Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bublinka ve vodováze

Od: olaf71* odpovědí: 15 změna:

proč nemá bublinka ve vodováze jasně dané okraje, kdy je váha v rovině. jsou tam čárky, ale pár milimetrů od okraje bublinky ve váze. pokud by byl okraj bublinky na čárku, tak by bylo měření přesnější. mám doma tři vodováhy a všechny to mají takhle blbě

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mirek80
hodnocení

1x

Zdravím vás,

na toto vlákno jsem narazil úplnou náhodou, ale z chutí jsem se začetl, zavzpomínal a trochu se i pousmál, a to nad tím, že jsem minulý rok řešil něco podobného.

Montoval jsem s bratrem kuchyň a několik jdoucích skříněk za sebou nám stále nešlo dobře doštelovat, než jsme zjistili, že vodováha měří z každé strany jinak.

Nejbližší otevřený obchod v pokročilé hodině bylo OBI. Tam ovšem začala ta pravá zábava, kdy jsme pokládali vodováhy na litou podlahu a sledovali, co udělá bublinka otočením měřidla horizontálně o 180°. Lituji, že jsem již smazal fotografii, kdy jsme na sebe naskládali i 10 vodovah, ale jejich bublinky byly naprosto rozhazené.

Nakonec jsme vzali tu nejdražší vodováhu, která ukazovala nejpřesněji i oboustranně a na tu jsme postupně pokládali ty cenově dostupné a tu, která měla bublinku v identických polohách jsme koupili. Byla to LUX do 3 stovek a měří dobře dodnes, ale jak vyplývá z této přílohy, kdo přijde do obchodu a první vodováhu popadne, se zlou se pak doma potáže :).

Hodně zdaru.

hodnocení

0x

To bude dáno technologií výroby.

Řekl bych, že nejdřív se udělají "čárky", pak se naplní kapalina, pak uzavře, pak namontuje do "prkénka" a seřídí.

Váš požadavek by znamenal dělat čárky až poslední.

Moje rada - přilepte si tam kroužky z drátu sám.

lmgify
hodnocení

0x

Rekl bych, ze to bude vlivem vyrobnich toleranci pri vyrobe nadrzky, zapekani okraju a objem nalite tekutiny. Podivej se, jak to vyrabeji. Vyroba bublinek zacina v 1:42.

patchis*
hodnocení

0x

Řekl bych, že bublinka bude vadná. Doporučuji koupit bublinku novou...

Není problém.

Bublinka ve vodováze

hodnocení

0x

To mne ani trocu nevadí a ani nezajímá ,jedina věc co mne na vodováze zajímá,aby nefixlovala! Tuhle jsem si chtěl v akci koupit-ani jedna z asi 5 neeukazovala správně,tak jsem to vzdal!

doplněno 05.07.14 11:48:

jak písnul Bmbx!

dovolil jsem si půjčit obrázek a malinko upravit!

Bublinka ve vodováze #2
Bublinka ve vodováze #3
lmgify

Jak jsi to zjistil, ze neukazovala spravne? :)

imgify:

stranově otočíš a musí ukazovat stejně :-D

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Na případnou jakkoliv velkou nepřesnost měl můj zedník, letitý praktik takovou vychytávku. Když vodováha jednostranně fixlovala, tak s ní vážil jednou normálně a pak podruhý ji pak celou otočil a pohledem vychytal onu anomálii v té rozváženosti. Takhle to dělal, když nebyla jiná vodováha, než takhle vadná, po ruce. Šlo tak o jedno až dvě vážení navíc a drobné zdržení v práci. Před každou prací s měřidly by se měla zjišťovat jejich přesnost. Jestli někam neujela. Jestli pásmo začíná na nule, jestli skládací dvoumetr neměří jen 180cm. Stávají se různé věci. Je dobré to mít pod kontrolou.

olaf71*
hodnocení

jednou jsem zkoušel v obchodě 3 vodováhy. dal jsem je všechny na sebe, na jedné rovinu a dvě ukazovaly každá něco jiného. pak mám dost velkou obavu z toho, jak mohou měřit niveláky za 3 tácy, které se na nožkách štelují na tři bublinky.

Moje vodováha je štelovací. Asi 30 let stará. Mohl jsem si ji seřídit sám. Ale každou, i šmatlavou se sá vyvážit přesně.

hop®

Laserové niveláky se nejdřív podle bublinky seštelují do přibližné roviny, pak už bývá paprsek přesný. Položený (místo postavený) nivelák vám horizontální rovinu nezobrazí, ani kdyby se přeskočil. Tedy jestli jste to myslel takhle...

doplněno 04.07.14 22:17:

... u bublinkové váhy se mění velikost bublinky v závislosti na teplotě...

olaf71*
hodnocení

myslíš, že jsem blbej, tak že když má nivelák nožičky, tak ho budu dávat naležeto,pokud budu měřit horizont?:-D

nebo si to myslel jinak? psal jsem o niveláku na nožičkách

tohle zní jako provokace

hop®

Nivelák niveluje, jen když je sám v určité rovině (v rámci jeho tolerance a přesnosti), na kterou orientačně stačí i poměrně křivé bublinky. A třeba v kopci se ta trojnožka od oka usazuje fakt blbě. Podle bublinek je to fakt lepší. Takhle jsem to myslel...

hodnocení

0x
Už jsem použil vodováh za posledních 50 let mnoho. Od různých výrobců, různých délek. Dřevěné, plastové, kovové, na nivelácích, elektronické.
Ale nepamatuji si, že by někdy byla bublina přesně od čárky po čárku. Stále byla menší.
Vodováha nikdy není přesná, měření je s ní jen subjektivní, orientační. Na delší vzdálenosti nevyhovující. Lepší je hadicová vodováha.

Na svislice používám jedině olovnici. (nebo kus špagátu a nějaké závaží) U té je téměř 100% přesnost. Pokud nefouká vítr, a ten, kdo ji drží, ji umí používat a nešilhá...A nemá bublinu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma hadicova vodovaha
Otázky na téma vodováha hadicová

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]