Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám tady jeden vzkaz pro všechny cyklisty, protože už to opravdu nemůžu vystát a stojí za tím jedna informace od ministerstva dopravy a cyklisté si z toho udělali univerzální a všudeplatné pravidlo.
Když je někde jednosměrka, tak cyklista do protisměru vjíždět nesmí ! To je možné pouze a jedině v případě, že je na obou stranách tabulka, vjezd a jízda cyklistů v protisměru povolena! Jinak cyklisté riskujete, že Vás tam někdo bez milosti převálcuje a Vy nemáte žádnou šanci spor vyhrát (jednoznačné porušení pravidel silničního provozu pro cyklisty). Když tam cedulka bude, tak tudy jeďte jen, když není jiná možnost a dbejte zvýšené opatrnosti a držte se na straně, kterou uvádí dodatková tabulka (vpravo).
Dodatková tabulka je uvedena níže. Prosím doplňte si znalosti zéjména ve svých povinnostech dle zákona č.361/2000Sb., neboť i Vy jste řidiči. Dále prosím poučte a informujte svoje děti !
Jo jo někteří cyklisté jsou zvláštní sorta, která si z dopravních předpisů nic nedělá. Dalším příkladem je třeba jízda po přechodu pro chodce.
Když už se pouštíte do tak "osvětových"témat, co takhle to vzít férově a poučit i chodce a řidiče? Jsem jak aktivní řidič, tak i cyklista, jednosměrkami v protisměru nejezdím, po chodnících a přechodech obvykle také ne (a když už, tak si počkám nebo sesednu, nevynucuji si přednost, když ji nemám), ale tohle není problém "cyklistů"všeobecně.. to už bychom mohli házet i všechny řidiče do jedné škatulky a tvrdit, že všichni překračují nejvyšší povolenou rychlost, nedávají přednost a parkují kde nemají.. nebo chodce - všichni určitě přecházejí jen na červenou, chodí po špatné straně silnice nebo se záměrně pohybují ve slepém úhlu..
Takže co takhle pokračovat i poučením, ať do jednosměrek obráceně nejezdí ani řidiči MV (není to tak neobvyklé, jak se může zdát), ať se řidiči rozměrnějších vozidel naučí definici minimálního bočního odstupu, ať na křižovatkách všichni respektují přednost a nevjíždí cyklistům a motorkářům do cesty těsně před nimi se slovy " to přece stihnu", chodci nechodí po tmě ve tmavém oblečení středem vozovky, cyklisté se naučí používat světla a blikačky... a takhle můžeme pokračovat minimálně do večera, možná by to vydalo i na menší knihu..
P.S.: Zkoušel jste někdy jet po frekventované silnici na kole? Nebo např. na kole předjíždět kolonu vozidel zprava? I když teoreticky máte podobná práva i povinnosti jako řidiči MV, možná by vás taková zkušenost přiměla se zase rozčilovat směrem k jiné skupině lidí - aneb " blbci jsou všude"
P.P.S.: zajímavý článek pro cyklisty i řidiče z prahounakole.cz
Zdravím, k pumpičkářům asi toto, odnaučil jsem se jezdit po silnici. Kde to jde, jedu lesem či polními cestami. Pravda je, že cyklisti si vyskakují a naopak někteří ostatní motoristi je ohrožují. Špatné je, že řadový cyklista, který není držitelem ŘP mnohdy ani neví, jak se jezdí, protože žádné zkoušky skládat nemusí (mimo té dětské průkazky na kolo) a zákon 361/2000Sb. neviděl ani z vlaku a stejně tak chodci. Chodit vpravo, jak na chodníku, tak přechodu pro chodce je jaksi mimo jejich chápání. Někteří jsou nebezpeční jen tím, že jako chodci vylezli z domu a neznalostí a sebevražedným chováním narušují bezpečnost silničního provozu. Pozor, i chodec může dostat pokutu za porušení pravidel silničního provozu.
Silničního provozu se nesmí účastnit osoba, která by vzhledem k věku, či vzhledem ke snížené duševní či zdravotní a technické způsobilosti tento systém ohrozila. Toto neplatí, pokud osoba sama, či osoba jiná učinila patřičné kroky, aby k ohrožení nedošlo (výňatek ze zákona).
Teoreticky vzato, poslat policisty do terénu města, tak za chvíli mají k řešení se strany chodců a cyklistů:
1.) chůze mimo přechod ve vzdálenosti jasně menší, než 50 metrů a chůze na přechodu středem vlevo a šikmo k ose vozovky,...
2.) chůze na červenou
3.) jízda po přechodu pro chodce
4.) jízda na červenou, kdy cyklista odbočuje vpravo
5.) jízda protisměrem v případě, kdy to není povoleno
6.) dokonce překročení rychlosti v obci (ano, i cyklista musí rychlost dodržovat-např. obytná zóna)
Když jsem po Praze jezdil na kole, jezdil jsem parky, po chodnících a jednosměrkami v protisměru.
Je to tak nejbezpečnější.
Pokud jde o jednosměrky - pak pro všechny.
Mimochodem, bývaly časy, kdy cyklisté jednosměrkou jezdili oběma směry legálně.
doplněno 05.09.15 09:18:Je to stejný princip, jako chodci chodící vlevo. Tedy proti autům.
Víte, jsem cyklista, chodec i řidič a musím uznat, že se mezi cyklisty najdou opravdoví exoti a sebevrazi, ale určitě v menšině, neboť i onen cyklista si uvědomuje, nakolik je zranitelnější než ten v plechové rakvičce. Také nehod cyklistů je nepoměrně méně, než nehod způsobených řidiči. O tom, co se děje na silnici bych též mohl jakožto cyklista vydat několik knih. Kupodivu mě osobně ale cyklisté na silnici (jedu-li vozem) vůbec nevadí, nemám problém se jim vyhnout nebo dát přednost. Vidím-li cyklistu přejíždět po přechodu pro chodce nebo neosvětleného za šera v tmavých hadrech či dokonce v jednosměrce, tak se mu prostě vyhnu a nechám jej žít. Mě to nic neudělá a on ať jednou klidně narazí. Jako cyklista se snažím chovat slušně a bezpečně, prosím i ostatní řidiče, chovejte se tak, jako by na tom kole bylo vaše dítě.
Přesně tak! Na zážitky by nestačila kapacita těchle stránek. Jezdím na kole 400-600km týdně a jedním slovem katastrofa! U nás! Proto raděj jezdím po Slovensku nebo Rakousku, mám to z Hodonína kousek. Tam na vás nikdo netroubí, nikdo neomezuje, nepředjíždí v nepřehledné zatáčce či horizontu - u nás velmi oblíbený jev. Nepředjíždí ani na rovném úseku, pokud nemají jistotu nebo něco v protisměru jede. Je zajímavé, že tito páni ŠOFÉŘI berou cyklistu jako součást provozu, kdežto "páni šoféři" u nás jsou z cyklistů velmi psychicky rozhození a mají z toho trauma a nervy. U nás troubí a rozhazují rukama a odkazují cyklistu na zámkovou cyklostezku a vzápětí o několik metrů dál na ni zaparkují...
doplněno 06.09.15 16:56: Zážitků mám taky na rozdávání, hned několik při každé vyjizdce. Už mě sejmul i borec, co mi nedal přednost, naštěstí kolo celé a já jen odřené koleno a nohu a naraženou prdel. Jindy při stoupání do kopce mě odral loket autobus, tak jsem to vzal mimo silnici, jindy me málem sejmula ženská v zatáčce. Příště zase magor předjíždějící v protisměru na rovné silnici, tak jsem to vzal do příkopu. Ono člověk i na rovné silnici musí neustále hledět dopředu. Koupil jsem oslepujíci zadní světlo, které používám neustále i přes den. A je to čím dál horší, protože jezdí čím dál víc mladých nezodpovězených lidí v silných autech, kteří spoléhají na to, ze to vyjde a proti nim za zatáčkou jede šofér, který si říká to samé. Takže jen doufám, ze nebudu ve stejný čas na stejném místě.Bohužel Vám musím dát za pravdu, hodně šoférů u nás jezdí jak prasata, ohrožují ostatní účastníky silničního provozu, jen ti cyklisti jsou nejohroženější, protože kolem sebe nemají plechy. Jezdím autem i na kole, ale tak, abych nikoho neohrožoval, dávám včas znamení o směru jízdy, což mnozí zapomínají, odbočují bez "blinkru" a vůbec jim to nevadí. Spousta takových hovad s děravým výfukem jezdí rádi na plný plyn po sídlišti hlavně v noci, což je v létě při otevřených oknech zvláště "příjemné" Zrovna v pondělí, když jsem se jel na kole vykoupat po relativně klidné okresce, tak mě předjížděl náklaďák "hovnocuc" tak těsně,že mě zatrnulo
To jenom proto, že musel za mnou na té úzké okresce brzdit, protože naproti zrovna něco jelo. Dokud nebudeme k sobě ohleduplní, jako je to zvykem na západ od této republiky, tak tady budou umírat nevinní lidé, jejichž největší prohřešek v danou chvíli byl, že neseděli na prdeli doma u TV...
Po zkušenosti, kdy mě vjela do cesty vlevo na parkoviště odbočující ženská a měl jsem co dělat abych jí neskončil na kapotě, tak jsem se naučil svítit na kole i ve dne (nábojovým dynamem a LED světlem s malou spotřebou), protože kolo je samo o sobě snadno přehlédnutelné, zvlášť mezi svítítcími auty. Vím, že to není všespasitelné, ale snažím se jezdit přehledně, ohleduplně a viditelně, ale mezi těmi "prasáckými" šoféry v nablýskaných bourácích nebo naopak v náklaďácích je to občas o život...
A jak říkám, jsem nejen cyklista, ale i řidič, takže podle podle toho jezdím-v klidu, přehledně, nikam se necpu, snažím se být vidět Ale jako řidič i jako cyklista mám strach ze dvou typů "pirátů silnic" : 1. "Namachrovaní" blázni v bourácích (Audi,BMW), co jim patří nejen celásilnice, ale rovnou celej svět, jsou přece "nesmrtelní",protože ty auta jsou přece nejdražší, nejbezpečnější a jim se přeci nic stát nemůže), případně jsou ožralí či sfetovaní (např.to hovado,co v Praze zabilo na zastávce mladou holku, co měla tu smůlu a čekala ráno na autobus do práce), 2. "Vyježdění" šoféři náklaďáků, co už toho mají plný zuby a mají přece "dost velký auto", tak jim se přece nic nestane a ostatní ať uhnou... ( např.ten blb, co vjel do závor a tam zůstal uvězněný a přifrčelo Pendolíno, když už tam zůstal, tak popojel jen těsně k závoře, místo aby jí přerazil, takže vlak narazil do návěsu a on byl v kabině v bezpěčí ). Sice mezi cyklisty se taky najde občas nějaké hovado, ale přece jen radši jezdím mezi svými po cyklostezce, většinou i to hovado cyklista ví, že před sebou žádný plechy, co by ho chránily, nemá, tak si dává víc bacha, než ti dva výše uvedené typy pirátů ve vozidlech...
Je fakt, že za hranicemi naší země je zcela jiný svět. Mám to kousek do Německa (byť jen Sasko) a rád se tam svezu bez toho, abych neustále trnul, kdo mě to zase sejme. Řidiči se tam chovají diametrálně odlišně než my Češi. Ale ono je to také tím, ža mají funkční a nesmlouvavou policii, trestající jakýkoliv přestupek. Dle doslechu, tak ráj cyklistů je Berlín, kde by český řidič s alergií na cyklisty asi dostal infarkt na každé křižovatce.
Osobně mě více irituje možnost předjíždění cyklistů zprava (což je souladu s předpisy). Čistě teoreticky by se měla tato situace aplikovat v okamžiku, kdy ta auta stojí nebo se posouvají krokem. V praxi to ale vypadá tak, že jede kolona vozidel - vzhledem k dopravní situaci - rychlostí okolo 30-35 km/h, přiřítí se cyklista a bere tu kolonu zprava, přičemž zcela ignoruje blízkou křižovatku a fakt, že některá vozidla mohou odbočovat vpravo. V extrémním, nikoliv však výjimečném, případě jede souběžně kolo po krajnici a motorka středem.
Tento předpis musela skutečně vymyslet hlava pomazaná. Přitom by nebyl problém, kdyby rychlejší cyklista předjížděl středem vozovky vlevo od řady vozidel. Tím by se zohlednil i fakt, že řidič sleduje zcela přirozeně více situaci vlevo- a za vozidlem, nikoliv však vpravo mimo silnici.
Mám zkušensot s jedním takovým experterm (totápní vymaštěnec), který jezdí (řítí se) v 6 ráno (léto-zima) takže většinu roku za tmy s minimálním osvětlením (v tomto přípapdě je to ale jedno) proti směru z kopce cca 12% ve městě v zástavbě, navíc je to do zatáčky a tento expert jezdí prostředkem této ulice. Chování cyklistů je v mnohým ohledech katastrofální. Sám jsem cyklista a tak si myslím, že mám právou soudit. Povinná výbava a dopravní předpisy je pro většinu pouze sranda co pro ně nic neznamená. Jízda po chodníku kdy mi už několikrát málem sestřelili syna nebo psa (pro rejpaly - na vodítku) je ve městech běžná.
Bohužel vymahatelnost těchto přestupků je tak beznadějná, že výraznou změnu neočekávám...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.