Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hroby v Hrusicích, opačná orientace

Od: magdon® odpovědí: 7 změna:

Na hřbitově v Hrusicích jsem objevil řadu hrobů, orientovaných opačným směrem než všechny ostatní. Všechny náhrobní kameny jsou stejné (nahoře jednoduchý kříž, dole písmena R.I.P. Doby úmrtí jsou z doby starší, až po poměrně nedávnou. Nevíte, o co jde?

Hroby v Hrusicích, opačná orientace

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, budu to pouze odhadovat - patrně to bylo vše vybudováno ve stejný čas a jednotně.

Mohlo by se jednat o ostatky lidí z nějakého rušeného hřbitova v okolí a Hrusice jim vyčlenily tento prostor a tam bylo vše (o co se nepostaral nikdo z příbuzných) převezeno. Zdravím!

doplněno 02.02.15 13:21:

No, pouze jsem to odhadoval a z obrázku není vše viditelné. Pokud Vás to opravdu zajímá, tak si napište nebo zavolejte na jejich Obecní úřad (viz odkaz). Zřejmě budou správci hřbitova a někdo by to mohl vědět.

obec-hrusice.cz/...

hodnocení

To asi ne, písmo na některých kamenech je už sotva čitelné, zatímco na jiných je dokonale pozlacené. Některé jsou porostlé mechem, jiné viditelně udržované. Nejstarší datum si nepamatuju, ale je to určitě několik desítek let, kdežto nejnovější je po roce 2000.

buss
hodnocení

0x

Prosté, latinsky ať odpočívá v pokoji. U nás máme hroby orientované na všecky směry.

hodnocení

Nemyslím, že by měla orientace hrobu nějaký konkrétní význam, jen mě zaujalo, že tahle řada cca 25 naprosto stejných hrobů je proti ostatním otočená o 180 stupňů. Na celém hřbitově není tímhle směrem žádný jiný hrob a těžko by se tam hledaly jiné dva stejné. Evidentně mají tyhle hroby něco společného. Kdyby na nich bylo přibližně stejné datum, mohlo by jít třeba o oběti nějaké tragické události, nebo podobně. Ale to není.

Není to pro mne až zas tak důležité, abych se tím zabýval hlouběji, jsem jen zvědavý.

paw*
hodnocení

0x

Ja mam pocit, ze na orientaci hrobu nezalezi. U nas jsou hrobz do kruhu kolem kostela. Jinde jsem narazil na hroby na hrbitove tak, ze byly nahrobky zady u sebe. Mezi hrobama pak chodnik.

R.I.P. znamena Rest In Peace - Odpocivej v pokoji. Nejl;resnejsi odpoved by vam dala bud kronika Hrusic nebo spravce hrbitova. Ale mohlo jit treba o dar exulantu. Udelala se y toho rada hrobu a pak si je nekdo rponajmul.

hodnocení

0x

Domnívám se (nevím to jistě, musel bych tam stát), že jde o hroby katolických duchovních. Dole v Hrušově (část Hrusic směrem k Senohrabům) byl domov pro přestárlé duchovní, kteří zde dožívali, proto ten unifikovaný vzhled. Co se týká orientace hrobů, nemohu sloužit, podle mě je to pokus, jak do zmatku v umisťování hrobů v Hrusicích vnést alespoň nějaký řád. Tohle je novější část hřbitova, kde to nějak funguje, ale třeba u pravé hřbitovní zdi je dokonalý zmatek.

doplněno 02.02.15 16:56:

A teď jen na vysvětlenou, proč Dejavu píše, že onen charitní domov je v Senohrabech a já že v Hrusicích. Hrušov je totiž na pomezí obcí a nikdo přesně nevnímá, kde vede hranice. Jinak ten charitní domov je zde, už ale nefunguje. Úředně opravdu spadá do Hrusic, ale to je už mimo téma.

dejavu*
hodnocení

0x

Místní pan farář sdělil, že se jedná opravdu o hroby kněžích a řeholnic, kteří bydleli v Charitním domě v Senohrabech - Hrušově.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]