Nejste přihlášen/a.
U jsem fakt asi stará, divná a patřím do starého eleza. Ale jsem váně alergická na slovo vztah. Nechápu, proč musí mít vichni vztah - a je u někomu 12 nebo 14 let, či je starí. Dříve lidi spolu chodili, nyní mají vztah. Mladá děvčata jetě základní kolou povinná touí po vztahu a jsou neastná, kdy ho nemají. Dříve chtěly holky maximálně chodit s klukem. Achjo. Pustím televizi, vybafne na mě slovo vztah. Otevřu krabičku sardinek a kupodivu, vztah tam není... by jsou ty rybičky na sobě nalepeny jak ... hm jak sardinky.
Ale jo, i v těch sardinkách jsou různé vztahy. Mají určitý vztah jedna k druhé, vechny mají vztah k oleji, ve kterém si lebedí, i k té krabičce, ve které byly před tebou v bezpečí. A jeliko ty k nim má taky určitý vztah (jinak by sis je nekoupila - vidí - obchodní vztah), tak je sní a vzniknou vztahy dalí. Take vztah můeme najít úplně vude. Je to takové univerzální pojmenování, tak proč hledat výstinějí slova.
No já sice necítím ádný dotaz, ale zkusím reagovat
Jde spí o to, e ijeme v jakési izolované době, ve svých velkoměstech, 10 hodin v práci, prostřednicvím svých sociálních sítí. Čím víc jsme globalizováni, tím jsme v podstatě oputěnějí, vdy si nejde nevimnout (i tady na poradně), kolik lidí má dnes různé sociální fobie, problémy se seznamováním atd..
Prostě lidi dnes touí po vztahu, protoe to bývá to nejzásadnějí, co jim chybí. Je to zaklínadlo doby.
Mno, dnes se tomu rika vztah a drive se tomu rikalo "chozeni". Porad jde ale o to same. Drive to lidi hltali z Bravicek. Z ceho to hltaji dneska, to vazne netusim.
Jestli se ale nemylim, tak slovo "vztah" zacaly protlacovat prave zeny - jak mit s pritelem dobry "vztah", na "vztahu" se musi pracovat, zakladem dobreho "vztahu" je komunikace, ... S timhle urcite neprisel chlap. Umite si predstavit chlapa, ktery rika, ze hleda "vztah"? Chlap hleda zenskou nebo pritelkyni. Zenske hledaji "vztahy".
No já si myslím (moná patně), e "chození" je něco jiného ne "vztah". "Vztah" je pro mne vyí level "chození". Dříve se dlouho chodilo, dávaly se hubičky (dnes u neznámý pojem), a pak teprve se hóóódně dlouho byl sex. A po sexu začal vztah... Dnes je nejdřív sex, pak začne vztah, a vlastně chození někam zmizelo... Prostě se díky zrychlenému ití přeskočilo...
... a pak teprve za hóóódně dlouho jsme se milovvali ... Dneska mladí "mají sex" hned na začátku a podle toho to pak vypadá i s ostatním...
doplněno 13.01.13 18:54:Oprava: ... milovali ...
A stejně, Limoko, to chození bylo to nejhezčí. Já tam přila, on u čekal, opřený o Pionýra /to byl tenkrát módní dopravní prostředek mladých/, sáhl za bundu a podal mi mírně pomačkanou kytičku fialek. ádný sex. Vzali jsme se za ruce, li se projít a uívali jsme si, e jsme spolu. Dneska u neije, měl smrtelný úraz. Přesto pořád vzpomínám, jak to bylo romantické, jak jsme se oba těili na setkání. A nechápu, kam ti mladí dneska tak spěchají a aby byl sex. Jaga.
doplněno 13.01.13 21:15:U aby byl sex.
Zkus to hodit za hlavu, nic jiného ti stejně nezbývá. Je to prostě moderní výraz. Podobně jako uívání slova přítel/přítelkyně. Taky se nepamatuji, e by se dřív "klukovi", druhovi, milenci apod. říkalo přítel. A chlap klidně mohl mít přítele. To byl ten, na kterého bylo vdy spolehnutí, kdy bylo patně, tak pomohl, aspoň morálně. Často přátelství trvalo od dětství nebo mládí a do smrti. Dneska, kdyby chlap řekl, e má přítele, tak je teplej! To je na palici! A náhrada za to slovo není (slovo "kamarád" chápu jako o stupeň slabí). A ti, co se dnes označují v reklamách jako "přátelé" ("... a můe zadarmo volat přátelům ve dne, v noci"), to jsou ve skutečnosti pouze obyčejní známí.
Nikdy jsem o tom a tak nepřemýlela, ale je fakt, e slovo "vztah" je takové studené, divné, neosobní. Dřív spolu mladí chodili, randili, seznamovali se, scházeli se, měli známost. Případně měli schůzku, setkání, rande, za naich babiček se říkalo dokonce i "dostaveníčko". Dneska mají vztah.
Mně daleko víc vadí vudepřítomný "přítel či přítelkyně." Dříve měla děvčata nápadníka, ctitele, chlapce, hocha, mládence, milého, snoubence /z intimnějích oslovení i milence či miláčka/ - podívejte se, co těch slov je! Dneska vichni tito junáci asi vyhynuli a je to samý přítel. Jsou spolu třeba 10 let - a pořád přítel. A pak se něco upne a z přítele je úhlavní nepřítel. Bác!
Pro mě byl přítel něco jiného, bylo to spí synonymum slova "kamarád". A kdo dneska nemá přítele, či přítelkyni, není IN. Snad si na stará kolena budu muset také najít PŘÍTELE. Ale vím, e bych si tím ze svého dědy udělala NEPŘÍTELE! :DTak si dám radi pokoj. Jaga.
A teď vidím, e HM u toho přítele rozebral za mě. Zase jsem přila pozdě.
Je dobře, e jste si toho mého nevimla. Aspoň vím, e s tím "přítelem" nejsem sám. A taky bych měl trénovat, moje slovní zásoba vypadá alostně, ve srovnání s vaí.
Zase z toho nedělejte černou kroniku, spousta těch slov se pouívá, ne e ne, tak jim tu neroňte slzy nad hrobem.
Některým se moná malinko posunul význam... navíc kadý to vnímá jinak. Pro zajímavost u vámi zmíněných slov napíu, jak je pouívám/nepouívám/vnímám já - snad se jetě smím počítat mezi mladé :D
Schůzka, setkání - Kdy např. potkám někoho známého na ulici a zeptá se mě kam jde, a já nechci být konkrétn, řeknu na schůzku. Schůzka pro mě znamená jakékoli setkání dvou, někdy i více lidí. S kamarádkou, s kamarádem, klidně i pracovní.
Dostaveníčko - uznávám, to jsem snad nikdy nepouila, znám ho jen ze starích knih.
Chodit na rande, randit - potkám mue, chodíme spolu tu na procházku, tu na večeři, poznáváme se, sbliujeme se - o takovém mui řeknu, e s ním chodím.
Vztah - Mít s někým vztah, to u je pro mě vánějí věc, ne s někým randit. Kdy řeknu, e s někým chodím na rande, beru to jako takovou sbliovací fázi. Kdy jsem s někým ve vztahu, u to beru tak nějak váně, prostě jsem v randící fázi uznala, e ten chlap za něco stojí.
Ctitel - Tohle slovo s kamarádkami pouíváme, pokud s eo nás delí dobu zajímá nějaký mu, ale my zájem nemáme, tedy kdy je to jednostranné.
Chlapec, mládenec - Na chlapce a mládence se nás ptají babičky a tetičky, mladá holka neřekne, e něco takového má. Koneckonců dnes je natolik běné, e i mladá ena má o pár let starího mue, e by to moná často znělo ironicky
Snoubenec - Běné. Samozřejmě pokud jsou zasnoubeni.
Miláček - A si tak lidé říkají doma, ale kdy přijde holka a řekne "Tohle je můj miláček.", vradila bych.
Milenec - Tady bych zrovna dnes viděla ten posun významu - dřiv se to moná pouívalo i pro klasický romantický vztah, dnes jen pokud je to poměr mimo skutečný vztah a/nebo pokud je s ním jen kvůli sexu.
doplněno 13.01.13 22:10:Neviděla bych to tragicky. Myslím, e i kdy Vám bylo jako mě nyní, některá slova, která byla běná o generaci, dvě, tři dříve, jste nepouívali... To je tak nějak shrnutí mé mylenky.
Ahoj Eulalie. Taky nejsem nejmladí a divná jsem děsně... to bys koukala, kdybys mne znala naostro..
Ale myslím si, e by ses na ten výraz klidně mohla vykalat. Jednodue to pus z hlavy. Ono to toti o ádném "vztahu" ani není. Je to jenom výraz, slovo, které se vilo a vichni ho začali masově pouívat jen tak, bez přemýlení. Vztahy existují a to já, Tobě, nemusím vysvětlovat. To Ty ví a proto Tě to irituje. Přikládá tomu slovu význam, který je namístě a je Ti proti srsti, e ho lidé pouívají kde se jim namane.
Za mých mladých let se říkalo: "Boena Vocásková u má kluka". A tím bylo řečeno ve...
Byla to jiná doba. Smiř se s tím.
Chodit s nekym a mit s nekym vztah jsou dve odlisne veci.
Kdyz oznacim dva lidi, ze maji vztah, nerozebiram uz dale jaky. Proste mezi sebou neco maji a nutne to nemusi byt chozeni spolu. Klidne muze jit i o vztah obchodni nebo o pouhy sex s kamaradem bez hlubsich citu a podobne. Kdyz reknu, ze spolu chodi, znamena to, ze dale specifikuji jaky ze to mezi sebou ten vztah vlastne maji.
Na slove vztah nevidim vubec nic divneho.
Axus, to je jasné, ale myslím si, e eulálie mluvila o tom, e ji tve právě to, kdy lidé zaměňují tyto dva pojmy. Teda já to tak pochopila. Mohu plést.
Jasny, ja to tak taky pochopil. Jenze do hlavy druhych lidi nevidime, takze nemuzeme na stoprocent rict, ze tyto dva pojmy zamenuji. Treba pouze chteji zustat korektni, aby nevypadali, ze se stouraji ve vecech, do kterych jim nic neni, tak zkratka misto drbnovskeho chodi spolu suse sdeli, ze spolu maji vztah...
Kdo vi...
Řekl bych, e pouívání výrazů jako "vztah", "přitel", "přítelkyně" a dalí souvisí s tím, jak se mnoho lidí neumí vyjadřovat (nečtou), take to odbývá podobnými slovy s více významy (v některých věcech bych řekl, e to je tak trochu kopírování angličtiny).
Přece jen lépe zní, kdy"
- holka řekne "Mám vztah s kamarádem" ne "Spím s kamarádem" (teď neřeím to ostatní okolo)
- holka řekne: "Potřebovala bych vztah" ne " Potřebovala bych chlapa" (opět neřeím dalí význam)
- holka řekne: "Potřebovala bych vztah" ne "Chtěla bych s někým chodit"
Moná někoho napadne, proč píu pořád jen - holka řekne. taky jsem si vimnul toho, jak u tady někdo psal výe - hovory o vztahu jsou snad opravdu jen výsadou en. Mezi chlapy jsem to snad nikdy neslyel.
Podobně je to s výrazem "přítel". Kdysi dávno byl přítel důvěrný člověk, takový lepí kamarád. Dnes je to někdo, s kým se spí, ije ...
Přiznám se, e na výraz přítel/přítelkyně začínám být pomalu alergický.
Ve svém okolí pozoruji, e výraz přítel a přítelkyně pouívají hlavně ti, kteří spolu u jenom nechodí, ale ijí spolu a mají třeba i dítě, ale nejsou oddaní. A tento stav, ve kterém se nachází, není manelstvím, a tak je označován vztahem. Jsou to slova více frektovaná právě v souvislosti s tím, e takto ijících lidí bez manelství hodně přibývá. Tím si to já vysvětluji - nijak mi to nevadí.
Vem, co jste přispěli do diskuse, děkuji za odpovědi. A vidím, e v tom nejsem sama, co má podobný názor, a jsem tomu ráda. Take se jetě nepolu do starého eleza. A ti z vás, co jste psali ohledně slov přítel/přítelkyně, tak máte naprostou pravdu. Já si tato dvě slova také spojuji s kamarádstvím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.