Nejste přihlášen/a.
Vím, že je to komplikované, a že to bude chtít změnu zdrojových kodů, ale měl bych návrh.
Zda by mohli registrovaní uživatele vkládat dva typy odpovědí. Jednu s možností dostat bod za dobrou odpověď a druhou bez možností dostat bod, s tím, že druhá varianta, by se nepočítala do počtů odpovědí. ( Kvůli výpočtu uspěšných odpovědí )
O co mi jde? Pokud budu pouze odpovídat na kompetentní otazky, s 50% šancí dobrých odpovědí budu mít brzy 50% dobrých odpovědí, ale počet odpovědí bude třeba za rok jen 300.
Pokud ale bych rád odpověděl na volnou diskuzi, např když nám uživatelka XXX napíše, že se ji narodilo miminko , a na otazku kdo videl na autě naši krásnou samolepku, tak mi počet odpovědí roste, ale % logicky klesají. Pokud má někdo za rok 2000 odpovědí a jen 5% ohodnocených, pomyslím si , že to je nějaký "plácal" co napíše kdejakou hloupost, jen aby se vykecal.
Pokud ale tento "plácal" odpoví jen na 15% otazek a zbytek bude diskuze, jako třeba projev ucty, zatleskání, nebo politování, tak je to vlastně slušný člověk, ale takové reakce ho zbytečně stojí procenta.
Kolikrat bych rád něco napsal, třeba , že mám stejnou zkušenost, a že se tazatel nemusí bát problémů, nebot´to to předešlý rádce myslí dobře, tak si to x-krát rozmyslím, neboť , třeba moje hodnost klesá a klesá, jen díky %, ačkoli si tady, chceme s někým pokecat, ale každá odpověď, třeba typu " PF 2011" nebo "Děkuji Adminovi" mě snižuje %.
Vím, že jde v podstatě o prkotinu, ale Raději budu mít 500 odpovědí zapsaných, než 2000 příspěvků, které ani nemělo být radou, ale jen reakcí, soucitem, poděkováním atd...
Bodovaná možnost by mohla být jako ODPOVĚĎ a nebodovaná jen třeba jako REAKCE ( nebude možnost přidání budu ) a rádce by si před odpovědí sám určil , zda odpovídá ( Radí ) nebo jen reaguje .
Myslím, že jsem to napsal celkem polopatě. Bylo mě pochopeno? Šlo by to?
Třeba velmi jsem ocenil OBLIBENOU OTAZKU. Něco na co jsem neodpovedel, ale odpoved me taky zajíma.
Myslím, že i tahle změna by byla milým přínosem ..
Přeji hezký víkend ...
doplněno 22.10.10 13:20: jaká stížnost? Zadával jsem přání na admina
) pardon, ... špatná rubrika, můžete to přehodit do přání, a tento doplněk odpovědi umazat? Děkuji ...
tedy odpovím ač si snižuji procentní úspěšnost
Nemudruj, ber to jako hru a zdokonalování se a poznávání. Tričko nebo mikinu dostaneš i bez procent, nebo se pletu, nevím, nekoukám na podmínky.
tričko mám, je pěkné, mikinu nechci... jsem ukecaný, rád na vše odpovídám, ale když to má být hra, tak jde o uspěšnost. Tady třeba v dobrých odpovědích. Třeba smekám, před těmi, kdo má 40% dobrých odpovědí, ale nikdy je nevidím na nic zareagovat jen tak. Přitom to mohou být velmi příjemní lidé. O mikinu nejde, proto píšu, bez možnosti přidělených bodů.
doplněno 22.10.10 13:45:odpověd k alfovi pode mnou : jj přesně jak píšeš!
no v něčem pravdu máš. Někdy ani člověk nemusí být ukecaný, ale prostě 8 odpovědí ztratí vlastně dotazy aby mohl odpovědět nebo, to je horší, doťukne někdo kdo si celé kolečko sesumíruje a dá odpověď dříve protože člověk taky nemůže celé dny sedět jen u poradte.cz a má bodík.
doplněno 22.10.10 13:40:třeba MC, dotaz: mám vlhko. On z tazatele deseti dotazy vytáhne že doma v koupelně protože ... a pak mu poradí a má 13%
Fidonet. neřeš to . podívej třeba na Mařenku, pana Milana, Ara a plno dalších. Ti pořád plkají :D, tím pádem se jim procenta snižují a co má být? Jestliže chci někomu poradit, tak se ho klidně třeba desetkrát zeptám co a jak. Já si naopak těchto lidí velice vážím, protože někdy tady s jediným dotazem stráví třeba i kolik hodin a nakonec problem vyřeší
jj sebot, však já vím, taky přece víš, že povídam, kecám, mám naražky i dobré rady. Jen , že by šlo o vylepšení, a to by mělo být s dobou všude. Už tak jsem vděčný poradte.cz a VAM milým rádcum za nemálo rad pro mě. Už jste mi dost pomohli. Ale proč to nevylepšit? S tím, že hned dávám najevo, že ani bod za odpověď nechci?
Fidonete, vím jak to myslíš. Na druhou stranu koliktrát někdo poradí dobře třeba desetkrát a bod nedostane a pak jen tak hodí doplacu něco ze srandy a body jsou hned. Takhle to fakt nejde brát, že chci nebo nechci ohodnotit páč dopředu stejně nevíš jestli tazatel bude dobré odpovědi hodnotit nebo ne, navíc ještě budeš pak poslouchat , že dáváš odpovědi jen s hodnocením a jseš zběratel bodů. Už teď každou chvilku tady čtu jak se "topáci" vzájemně bodují atd. atd.
Nech to plavat a klidně klábos a raď od toho to tu je, hlavně pro zábavu a když to jde tak i poradit a snad i pomoc.
ar : na jednu stranu pravdu máš. Ale víš jak potěší, když dostaneš nějakou "hodnost" jako dobrý rádce? Nejde ani o body, nemusí stoupat, ale naopak, proč klesat s hodnocením?
To s tím TOP máš asi pravdu. Tak je to všude. Buď jsou to spízněné duše, nebo dohodnuté doše nebo podvodné IP. Ale tohle můj návrh neřeší, At si podvadí kdochce jakchce, stejně je nechytíme všechny Ale tohle mě netrápí, to trápí admina ( plně ho chápu )
Na druhé straně, já na hodnocení ostatních nekoukám, a vím, že když napíšeš Ty, vím kdo jsi, jak se vyjadřuješ a jak máš dobré srdce. A neřeším zda máš 10% nebo 18 %
Ale pořád si myslím, že by to byla příjemná změna.
Třeba
AR: 2000 odpovědí 300 dobrých ( 15% ) vypadá jinak,
než
AR : 2000 příspěvků, z toho 600 rad a 300 dobrých ( 50% ), nebo ne?
podvodné klikání tu máme dost dobře ošetřeno, sice to není vidět (což je úmyslem), ale máme. Stačí si vzpomenout, kdy se to řešilo veřejně, není to tak dlouho...
Aer. Ty jeden... Topáci si dávají body navzájem, jo? A Ty mi nedáš a nedáš
Určeno pro Ara :D. Nějak jsem se zakoktala
Sebi, díky za ohodnocení, upřímně jsem tu vyprskla smíchy.
Napíšu to možná divně, nevím jak zformulovat myšlenku co mám v hlavě. Třeba u ztracené Aničky. Diskutuji, protože mě to hodně zajímá, chudák holka. Ale kdybych "honila" body, kdybych si měla zakládat na procentech,(Fido, to není na Tebe!) tak otázku z volné diskuse ani neotevírám. Někdy se rozjede legrační debata pod otázkou, která mě po dni, plném starostí fakt baví, popichujeme se, rýpem jeden do druhého, i to člověk někdy potřebuje.
A pak jsem ráda, že je dána ve volné diskusi, protože nás admin "nesprdne". (nemyslím to zle).
A když to vezmu z reálu. Pokud by byl člověk hodnocen body za minulost, za to, co kdy provedl či neprovedl, jsem v těžkém mínusu. Procento kvalitního člověka by bylo nula nula nic. A kupodivu, lidi, kteří mě poznají, mě mají rádi a někteří si mě i váží. Tak co.
Já dost často sleduji tu statistiku, nad otázkou, kterou nadhodil fido už jsem se kdysi také zamýšlel... to procentuální hodnocení je dost ošidné, totiž ten, kdo na jasnou otázku dá jednu dobrou odpověď, má velkou pravděpodobnost ohodnocení... druhý na nejasnou otázku vyžaduje mnohokrát doplnění detailů, vícekrát ještě doplňuje svoji nebo druhého odpověď a ta procenta mu klesají... ten první má málo odpovědí a několik desítek procent úspěšnosti, ten druhý má procent podstatně méně... je možné, že některý uživatel, který se orientuje podle % a pro sebe hodnotí jak kterého rádce, má zkreslený pohled... přitom oba dva příklady jsou rádci, kteří umí, vědí, dokáží dobře poradit...jen na nahánění ohodnocení majíurčitým způsobem různý názor...
stačí si otevřít statistiku, jsou tam rádci s tisíci a tisíci odpověďmi a něco nad 10 %, a také rádci, u kterých pomalu každá druhá odpověď byla do černého, teda i okolo 50%.
Už i ta statistika je dost zkreslující, protože udává čísla za posledních 365 dní, co může zkreslovat, protože nejstarší rádci tu jsou už 5 let, některým už za chvíli naběhne šestý rok, a celkový počet odpovědí a hodnocených odpovědí se dozvíme jen při ukázání na avatar nebo nick u jednotlivé otázky... tam už je to číslo úplně jiné...podstatně vyšší...
nejsou mi fidovy úvahy úplně cizí, je to zajímavý názor, já jsem kdysi v podobném duchu navrhoval adminovi, aby se podobně jako tlačítka Zajímavé, nebo Přidat k oblíbeným, zavedlo tlačítko typu Doplň více údajů nebo podrobností, kterým by rádce nepřišel o procenta... je to adminova záležitost, dal jsem jen typ... uvidíme...
zrovna tak fidova poznámka k započítávání poznámek ve volné diskuzi asi rozvíří opět další diskuzi...
jde o to, proč jsme na poradně... snažíme se někomu pomoci... a učíme se i my... ale mnozí z nás jsme také ješitní a dobře nám dělá určitá popularita nebo ten TOP...však jsme jen lidi...
a fidovi nakonec...jak tak sleduji, za pár dní tu bude rok zaregistrovaný a každým dnem, v kterém bodoval před rokem, budou se hodnocení odečítat... to už bude zajímavější, když člověk dosáhne třeba v jednom dni 3 x ohodnocení a celkově mu i tak ohodnocení a % klesají... a ne a ne stoupat...
...ale to je ten přístup, vem čert body, hlavně že jsem pomohl... a pokud vím, skoro každý z nás už pozná své lidi, víme kdo co umí, na co je vyloženě odborník, a do té otázky ani nejdeme, protože víme, že ten a ten je lepší a určitě dá vyčerpávající odpověď...
a co se týká těch plácalů, každý jsme tím prošli, když nás to chytilo a začali jsme po pár dobrých hodnoceních reagovat a radit ke všemu, prostě všude byl a dvakrát, všechno ví, později člověk začíná vybírat otázky a nehrne se do všeho...
a byl tu dokonce jeden čas, kdy se hodoceními jen tak hemžilo, v jednom vlákně bylo moře "odpovědí" a body se rozhazovali ty mně já tobě... pamatujeme raketové starty a stoupání do výšin...
a než jsem to napsal, tak přibylo pár poznámek ve stejném duchu, takže končím...
doplněno 22.10.10 14:48:já jsem jeden z těch, kteří raději doplňují odpověď doplněním odpovědi, i dvakrát i třikrát, ale pokud je vlákno dlouhé, už se začíná ztrácet souvislost a raději dám znova novou odpověď, aby se v tom někdo vyznal...
tak mně teď napadlo , jestli by nešlo doplňující odpověď zařadit za odpověď, na kterou reaguji... teda když už mám první odpověď a chci doplnit doplňující odpověď, aby ji to už nepočítalo jako další odpověď, ale jako součást té první, i když bude zařazená ve vlákně někde třeba i za pěti dalšími. Prostě v jednom vláknu mám jednu odpověď, bez ohledu na počet doplňujících...potom by ty doplňující a dotazující a upřesňující procentuálně nezkreslovaly... možná, že by SW věděl pochopit, že když už jednu odpověď v tom vlákně mám, tak aby ji zařadil do pořadí, ale nepočítal ji jako další...
ale to chce pohled více lidí, trošku povymývat mozky, nedá se ustrnout, admin stále něco zlepšuje, tak možná...
za každý návrh co změnit jsem rád, protože mi to dává vazbu na různé názory... ale i z těch názorů musím udělat průměr a trošku se zamyslet jestli je to super nápad i pro ostatní. Řekl bych, že tak 30-50% funkcí na Poradte.cz vzešlo z návrhů uživatelů.
U Píše.cz jsem byl tak nadšený, že jsem vyhověl každému, takže první týden jsem udělal novinku a druhý týden ji zrušil, protože se ozval někdo jiný a chtěl to jinak... ale to je už za mnou
Jen krátká reakce proč počítáme jen poslední rok: modelová situace: Spider, neskutečný matador s počtem odpovědí několika lidí najednou. Nováček, který je tu měsíc. Za měsíc napíše 30 odpovědí. Mrkne na Spidera s několika tisící. Bohužel je soutěživý (jako polovina národa). Co si pomyslí? MARNO, MARNO, MARNO... jak může někoho dohonit, když ten někdo je aktivní a má náskok 6 let? NEMOŽNÉ.
Druhý přiklad: Pepík tu byl spokojený 5 let, napsal 5tis odpovědí. 2 roky se už neukázal, protože tu nebyl na konec už rád. Všichni jej stále vidí mezi TOP5 a s důvěrou se na něj chtějí obrátit...
asi tak
Věřte, že vše není vidět na první pohled, ale je to celkem prověřené a většina toho má opravdu hlubší smysl
Omlouvám se, že se pletu mezi "mazáky". Přimlouvám se za návrh, aby se doplňující odpovědi zařazovaly do správného místa ve vlákně, ne hned za původní odpověd. Jednak se mi líbí zdůvodnění hejkala, a za druhé: když mi někdo dá bod, a já potom doplním odpověd, se kterou už ten bodující třeba nesouhlasí, může se cítit, já nevím jak to nazvat, zneužit? Že dal bod za něco, za co by bod jinak nedal. Kdežto když ta doplňující odpověď bude jinde, tak bude jasné za co ten bod byl. Berte to jen jako nápad, Nevím co má poraďte za sebou, třeba už to tady bylo atd... Ani nevím jestli je to reálné. Mějte se fajn.
ty mě tedy mateš, to teď jsem měl za to, že odpovědi v nehodnocených rubrikách nemají vliv na % úspěšnost resp se nezapočítávají.
Jinak ta % fungují právě na to, aby se lidé nevykecávali mimo volnou diskuzi a raději používali doplnit odpověď - je to pak přehlednější
no jo, admine, někdo se jen blbě vykecá, někdo udělí dobrou připomínku, která je vhodná, ale není to dobrá rada. A pak dobrým připomínkam klesají %. Přitom kdyby rádce hned zapsal odpověď jako REAKCI, věděl by, že sice BOD nedostane, ale % neklesnou. Vím, že se na poradte.cz nemají zbytečně lidi vykecávat, ale není doba stará 10 let, kdy byly data moc drahé. Sice nevím, kolik dat "sežere" denní diskuze, ale myslím, že HDD jsou dnes tak velké, že těch 20% "vykecávajících" tenhle server unese. Stejně těch vykecávajích je 15%, takže nárust 5% by server nezničilo. Kdyby tady nebyli ti vykecávajících, byl by server nezajimavý, nudný, brzo zapomenutý ... A to by nejen mně moc mrzelo
p.s. nenapsal jsi mi SVUJ nazor, zda by to bylo nemozné provést, či zda to hned odsuzuješ. Myslím, že bys nic neztratil touto změnou.
no, celou dobu se tu vlastně bavíme jen o % ohodnocených odpovědí, ale řekněme si k čemu tento ukazatel je a co ovlivňuje... pouze hodnost a možná prestiž uživatele. Je to velký rozdíl mít 20 nebo 10% ohodnoceno resp být v půlce hodností nebo na vrcholu?
Každopádně tu nejde o to, že by bylo více odpovědí a server by to nějak zatížilo. Pokud ano, tak v řádech 0,1%, což je zanedbatelné. Jde tu spíš o přehlednost. Něco mě zajímá a chci znát odpověď. Nemám potřebu číst "Fido, ty jsi ale kujon" a v zápětí "jo, já jsem kujon vždycky byl", "Fido, vždyť já vím"... atd. Prostě chci znát odpověď a ne dojmy všech ostatních. Když jich tam je pár a nebo jsou k tématu třeba mi to pomůže, pokud ale odvádí téma jinam jsem naštvaný že jsem na stránce, kde se odpověď nedovím...
Každé pravidlo navíc, každá možnost dělat něco více způsoby vnáší zmatek, nejistotu a rozvyklává řád. Pokud si nejsem jistý, že to k nečemu je, nejdu do toho. Volba odpověď/reakce se mě vyvolává úsměv a čekám tunu otázek od ostatních k čemu že to je dobré A pokud by to k něčemu bylo, bylo by to zneužívané na rozvíjení soukromé diskuze u otázek, což by se vymstilo nám všem.
Hejkal Mařenka
Ar
Sebod
jsem rád, že jste mě pochopili ... a % klesají
přesně tak, nejde o TOP, nebo zisk bodů ( o ten tedy taky., ale málo ), ale hlavně o princip.
S tou roční regulací, je to taky zajímavé. Je to dvousečná zbraň. Na jedné straně admin odfiltruje už dávno nechodící dobré rádce, na druhé straně aktivní radce budou padat ke dnu, když nebudou mít tak dobré rady, jako ve stejný den před rokem.
Škoda, že nebylo to setkání poradte.cz, nejspíše bych se zůčastnil, i když bych se jako bohužel teď nezaměstnany, zadlužil ve výdajích.
Pár lidí tu je opravdu dobrých, nejen rádců, ale i do povahy. Pár lidí mi dávalo i dobré rady ( osobní ) do pošty a velmi si jich proto vážím.
Fido je provokatér . Naschvál nadhodil toto tema, protože nás dobře zná a tudíž ví, že zase začneme kafrat a statisticky půjdeme někam
. Navrhuji zahájit Bobříka mlčení
Stejně jste tu
sebod no ještě udělám 50 odpovědí typu "pokecáme si" a už nebudu profesor. Pak se na měsíc odmlčím, abych nebyl jako nižší radce tak vidět ..
Budem mlčet spolu
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ještě mlčíme? Já to stejně nevydržím
Je to jak píše Ar. Kolikrát napíšu naprostou hloupost, jen nějakou narážku. A body se sypou. A jindy věnuji tazateli i několik hodin, napíši několik velice dobrých odpovědí (no, cococo? aspoň já si je musím pochválit:D) a tazatel bodík nedá a nedá . A když se příště zeptá, tak mu stejně odpovím. Nezanevřu na něj
.
Buď rád , že to setkání nebylo, dostal bys deku a degradaci na studenta.
A jenom pro Tvoji informaci Fidinete, s Hejkalem, Mařenkou a Sebod teď založíme vlákno a každý se tam navzájem 5x ohodnotíme, aby jsme zase ty % nahnali.
ar? aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ar ohodnoťte se, ja jedu na chatu
Přeji hezký vikend a o mém navrhu zauvažujte. Odjíždím večer, tak dnes to ještě probereme .)
Fidonete, mě to nedá, abych nereagoval. Dost dobře často nechápu tvoje ,,budovatelské ,, návrhy a přiznám se, že se občas přistihnu, při čtení tvých dlooooouhých příspěvků, jak kroutím krkem a pak se divím, že mě bolí. Hele, na jednu stranu tě chápu, ono být NAHOŘE potěší, je to hnací motor, ale jak napsal admin, tenhle systém je tak nějak vychytanej a mě např.vyhovuje. Byl jsem v TOPu, už tam nejsem, a co jako? Chleba levnější nebude. Dnes přijdu skoro po týdnu na web a u šipky mi naskakuje našeptávací rámeček. Tak začnu rejdit ve FF, co se zase samo zaškrtlo a nastavilo bez mýho vědomí a patřičně nas..nej, protože mi to leze na nervy. A pak se dočtu, že admin se nudil a tunil. Nenajde se člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. Tak to beru já, protože pravidla hry neurčuju. A co se týče těch procent, co já vím, tak ve volných se nemění. Tam se často pohybuju díky muzice (kterou admini nemají rádi
a kdysi na dotaz, proč za hudební RADY či PORADY nejsou body, mi bylo sděleno, že nechtějí, aby se to tu rozmohlo. Nesouhlasil jsem, nepochopil jsem ale stáhnul uši, držím hubu a krok
) A dále, každý má jinou potřebu se k čemukoli vyjadřovat, pokud jí už vůbec má, a já jsem, např. ten typ, co vyznává : Mluviti stříbro, mlčeti zlato. A abych jako pátý, šestý, ... napsal prakticky stejnou odpověď jako ti přede mnou, to radši tomu prvnímu nebo nejlepší odpovědi prdnu bodík na vyjádření souhlasu a jdu dál.
Nějak jsem přetáh svůj dnešní příděl písmenek, tak zase jindy.
a sakra, vůbec mě nenapadlo, že by "náhled" mohl někomu vadit... nu což, šlo by to dát do volby u nastavení registrace
Ta hudba je hrozně specifická... při nadpisu: "jak jsem jmenuje tadáááda tuc tuc", je to nepoužitelné pro ostatní. Je to určitě super zkouška pro znalce jestli uhodnou, ale je to skoro kvíz. Nikdo už na tu otázku nepřijde, že by mu v něčem pomohla. Podobné to je s rostlinami "jak se jmenuje tato kytka". Ani nevím proč, i když je to úplně stejný případ, tak to "tolerujeme". Zřejmě kvůli tomu, že se tam často rozvine větší diskuze a občas se přidá alespoň poznatek jak to pěstovat apd. U hudby to jsou odpovědi "je to to a to", "ne ne, není", "tak je to toto to","super, díky moc!".
doplněno 26.10.10 21:20: náhled už lze nastavit v nastavení
Skoro se bojím napsat, že ta volba zobrazení by mě potěšila. Tím bych vlastně negoval svůj předchozí příspěvek... A to ostatní neřeš, já se s tím srovnal a uved jsem to jen jako vlastní příklad.
Paráda. Díky.
Admine já bych tu volbu zobrazení bral. Používám Operu a když použiju krok zpět(na myši) tak tam ten náhled někdy zůstane což je nepříjemné. Takže já jsem pro volbu.
Díky a ještě jednu maličkost nešlo by udělat aby se při doplnění odpovědi nechal vložit i obrázek?
Are, vidíš to, super. Na to jsem narazila kolikrát, že jsem si pak musela odpovědět sama sobě.
A teď mě napadlo, co to hodnocení odpovědi rozdělit, proužek u odpovědi a u doplňující odpovědi nový proužek? Nevím, jestli to jde, jen se ptám. Už to tu padlo a je pravda, že někdy člověk odpoví, je ohodnocen a pak něco doplní a později si i sám uvědomí, že doplnil hloupost. :D
pravda, to by šlo. Píšu do deníčku
hotovo, tady je názorná ukázka. Obrázek lze přidat pokud není u příspěvku už nějaký vložený!
Admine, malý dotaz. Pokud chci vložit obrázky dva?
Ano, pokud to půjde jsem pro. Někdy chci doplnit odpověď jen třeba obrázkem, až pak si uvědomím, že to nejde. Tak to by bylo prima. - stařenka
Ahoj Fidonete, nedá mi to, abych nezareagoval. Věř mi, že jsem byl asi třikrát profesorem, vždy jsem spadnul na docenta, opět se "vyhrabal", právě díky "reakcím", které Ty popisuješ. Určitě jsem docela soutěživý týpek, a hodnost je pro mne určitou motivací. Nicméně už jsem se smířil s tím, že budu radši docentem nebo čímkoli "nižším", ale nebudu nad hodností přemýšlet, třeba právě při upřesňování problému, při nezávazné komunikaci s kolegyněmi a kolegy v "hodnoceném" tématu, nebo při poradě s hostem, který pravidla poradny nezná protože je tu poprvé (a třeba i naposled) a nějaké body jej naprosto nezajímají...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.