim a kdo mě to vrátí?to dýško? asi nee... a zkuste jít do banky když Vám v tomto oboru všude napíšou na "papír "9000kč at dají hypotéku,se smíchem Vás odbydou.takže...rady typu změnit podnik či povolání v dnešní době sou k ničemu...,hezký den
milý příteli, v oboru jsem pracoval cca 15 let, z toho šest let v SRN. tři roky jsem měl svou restauraci - bohužel jsem byl v nájmu a díky nenažranosti pronajímatele jsem raději skončil a šel pracovat za hranice. po návratu do naší zemičky jsem se, právě kvůli podobným praktikám majitelů restaurací, rozhodl změnit obor. v současnosti jsem spokojený. beru tolik, že bych se nestyděl si jít do banky pro úvěr, ale nepotřebuji ho. navíc to mám i na výplatní pásce...
restauracím, právě proto, že vím jaká je nyní úroveň pohostinství, se zdaleka vyhýbám...
neřeším vaše šulení, ale to, ŽE JE TO S POŽEHNÁNÍM MAJITELE...
No, nejspíš Vám to moc nepomohlo, ale k těm pokutám. Ty byly i za totality a pěkně mastné, tenkrát měla koruna trochu jinou hodnotu - jen namátkou : servírka na place bez čelenky - 500,-; cigareta za výčepem 500,-...Taky se musely přísně dodržovat pravidla - oblečení černobílé, servírka vždy v punčochách, nenalakované nehty, číšníci frak nebo naškrobený sněhobílý rondon. Personál si nesměl sednout dokud byl i jen jediný host, tak se počítala bonovačka ve stoje a to bylo i v hospodách nižší cenové skupiny. Je toho samozřejmě mnohem víc, ale podívejte se kolem sebe dnes. Kolikrát personál od hostů nerozeznáte, ani podle oblečení, ani podle chování. K tomu vypůjčení peněz už tu bylo napsáno dost. Patronka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.