Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce kuchaře bez vyučního listu

Od: brcko* odpovědí: 15 změna:

Může být vykonávána práce kuchaře bez vyučního listu či příslušné maturity z oboru?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2kedar*
hodnocení

0x

Bez výučního listu asi těžko.

pohanka*
hodnocení

0x

Tipla bych, že po 20ti leté praxi ano a ze známosti u soukromníka. Pokud má na vaření buňky a jeho kuchyně je známá a vyhlášená. Pokud budu 20ti leté ucho, tak mě zaměstnavatel vezme akorát jako pomocnou pracovní sílu do kuchyně, škrabat zeleninu, obírat maso, krájet zelí. K vaření mě nikdo nepustí. Musíte znát nějaké normy, postupy. Jídlo zkazíte raz dva. Potraviny nejsou levné. Přijede dodavatel s masem a musíte poznat jatečné díly /pokud tam není skladník/ Není jednoduché uvařit pro třeba 700 dětí ve školní jídelně, nebo v restauraci se podívejte na jídelní lístek, zda-li by to člověk dokázal ukočírovat. Samozřejmě to nedělá jenom jeden kuchař, má k ruce další pomocníky. Kuchař řídí, kočíruje podřízený personál, takže něco musí umět. V době obědů se musí umět otáčet, nemyslete to pracují pěkně nervy. Dobrá restaurace se bez vynikající kuchyně neobejde. Kolikrát se židle přes poledne otočí, taková bude prosperita podniku. Jinak pracovat bez v. listu tak v hospodě, kde se podávají utopenci a pepřenky. Tomu ale nelze říkat kuchař.

stonek*
hodnocení

0x

Odpověď na otázku tedy je ano, může.

iz*
hodnocení

0x

Snad pomocného kuchaře, tedy loupat barmobory, krájet cibuli, ...

jmhad*
hodnocení

0x

Pochopitelně že může.Předchozí praxi s ohledem na vzdělání stanoví živnostenský zákon a po splnění podmínek je možné si zažádat o živnostenský list na obor "hostinská činnost".A do té patří kromě jiných též příprava teplých i studených jídel.A ta praxe není oněch 20 let,jak se někteří tady domnívají.A osobně vím,že některý takto zaučený kuchař je mnohem lepší než vyučený,třeba s maturitou.

doplněno 30.06.14 10:17:

Jinak se mi hrozně na tomto webu "líbí" odpovědi některých odborníků,které mnohdy vyzní jako nepodařený vtip a vůbec je nelze brát vážně. Dotyčný/á si jen ulevil

Přesně tak --pro živnostenský list bez odpovědného zástupce stačí u řemeslných živností splnit podmínku vykonání šestileté praxe v oboru. Hostinská činnost je řemeslná živnost

Jinak se dají složit po určité době zkoušky profesní způsobilosti na kuchaře, které jako by nahrazují výuční list. Více narodnikvalifikace.cz/...

pohanka*

Zadaná otázka je velmi stručná, dá se pochopit, jako zájem o práci kuchaře, když se jedná o člověka bez praxe, tedy jak se říká člověk z ulice. Moje odpověď je, že bych si TIPLA 20 let,/ zrovna tak jsem mohla napsat 10/, ne že to tak je, ale já bych si ho nevzala, když ho neznám, nemám reference. Já osobně mám výuční list v oboru servírka, maturitu na škole spol. str. v Poděbradech a pracovala jsem v hodně restauracích i hospodách /bývalý Libeňský Svět, Vlachovka, Hamburk, Beseda v Karlíně, Vyžlovka, atd./. Tedy mám zkušenosti, že bych si nevzala člověka z ulice do provozu, jako kuchaře, kterého neznám, nevím jak vaří. To, že si může udělat dodatečnou kvalifikaci je úplně o něčem jiném a takto otázka nebyla položená. To jste již doplnilii s p. Jancaakem. Souhlas s Vámi, že plno lidí vaří někdy lépe než vyučený kuchař. Když půjdu ale jinam, tak to je ve všech oborech, všude se najdou lidé, kteří nejsou vyučení, práce je baví a odvádějí dobrou práci.

jmhad*

Přišel k nám na praxi učeň 3 měsíce před závěrečnými zkouškami a nevěděl základy,konkrétně játra na slanině chtěl hned osolit. Zkoušku nakonec udělal,protože ho dostal k ruce nevyučený železničář,který měl vaření jako koníčka a on si ještě doma nabifloval základní a jedinou schválenou učebnici - recepty Runštuka z padesátých let minulého století,podle které mnozí takto vyučení vaří. A přišel prvňák,který dostal za úkol umýt odkládací prostory pod stoly a když jsme ho za půl hodiny hledali,tak ležel a zemi a jednou rukou podepřenou hlavu a druhou šmidlal hadrem trnože. To jen k onomu kategorickjému a zavádějícímu "někde u za 20let u soukromníka".

hodnocení

0x

Ono asi nejvíc záleží na tom co si pod pojmem ,,vykonávána práce kuchaře" představujete?.?.? Jestli jde o to někomu známýmu vařit na nějaký akci nebo v tomto oboru pracovat v nějaké restauraci nebo hotelu. V 1. případě stačí zkušenosti. V tom 2. je asi potřebná kvalifikace.

I když já osbně znám několik hodně dobrejch kuchařů který nemají výuční list z tohodle oboru a hravě by strčili některý šéfkuchaře do kapsy i z botama. *nevi* *nevi*

olaf71*
hodnocení

0x

proč ne, když Tě někdo zaměstná. mám praxi kuchaře přes deset let a nikdy po mě výučák kuchaře nechtěli. k čemu papír, když nebudeš umět vařit. praxe, to je výučák.

hodnocení

0x

Kolikrát ti bez vyučení vaří lépe než ti z vyučním listem...

junek
hodnocení

0x

bez vyučení jsou mnohy lepší kuchaři..

Jak již bylo řečeno, rady některých odborníků jsou minimálně úsměvné, samozřejmě může, záleží na zaměstnavateli a tvém umu, na živnostňák je také možné ihned, ale se zákoným zástupcem, ten bude figurovat při vydání živnosťáku a potom samostatně po asi šestileté praxi.

staniii*
hodnocení

0x

Moje známá nemá výúčňák z kuchařiny a dělá kuchařku v pizzerii...

fio

Tak to je pizzařka a ne kuchařka, to nemůžete srovnávat. V nabídkách zaměstnání je zaučíme, nebo požadují praxi 1 rok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]