Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola pravopisu

Od: babkazov® odpovědí: 16 změna:

Já bych měla veliké přání. Nedalo by se tady nainstalovat něco, já nevím, jak se to jmenuje, ale kontroluje to pravopis. Upozorní to na chyby. *hi* Mívám překlepy a myslím si, že nejsem sama. Určitě mnoho lidí také tohle určitě přivítá, protože je to (skoro) lepší, než pravopisná učebnice. Člověk si správnost zapamatuje. A když nebude chtít, bude upozornění ignorovat.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6*
hodnocení

0x

obyčejnej Word to umí...cokoliv se napíše a word to podznačí vlnovkou je buď špatně nebo to slovo nezná

hodnocení

Krtku, kdo z nás má Word, který opraví chyby v poradte.cz? Kdybych ho měla, jako mnoho z nás, neměla bych tohle přání.

Krtek spíš naznačuje, že si příspěvek nejdřív můžete napsat ve Wordu a pak ho sem přesunout (označím text pomocí Ctrl+A, pak zmáčknu Ctrl+X a vložím ho do zdejšího pole pomocí kliknutí do pole pro text a následném stisknutí Ctrl+V).

Ale přece jen existuje jednodušší řešení - nastavit si kontrolu pravopisu přímo v prohlížeči. Měl by to umět jak Firefox, tak Chrome či Dragon: knowledgebase.practicefus/... - vlezu do těch tří vodorovných čar v pravém horním rohu, vyberu "možnosti"(Options), zde podzáložku "Rozšířené"(Advanced) a zde sekci "Obecné"(General). V ní pak zaškrtnu "Kontrola pravopisu při psaní"(Check my spelling as I type".

Kontrola přímo v prohlížeči na Poradte nefunguje. Zkoušel jsem Operu, Chrome i Firefox.

Mimochodem ve Firefoxu mi nejede ani na jiných stránkách.

ladinpraha*

Umí to i LibreOffice a OpenOffice, které jsou zdarma.

hodnocení

0x

Určitě to najdeš v nastavení tvého prohlížeče.

Já mám Operu a ie to v Menu - Nastavení - Prohlížeč - Jazyky - Slovníky - zaškrtnout Povolit kontrolu pravopisu a Použít tento slovník pro kontrolu pravopisu.

Upozorňuji, že kontrola je funkční jen v případě, že napsaný výraz není ve slovníku nalezen, pokud uděláš překlep, ale slovo s překlepem rovněž existuje, kontrola na to neupozorní!

hodnocení

0x

Ony ty korektory jsou bohužel málokdy vyhovující. Ve Wordu to vypínám, protože střídám jazyky a dělá mi to tam neplechu. Mně by spíš nevadilo, kdyby příspěvek bylo možno opravovat déle (klidně do té doby, než na něho někdo zareaguje *hi*). Člověk tam kolikrát naseká nějaké překlepy a potom se na to musí dívat...

Přesně, viz můj příspěvek nad tebou: "Já mám Operu a ie to v Menu". A už to nespravím.

hodnocení

0x

A nebylo by lepší to po sobě přečíst a opravit, překlep lze odpustit, ale mám pocit, že si tu chce někdo vynahradit neznalost gramatiky, těch špatnýich i tu bývá dost.

Asi ses spletla, v tomhle tématu nikdo takový není, tak kde máš toho, co si chce vynahrazovat neznalost gramatiky?A promiň, ale ty určitě kontrolu zapnutou nemáš a to je chyba - viz špatnýich;)
iz*

Ájo, nevím jak Vy, ale já při kontrole vždycky "vidím" to, co jsem zamýšlela napsat, nikoliv to, co jsem opravdu napsala.

Přestože text příspěvku před vložením zkontroluji, překlepy po sobě zaregistruji až s nějakým odstupem → když už se nedají opravit.

Také bych se přimlouvala za delší čas na opravu. Nebo alespoň vrátit náhled. Ani v tom jsem neviděla všechno hned, ale bylo to (u mne s překlepy) o něco lepší.

hoststary*
hodnocení

0x

Pokud byste chtěli opravit nějaký krátký text ve slovenštině, můžete ho vložit do okénka na stránce sk-spell.sk.cx/.../ a klimnout si na opravy. Možná, že něco on-line existuje i pro češtinu a další jazyky?

hodnocení

0x

Já bych řekla, že záleží víc na obsahu příspěvku.

hodnocení

Já jsem se asi špatně vyjádřila. Já neumím a vlastně ani nechci cokoliv odkudkoliv přetahovat nebo stahovat a instalovat. Moje přání vyvolalo nadšení z mailu na seznamu a také na facebooku. Tam je, bez mé zásluhy, nastavena oprava chyb. Až tam jsem si uvědomila, kolik sekám překlepů. *jasne*

doplněno 12.05.17 06:57:

Včera jsem vyplňovala nějaký tiskopis, kde se z nabízených kandidátů vybírali 3, které si dovedu představit jako prezidenta a proč. A tam kontrola pravopisu fungovala. Asi to tak náročné na nainstalování není.

Babko, ale já jsem si teda nevšimla že bys sekala nějak moc překlepů. A překlepy se stávají, to není pravopisná chyba a myslím si, že to každý pochopí. :)

amo

Kdyz si vsimnu u nekterych prispevku treba "ivzez" nebo "suzymon" aj. prekvapive hrubky, je mi jasne, ze to je taky jen preklep, protoze jsou to jinak erudovane pisatelky pisici bezne bez gramatickych chyb a stejna slova napsaly jiz stokrat spravne, ale chapu jejich pripadne rozladeni nad "uletem" a delsi moznost opravy bych podporila :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]