Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vážení přátelé - gramatika na poradně

Od: lidus* odpovědí: 33 změna:

Vážení přátelé, trávím tu docela dost času a pokud je tu dotaz plný hrubek tak mě to také nadzvedne, pravda, jak jste si všimli udělám ty chyby i já, všimnu si jich hned jak to odešlu ale nezdá se mi vhodné napadat někoho kdo napíše Ú-Ů nebo mu vypadne písmenko ze slova a podobně. Tato poradna přece není o gramatice, udržuje se tu většinou velmi dobrá úroveň mateřského jazyka. Myslím si, že bychom měli být přece jen trošku tolerantnější. Lída

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

0x

Vážená přítelkyně Liduško, pokud vidím dotaz plný hrubek, tak mám všechny chlupy v pozoru. Překlepnout se může každý a kvůli jednomu písmenku se přece nebudeme vzrušovat. Ale na druhou stranu, někteří tazatelé si o jemné popíchnutí přímo žadoní. A chtěl bych, aby se tu určitá úroveň českého jazyka udržela. Taky mi nesedí nepoužívání diakritiky, ale to je už asi nemoc získaná ze psaní SMSek.

hop®
hodnocení

0x

Liduš, nějak jsem tento dotaz nepochopil, to je nějaké pokračování něčeho? Nebo reakce na něco či někoho konkrétního? *sok*

marenka*
hop®

Mařenko, díky za upřesnění, na tohle téma jsem zabrousil až díky Tvému odkazu. *slunce**srdce*

Nicméně i tak mi Liduščin "dotaz" připadá trošku "mimo mísu"... *nevi*

doplněno 23.03.11 23:02:

... už ten "všeříkající" nadpis... Ale všichni jsme jen lidi! :)

marenka*

Nemůžu mluvit za Liduš, to bych si nedovolila, ale já tak nějak myslím, že Lidušky pohárek právě přetekl. Známe to asi všichni. Desetkrát člověka praští palicí a drží. Trpělivě drží a je v relativním udržitelném klidu. Jenže naplní se pohárek a pak stačí, když přijde jedenáctý a ten jen šťouchne klacíkem. A je to. *cert*

Nebo ne? ;)

hop®

Jj, souhlas, jak říkám - všichni jsme jen lidi. Taky nevrčim, jen konstatuju! :)

lidus*
hodnocení

Ano Mařenko, když jsem večer četla jak se někdo obul do Pauly za její ů-ú tak mě to docela naštvalo. Pokud pročtu příspěvky na netu tak je to jedna velká chyba, to na této poradně je gramatika královnou. Malicherní ale snad být nemusíme, to bych musela psát příspěvky za pomoci pravidel pravopisu.

patronka*

Paní Liduško, máte samozřejmě pravdu, každý uděláme občas chybu. Já nedávno napsala "zasvědcený" protože jsem byla líná se jít podívat do pravidel pravopisu a ještě teď mne to mrzí. Jenže na druhou stranu jsou tu příspěvky, kde se pisatel vůbec nenamáhá přemýšlet, jako bychom mu za to nestáli. Vyskytuje se to převážně u mladých lidí a tolik disgrafiků tu snad nemáme (jednou jsem napsala dys... a taky mi to někdo vpálil). Souhlasím, měli bychom být k sobě tolerantnější, ale do jisté míry. Přeji krásný den. Patronka

hop®

Patronko, ta debata o dysgrafii byla trochu jinak, v tomto případě je správně předpona DYS...! :D

patronka*

Bez znalosti pravopisu bych nemohla hrát Scrabble, ale někdy se to pěkně zamotá. Naštěstí se jedná o cizí slova, tak bych je stejně použít nemohla, ale zde vysvětlení : disfunkční = nefunkční, neúčelový, nemající funkci; dysfunkční + dysfunkce = porušená funkce a dále pak jsou všechny další odvozené výrazy s "y". Tady se klidně udělá nevědomá chyba, máte samozřejmě pravdu. Patronka

imsorry*

To jsem byla já. Ale to jste se zrovna do někoho navážela kvůli pravopisu, patronko, to se na mě teda nezlobte.

krkovicka*
hodnocení

0x
Přiznávám se já to byla(poprvé).ZA TO ú a ů.Paní PAULA to tam vepsala dvakrát(hrubku).I když jsem tady teprv měsíc,docela často narazím na odpovědi,kde vy rádcové chytáte za slovíčka,nebo odkážete někoho na češtinu,či-li napomenete na hrubky.Velice často se napojuji přes mobil,takže mě ten prstíček taky sjede,nebo diktuji věty a píšu pomalu,znáte to s smskama ne?přiznávam ale dyslektik,dysgrafik nejsem.
marenka*

Krkovičko.

...docela často narazím na odpovědi, kde vy rádcové chytáte za slovíčka... Takže když všichni budou křičet, křováci jsou špatní, budete s nimi souhlasit i přesto, že je budete znát jen jako dobré lidi?

A když Vám prstíček taky sjede, proč jste byla první, kdo zvýraznil špatné znaménko nad u? Víte, kolikrát narazím na hrubku a prostě jí pominu. Tak nějak tuším, že by se diskuse zvrhla v debatu o hrubce a ne o tom, co je pro tazatele důležité. A co nechci. Prostě než zmáčknete pomyslné červené tlačítko, zkuste se zamyslet, co to udělá. ;)

doplněno 24.03.11 09:40:

Proto Liduš založila tuto otázku. Lidičky, zní to jak ze špatného filmu, ale mějte se rádi.

eulalie*
hodnocení

0x

Všeobecně - úroveň znalosti bezchybného českého jazyky jde dolů. Lidé si už tak moc nezakládají na tom psát či hovořit spisovně. Stačí si poslechnout nějaké to oblastní rádio zaměřené na mladé, kde se běžně hovoří tak příšerným češtinem, že to není k poslouchání. Ale mladým se to líbí, jelikož v tom vyrůstají. No a na Poradte.cz, taky mi vadí ty hruby tazatelů, ale co už s tím? Oni chtějí radu, ne abychom je kritizovali za gramatickou a slohovou úroveň jejich textu.

marenka*

Eulalie, no vidíte to... českého jazyky, příšerným češtinem, hruby tazatelů...

Nechme toho, lidičky. Proč se pořád hádat? *modla* Moje sestra píše naprosto otřesně. Vyděla jsem sisla, např. Ale má bezva práci, dokonce šéfuje malé dílně. Dělá parádní šperky, je to človíček, který nikdy nikoho nepodrazil a kde může, pomůže. Já jí mám ráda. Pokud jí budu neustále upozorňovat na chyby, nebudu dělat nic jiného.

doplněno 24.03.11 09:32:

*frajer* Jo, tak to ne. *modla* Když já nemám ráda takové hádky. Všechno je nějaké vypjaté, lidi mezi sebou, Japonsko, Lybie, vraždy dětí, okrádání starců, týrání zvířat, devastace přírody. Je toho moc.

eulalie*

no jo no, Mařenko, asi jste nepochopila tu ironii v "příšerném češtinovi" *smich*

krkovicka*
Radu jsem jí poskytla,ale to Ů mě fakt dostalo,paní Paula ho tam v textu dala ještě jednou tak jsem jí na to malinko upozornila.Paní lékařka,určitě daleko lepší vzdělání než já a tokový průser s Ů.Ale vem to čert,v životě jde o víc než o Ů a Ú.

lidka*
hodnocení

0x

Mám podobný názor jako Liduš. Já sama se snažím vyvarovat gramatických chyb. Ovšem ne každý máme cit pro český jazyk či odpovídající vzdělání. Takže sice mne chyby praští do oka, ale neřeším to. Často jsme o tomto problému zde diskutovali. Určitě v tomto případě buďme tolerantní. *tuc* Myslím si, že důležitější je odpovídat správně na dotaz, případně si ověřit, zda např. ještě uvedená právní norma platí apod. Zde se v žádném případě nebráním opravě a dokonce jsem vděčná, když někdo upozorní, že radím hloupě. Zastydím se *hi* a ráda příjmu správnou radu a ještě poděkuji. To je pro mne na této poradně zásadní - gramatické chyby nekomentuji. *stop*

Přeji všem krásný jarní den! *slunce*

karina*
hodnocení

0x

Já myslím, že tato diskuze je úplně zbytečná. Je založená pouze na tom, že nějaká lékařka (možná) Paula, napsala ve svém dotazu místo "ú" "ů". Můj vztah k českému jazyku je myslím znám a jsou tady v příspěvcích i odpovědích lepší kousky než pochybné "u".U těchto borců pak upozornit na to, že by si měli doplnit základní vzdělání je totéž jako se vystavit na pranýř. Většina to pak spláchne s tím, že na diskuzích přeci nejde o gramatiku ale o radu...

Nedávno ,v době stávky lékařů, tady byla dost ostrá diskuze a většina lidí byla proti jejich stávce. Takže si myslím, že tohle "u" v příspěvku Pauly je jen zástupný problém, jak si vyřídit anomymně ( a nízce) účet s lékařem, když se to tak hezky omylem nabídlo ...

Stát se to v jiném v jiném příspěvku než Paule , tak jsem přesvědčena by to ti samí přispěvatelé mlčky pominuli, nebo to dokázali omluvit. Karina

Jen pro upřesnění. Většina lidí si plete pravopis (orthografii) a mluvnici (gramatiku). Pravopis řeší např. i/y, s/z , kdežto gramatika upravuje skloňování, časování, stupňování a pod. Většina chyb v diskuzích je pravopisných, nikoli gramatických.

krkovicka*
hodnocení

0x
Opravdu řešíte balbosti!Jestli někdo bude chtít upozornit na hrubky v textu,tak to prostě udělá!Každý jsme chodily do školy na hodiny Českého Jazyka,kde nám vštěpovaly do našich dutých hlav vše možné co k tvorbě textu chybí.Mého češtináře p.KALOUSE byste neradi chtěly mít.Býl sverázný pán již v důchudu,který se opravdu ale opravdu dokázal rozčílit nad psaním nesmyslů v textu.Např.vyvolal si mou spolusedící lucku a přikázal jí napsat na tabuli-Zmije se mihly po mýtině... No jo ale s Lucinkou bylo už ámen již při prvním slově kdy napsala Zmiě se mihly...A to opravdu KALOUS řádil jak smyslu zbavený,málem ho trefila pepka...A pro MAŘENKU,Nesnažte se zastírat to co děláte všichni.A co tak jsem PAULU upozornila na Ú a Ů.Jiné přehlížím.to co jiní nevidí-druhý přehlíží,třetího chytne rapl.Možná i já mám furt vítr s pana češtináře KALOUSE. :))
marenka*

Krkovičko, vzdávám se. Fakt. Kdybych tedy něco zastírala nebo nezastírala, v tomhle příspěvku máte chyb, že by se pan Kalous dobrovolně odevzdal do rukou pana doktora Chocholouška. *smich* Já dělám taky chyby, někdy dokonce i v životě a ty jsou, pravda fatální. Proto se nechci už hádat kvůli pro mne blbině. Berete? *modla* Mííír, zakopejme válečnou sekyru.

doplněno 24.03.11 13:09:

A nejlepší jsou stejně myši. Šly žáby s myšma, nebo šly žáby s myšima? *pivo*

krkovicka*
Chyby mám i proto,že tuhle debatu nechápu a rozčiluji se.Mařenko já proti Vám nic nemám ale ozývám se,neboť všichni do jednoho tady si stěžujete jak je to nefér,přitom v běžném životě furt se snažíte psát bez chyb,nebo to vypovídá věku a myšlení člověka...Paní Lidus si vážím,dokáže mi opravdu pomoct hledat odpovědi v otázkách,ale proč píše Vážení přátelé.To jako,že chce něco tady řešit s ů a ú,ale chce tuhle debatu nechat v rovině,bez hádek a výčitek nebo píše Vážení přátelé jako že nás bere jako přátelé?Jsem skutečná ale Lída pro mě jen imaginární,přítel tedy není.

...s myšmi.

Milá Mařenko, vůbec ne nechci vyjadřovat ke gramatice a chybám, páč to dělám všici. Jen se domnívám, že Vaše slovní úloha by měla znít

Žáby skálaly a myši šli. Jen nevím jaká iy.

doplněno 24.03.11 18:38:

Ladine, to já bych s nima(i) nikam nešel

doplněno 24.03.11 19:00:

Mařenko, jsem rád, že je zde již veselo...

marenka*

*smich* Milane a Láďo, uff, díky. *haha* Už mě ta mračící vráska tlačila, ty okolo pusy od smíchu jsou lepší. No ne? *frajer*

ladinpraha*

Nevím, s kým šly nebo skákaly žáby, ale já bych šel s myšmami.

marenka*

Do žabomyší války. *smich* Uráááá

hop®

Krkovičko, souhlasím! *palec*

Mne také "praští" do očí téměř každý prohřešek proti češtině. Chyby v příspěvcích už povětšinou neřeším - možná jen, když se dotyčný chlubí ovládáním jazyka a přitom seká hrubku jednu za druhou...

Jiná věc je u dotazu, kdy by asi tazatel měl přemýšlet na co se ptá a jakou formou se zeptá. V tomto případě by si měl udělat čas na to, aby dotaz byl jak formálně tak gramaticky správně, včetně interpunkce a diakritiky (pokud nepíše třeba z mobilu) co nejlepší. Protože vlastní dotaz čte určitě podstatně více lidí než následné příspěvky k němu! Ovšem i když je v dotazu sebevíce hrubek, nepíši reakce jen kvůli těmto chybám, pouze pokud chci i poradit, občas na chyby upozorním.

Ovšem, abych se dostal k "Vašemu" ú/ů! Pokud tazatel neumí bez chyby napsat ani několikaslovný název dotazu, to už něco svědčí o jeho IQ, a zároveň to asi napovídá i cosi o tom, jak moc si váží následných rad a všech lidí, kteří jeho dotaz budou číst. Věřte, že jsem se přistihl při tom, že čtení podobně napsaných dotazů podvědomě odkládám, prostě se mi do toho nějak nechce. Když si představím, jakou snůšku hrubých chyb budu zase muset "přežvýkat" a "překousat"...

Toť pouze můj názor, hezký den!

limetka*
hodnocení

0x

Také mne to hodně štvalo viz poradte.cz/... , ale člověk časem otupí, to by mne tu musel štvát tak každý čtvrtý nebo pátý příspěvek, teď už jen sleduju význam otázky a když to není vyloženě debilní dotaz a něco k tématu vím, odpovídám a pravopis už neřeším.

pt®
hodnocení

0x

Dobrý den Liduš, ne každý máme cit pro správné psaní v českém jazyce ani nemáme všichni stejné vzdělání a chybu udělá každý, samozřejmě, že já taky. U lékařky, vysokoškolsky vzdělané, by to mohl být klidně překlep, kdyby se v textu stejná chyba neopakovala znova a nebyly tam další. Na tři řádky téměř 10 chyb je dost. Chyby na poradně neřeším, jen, že se rozběhla tato debata, tak jsem si zde dovolila napsat svůj názor. - stařenka

lidus*
hodnocení

Dobrý večer vážení přátelé, ano přátelé, jelikož já téměř neopouštím byt jste pro mě přátelé alespoň část z lidí co tu je zcela jistě. Vážím si mnohých za jejich přístup k životu který tu občas prezentují. Už se na mě neezlobte, že jsem se naštvala pro ů-ú. Tři dny jsem byla na infuzích, datluji to jedním prstem a ještě si ho držím druhou rukou proto prosím omluvte překlepy.

bena*
hodnocení

0x

Vážená paní Lidus, zkuste pravidelně sledovat rubriku Počíteče a příslušenství a uvidíte, co se tam najdete za zoufalce, kteří neznají interpunkci, neví co jsou malá a VELKÁ písmena, atd. CO se týká diakritiky, tak jsem toleratní. To mi nevadí.

Jinak náš jazyk spěje do háje. Když vidím, jak mí spolužáci a lidi v mým věku kurví jazyk různými anglismy a různými zkratkami převedenými z angličtiny, tak nejen že se mi to nelíbí, ale je mi prostě z toho blbě. Nesnáším kurvení jazyka a národa, miluji a vážím si češtiny, mám rád český národ.

Lidus, to co jste napsala, že se tu udržuje většinou velmi dobrá úroveň mateřského jazyka, o tom by se dalo velmi dlouze a hluboce polemizovat. Však zkuste sledovat rubriku Počítače a příslušenství a věřím, že trošku názor změníte.

No však jak říká Sir Winsotn Churchill "Jen blbec občas nezmění názor".

doplněno 27.03.11 18:37:

Nadruhou stranu, pokud někdo místo ů napíše ú a obráceně, tak to se dá tolerovat. I nějaký i/y se dá tolerovat, ale kolikrát to je opravdu na pováženou.

Základní vzdělání snad tady máme všichni /když nepočítám většinu cikánů, "bílých cikánů" a jiné podobné verbeže/, tak bychom se měli aspoň trošku snažit. Určitě to pomůže komunikaci, určitě lépe se řeší problém. A je to i taková vizitka člověka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]