Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podkova asi

Od: vlna12 odpovědí: 5 změna:

Prosím poradte mi našel jsem při kopání na zahradě podkovu ale nejsem si jist jak je sterá

Podkova asi

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Také jsem takovou podkovu na zahrádce vykopala. Pověsila jsem si ji na dveře od zahradního domku, prý nosí štěstí.;)

pb®
hodnocení

0x

Nezdá se mi to jako podkova, protože takový tvar kopyta koně nemívají. Nejširší místo je někde uprostřed chodidla, nikoliv až v patkách, tak jako je tomu u tohoto kusu kovu.

kjanik112*
hodnocení

0x

Těžko říci. Vypadá to, že je celá ručně kovaná, že to není polotovar podkovy, které se u nás objevily asi po roce 1850. Kovář by ji prohlédl, zda není případně kovaná kovářským svařováním ze zbytků, z doby, kdy bylo železo ještě drahé. Ke konci 19. tého století železo zlevnilo, a už by se to nevyplácelo. Pak by zkusil tvrdost oceli pilníkem, když by byla měkká, jednalo by se o ocel svářkovou, kterou kovář kupoval od hamerníka, což je období do poloviny 19. století, a stovky let zpátky. Pak by se dala provést zkouška kalitelnosti-konec podkovy by se rozžhavil a zakalil. Kdyby se ocel zakalila, byla by už novějšího data, konec 19. století a dále. Pokud by zůstala měkká, jednalo by se o svářkovou ocel. V metalografické laboratoři by strukturu oceli zkoumali pod mikroskopem. Tolik tedy k problematice určení stáří z hlediska řemesla. Doneste ji k nějakému kováři nebo podkovářovi.

doplněno 11.05.13 23:25:

Předchozí kolega mě připoměl dodatek: tenkrát se okovávaly i krávy nebo voli, používané k tahu. Proto možná odlišný tvar podkovy.

pb®

Ano, ale kráva je sudokopytník, tedy má na každé noze dva prsty, které jsou zakončeny rohovým pouzdrem - paznehtem. Kůň má prst jen jeden, zakončený kopytem. Paznehty jsou pohyblivé, tedy při došlapu se od sebe oddálí, ostatně i kopyto koňovitých je pohyblivé a při zatížení zvětší svůj průměr, ale mnohem méně, než paznehty. Podkova sudokopytníků tedy není a nemůže být jeden kus železa, ale jsou to dva kusy v podobě půlměsíce na jedné noze, pro každý prst zvlášť.

ada*
hodnocení

0x

tohle není zaručeně podkova. Stáří si netroufám odhadnout, ale zaručeně se nejedná o podkovu na koně, ani jiné zvíře. Jak tady padlo, není to ani kravská, ta má tvar kapky, to by byl plechový kousek s otvory ve tvaru kapky.

Tohle možná mohla být ostruha na pobízení koně, anebo snad podkůvka - dříve se podkovávaly boty. Ale jestli ten papír na fotu je formát A4, tak zaručeně nic z toho jmenovaného, tedy ani podkova, ani ostruha, ani podkůvka z bot. Něco tak velkého by už pak jen mohla být nějaká část zemědělského stroje, nějaké oko nad kolem či oko na nářadí za vůz...Byly by rozměry?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]