Nejste přihlášen/a.
Diskuse jsou čím dál nepřehlednější, ve srovnání s dřívějším uspořádávání / třídění odpovědí a komentářů je nová verze poradte.cz propadák. V mých očích jste degradovali na úroveň emailové diskuse.
Na straně jedné:
1) na nové reakce jsem schopen reagovat jen díky rozesílaným emailům, takže se dozvím, že přišla odpověď, od koho - komu.
Na straně druhé
2) nejsem schopen reagovat na komentáře/odpovědi, protože ty se někde skrývají zabalené, nevím kde. Takže teď už reaguji na veškeré příspěvky, zejména komentáře zasláním nové odpovědi. Rozhodně nebudu ztrácet čas hledáním reakcí.
Proč to neuvést zpět do původního stavu? Alespoň zrušit schovávání komentářů.
Ono to bude tím, že tady to NENÍ diskusní fórum, ale poradna.
Otázka - odpověď - (eventuální upřesnění). Cokoliv jiného, jakákoliv košatá diskuse je zde nežádoucí (a je to tak dobře).
Lidé tedy budou muset přejít na jiné forum. Ono to možná ale nebude znát, spíš se to projeví tak, že ti stejní lidé nebudou trávit tolik času tady, ale raději na jiném foru. Já už mám jedno vyhlédnuté .
Nikoliv na jiné fórum (zde je poradna), ale na některé fórum.
Já se v těch komentářích sice také ještě někdy ztrácím, ale snahu udržet zde poradnu, která se nepřeklopí do chatu nebo fóra, chápu.
@ ivzez: Pro mě diskuse = forum. Takže je to jedno. Obecně všechny diskuse slouží jako poradna a proto diskuse = forum = poradna. Nevidím tedy problém přejít na jinou poradnu.
jethro: Co to tady podle tebe je když ne diskuzní fórum? Podne mne je to tu poradna ve formě diskuzního fóra.
h4ever: Dovolím si trochu s tebou nesouhlasit, že všechny diskuze slouží jako poradna. Často to tak bývá, ale ne vždy. Když se někde diskutuje např. o počasí, politice, sportu atp. tak to se asi těžko dá nazvat jako poradna. Podle mne poradnou lze nazvat diskuzní fóra zaměřené především na poradenství kde si lidí navzájem formou diskuze radí jak řešit různé problémy, jak co udělat atp. ale na toto ne každé diskuzní fórum je přímo zaměřené.
Tak pokud jsme na poradně...znova zmíním otázku"Kam odevzadat PET víčka" většina tam odpověděla jak je hloupé sbírat víčka a sbírají a pijí balenou vodu jen hlupáci atd.Takže nejen,že ty NEodpovědi na dannou otázku,byly hodnoceny,ale když jsme na poradně,měly by se smazat,nahlásit?
sebob-jo,je to přesný příklad toho,jak bodování neurčuje správnou odpověd a jestli se má jen radit,tak nechápu,proč se neradí na dotaz
@kozlík:
Ano, souhlasím s tebou. Ale většinou na každém poradenském foru existuje i sekce, ve které můžeš diskutovat o čemkoliv. Podobně tady. Příklady: E-mimino - radí ve spoustě věcí ohledně plánovaní dětí a jejich výchovy... Ale zároveň má stránku třeba o politice, kde se můžeš vyblít
. Nebo na najdise cz, tam je to zaměřené čistě na astrologii ale i na vztahy a pak je tam sekde, kde můžeš psát co posloucháš, co zrovna tvoříš (básničky), taky o politice se tam někdy klábosí. Nicméně hlavní část toho fora je poradenská. forum.Root.cz se zaměřuje hodně na počítače, je to pro odborníky, ale taky tam mají nabídky práce. A máš tam sekci, odkladiště, kam můžeš psát vše co se nevejde do této poradny. Porobně to máš s různými dalšími stránkami ohledně Ubuntu a jiných distribucí Linuxu. Další poradny ohledně programování programujte.com a diskuse.jakpsatweb.cz - tam mají vše co se týká webu, ale nemají tam ostatní témata jako politika, ale je to poradenský web. forum.highinthesky.cz - diskuse o létání a simulátorech - taky poradna a nemaj tam sekci ostatní, podobně flightsim.cz .
Určitě existuje i spousta jiných. Důvod že tam nemají jiná témata, může být ten že si nechtějí dělat práci s údržbou témat, která nevynáší nebo nepřináší žádný zisk a jsou pro ně z ekonomického hlediska jen zátěží, stejně tak jako majitel nemusí podporovat pluralitu názorů (majiteli může vadit, že si na jeho poradně dávají srazy zemanovci a poskytují mu politickou podporu - z toho důvodu se pokusí znemožnit politické diskuse...).
h4ever: Myslím, že se každý díváme na to z trochu jiného pohledu. Podle toho jak jsem to pochopil tak ty se na úplně každé fórum díváš jako na poradnu a neděláš v tom žádné rozdíly. Já mám na to trochu jiný názor. I když v asi každém fóru se vyskytuji nějaké diskuze ve kterých lidí hledají nějakou poradu tak ale ne každé fórum je primárně určeno především a hlavně na poradenství, tak jako třeba tato poradna. Podle mne ne každé fórum jde označit jako poradna. Jako poradnu bych označoval pouze ty fóra které jsou přímo určené pro poradenství a tak se i prezentuji v internetu jako např. toto fórum poradte.cz.
I když na poradenských fórech obvykle bývá místo i pro diskuzi na jiné neporadenské témata tak v tom nevidím nic špatného a nežádoucího. Naopak to může být pro takové i poradenské fórum přínosem, protože to do toho fóra může přitáhnout lidí kteří si rádi podiskutují na různé témata a při tom občas i někomu něco poradi. Nechápu proto zdejšího admina proč tak zarytě bojuje proti zdejšímu diskutování na různé témata. Dal si tu sekci "volná diskuze" a tak by měl počítat s tím, že se tu kromě radění bude i volně diskutovat.
@kozlik, dal ji sem a taky ji muže smazat, když se mu nebude hodit :D Uvidíme jestli se přiklonil na stranu euromarxistů nebo na stranu svobodné diskuse až podle toho co udělá.
Kozlíku, kozlíku. Nedrážděte hada bosou nohou, abyste nám to nakonec nezavařil všem. My jsme rádi, že tady je "volná diskuze", a teď Vy tohle . Navíc nejste ani registrovaný a jste tady nový a pak tady rozčílíte admina, ten nám debaty ve volné diskuzi zatrhne, Vy půjdete dělat "pořádek" zase do jiné poradny a my tady budememe plakat nad vejdělkem.
suzymon: Já nejsem proti volné diskuzi a můj názor je, že by zde měla zůstat a neměla se rušit. Ta volná diskuze má i zde na poradně svůj nemalý význam. Admin ale na nás co zde na poradnu chodíme nebere vůbec žáden ohled a naše názory a připomínky ignoruje. Můžeme si tu klidně psát co a jak by jsme tu rádi měli, ale on si to nakonec stejně uděla po svém tak jak chce on a nám pokud tu chceme chodit nezbývá nic jiného než se tomu podřídit a nebo jít jinam. Ano je to jeho poradna a má právo si s ní dělat co sám uzná za vhodné. Nedělá to ale pouze sám pro sebe, ale pro lidí kteří tu chodí a tak by mohl na ty lidi alespoň trochu brát ohled.
@kozlik: moc se tím trápíš. Je vidět, že už máš za sebou špatnou zkušenost. Ale pochop, že je zbytečné to furt omýlat dokola, své si řekl a nemůžeš si to vynutit. Web ti nepatří. Každý podnikatel si se svou diskusí může dělat co chce a může tam pouštět koho chce. Klidně může udělat diskusi jen pro euromarxisty To by bylo ještě horší než zrušení diskusí.
Kozlíku, já pochopila, že nejste proti diskuzím, že tomu je spíše naopak. Ale když ona tahle poradna byla původně myšlena jenom jako poradna na nějaké problémy asi spíše technického, nebo praktického rázu a pak se během času začala vyvíjet a přidávaly se jiné možnosti. Jako jsou třeba otázky, které se týkají i citů, názorů na politiku, nebo jiných lidských trablů. Já do toho moc nevidím, ale myslím si, že kdybych byla majitelem třeba já, tak bych asi také trvala na svém a nedala si moc do toho kecat. Já si myslím, že je strašně těžké vyhovět úplně všem. A dále si myslím, že když někdo nemá s vedením poradny žádné zkušenosti, nemůže znát všechna úskalí a možná, že je docela těžké i udržet tolik lidí na "uzdě". Možná, že kdyby to bylo tak, jak si představujete, tak bychom se v tom pak nevyznali vůbec. Také mě štvala některá opatření, nebudu psát která, je to fuk, ale nakonec jsem přišla na to, že to není zase až tak velký problém. Ono se někdy stačí prostě přizpůsobit. Jednoduše si musíte položit otázku, jestli dokážete překonat to, co se Vám nelíbí, kvůli tomu, co se Vám naopak líbí. Pokud toho, co se Vám líbí, bude víc, hoďte to, co se Vám nelíbí za hlavu.
h4ever: Já se tím ani tak netrápím. Pouze vyjádřují svoje názory na to co se tu děje tak jak to vidím z mého pohledu a je mi jedno, že to některým není příliš po chuti. Nic si tím ale nemám v úmyslu vynucovat. Dobu kdy jsme tzv. museli "držet hubu a krok" jsem zažil a moc dobře si na ní pamatuji. Ano tento web mi nepatří a nemám v úmyslu si ho přivlastňovat. To ale neznamená, že bych nemohl ohledně tohoto webu vyjádřit svoje názory jen proto, že se někomu nelíbí.
suzymon: Tuto poradnu neznám od jejího začátku a nevím jak byla původně myšlená. Pokud se tu adminovi něco nelíbí tak měl se od začátku snažít proti tomu bojovat a zamezit tomu a ne až nyní kdy tu přilákal docela dost lidi se jim snažít omezovat to na co si mnozi zvykli a kvůli čemu tu chodi. Já netvrdím, že by tato poradna měla být přesně podle mých představ ale, že tak jak se ji nyní admin snaží měnit je to spíše k horšímu a na její škodu, ale nikomu tento můj názor na to nevnucuji.
Dobrý den, já už snad jen poznámky - toto není "veřejnoprávní web" podléhající zákonu, ale jsme zde hosté na návštěvě na stránkách hostitele. Asi by bylo vhodné chovat se zde jako na návštěvě a buďme rádi, že hostitel je ochotný některé naše připomínky akceptovat a své stránky třeba i v tomto duchu pozměnit. Ani nějaké omezování svobody slova zde nevidím, ale jen snahu o rozdělení příspěvků na rady (pro tazatele) a komentování příspěvků (jako reakci na příspěvek). Zde mám i já rezervu, protože si musím rozmyslet, zda své povídání vložím jako příspěvek nebo komentář. Jinak to dělám jako @culdabulda1 a rozbaluji vše hned na začátku vstupu do tématu a s orientací není problém. Hodnocení příspěvků je pro mnohé záležitost motivační, tak jim (nám) to neberte. Ostatně, kdo nechce být hodnocen, tak to může do svého příspěvku třeba napsat (např. Nehodnotit, nepřeji si to) a uvidíme, kolik uživatelů to udělá. Zdravím!
Dobrý den, je fakt, že nová verze poradny vyžaduje "fištróna" a více času. Ovšem, Vy nejste povinnen odpovídat na každý komentář, tak je to jen Vaše volba. Předpokládám, že Vaše stížnost se týká rubriky Volná diskuze (jinde je reakce na komentář spíše nežádoucí). Zdravím!
kozlik - protože komentáře (bez rady) v tématických rubrikách tyto "zaplevelují" a z toho je potom ta nepřehlednost (tam není moc prostoru na diskuze - tam je ta poradna).
Pro hledání návazností v diskuzích je výhodné dvojí řazení: chronologické podle času, a podle počtu bodů v hodnocení a tím i přínosnost odpovědi.
Nevýhoda jsou skrytá pokračování komentářů, přístupná až po rozkliknutí, protože se při hledání možnost rozkliknutí a pokračování komentářů snadno přehlédne.
Taky se mi to moc nelíbí, zvlášť v sekci PC, kde složitě z lidí taháme informace jak z chlupaté deky. Analýza problému někdy zabere 10 a více příspěvků a to je v tom pak svinčík, když si každý rádce založí vlastní vlákno a ještě pak skrze ty ošklivé zelené fleky jedou kamarádšofty a ne zodpovědné hodnocení, takže navrchu je vždy ta největší blbost obodovaná nejvíce i když problém ještě ani není dořešen. Možná tenhle systém funguje jak má v jiných sekcích, ale ne v počítačích, tam je to fakt na houby.
Ale což, třeba tomu někdy přijdem na chuť. Za rok, či dva.
still10k: To složité táhání informací z některých lidí jak z chlupaté deky ale není touto poradnou. Je to prostě v některých lidéch kteří neumí popsat svůj dotaz nebo problém dostatečně dobře a srozumitelně a s tím se asi nic moc dělat nedá. Spíše se mi nelíbí to, že někteří tu vloží nějaký dotaz a více se už do diskuze ohledně toho nezapojují a to i přes to, že ti co se jim snaží poradit po něm požadují některé doplňující a upřesňující informace. Stává se to dost často a vypadá to tak jako by tu někteří vkládali dotazy jen tak z legrace a na řešení problémů jim vůbec nezáleželo. Pokud si svůj problém vyřeší nějak sami tak by to do diskuze kterou založili mohli alespoň napsat.
Zakázat hodnocení (dokonce zákonem ) je ta nejúchylnější věc, co jsem tu za několik let zažil. Ale myslím, že by navrhovatel neměl zůstat stát na počátku, ale mohl by jít dál - mohl by navrhnout zákonem zákaz známkování ve školách, zákaz prémií ve výplatách a rituálně spálit časopisy jako dTest
@still10k můžeš uvést příklad, kdy blbost získala vysoké ohodnocení?
Souhlasím, že protěžování bodovacího systému na tomhle webu s tímhle výchozím řazením podle hodnocení je antikomunitní krok. Navíc jsou tu myslím i převažují negativa pro kolemjdoucí a lidi neznalé systému, určitě v tom mají bordel a možná i proto už ani nepřispívají, protože tomu tady nerozumí. A imho to bude čímdál horší, protože tu budou zůstávat jen podivní jedinci bojující o fajfky a ne nestranní a zkušení rádci (taková je moje zkušenost z jiných sajtů).
Když jsem přišel na tento web, tak jsem se zaradoval, že jsem našel konečně rozumnou a rozumně spravovanou poradnu. Pomalu se mi tento prvotní dojem vytrácí do nikam. Byla tu (a zatím ještě stále je) celkem dobrá parta lidí a adminovi to už asi přijde tak normální, že je mu jedno jestli přijde o pár lidí. Osobně si myslím, že admin podlehl remcání pár jednotlivců, kteří jsou už na tomto webu tak dlouho, že ztratili nadhled a soudnost. Nejsem vůbec přesvědčený, že tohle vzniklo na základě "společenské poptávky".
Narovinu říkám, že tento nový formát vykastrované antikomunitní poradny mi nevyhovuje a jsem tu dál jen proto, že doufám ve vítězství rozumu. Můžeme to brát jako nápad, který se mohl zdát dobrý, vyzkoušel se, ale byl shledán nevhodným a byl odejit. Přesně v tohle řešení doufám
Chlapi souhlas s tíhle bodováním.Mě se to stalo před pár dny v otázce o sběru PET víček.Na otázku jsme odpověděli cca dva rádci a zbytek jen tazatelku (a všechny jí podobné) osočil,že jsou hloupí,kdo to kupuje,co za hlupáky balenou vodu vůbec pije,jak je to zbytečné sbírat a jak jsme naletěli výrobcům atd.no a tihle dostali nejvíce bodů,ač na dotaz vůbec neodpověděli(nikdo se ani neptal na názory s tím spojené).Nechápu a jde vidět,že účel to neplní,boduje se někdy divně.
@ still10k Nebo přestanete používat poradnu.
Bodování považuji za nesmysl. Zvlášť jestli to mění pořadí. Nelíbí se mi to ani na jiných serverech, kde lidi posílají hejty a různé urážky nebo zesměšňující komentáře na tazatele. Lidé k sobě ztratili úctu. Tohle je velice vážná věc, protože se tím poradna podílí na úpadku a rozkladu společnosti. Tím že dává prostor pozitivně ohodnotit příspěvky, které jsou svou podstatou nenávistné, neuctivé nebo zlehčující závažné téma. Podobné hodnocení je špatné i na seznamkách typu lide.cz, kde si lidi honí ego na základě toho kolik dostali laiků. Na Youtube to zas vede k nenormálnímu chování některých lidí, které je za hranou slušnosti nebo za hranou bezpečnosti (aby se předvedli předvádějí různé nebezpečné kousky, které se jim pak mohou vymknout a zabít se u toho). Z tohoto principu je hodnocení obecně zcela špatně a nejlépe by bylo tyto věci zakázat zákonem.
still10k: Souhlasím s tebou, že ten nový formát poradný který tu nyní je se neosvědčil, ale i s jinými tvými názory na ruto poradnu. Mám ale dojem, že pouze zdejší admin jako jediný velmi dobře ví co je pro nás a pro tuto poradnu nejlepší a nejpřínosnější a nikdo by mu do toho neměl kecat. Asi většině zde chodícím lidém se ten nový systém poradny více či méně nelíbí, ale ta malá hrstka těch co se jim to líbí a schvalují to asi dokáže nelogicky nás většinu u admina přehlasovat.
Ve světle vašeho zlehčování a zesměšňování nespokojeného uživatele poradny nejsem přesvědčen o vaší objektivitě pane Jethro. Takže s vámi v rámci zachování svojí duševní pohody nechci o ničem polemizovat. Tuším, že by se každý můj argument ocitl pod vaší palbou podobného zlehčování a zesměnování, jaké jste právě předvedl.
A přestávám mít chuť to vůbec řešit. Tady se stejně nic nezmění, takže meleme prázdnou slámu. Asi se vrátím zpátky na pc-help, už mi to tam nepřipadá tak hrozné, když vidím, že jinde to není lepší.
@jethro:
Já se pochopitelně vyjadřoval pouze a jenom pouze k hodnocení lidí a jejich příspěvků na webech. Tím nemám namysli hodnocení produktů v obchodech, hodnocení počítačů, recenzí, článků, pokud tato hodnocení zachovávají principi slušného chování. Do stejné kategorie bych řadil umělecké fotky, kde člověk nehodnotí vzhled člověka. Klasické seznamky jako lide.cz a badoo.cz bych zakázal z toho důvodu, že je to jenom o lajkování fotek.
Jinak si myslím, že to tu možná za chvíli dopadne jako na lide.cz (kde kdysi měli kvalitní profily, diskuse i seznamku), ale hold majitel se rozhodl, že chce "jít s dobou" a tak množství dat a profilů stejně tak jako uživatelů se muselo rozloučit s lide.cz. Smutný to úpadek... Nyní to samé možná hrozí tady.
h4ever: Plně s tebou souhlasím. S každou změnou je to tu čím dál horší. Připadá mi to tak jako by admin vůbec nepřemýšlel nad tím co dělá. Toto hodně amatérský dělané fórum nikdy nebylo nijak vynikající, ale poslední dobou se to dost zhoršilo. Chybí tomu nějaká rozumná logika. Měla by to tu být poradna, ale to co nám tu admin předvádí spíše vede k omezování poradenství tak aby si lidi navzájem příliš hodně neradili.
ben: Proč by měla být reakce na komentář nežádoucí? Když je s čím reagovat tak proč ne. Diskuze kde reakce na příspěvky je nežádoucí nemá smysl.
ben: Proč by měly komentáře zaplevelovat? Když je to k danému tématu a v souladu s pravidly tak proč bránit lidém aby se nevyjadřovali se svým názorem, připomínkou atp..
Vidím, že administrátore vůbec nechápeš co je to diskuze. Ano je tady poradna, ale ta je formou diskuze na témata které tu tazatelé zakládají. Vůbec nechápu jak by jsi si tu poradnu bez diskuze představoval. To snad ani jinak nejde. Všechny jiné podobné internetové poradny jsou dělané formou diskuze. Je to prostě tak a ať se ti to líbí nebo né tak i kdyby ses stavěl na hlavě tak na tom nic nedokážeš změnit.
@kozlik třeba answers.com, stackoverflow.com jemu podobné servery diskusi neumožňují a fungují dobře. Ale poradnu jsem od začátku chápal jinak, že je tam prostor se volněji vyjádřit což na stackoverflow.com není. Tam musíš psát věcně a fakticky a jestli napíšeš něco co není pravda nebo nefunguje, schytáš spoustu trestných bodů... Tímto systémem by sem psal jen jethro a ben
h4ever: Poradny nebo co to je na co uvádíš odkazy neznám a tak se k tomu nemohu vyjádřit. I já to zde chápu jako prostor se volně vyjádřit k danému dotazu či problému. Pokud se bude zde na poradně nějak více omezovat svoboda vyjádřování tak to bude mít ne příliš dobrý dopad i na poradách které zde rádci vkládají. Jsem pro to aby se nikoho neomezovalo v tom zdejším radění a to i kdyby to vedlo k rozvinutí větší diskuze ohledně daného problémů. Ne každý problém a dotaz musí být nutně vyřešený třeba 1 - 3 radami. Nekritizujme ani ty kteří možná poradí špatně nebo ne zcela dobře pokud neni vidět, že špatná rada byla vložená záměrně. Někteří poradí špatně třeba proto, že nedostatečně pochopí daný dotaz. Nechme proto prostor diskuzí aby v ní špatného rádce mohli jiní slušně upozornit a opravit tak jeho radu.
Nejsem tu pravidelně. Ale jak to tak sleduju, tak si myslím, že ten nový formát se hodí na poradnu, jako takovou lépe. Tam asi bylo dosaženo účelu. Na to je asi primárně určen. Na co je absolutně nevhodný, to je na volnou rubriku diskuze. Tam je to naprostý chaos. Najít kdo, kdy, na koho reagoval, notabene když to tam na začátek diskutér nenapíše, je horor... Co se dá dělat. Snad jen ponouknout admina, aby spustil diskuzní forum pro účastníky poradny, s jiným-vhodnějším formátem, nějak mimo poradnu.
"Tam je to naprostý chaos. Najít kdo, kdy, na koho reagoval, notabene když to tam na začátek diskutér nenapíše, je horor..." Nejen ve volné diskuzi je v tom obrovský chaos. Najít kdo na koho reagoval, který příspěvek je poslední, co už bylo přečtené atp. je často dost obtížné. Často se tak stává, že někdo reaguje na někoho jiného nebo na to co už předtím bylo odpovězené a to jenom proto, že v te různě nepřehledně uspořádané spleti příspěvků a komentářů se začne ztrácet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.