Nejste přihlášen/a.
ahoj, chtěl bych se zeptat zejména starších rádců, kteří pamatují, jak se dříve vykupovaly vratné lahve. Dnes jsou takřka v každém obchodě automaty na výkup lahví, ale dříve jistě nebyly. Od jakého roku a v jakých obchodech se začaly přibližně objevovat? Před automaty to asi bylo tak, jak je to znázorněno ve filmu Vratné lahve - tedy ruční výkup, takže musel u výkupu být přítomen nějaký pracovník - nebo to bylo řešeno nějak jinak? Taky mě napadá, že dřív se asi vykupovalo více lahví, než je tomu dnes, bohužel tu dobu už moc nepamatuju.
A když už jsme u toho, jak byly vlastně dříve lahve zálohovány? Byla také pevná záloha, jako je dneska třeba u pivních lahví - 3 Kč, nebo to fungovalo taky nějak jinak? Jaké lahve se nejvíce vykupovaly?
Díky moc všem rádcům za jakýkoli příspěvek k tématu, rád bych věděl o této problematice trochu více, neboť vratné pivní lahve kupuji dost často.
Ahoj jestli si dobre pamatuji, tak jsem u okenka dostal za lahev korunu, primo na ruku u nas se listky nedavaly,vykupovaly se pivni od sodovek od mleka ale to nevim jiste mleko bylo i v sacku a od vina
doplněno 24.07.14 11:58:urcite lahve se vykupovaly hodne a nebyl takovy bordel co je dnes kolem tech pet lahvi
Prohledala jsem kde co a našla tuto zajímavost: Sielaff je jeden z nejstarších výrobc? prodejních automat? v Evrop?. Firma byla založena v roce 1886 Maxem Sielaffem v Berlín?. 1887 byl Sielaffu ud?len první patent pro "prodejní automat".Sielaff byl roku 1949 reorganizován panem Fritzem Baumgärtnerem, Johannesem Marohnem a Edmundem Sielaffem. Dnes je stále rodinou firmou. (staženo i s chybama).
Pamatuji si výkup lahví od limonád, piva, mléka, vína, sirupů-záloha byla 1Kč. Pokud se nepletu, jeden čas se zálohovalo za 30hal. V malém obchodě kde máme chalupu vám nevykoupí lahve co nedoložíte, že jste např. pivo koupil u nich.
Dýchla na mě atmosféra staré sámošky. Nedovírající kovové dveře, páč Brano sice zavírá samo, ale musí ho někdo seřídit, za dveřmi na konzole 20 let nepraný chlupatý hadr, to aby neutíkalo teplo, vůně mletého kafe rozsypaného kolem mlýnků na kafe. Drátěné košíčky z kterých se loupal plast. U zvláštního okénka se vykupovaly lahve. Ne všechny, jen vybrané. Vedle okénka visel totiž ohromný, do zelena laděný plakát s vyobrazením všech dostupných lahví, až na vyjímky byly za korunu. Ty které sámoška nebrala, byly červeně přeškrtnuté. Lahve se pokládaly na umakartový pult, léty používání probroušený málem skrz. Za láhve člověk dostal lísteček, který později směnil u pokladny. Vedle bylo okénko se zeleninou s typickým zápachem vlhké hlíny a někdy bohužel i hnijích brambor. U pokladen si pak člověk na rozloučenou šlápl do loužičky mléka z věčně tekoucích pytlíků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.