Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám tabulku, kde mám například sloupec D1 až D 400, a potřeboval bych k číslům co jsou v něm, přidat 25%, jak to udělat, aby se přepsala hodnota na vyšší o 25%. Když jde o buňku tak to vím... např když je D30 21kč, tak do řádku zapíši =suma(d30*1.25) a mám přepsáno, ale na celý sloupec?
Děkuji za rady
Najeďte kursorem na pravý spodní roh aktivní buňky, kde máte upravený vzorec - je třeba, aby se Vám kursor změnil na černý útlý křížek.
Potom už jen stačí stisknout a držet levé myšítko a táhnout směrem dolů (nebo i nahoru, když je nejhůř). Vzorce ve sloupci se Vám zkopírují, ale přizpůsobí se formátování v řádcích. Je to jeden z nejzákladnějších úkonů v excelu.
Chápu, ale opravdu jsem v tom nikdy nepracoval a potřebuji jen opravit toto, zatím se nedaří. Když si vezmu D1 - v buňce nemám nic, v D2 mám čístlo 21,1 / D3 81,2 / D4 31,7 . Který vzorec mám tedy uplatnit a kam jej napsat? .
Dobrý den, ale v E, mám jiné čísla, která musím zachovat. :/
doplněno 06.08.14 21:41:Potřebuji ve sloupci D1 až D400 kde jsou různá čísla, přičíst 25% tak aby se sloupce přepsali a nide jinde se nic nezměnilo, Hlavně abych nemusel buňku po buňce.
tak si vložte vedle D nový sloupec, do něho hoďte vzorec a pak D odstraňte, zůstane jen ten přepočítaný a přejmenuje se sám na D
doplněno 06.08.14 21:48:Tak to nepůjde, odstranil by se zdroj vzorce, vydržte ještě, zkouším.
doplněno 06.08.14 21:56:Nic mě nenapadá. Nejde to ani označit celý (přepočítaný) sloupec a vložit místo původního. Původní D je prostě zdroj vzorce a jakmile se s ním něco stane, výsledky se ztratí. Tak leda spočítat si to vedle a přepsat rukama. Ale pozor na formát buňky
Ano vypadalo to na dobré cestě, ale jak jsem vyjmul sloupec původní, tak se byl konec i s novýma výsledkama, ale slibně to vypadalo , škoda. i tak děkuji
Píšete sice, že v E máte jiná čísla, ale když vložíte nový sloupec vedle D, přejmenuje se Vaše E na F, vadilo by to něčemu? že byste měl původní D, pak nové E s +25% a F (původní E)? Původní D by tam zůstalo a bylo by navíc.
doplněno 06.08.14 22:06:Tak jsem si přečetla Vaši nejspodnější odpověď a jediná cesta je přeflákat to rukama.
O původních hodnotách v D, nesmí nikdo vědět.
doplněno 06.08.14 22:12:Ale podařilo se mi tlačítkem skrýt sloupec D, a E mi zůůůstlao což je super, teď když nějak přejmenuji buňky? nevím jak... a zamknu je jen pro čtení, tak by nemusel být problém ne? Děkuji
Myslím, že přejmenovat buňky nejde. Přejmenují se samy, když vkládáte nebo vyjímáte sloupce či řádky, ale když sloupec jenom skryjete, nepřejmenuje se nic.
doplněno 06.08.14 22:31:Tlačítko Skrýt funguje stejně, jako když myší přetáhnete okraj sloupce, jenom je to elegantnější, ale nic to neřeší. Přepište to rukama. Už by to bylo
Pokud trvá na tom, že výsledek musí být ve sloupci D, nezbývá, než ten sloupec s čísly přesunout kamkoliv jinam, třeba někam úplně mimo viditelnou část tabulky, nebo na jiný list a do sloupce D, teď již volnýho napsat správný vzorce.
ale kam jinam? já předělávám starou tabulku, kde opravdu nesmí nikde být vidět, ani zmínka otom že ty původní čísla jsou.
Tak kdyby se našel nějaký šťoural, tak na to přijde, že v D je vzorec,kterej připočítává 25% a v tu chvíli i bude vidět, kde ten vzorec bere data.
Pokud to opravdu nemá být vidět, nezbývá, než to buňku po buňce přepsat. Nebo alespoň mě nic jinýho nenapadá.
Vložte vedle nový sloupec, do něj vzorec jak Vám radili. tedy =D1x1,25. Dvojitým kliknutím na pravý dolní roh buňky si rozkopírujete vzorec do celého sloupce, potom označit celý sloupec a zkopírovat do sloupce D buď: ve starších verzích "vložit jako text", novější verze Ex. asi tak od verze 2007 vložíte přímo a okamžitě po vložení sloupce se vám zobrazí malý čtvereček, který rozkliknete a tam si zvolíte způsob vložení. potom už jen ten nově vložený sloupec smažete.
Nic na tom není. Není ani potřeba vymýšlet žádný vzorec ani vkládat pomocný sloupec. A nikdo nepozná, že se původní hodnota zvedla.
Postup: Někam v listu do prázdné buňky napsat hodnotu 1,25. Buňku označit, pravé tl. myši -> kopírovat. Poté označit sloupec čísel, která chceme "přepsat", pravé tl. myši -> vložit jinak a zatrhnout volbu násobit. Toť vše. Nyní se může pomocná buňka (s hodnotou 1,25) smazat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.