Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Legálnost ulozto.cz

Od: dertopa odpovědí: 12 změna:

Ahoj,chci se zeptat jak moc legální je stahování filmů,seriálů,dokumentů z portálu ulozto.cz.Filmy přece stojí spoustu peněz a tam se to dá stáhnout zadarmo,takže co vy na to?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

0x

pokud jsi v CZ tak je to naprosto legální a nic neporušuješ.

hodnocení

0x

Samozřejmě že produkce chráněná copyrightem je uložená na tomto serveru nelegální.Legální je totiž podle našich zákonů stažení,nikoliv sdílení.Neznám přesně právní výklad,ale myslím si že trestní odpovědnost nese ten kdo tam ty filmy nahrál.

jabraka*

Sám server nemůže být nelegální.Pokud umožní reprodukci pro více abonentů,pak tato činnost nelegální je.

JABRAKA

technikjirik*
hodnocení

0x

Nějak se ztrácím v logice problematiky Copy. Pokud nějaké dílo někam uložím, třeba koupím film na DVD a mám potřebu jej uložit na server abych měl zálohu i mimo nosiče, pak jsem vinen tím, že film zpřístupním jiným lidem, tedy že jej nezabezpečím heslem. Tomu bych rozuměl a souhlasím. Pak je tu ta možnost stáhnutí nějakého filmu zdarma. Možná by se to dalo přirovnat situaci kdy na ulici najdu bankovku. Pokud si ji nechám dopouštím se trestného činu zatajení věci. Stejně tak když jen tak narazím na volně stažitelný film, ikdyž je zdarma ke stažení, pořád porušuju něčí práva na zisk z prodeje filmu který vytvořil. Co mě opravnuje si myslet, že smím takhle užívat něco co bylo vytvořeno ke generování zisku tvůrce a přitom za to neplatit?

V čem spočívá logika myšlení, při tvrzení, že ten film už si koupilo tolik lidí, že je dávno zaplacený, nebo je to na DVD tak drahé, ža je to nehorázné a proto si to ukradnu... co to je za logiku? Jaké je to myšlení? Copak prodavač v krámku musí přestat vyžadovat peníze za rohlíky jen proto že už si na nich vydělal dost?

Kde je logika v tom, že jedni zdarma užívají něco co bylo vytvořeno pro umění a hlavně pro zisk? Kdo má podle této logiky právo říct, že tvůrce už má nahrabáno dost a od této chvíle už je to zadarmo? Kdo mi to vysvětlí? A nejde tu ani tak o zákony jako spíše o tu logiku.

Tak jsem se vypsal a asi si zajdu do autosalonu pro auto, dnes to přece musím mít zadarmo... vždyt za minulý rok už si vydělali dost, tak přece už nemůžou chtít po mě peníze...

lui*
hodnocení

0x

Ono to s tou logikou "kulhá". Stejně jako není logický, že musím zaplatit "výkupné" za každé DVD R, nebo za každou kopírku, či scaner, a stejně si nesmím na tohle zaplacené DVD vypálit nic co podléhá autorskému zákonu. Za co jsem vlastně zaplatil "výkupné"?

technikjirik*

nerozumím tomu slovu "výkupné" v daném kontextu. Platíte za DVD-R cenu, kterou jste ochoten akceptovat a z čeho se cena skládá to už je asi fuk. Otázka také je zda DVD-R je primárně určen k záloze pirátských kopií filmů, zda kopírka musí nutně sloužit ke kopírování cizích prací. Třeba osobně kopírku i vypalování na DVD-R používám denně a nikoliv nutně pro kopírování cizích prací podléhajících autotrskému zákonu. Takže myšlenka, že tyto nástroje jsou určeny k pirátství, mi přijde pouze jako výmluva a pseudoargument. Prosím neuražte se, ale přijde mi to osobně trošku pokřivené... koupíme si kopírku a protože jsme za ni zaplatili tak na ní můžeme páchat co se nám zachce... od toho přece kopírkou jsou...ne?

lui*

Zvolil jsem ve spěchu špatné slovo. Mezi zasvěcenými se tomu poplatku říká výpalné a je již v ceně zboží. Viz např. tady:

manualy.net/...

diit.cz/...

ddworld.cz/...

Stačí? Už chápete o čem hovořím?

technikjirik*

To jsou články, které píšou o tom jak to jejich autory rozčiluje že je na nosič uvalena nějaká daň... ale neříkají nic o tom v čem spočívá význam toho poplatku... autoři spíše jen odhadují a píošu své domměnky... Napsal jsem několik odborných statí podléhající copy. jelikož jsem si s tím dal dost práce považuju to za své vlastnictví a budu se soudit s každým kdo by moje dílo kopíroval bez mého souhlasu... a je mi fuk jestli zaplatil státu nebo komukoliv jinému. Pokud chce někdo kopírovat a jinak šířit moji práci, musí se dovolit u mě. Chceteli tedy využívat nosiče je to Vaše věc ale moje dílo je věc moje. to jen pro příklad. A stejně to funguje i filmů písniček textů a jiných duševních produktů... to že někomu platíte za cd ještě neznamená, že platíte autorský poplatek... Máte pravdu v tom, že ta daň na nosiče je při njemenším zvláštní, ale nedává to nikomu právo neplatit autorovi za jeho dílo když jej využívá...

Zkuste vytvořit nějaký film, nebo napsat knihu, či napsat program, který b ude mít hodnotu. Dáte si s tím práci, která má být finančně ohodnocena, protože to je jeden z motivů jakékoliv činnosti a pak se dívejte na to jak se to šíří mezi obecným lidem a nikdo vám nedá ani korunu...pořád mi to připadá jako obyčejná krádež. Jestli plánuju udělat práci, vytvořit produkt, který odhaduju prodat mezi 20 000 lidí po 50-ti koruně pak za to chci milion. A když se najde vykuk který to okopíruje dá kamarádovi pak mě okradl o 50 korun. Ano nebo ne?

lui*

Jo, jo, kostičku Vám nikdo nebere. Ale proč to mám platit dvakrát? Jednou při koupi zařízení nebo média a podruhé svazu přímo? Po celou dobu kdy se o zavedení této daně uvažovalo, se o ní mluvilo jako o poplatku kterým právě bude uhrazen zmíněný poplatek. Nicméně stalo se přesně to co se dalo čekat. Někdo vybírá zmíněný poplatek a stejně mám za povinnost zaplatit poplatek podruhé autorské organizaci. Pěkný bordel a podvod na lidi.

technikjirik*

Trošku srozumitlný článek je zde: technet.idnes.cz/...

lui*

Jo je to přesně jak říkám. Za každé DVD na které si vypálím zálohu svých dat nebo např fotek či videí které jsem si natočil, vybral někdo neoprávněně peníze. Protože to není ten případ kvůli kterému tento poplatek byl zaveden. Jak říkám, zlodějina. Státem a zákonem posvěcená. Hurá Hurá Hurá.

hodnocení

0x

Asi jsem měl volit pirátskou stranu. Ale ono by jim to nepomohlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]