Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravopisné chyby

Od: patronka* odpovědí: 5 změna:

Mám na prázdinách devítiletého chlapce, který by měl denně trénovat čtení nahlas.Aby ho to víc bavilo, nechala jsem mu předčítat odpovědi v rubrice "počítače a příslušenství", kde jsem nepředpokládala něco nevhodného.Jenže až pozdě mi došlo,že otázky i odpovědi se hemží pravopisnými chybami.Jak vysvětlím malému dítěti, že dospělí píší s chybami a proč on je psát nesmí?Už raději čteme knížku.

doplněno 11.07.10 09:37:

Abych pravdu řekla, čekala jsem trochu jiné reakce.Nezbývá mi, než napsat několik slov navíc.Tenhle chlapec je mého známého, v únoru mu zemřela maminka a i táta je vážně nemocný.Kluka skoro neznám, tak abych mu ten začátek usnadnila, chtěla jsem využít jeho zájmu o počítače.Ani jsem si neuvědomila, že to je vlastně chat - " poradte" jsem brala jako výběr nejlepších rad a pomoc při řešení problémů.To vysvětlení, že v rychlosti může uniknout chyba v žádném případě neberu.Tady přece není žádný spěch ( pokud ovšem nechci honem získat body ) a je dost času si text po sobě přečíst.Záměnu i/y nepovažuji za překlep.Mám stejně starého vnuka, který čte knihy,rád hledá v encyklopediích, hraje na housle, chodí na karate a do skautu.Proč tu se mnou není, je zas jiný problém.Omlouvám se nejaktivnějším rádkyním a rádcům, nechtěla jsem se nikoho dotknout.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

Asi bych se mu snažil vysvětlit, že s těmi pravopisnými chybami píší hlavně lidé, kteří málo četli knížky...

technikjirik*

Já čtu hodně a chyby dělám pořád.

marenka*
hodnocení

0x

Patronko, nezlobte se na mne, ale vždyť je tolik krásných knížek. Mám osmiletého synovce a nikdy by mne nenapadlo, aby mi četl z poradny, nebo z webu o psech, kam chodím. Chat je chat. Ten náš synovec si strašně rád čte v encyklopediích, četbu si odlehčuje otázkami, ptá se na to co přečetl, zastavuje se nad obrázky. Nebo, pokud se nám nechce do encyklopedií, přečte si pěkně návod na kakau, jak se dělá a podle návodu si udělá kakao. Nebo mi předčítá recept z kuchařky a podle něho pečeme. Je to pro něj zábavné a ani si neuvědomuje, že se vlastně učíme. ;)

lidus*
hodnocení

0x

No tak já sice vzdělání mám ale díky nemoci už nemůžu psát všemi desti a jak se snažím psát rychle občas tam je jiné písmeno, pravda, stane se, že i i-y ujede nebo s-z ale pokládám to v tomto případě za nepodstatné. Děti by neměly čučet do počítače ale vhodná kniha by byla jistě lepší.

knopka*
hodnocení

0x

Sama jste si odpověděla-právě na tyhle věci jsou tady knihy,ne chat a diskuze.Ale myslela jste to v dobrém :).Asi bych mu řekla že právě proto že se ti dospělí když byli malí jako on se neučili tak proto v dospělosti dělají chyby :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]