Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Excel, tabulka

Od: ork* odpovědí: 29 změna:

Dobrý den, mám tabulku, kde mám například sloupec D1 až D 400, a potřeboval bych k číslům co jsou v něm, přidat 25%, jak to udělat, aby se přepsala hodnota na vyšší o 25%. Když jde o buňku tak to vím... např když je D30 21kč, tak do řádku zapíši =suma(d30*1.25) a mám přepsáno, ale na celý sloupec?

Děkuji za rady

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Když to umíte pro buňku. tak přetažením nakopírujte vzorec do celého sloupce.

ork*
hodnocení

bohužel nevím, jak, jsem laik, samouk, Poraďte, děkuji

Najeďte kursorem na pravý spodní roh aktivní buňky, kde máte upravený vzorec - je třeba, aby se Vám kursor změnil na černý útlý křížek.

Potom už jen stačí stisknout a držet levé myšítko a táhnout směrem dolů (nebo i nahoru, když je nejhůř). Vzorce ve sloupci se Vám zkopírují, ale přizpůsobí se formátování v řádcích. Je to jeden z nejzákladnějších úkonů v excelu.

ork*
hodnocení

Chápu, ale opravdu jsem v tom nikdy nepracoval a potřebuji jen opravit toto, zatím se nedaří. Když si vezmu D1 - v buňce nemám nic, v D2 mám čístlo 21,1 / D3 81,2 / D4 31,7 . Který vzorec mám tedy uplatnit a kam jej napsat? .

To číslo v D2 je jen napsaný a nebo to je výsledek nějakýho vzorce? To samý buňky D3, D4, atd...

ork*
hodnocení

Je jen napsáno ,

Jak píše inžinýrka. Do buňky musíš napsat vzorec a ten se pak dá tažením roztáhnout do ostatních buněk.

hodnocení

0x
Tak jsem si to kvůli Vám zkusila, jsem samouk, ale tohle zvládnu.vedle D1 (čili do E1) si hodíte vzorec, tedy =D1*1,25. Přepočítá se Vám cifra v D1 na vyšší o 25 %. Zkopírujete E1 a tažením myši ve sloupci E se Vám nahodí vzorec až po E400 a přepočítají se hodnoty, které máte ve sloupci D. Tedy v D zůstanou, v E budou o 25% větší.Snažila jsem se, snad pochopíte.
ork*
hodnocení

Dobrý den, ale v E, mám jiné čísla, která musím zachovat. :/

doplněno 06.08.14 21:41:

Potřebuji ve sloupci D1 až D400 kde jsou různá čísla, přičíst 25% tak aby se sloupce přepsali a nide jinde se nic nezměnilo, Hlavně abych nemusel buňku po buňce.

tak si vložte vedle D nový sloupec, do něho hoďte vzorec a pak D odstraňte, zůstane jen ten přepočítaný a přejmenuje se sám na D

doplněno 06.08.14 21:48:

Tak to nepůjde, odstranil by se zdroj vzorce, vydržte ještě, zkouším.

doplněno 06.08.14 21:56:

Nic mě nenapadá. Nejde to ani označit celý (přepočítaný) sloupec a vložit místo původního. Původní D je prostě zdroj vzorce a jakmile se s ním něco stane, výsledky se ztratí. Tak leda spočítat si to vedle a přepsat rukama. Ale pozor na formát buňky

ork*
hodnocení

Ano vypadalo to na dobré cestě, ale jak jsem vyjmul sloupec původní, tak se byl konec i s novýma výsledkama, ale slibně to vypadalo , škoda. i tak děkuji

Píšete sice, že v E máte jiná čísla, ale když vložíte nový sloupec vedle D, přejmenuje se Vaše E na F, vadilo by to něčemu? že byste měl původní D, pak nové E s +25% a F (původní E)? Původní D by tam zůstalo a bylo by navíc.

doplněno 06.08.14 22:06:

Tak jsem si přečetla Vaši nejspodnější odpověď a jediná cesta je přeflákat to rukama.

ork*
hodnocení

O původních hodnotách v D, nesmí nikdo vědět.

doplněno 06.08.14 22:12:

Ale podařilo se mi tlačítkem skrýt sloupec D, a E mi zůůůstlao což je super, teď když nějak přejmenuji buňky? nevím jak... a zamknu je jen pro čtení, tak by nemusel být problém ne? Děkuji

Myslím, že přejmenovat buňky nejde. Přejmenují se samy, když vkládáte nebo vyjímáte sloupce či řádky, ale když sloupec jenom skryjete, nepřejmenuje se nic.

doplněno 06.08.14 22:31:

Tlačítko Skrýt funguje stejně, jako když myší přetáhnete okraj sloupce, jenom je to elegantnější, ale nic to neřeší. Přepište to rukama. Už by to bylo :(

ork*
hodnocení

Asi mi nic nezbyde, ale je to 748 čísel, jinak děkuji,, :D. :)

Pokud trvá na tom, že výsledek musí být ve sloupci D, nezbývá, než ten sloupec s čísly přesunout kamkoliv jinam, třeba někam úplně mimo viditelnou část tabulky, nebo na jiný list a do sloupce D, teď již volnýho napsat správný vzorce.

Aha, ty chceš, aby ve sloupci D se k číslům co tam máš, rovnou připočetlo 25% a zrovna se tam objevil výsledek? Tak to se obávám, že nepůjde. To musíš udělat prostě do jinýho sloupce. Takže v D bys měl zadání a v třeba v E, či v jakýmkoliv jiným výsledky.

ork*
hodnocení

Ano potřebuji to rovnou, a vypadá to na problém,

hodnocení

0x

Jak píší rádci výše. Vypadá to takto:

Excel, tabulka
ork*
hodnocení

Ale já tam nemohu vložit další sloupec, v E už mám další čísla, musím nahradit původní o 25% :(

Říkám, zkopíruj sloupec D kamkoliv jinam a pak to už půjde.

ork*
hodnocení

ale kam jinam? já předělávám starou tabulku, kde opravdu nesmí nikde být vidět, ani zmínka otom že ty původní čísla jsou.

Tak kdyby se našel nějaký šťoural, tak na to přijde, že v D je vzorec,kterej připočítává 25% a v tu chvíli i bude vidět, kde ten vzorec bere data.

ork*
hodnocení

Ajo, máte pravdu, tak to jsem opět v pr..

Pokud to opravdu nemá být vidět, nezbývá, než to buňku po buňce přepsat. Nebo alespoň mě nic jinýho nenapadá.

ork*
hodnocení

Je to velmi nemilé, ani jsem nepočítal s tím, že to tak dopadne, nicméně děkuji za snahu.

paw*
Zdravim. Mozna uz.pozde, ale.pokusim se poradit. Nekam.si vytvorte nove hodnoty s 25% prirazkou. Treba sloupec F. Oznacte v nem.cisla.a dejte kopirovat. Nasledne kliknete do na 1. Bunku sloupce D a pod pravym tlacitkem vyberte "vlozit jinak- pouze cisla". Tjmto.prepisete sloupec D a sloupec F muzete nasledne smazat.

kudykam
hodnocení

0x

Vložte vedle nový sloupec, do něj vzorec jak Vám radili. tedy =D1x1,25. Dvojitým kliknutím na pravý dolní roh buňky si rozkopírujete vzorec do celého sloupce, potom označit celý sloupec a zkopírovat do sloupce D buď: ve starších verzích "vložit jako text", novější verze Ex. asi tak od verze 2007 vložíte přímo a okamžitě po vložení sloupce se vám zobrazí malý čtvereček, který rozkliknete a tam si zvolíte způsob vložení. potom už jen ten nově vložený sloupec smažete.

siki*
hodnocení

0x

Nic na tom není. Není ani potřeba vymýšlet žádný vzorec ani vkládat pomocný sloupec. A nikdo nepozná, že se původní hodnota zvedla.

Postup: Někam v listu do prázdné buňky napsat hodnotu 1,25. Buňku označit, pravé tl. myši -> kopírovat. Poté označit sloupec čísel, která chceme "přepsat", pravé tl. myši -> vložit jinak a zatrhnout volbu násobit. Toť vše. Nyní se může pomocná buňka (s hodnotou 1,25) smazat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]