Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
dívala jsem se zde do historie a na toto téma tu bylo již mnoho otázek. Ale mě by zajímalo, zda opravdu většinu věcí děláte výhradně jen jednou rukou a pokud levák používá pravou a naopak, tak k jakým úkonům? Nebo jestli jste činnosti, které běžně děláte danou rukou zkoušeli vykonat i druhou a jaký to mělo úspěch?
Díky za komentáře...
Dobrý den, jsem skoro stoprocentní pravák - levou ruku mám asi jenom kvůli osové souměrnosti těla. No, občas je dobrá na přidržení nebo přenášení, ale hřebík bych s ní nezatloukl. Ale, stejně si ji chci ponechat a mám ji rád. Zdravím!
doplněno 11.09.14 14:06:Patrně je jedna činnost, kterou dělají leváci i praváci se stejným využitím obou rukou - tleskání.
doplněno 11.09.14 14:18:magdon - vyzkoušeno. Máte pravdu - když nad tím nepřemýšlím, tak mám pravou ruku nahoře.
Ale, jde to i opačně a zvuk je stejný.
doplněno 11.09.14 14:28:kutululu - zřejmě bude při tleskání nahoře ta dominantní ruka - pro praváka tedy pravá.
Jsem pravák. Párkrát jsem byl ze zdravotních důvodů přinucen používat ruku levou. Katastrofa . Třeba při stavbě podkroví jsem musel zatlouct desítky hřebíků s kladivem v levé ruce. Je s podivem, že jsem to přežil bez úrazu
. Dříví bych si určitě štípat netroufl
. Ale i činosti mnohem méně náročné dělají potíže. Třeba pouhé čištění zubů. S počítačovou myší jsem se celkem rychle naučil
, ale stejně to nebylo ono
.
Ben - není to pravda, teda ne úplně. Sice tleskáte oběma, ale jednu máte vždycky nahoře. Zkuste si to opačně. Ne, že by to nešlo, ale bude Vám to připadat divné.
doplněno 11.09.14 16:04:Po přečtení příspěvků doplním: ač pravák, odrážím se levou nohou (musel jsem vyzkoušet, nikdy jsem o tom nepřemýšlel), na klouzačce jezdím levou dopředu (ale dělá problém udržet nohy u sebe ) brzdit levou je zpočátku o ústa, ale dá se naučit. Co se týká té "zadní" hygieny, levou rukou bych to asi nezvládl (zatím jsem nezkoušel), asi nejsem muslim
.
Podotýkám...jsem pravák, alespoň v podstatě. Ale jeden hokejový trenér mi vysvětlil, že jak držím hokejku (lopatu apod.) tak se zjistí jestli jsem levák nebo pravák. Takže dle něj jsem přeučený levák. Prý, když ruka, která při držení lopaty je nahoře, tak ta je dominantní. Tak nevím, je pravda, že s trochou dobré vůle se podepíšu i levou a nejen podepíšu...
Kromě hokeje a lopaty se to dá zjistit i u baseballu (pálka) nebo golfu.
Jenže stejně se tím vědecky nic nezjistí. Jsou to jen povídačky. Před nějakou dobou jsem se koukal po statistikách, kolik hokejistů drží hokejku vlevo (pravá ruka nahoře) nebo vpravo (levá ruka nahoře) a našel jsem i pár výzkumů, které se přesně tím zabývaly. Co si z toho odnáším, je to, že Evropani drží hokejky více vlevo, kdežto Američani více vpravo. Kanadani jsou jako Evropani s výjimkou 2 provincií, kde je více hokejistů držících hokejku vpravo, jako Američani. Poměry se zjistili podle počtu prodeje jednotlivých zakřivených hokejek v cílových zemích (hokejky jsou zakřiveny buď doprava nebo doleva).
I když píšu, že hokejku drží třeba Evropani vlevo, tak to i přesto neznamená nic víc, než že 2 ze 3 (nebo 3 ze 4?) hráčů ji drží vlevo a ti ostatní vpravo. Přitom podle statistik je praváků 9-10x více než leváků, takže je vidět, že ten poměr nesedí. Prostě hokejisti ty hokejky drží, jak je to napadne a jak jim to lépe sedne do ruky.
Američani většinou jdou k hokeji až po tom, co už drželi v ruce baseballovou pálku a tu jim dávají jako malým dětem do ruky tak, že ji drží "vpravo" (levá ruka na konci pálky). Když jsou pak ty děti starší a dají jim do ruky hokejky, tak je drží stejně (levá ruka na konci, tedy držení napravo - na pravé straně pro pohledu z pozice hráče). Naproti tomu Evropani jdou rovnou k hokejkám a popadnou je tak, jak jim to lépe sedne (tedy dvěma do pravé ruky a jednomu do levé). Je tedy vidět, že to s "rukovostí" nemá nic společného.
Já jsem právě levačka. Ale kromě psaní pak levou rukou dělám jen minimum věcí, například čištění zubů, šití, zatloukání hřebíku, míchání nebo jezení lžící. Příbor držím jako pravák (ale samotným nožem když krájím, tak jedině levou), veškeré hry jako je tenis, šipky, házení výhradně pravou. Myš, mobil nebo nůžky vzít do levé ruky také nepřipadá v úvahu. A když jsem zkoušela dělat věci opačnou rukou než jsem zvyklá, tak výsledek byl katastrofický až k zasmání, ale myslím, že časem by se to asi podalo. Jinak s tou lopatou to asi bude pravda, já jako levačka mám ruku nahoře
ben, magdon: nad tleskáním jsem nikdy nepřemýšlela, musela jsem si to vyzkoušet a máte pravdu, jedna je nahoře. A teď jaká je nahoře pro praváka?
Jsem 100%-ní pravák. První týden s rozmačkaným nehtem na pravé ruce byl utrpením. Potom jsem si zvykl - ale ne dělat věci levou rukou, jen jsem nezapojoval ten prst. Přesto jsou věci, které dělám zásadně levou, asi jako ti muslimové
Zdravím, jsem levák a levou píši (pravou to nedám), jím a nosím v ní většinu věcí. PC myš ovládám ale zásadně pravou rukou, levou bych to nedal (trvalo by to věčnost). Nářadí zásadně používám jako levák, ale třeba kosu a hokejku držím jako pravák. Mám také dominantní levou nohu, která je moje odrazová, tudíž celkově silnější. Co se týče citlivosti na pedály, tak je abnormálně citlivá na práci se spojkou (v autoškole velká výhoda). Co se týče očí, tak levé oko pro střelbu je dominantní. Pistole a pušky bych si musel nechat předělat. Dokonce i sluch je na levou stranu lepší.
P.S.: Celkově můj pohled na svět je celkově jiný než praváků, objevím řadu věcí co jiní nenajdou či jim to dlouho trvá. V různých grafických ornamentech vidím systém a logiku. Prostě něco na tom je.
Ahoj,
pokud mám tašku (počítám tam i kabelku) tak nemám preferovanou ruku.. Prostě do které to vezmu tam to mám, pokud je ta taška těžší tak to přehazuji během cesty. Pokud tašku nemám, tak klíče, mobil, peněženka.. mám výhradně na levé straně.
Klíčemi dveře otevírám jen levou rukou, ale mobil používám v pravé. Vlasy si češu pravou rukou. Počítačovou myš mám napravo, ale dokáži ji bez problémů používat i v levé ruce, bez problému tak hraji i hry všech žánrů.. Na pravé straně to mám z praktického hlediska- Nemám ruce tak blízko u sebe.
Krájet jídlo dokáži jen levou, v pravé s tím nožem nic neupižlám, na tohle je má pravá ruka levá..
Psát umím oběma rukama, jen ne najednou. Stejně tak nůžky umím používat jak levou, tak pravou. Taktéž se najím oběma, ale používám většinou pravou, levou jen někdy.
Když chci něco sebrat tak to většinou beru do levé, do pravé jen málokdy. Také když piji, mám to v levé. Když je nějaký uzávěr třeba povolit či utáhnout, tak to dělám pravou, stejně tak třeba u umyvadla když chci pustit či zavřít vodu. Zuby si čistím pravou, levou mi to nejde..
Abych to shrnula, nevím jestli jsem pravačka, nebo levačka..
Když člověk musí, naučí se spousty věcí, o kterých si myslí, že je nikdy nedokáže. Jsem od narození pravák, když jsem si ve dvaceti poranil pravačku a měl ji v obvazech, měl jsem problém si doslova i vytřít ).( , najíst se i lžící byla hodně velká výzva. Jenže časem jsem se začal živit jako servisák strojů a ,,díky´´ dutohlavým konstruktérům, kteří snad vůbec nepřemýšlí o tom, jak se bude dotyčné zařízení opravovat, tak díky tomu jsem vystaven stále častěji používat i levačku - prostě jsou místa, kam se pravou nedá sáhnou, natož něco třeba šroubovat. Po čase jsem zjistil, že spoustu věcí dělám na střídačku - pravou i levou. Snad kromě psaní i myši.
Jsem pravák, ale některé činnosti vykonávám oběma rukama střídavě, třeba to zmíněné házení lopatou, kouření, jedení lžící, vrtání vrtačkou...
Navíc jsem si před necelým rokem trošku "rozštípal" pravou ruku a byl jsem nucen VŠE dělat JEN levou rukou. Od mytí nádobí přes štípání dříví až po několikrát zmíněné vytírání zadele. Zjistil jsem, že i ta levačka umí být šikovná, když "musí".
A je pravda, že i když pravačku mám už použitelnou, některé návyky mi z doby úrazu zústaly, třeba kapesník v levé kapse anebo to vytírání levou rukou. A že levačkou je to jako od cizího taky není pravda, stačí troška tréninku...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.