Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz, zda by se nedalo zařídit, aby se tazatelům vkládajícím otázky v rubrice škola zobrazovalo upozornění, že zde není služba na vypracovávání domácích úkolů. Popř. že pokud chtějí s něčím poradit, měli by nejdřív předvést vlastní snahu. Ty otázky se tu množí a šíleně mě (a nejenom mě) to vytáčí. Vím sice, že stejně tak by měl předvést snahu s čímkoliv kdokoliv jiný, ale to se předpokládá. Ale ta rubrika školy je v tomto troch specifická... A vzhledem k tomu, že se i mezi rádci opakujeme (když tazatelům píšeme, aby nejdřív ukázali samostatnost), napadlo mě, že by tam mohlo být nějaké upozornění hned na začátku... Vím, že je to tenký led, ať se ptá kdo na co chce, když nedostane odpověď, jeho smůla. Ale.. no prostě jen návrh, nic zásadního. Díky!
A co od toho upozornění očekáváte? To jako, že si to přečtou a nebudou se na nic ptát? Vždyť to odporuje zdravému rozumu. Pořád jim říkáme, když něco nevíš, tak se zeptej a oni to dělají. Jdou cestou nejmenšího odporu. Dělali jsme to také, jenom ne na internetu. A jestli vás to vytáčí, tak na to prostě nereagujte. Někomu to zase nevadí a tak rád odpoví. Nechte lidem svobodnou vůli, co furt něco přikazovat, kontrolovat, řídit...
Vždyť rádcové nemusejí těm líným studentům úkoly vypracovávat, jen třebas navést na řešení, naťuknout... od toho tady jsme. Já to beru tak, že někdy jsou studenti v časovém presu, moc jim to samotným nezapaluje a nevědí si se zadáním rady, tak se holt chtějí poradit. Kdysi mi jedna dívčina poděkovala, že díky mě dostala jedničku na domácí úkol z angličtiny. Mohu říci, že mě to potěšilo, že člověk koná dobré skutky. Pokud se mi zdá, že student chce jen vypracovat zadání bez vlastní invence, tak odpovím většinou částečně navedením na správnou odpověď, což vede k tomu, že se sám pak ptá, přemýšlí... Beru to tak, že spousta studentů a žáků se nemá kde jinde zeptat.
Eulalie:
Víte, já se jen musím usmívat nad tím, jak je dnes student v "časovém presu" a "nestíhají"...a "nevědí"..
Nám profesor zadal úkol (nejsem sice tak moc starý, ale bylo to ještě v době kdy nebyl internet) a student ho musel vyřešit...a zeptat se "kde mám ty informace sehnat", to by každý z nás dostal za "5" okamžitě...Třeba typ úkolu "doneste výkres řezu ventilem V4232"...
Ujišťuji Vás že profesor nám nic nesháněl...nedal žádné další podklady...(bylo to na střední škole, aby nevznikl dojem VŠ)..Pokud si vzpomínám, většinou na to byl týden..Takže každý z nás musel sehnat podklady v knihovnách, u výrobce...atd..
Dneska 2x ťuknu na PC...a za 2 minuty zjistím všechno..
Skoro je mi líto že nestuduju dnes..., na druhou stranu alespoň jsem se naučil samostatnosti, která mi je dnes jen a jen k užitku.
No Martincakle, též jsem byla studentka v dobách dávnějších a pravdou je, že úkoly jsem si dělala sama. Jenže já jsem taková poctivá duše, na všechno myslící, vše si pamatující, mající vždy všechno v pořádku. Ale ouha, porodila jsem dítě, nyní už také jest studentem, a od jeho útlého dětství bojujeme s tím, že si nic nepamatuje, zapomíná, vše dělá na poslední chvíli, protože si např. v deset večer vzpomene, že má mít úkol do fyziky. Nic s tímto nenadělám, je to vrozené a nadosmrti. Tudíž, při psaní své odpovědi jsem myslela právě na tyto podobně postiženého chudáky studenty a věřte, že v dnešní době je jich opravdu hodně. Dokonce si myslím, že nároky na studenty jsou daleko větší než v dobách mého mladí. Např. v matematice a fyzice probírají látku, která se za mě učila až na VŠ.Tak se klidně dál usmívejte, já vám váš názor neberu.
Já sice nevím, jestli na SŠ se dnes probírá látka z VŠ (z dotazů zde na poradně bych řekl spíše že na SŠ se probírá látka ze ZŠ), ale vím že polovina studentů VŠ by před 20-30 lety neudělala ani maturitu na SŠ. O tom jsem dotazy dnešních středoškoláků a "vyskokoškoláků" utvrzován téměř denně.
No asi to hodně záleží na škole. Moje dítko dělá přírodovědné lyceum, měli návštěvu studentů z gymnázia a gymnazisti byli celí zděšeni kvantem učiva, co na lyceu brali v matematice. To prý oni ani brát nebudou. Tak teď babo raď. A to prosím někdo lycea podceňuje a myslí si, že jedině gymnázium je to pravé.
Ze stejných důvodů jsem něco vzdáleně podobného navrhoval už před pár měsíci. Bohužel bezúspěšně.
https://www.poradte.cz/skola/2927-dve-slovni-ulohy-9-tridy.html
Kvuli podobnym nesvarum a ne jen v rubrice Skola, i kdyz popud k tomu mi tusim prave rubrika Skola dala, jsem zrovna nedavno neco Adminovi, akorat jinou formou nez formou predbezneho upozorneni, navrhoval. Byl jsem zamitnut.
Takze Te Pu podporuji, at uspejes alespon takto.
Pro Tesyka: To neni zakazovani ani prikazovani. Tazatel by pouze dopredu videl upozorneni, ze se zde zrejme nedocka kompletniho vypracovani sve ulohy, ale at se take trochu snazi, nebo at preformuluje svuj dotaz tak, aby sme ho zde mohli navest na spravnou cestu k reseni, pokud je skutecne bezradny. Nikdo mu samozrejme nebude branit to sem tak jako tak vlozit.
požadavky na vypracování úkolu navrhuju ignorovat, sami se pak vymažou... není nic snažšího. Ostatně by to tak mělo být, odpovídám na co chci. Co tu nechci neodpovím a pak se to tu nebude rozrůstat. opravdu v tom platí přímá úměra!
Dovolim si drobnou polemiku.
1) Tim, ze tu radime (obecne, ne jenom v rubrice Skola), se snazime pomoct.
Pokud ti, co by radeji navadeli na spravnou cestu, nez rovnou vypracovavali, maji doporuceno podobne dotazy ignorovat, budou odpovidat pouze ti, kteri ulohu rovnou vypracuji.
Tim sice splni vsechny nalezitosti poradny, ale dotycnemu ve skutecnosti nepomuzou, i kdyz se to tak muze z kratkodobeho pohledu zdat.
2) Vzydt je to primo do nebe volajici, aby si studenti za sebe nechavali vypracovavat ulohy. Z jejich pohledu je naprosto chapu, jenze tak to proste byt nemuze a vetsina z nich, az dospeje, to pochopi, stejne jako my to dneska chapeme.
3) Navic v podstate defaultni prvni odpoved po jakemkoliv podobnem dotazu je, ze se ma nejprve dotycny snazit sam.
Proc z toho tedy nevyvodit nejake zavery?
polemika se přijímá, samozřejmě by to fungovalo jen pokud by to dodrželi všichni Ti co navádějí jak příklad vyřešit návádět mohou samozřejmě dále, tato bohulibá činnost není jinak omezována. pokud někoho podobné otázky nebaví, pak je na místě ignorace. Pokud všichni zlomí hůl a budou je ignorovat i tyto otázky pominou.
Krásný příklad: byla jedna otázka jak se stát herečkou, půl roku se tu neřešilo skoro nic jiného, otázka se neustále opakovala snad 20x Mě to nevadí, jen se snažím vysvětlit proč to tak je
A proč jim chtít zakazovat podávat dotazy?
Nebylo by lepší na ně prostě nereagovat, nebo jen odpovědět, aby se lépe učili, dávali při výuce bacha. Tudíž kdo odpovídá je podporuje v tomto úsilí. Chudáci školáci když nebyl internet, dnes najde vše zpracované, nemluvě už o koupi ... Kdysik si to aspoň museli opisovat, nafotit (mám i takové taháky na památku ...), Rozmnožovat? když to bylo za mřížemi, dohlížela na to StB?
Ale to není jen o škole, to je zde ve všech rubrikách, tazatel má internet, ale zdechlý sám hledat, tak žádá aby to udělal jiný. A bohužel dostává. Nemluvě o právním vědomí některých, nedivím, se, jak kdekomu naletí. Tudíž neřešit jejich problém, ale jen postrčit, aby byli sami aktivní.
Bohužel naše školství stojí za ..., co pak s takovým zaměstnancem, úředníkem, politikem ...?
Bude-li zájem, dám zde něco o školství z předválečných let.
Internet je bezesporu užitečná věc, ale má (jako všechno) i své negativní stránky. Studenti nezapojují vlastní myšlení, jsou maximálně schopni najít si vše na internetu. Nic proti tomu, není velký rozdíl, najde-li si informaci v knihovně nebo na netu. Ale nejhorší je, že tito studenti ani nalezený text neopíší a neupraví, ale zcela jednoduše jej zkopírují a pak jej vydávají za svůj. Tím vlastně parazitují na těch, kteří něco vymysleli a vytvořili sami. A dnes už se takto nechovají jen studenti na SŠ, ale i na VŠ, ba dokonce i vysokoškolští pedagogové. Takoví opisovači říkají - proč se to mám učit, když všechno najdu na internetu. Pak to vypadá tak, jak jsem viděl na posledním Nikdo není dokonalý, že studentky tvrdí, že nejvýznamnějším husitským válečníkem byl Jan Hus nebo jný tvrdil, že 1.květen je prvním jarním dnem.
Díky za všechny reakce! Ne, skutečně nechci komukoliv cokoliv zakazovat. Šlo mi jen o to, jak myslím docela dobře vyjádřil axus, aby byli třeba studenti upozorňováni, že by se mohli snažit sami. Samozřejmě, že nemusíme na takové dotazy reagovat, taky těmhle lenochům nikdy nepomůžu, pokud nepředvedou aspoň trochu snahy. Jenomže když vidím, že se mnoho rádců opakuje s tím, že těmhle "studentům" říkají "nejdřív ty, pak my", tak mě napadlo, proč to nezestručnit. Také nechápu, že někdo ten úkol vypracuje - jistě, splní to všechny náležitosti a někoho to třeba baví a ani m to nepřijde. Ale mně to v konečném důsledku připadá kontraproduktivní. Nevadí, jsem ráda za místní ohlasy a všem přeji krásný den! Pů
No je pravda že rubrika "Škola" by se mohla rozdělit na dvě podrubriky...:
První by měla název "Prosím poraďte mi...sám sebudu snažit!"
Druhá "Vypracujte mi domácí úkol!" (ten vyjřičník je tam záměrně, jako rozkaz od žáka pro své poddané...
Druhá podrubrika by ještě měla doplňující kolonky typu:
"Pošlete na zadanou adresu"
"Vypracujte na známku 1,2,3..."
"Přiložte postup"
"Přiložte výkresy"
"Požadovaný počet kopií pro spolužáky"
"Požaduji nakreslit barevně"
"Udělejte vizualizaci"
Fantayii se meye nekladou...a našim "studentům" by to jistě pomohlo...a zjednodušilo ten jejich přetěžký život..
doplněno 19.05.11 11:55:Omluva za překlepy Z a Y...špatně jsem přepnul klávesnici QWERTY...a QWERTZ
Nebuďte tak přísní, víte kolik práce a problémů mají dnešní studenti. Copak vy jste měli připojení k internetu ( za mě nebyl počítač), různé drogy, ti starší motorky a auta, spoustu peněz a plné obchody, starosti zda jsem IN a mám vše značkové? Tak to mi řekněte kdy by ti chudáci měli psát úkoly.
Buss+martincakl: No přesně tak to vidím taky. To rozdělení by náhodou pomohlo - hned bychom (rádcové) věděli, na čem jsme, a nemuseli bychom otevírat "nesnaživé", proč ne. Nebo by prostě stačilo k roletce "čj/cizí jazyky/matematika..." přidat "vypracuj za mne" a bylo by. Tam by se hrnulo otázek! No co už, on si takový nesnaživec vždycky cestičku najde... a já se vždycky jen modlím, abych takovéto lidi nepotkala v praxi, protože fakt není o co stát - nedej bože, kdybych s nimi měla oborově spolupracovat, no to už vůbec ne. Tak se nenecháme znechutit ani odradit, a třeba když budeme dostatečně důslední, naučí se tihle žáčci myslet i za sebe. Hm... Budu naivní
ale weby pro jen takové "návody" existují..., takže sem jen zabloudí když to asi nenajdou jinde, zpracované otázky ...
Přiznávám se, že jsem zpočátku taky pár příkladů vyřešila, jen abych si vyzkoušela, kolik si toho třeba z matematiky ještě pamatuji. Vůbec mne tenkrát nenapadlo, že jsem vlastně za někoho vypracovala domácí úkol. Pak tam bylo jednou upozornění, tuším od "jirbar" a od té doby sice počítám dál, ale výsledky už do odpovědí nedávám. Nějak mne nenapadlo, že by si mohl nějaký student tímto způsobem ulehčovat studia. Byly tam i žádosti o vypracované maturitní otázky, tak to už je fakt síla. Já za sebe mohu slíbit, že důsledná budu. Patronka
Pěkně tu zbrojíte proti líným studentům. Ale pozorně si přečtěte některé otázky a taky vás musí napadnout, že dobrá třetina z nich je opět jen o lenosti tazatelů. A nemyslím si, že jsou to jen studenti. Proč se tu, ku příkladu, některé otázky stále opakují? Protože tazatelé jsou líní si napřed odpověď vyhledat a rovnou jí zadají. To je to samé v bledě modrém. Zase odpovědí na 10x položenou otázku jen podporujete lenost tazatelů. Takhle byste mohli vychovávat 2/3 národa...
Takhle byste mohli vychovávat 2/3 národa...
A pokud by byla úspěšnost alespoň 10%..myslím že by to národu jen prospělo...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.