Nejste přihlášen/a.
Prosím poradte mi našel jsem při kopání na zahradě podkovu ale nejsem si jist jak je sterá
Nezdá se mi to jako podkova, protože takový tvar kopyta koně nemívají. Nejširší místo je někde uprostřed chodidla, nikoliv až v patkách, tak jako je tomu u tohoto kusu kovu.
Těžko říci. Vypadá to, že je celá ručně kovaná, že to není polotovar podkovy, které se u nás objevily asi po roce 1850. Kovář by ji prohlédl, zda není případně kovaná kovářským svařováním ze zbytků, z doby, kdy bylo železo ještě drahé. Ke konci 19. tého století železo zlevnilo, a už by se to nevyplácelo. Pak by zkusil tvrdost oceli pilníkem, když by byla měkká, jednalo by se o ocel svářkovou, kterou kovář kupoval od hamerníka, což je období do poloviny 19. století, a stovky let zpátky. Pak by se dala provést zkouška kalitelnosti-konec podkovy by se rozžhavil a zakalil. Kdyby se ocel zakalila, byla by už novějšího data, konec 19. století a dále. Pokud by zůstala měkká, jednalo by se o svářkovou ocel. V metalografické laboratoři by strukturu oceli zkoumali pod mikroskopem. Tolik tedy k problematice určení stáří z hlediska řemesla. Doneste ji k nějakému kováři nebo podkovářovi.
doplněno 11.05.13 23:25:Předchozí kolega mě připoměl dodatek: tenkrát se okovávaly i krávy nebo voli, používané k tahu. Proto možná odlišný tvar podkovy.
Ano, ale kráva je sudokopytník, tedy má na každé noze dva prsty, které jsou zakončeny rohovým pouzdrem - paznehtem. Kůň má prst jen jeden, zakončený kopytem. Paznehty jsou pohyblivé, tedy při došlapu se od sebe oddálí, ostatně i kopyto koňovitých je pohyblivé a při zatížení zvětší svůj průměr, ale mnohem méně, než paznehty. Podkova sudokopytníků tedy není a nemůže být jeden kus železa, ale jsou to dva kusy v podobě půlměsíce na jedné noze, pro každý prst zvlášť.
tohle není zaručeně podkova. Stáří si netroufám odhadnout, ale zaručeně se nejedná o podkovu na koně, ani jiné zvíře. Jak tady padlo, není to ani kravská, ta má tvar kapky, to by byl plechový kousek s otvory ve tvaru kapky.
Tohle možná mohla být ostruha na pobízení koně, anebo snad podkůvka - dříve se podkovávaly boty. Ale jestli ten papír na fotu je formát A4, tak zaručeně nic z toho jmenovaného, tedy ani podkova, ani ostruha, ani podkůvka z bot. Něco tak velkého by už pak jen mohla být nějaká část zemědělského stroje, nějaké oko nad kolem či oko na nářadí za vůz...Byly by rozměry?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.