Nejste přihlášen/a.
Na Wikipedii je jako ekvivalent slova "gola" uvedeno "nástrčný klíč". Já se tady už chvíli snažím vygůglit, odkud to slovo pochází a pořád se k ničemu nemůžu dohrabat Zjistil jsem, že z němčiny to narozdíl od spousty jiných pojmenování asi nepochází a že Gola je v ČR se vyskytující se příjmení (že by jméno původní firmy, která to u nás vyráběla?)
Dobrý den, pokud trpíte větší zvídavostí, tak by Vás mohl zajímat i původ slova karma (plynový spotřebič). To je zkratka jména výrobce - Karel Macháček. Zdravím!
Napadá mě, jestli tento druh cajku kdysi nevymyslela a neuvedla na trh nějaký firma Gola..a už se to pristě tak ujalo. Možná.
V diskuzi pod článkem na Wikipedii se píše, že to pochází od jména výrobce, ale není tam k tomu žádný zdroj a mě se to dohledat nepodařilo
Krátká větička je na stránkách původně tradičního českého výrobce nářadí Tona (dnes součást Stanley Black & Decker): "Postupně byla zaváděna výroba všech druhů utahovacích klíčů - otevřených, zavřených, nástrčných, zástrčných, šroubových a hasáků. Do výrobního programu patřily též komplety s tehdejším označením "Gola"."
Znamená to, že Gola je původně jen obchodní název firmy Tona pro jejich sady nástrčných klíčů?
Gola: Znamená to, že Gola je původně jen obchodní název firmy Tona pro jejich sady nástrčných klíčů?
Vypadá to tak.
Našel jsem rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví o zamítnutí o zamítnutí přihlášky kombinované ochranné známky zn. sp. O-175418 ve znění „Gola nářadí“
Tam se mimo jiné píše, že: Slovo „gola“,..., je všeobecně používaný název pro nářadí, kterým jsou nástrčkové klíče prodávané v sadách o různých velikostech, jejichž nejznámějším výrobcem v České republice je společnost T., která je i pod tímto označením v minulosti uváděla na trh.
Takže to vypadá, že to označení zavedla Tona. Teď jde o to, jestli to někdo vymyslel jako nové slovo nebo jestli je to např. něčeho zkratka.
...
Kdyby chtěl někdo vidět to rozhodnutí o zamítnutí ochranné známky, tak je tady. Jen upozorňuju, že mi vyskočilo upozornění Firefoxu na nedůvěryhodnou stránku (nebo zdroj?). Každopádně je to jen dokument z Wordu.
Dalo to práci, ale mám to!
V Americe je to dneska HOE. Tenkrát, ve dvacátých letech dvacátého století, to byla GOLA. Pravděpodobně z přistěhovaleckého Gola kmene, který přišel z Afriky, a jejichž ženy byly asi snadno dostupné, se dostalo toto slovo do povědomí. A potom otočíte oříšek čtyřhranem k sobě a čtyřhran postavíte na špičku, kouknete do něj ... a všechno zapadá. (-;
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.