Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny, kdo mají rádi dobrou českou muziku. Mám doma docela slušný hudební archiv čítající víc, než 2500 titulů všech různých žánrů a národností kapel. Rád bych nějaké typy na české bigbítové, rockové, bluesové i heavy metalové, méně známé , nebo zapomenuté kapely od sedmdesátých do devadesátých let. Dám příklad: začátkem osmdesátých let byla v hitšarádě K.Šípa a J.Uhlíře písnička Noční město od skupiny, jejímž jménem si nejsem jistý. Halogen, nebo Autogen ( obě kapely existují). Každopádně část textu byla:
Stovky světel svítí tmou,
houká vlak z nádraží
řídit se jen světlem hvězd
neony se snaží.
Barman dveře zavírá
chodec taxi shání
vrátný oči protírá
bez ustání.
To nic, to jen ráno
mávlo proutkem kouzelným...
Melodii mám v hlavě, dovedu jí zahrát na kytaru i zazpívat, ale celý text už jsem zapoměl.
Takže tuto, nebo podobné věci, jestli někdo máte a znáte, PROSÍÍÍÍM, pište a nahazujte. Díky
Doufám, že mezi rádci nejsou jen samí popíci, ale najdou se i lidi, kteří mají rádi opravdovou muziku ( bez urážky pro všechny jiného vkusu )
Ještě jednou díky všem za typy.
Dobrý den, tak třeba skupina Kentaur, která musela (pod tlakem tehdejších mocných) změnit název na Karamel. Dost úspěšní hudebníci a jejich klávesák Jirka Valenta potom zakotvil ve skupině Olympic.
Něco z historie i současnosti viz odkaz. Zdravím!
Díky, Bene, Potěšil jste mě. Kentaur...jejich Přízrak 7.B, to byla pecka. Díky textu týhle písničky jsem vylákal v sedmý třídě na rande holku z béčka, co se mi líbila a ani pusu jsem jí tenkrát nedal, jak jsem se styděl Přízrak 7B jsem měl na kotoučáku nahranou z televizní Hitšarády zrovna s tou písní Noční město. Hrávali ji tehdy po čase i v rádiu.
Podobně na tom byla tehdejší Hudebně-zábavná skupina Ondřeje Hejmy s jejich Zůstaň klidná. Tu jsem taky měl nahranou.
A taky nestoři českého bigbítu Odyssea, Dřív Vozembouch. Jejch Travolto běž, byla na tehdejší dobu tvrďárna jak hrom! Natočili pár písniček v Českém rozhlase Hradec Králové, u Pantonu a Supraphonu nějaké singly. A jsou to nestoři bigbítu, kteří hrají do dnes a jsou výborní.
doplněno 31.07.14 06:48:Ještě byla výborná Vášeň nákupní od skupiny Aréna
Dobrý den, vidím, že máte výrazně větší znalosti, než já. Nechci sem tahat politiku, ale doba normalizace, bohužel, ovlivnila i hudební scénu tak výrazně, že jsem se (kvůli soudruhům) už raději věnoval hudbě zahraniční a domácí scénu jsem sledoval s jistou dávkou opovržení. Tak jsem zřejmě propásl i občasnou kvalitu. Ale, časopis Melodie šel do kopru, Mladý svět na tom nebyl o mnoho lépe, kdo měl delší vlasy, tak si v TV ani nevrznul, různé zákazy, nucené přehrávky a opovržení bigbítem z oficiálních míst udělalo své. Řada výborných muzikantů přešla od bigbítu k popíku, aby se měla lépe a vůbec přežila. Jinak, co si vzpomínám, tak slušná líheň bigbítu byla v Plzni a potom snad i na Slovensku, kde ta normalizace nebyla tak tuhá a kdo nemohl hrát v Čechách, tak na Slovensku občas prošel. Ještě mám v hlavě jednu písničku, právě od plzeňské kapely, ale už si asi nevzpomenu na název skupiny ani písničky (taková povedená rocková balada) - snad, jestli prohrabu SP desky, kde jsem ji měl. Zdravím!
doplněno 02.08.14 13:37:Tak jsem tu písničku našel v SP deskách a následně i na YouTube - myslím, že je to stále dobré.
Máte úplnou pravdu. Já jako pubertus té nejvyšší kategorie jsem se v té době začlenil mezi máničky a právě proto, že jsme od režimu v rodině taky dostali občas přes prsty, jsem se do té soudruhy neoblíbené části domácí scény zakousnul a fandil jí Budu rád, když něco zajímavého najdete. Třeba to bude mnou už zmiňovaná Odyssea, která měla domácí scénu na Plzeňsku
Tenkrát jim na SP vydali balady: Někdy si vzpomeň a Bačkora blues, vedle skladeb Diskofrája (Travolto běž) a Ber kde ber. Ještě v té době byla obrovská hitovka ve stylu reggae Diskotéka od císaře českého hard rocku F.R.Čecha. Do dnes mi přijde zábavná a vtipná. V jeho skupině hrál i M.Imrich, který po odchodu z Abraxasu založil skupinu Tango. Jejich Elektrický bál a Co s tím sklem, bylo taky dost oblíbené. Ale to už byla "nová vlna"
A jestli jste fanda do bigbítu, doporučuji vám přečíst si knížku Ruský týden od F.R.Čecha. Je to úžasná sranda plná pravdy o muzikantech...
Dobrý den, ještě jsem si vzpomněl na skupinu Turbo a dokonce i na YouTube jsou jejich nahrávky.
V případě zájmu si to jistě najdete. No, doba to byla svinská, ale je fakt, že vzdor produkoval zase kvalitu. A ta, již zmíněná, Hitšaráda a slovenské Našich devět (už si nejsem jistý názvem) v soc.
TV byla určitá záchrana a občas se tam dostal někdo "neoficiální" - a kluci měli buď čepici nebo "háro" zasponkované, aby to vůbec mohlo na obrazovku. Ale, kdo to nezažil, tak to nepochopí. Zdravím!
Bene, díky, tahle písnička nějak unikla mé pozornosti, je fakt dobrá. Můj "majstštyk" co zpívám v kapele, z písniček od Turba, je píseň z podstatně pozdější doby - Zahráváš si s ohněm.
Ale naskočila mi na další krásná věc, kterou se mi ještě nepodařilo do kapely prosadit. Je to na osmdesátá léta "OPLODŇOVÁK" první kategorie. Boleslavská skupina EX-05 - Píseň pro ženu:
No a potom další bomba - skupina PUMPA. Svým způsobem něco jako české AC/DC. Taky hrají dodnes. A jsou super. Jejich poslední album Masařka, nemá chybu. Pamatujete jí?
rok 1984
rok 1999
rok 2013
Dobrý den, tak, nepamatuji si z tohoto nic, neb jsem už byl patrně zaměřen na to zahraničí a také to nebylo asi moc slyšet v tehdejších médiích. Ale, dobré to je, to se musí uznat. Pumpa je super "hoblovačka" a ta Austrálie je tam slyšet (hlavně v té novější verzi). Tak, díky za nové poznatky ze starých časů. Zdravím!
No paráda, Pavel Rooth a Projektil. Na Zahradu ticha jsme s kamarádem na učňáku v době, kdy jsme na intr jezdili vlakem s kytarama , složili jsme parodii, kde se zpívalo:
Je tam pípa zdobená, sudy otevírá,hospodou Na Rychtě, všechno připomíná...
Po asi 20ti letech jsem to viděl u kamarádky ve zpěvníku, jako autorský cover jedné dost známé kapely... už tehdy se kradly nápady...
Sice Turbo můžu,ale toto (v 1.odkazu) jsem ještě neslyšel.Já byl na ,a poslouchám dodnes třeba Brněnskou skupinu Progres2 (barnodaj,progres,a nakonec 2) třeba toto :
Potom třeba toto:
Nebo ještě starší třeba Synkopy61 a jejich cover verze od Uriah Heep atd.
doplněno 02.08.14 22:33:Zahradu ticha jsem měl na cívkáči (B115).kdežo to ty doby jsou.Tenkrát mi ji vyndala známá ,protože kdykoliv jsem došel do suprafonu-nebyla, (servírka barmanka v jednom) z jukeboxu a ja ji nahrál z gramce (resp.chasis HC16? 17?)
Dragouna a Váněho mám taky moc rád. Synkopy - Olda Veselej. Obojí je ,,bigbíťácká" klasika.
doplněno 02.08.14 20:43:Normálně jste mně ,,vyhecovali" abych si otevřel jůtůbko a pustil si pár klasickejch kouskůůů
Když Synkopy, tak Petr Směja. To je hlas!
Další bigbíťák byl kupodivu z Brna letecký mechanik Petr Ulrych a Hana Ulrychová a skupina Vulkán, jejich Skleněné báně jsou také lahůdka. Na Slovensku Fedor Frešo a Collegium musicum. Fantastický muzikant je i kytarista Zdeněk Crissa Fišer, spíše jazzrock.
A nedá se zapomenout ani na The Rebels s Jiřím Kornem v květinkovných kalhotech a vestičce černých brejličkách a na zvukaře té doby Gypsi, atd., atd...
Super vlákno !
Rád bych připomněl ještě Keksáky, bohužel třeba Kamión už nehrají, nemají na to zpěváka.
A také kapelu Benefit a jejich pohádky - mimochodem, nemáte někdo slova na "Tisíc a jedna noc", nebo jak se to jmenovalo?
doplněno 06.08.14 16:15:A možná ještě z jiného soudku - Katapult - "Slečno", tuším, že nikdy nevyšla na LP...
Vzpomínáte na skupiny, které nahrály desku, nebo něco nahrály na magneťák a tak to mohli slyšet i jiní kamarádi (některé úspěšné nahrávky udělané třeba na chodbě, například Petr Novák s George and Beatovens (Flamengo). Ale taky existovala spousta kapel, která hrála a nikdy nic nenatočila. Snad v každém městě nebo i vesnici byla nějaká skupina a hrála jen pro sebe nebo i pro ostatní v nějakém klubu, sále kulturního domu nebo i jen u někoho doma.
Filmaři si někdy z ryzích amatérských skupin dělali legraci a chtěli, aby to znělo hodně začátečnicky, například skupina Golf (Keach), která si zahrála ve filmu Vesničko má středisková (viz pribramsky.denik.cz/... ) nebo skupina hrající na stadionu ve filmu Pásla koně na betóne.
V době předbigbítové bylo také mnoho zajímavých tanečních, jazzových a podobných hudebních skupin, například Smaragd (měli smaragdově zelené vestičky), Rokton (měli už jednu elektricku kytaru) a další hráli v tehdy ochotnickém Bránickém divadle a jinde. Ti šťastnější, kteří natočili desku, například Pavel Sedláček nebo Matadors, se dostali do uší mnoha lidí. Ale ani Matadors (Karel Kahovec, Radim Hladík, Ota Bezloja, Tony Black) nemají na desce to, co slyšeli a zažili diváci v divadle Sluníčko v suterénu Dětského domu, kde začínal se svými řečičkami i Miloslav Šimek a Jiří Grosmann. A Radim Hladík dělal první prdivý prodloužený zvuk kytary ještě v době před bustry tím, že brnknul a přiklonil se s kytarou k reprobedně a zvuk z bedny znovu rozechvíval struny a byl z toho nový zvuk. Úžasný mistr kytary, mírný úsměv, žádné poskakování a zmítání se, dokonalá hra a zážitek pro ouška.
V době začátk bigbítu byl zajímavý například i tak zvaný Tyri Klub (odvozeno od slova Tyristor, které se vyráběly v ČKD polovodiče v Praze), závodním klubu ČKD, kde hrávaly nejrůznější amatérské skupiny, například i Five Dogs, což asi nikomu nic neřekne, ale Fanda Nedvěd (z pozdějších Brontosaurů) hrál na basovku a také společně zpíval jejich velmi zvláštní skladby (Namaluj mi vobrázek), nebo Framus Michala Prokopa s výborným kytaristou Eliášem, výborná skupina The Panthers ve složení podobném Beatles s nádhernými českými texty a nápaditými melodiemi, skupina tří velmi originálních drsných bigbíťáků The Disgusters, ryzích amatérů, atd. Podobné skupiny byly prakticky všude, ve všech městech, toto je jen maličká ukázky.
A z lidové hudby není možné zapomenout na trampské skupiny a začínající country skupiny prakticky všude, kde byl někdo s kytarou. Ve vlaku z nádraží Bráník, v Brdech, v posázaví, všude po celé republice. A pak v klubech, například v kulturním klubu F-klubu na Smíchově, kde hrály zajímavé skupiny, které nikdy nic nenatočily, například Cukrátka, až po známé skupiny jako Greenhorns a další. Zajímavá doba, kdy snad každý byl muzikant, každý kluk se pokoušel hrát na kytaru a všude se zpívalo.
atd., atd. atd...
Ac krapet mladsi rocnik, rock a bigbeat patri k memu mladi jak syrecky k Olomouci. Obvzlaste pak ten lokalni, ktery se casto vyskytoval na zabavach v okoli, kam se nechalo dojet stopem.
Ne vsechny kapely samozrejme pamatuju osobne (to spis az ty novejsi), ale na kazetach bych je furt nekde vyhrabal. Z kapel, ktere vznikly uz v 80. letech (nebo drive) bych vypich hlavne
Elegie Rock a pozdejsi Extra Band a Automat Band, Rogallo Rock, Odyssea (ale tu myslim uz nekdo zminoval), Sifon, Sejf, Medium Rock, R.U.R. a treba i metalove Excalibur a Fata Morgana.
Já se přidám a vzpomenu ještě starší skupinu, první profesionální a to Mefisto. Kytara Oty Jáhna je pro mne zvukovým přednesem dosud nepřokonána. Nedávno se i V. Neckář na jeho zvuk kytary vyjádřil stejně. Pro mne něco tak krásného již slyšet není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.