Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počítání úroku úvěru

Od: hugopugo odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat na následujicí věc.

Vypůjčená částka: 148 000 Kč
Roční úrok (%): 15%
Počet let: 5

Řešení je:
Měsíční splátka: 3521 kč
Celkem zaplatíte: 211 255
Celekem přeplatíte 63 255 kč

Jak došli k tomuto řešení?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jmlc*
hodnocení

0x

chybným výpočtem?

gerg
hodnocení

Proč chybným?

hodnocení

0x

Je to dobře...

dssad
hodnocení

A nemohl by jste mi tu někdo rozepsat postup výpočtu?

jmlc*

5let x 12 měsíčních splátek = 60 měsíčních splátek

60xsplátka 3521 = celkem 211260,-Kč

211260-148000 (půjčených) = 63260,-kč - tyto přeplatíte

takto jste to myslel?

dsg
hodnocení

No já jsem myslel, když jenom vím, že je úvěr na 5 let a chci si půjčit 148000 kč a je to na 15% úroku ročně, tak jak vypočítám splátku a přeplatek úvěru.

x®
30.07.14 15:02

buss
hodnocení

0x

Je kupa kalkulaček, ale ... toto spočítala na dtestu, vizte detail splácení. Jinak je na to vzorec ...

hodnocení

0x

Můžete si zkontrolovat, což bude jednodušší.

Nevím přesně, jak se určuje měsíční úrok, ale buď to je 0,15/12 = 0,0125, nebo 1,15^(1/12)-1 = 0,0117.

Pak si spočtete, kolik každý měsíc budete dlužit, což je (částka dlužená každý měsíc)*(1+úrok)-(měsíční splátka).

Pak to počítáte tak dlouho, dokud se dlužná částka nedostane na nulu.

A celkem zaplatíte (měsíční splátka)*(počet měsíců).

Je-li měsíční úrok 1,25 %, zaplatíte celkem 211260 Kč za 60 měsíců - takže se to asi počítá tímto způsobem.

Je-li měsíční úrok 1,17 %, zaplatíte celkem cca 205000 Kč za 58 měsíců - takhle to asi nepočítají, i když se mi to zdá logičtější.

jmlc*

logika i matika jde v těchto případech stranou...

RPSN je celkový výsledek nákladů v procentech... ale úrok může být zavádějící..

Do RPSN se rozpočítává platba za zpracování úvěru, platba za vedení úvěru, příplatky za x y ... a celkově se to celé rozpočítá... RPSN pak vyjde třeba 25%... úrok třeba jen 17%.. Ve druhé společnosti úrok 20% a RPSN jen 23%..

Můj způsob výpočtu je jednoduchý a je v něm vše, co potřebujete - kolik zaplatíte čistého za půjčku...

Odečíst 2 čísla umí každej, ale vůbec tam neodpovídáte na to, kolik člověk zaplatí, když si půjčí určitou částku s daným úrokem na 5 let (a třeba neví, kolik skutečně zaplatí).

jmlc*

nechápu reakci - zaplatíte splátku x počet splátek - vždy - pokud neplatíte ještě něco bokem...

Když si půjdu cokoliv koupit na splátky a řeknou mi, že splátek bude 36 a částka měsíčně 1000,-Kč, zaplatím celkem 36000,-Kč - je to tak?

Pokud v hotovosti stojí věc 30.000,-, pak se musím rozhodnout, jestli je rozdíl mnou akceptovatelný - tj. jak moc tu věc potřebuju.

Hotovostní úvěry je to samé - když mi někdo půjčí na dům 3 mega, vynásobím si splátku a délku splácení... 4 banky, 4 různé částky na stejné období, nejlevnější vyberu... % jsou mi ukradená.

Pokud je procento nižší, ale podmínkou je mít účet s paušálem 200 /měsíc + 3 pohyby na účtu a za každý se platí... % úroku pak není relevantní údaj.

Tazatel se ptá na to, jak se vypočítá měsíční splátka. Jestli to bude akceptovat, nebo ne, je už další věc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]