Nejste přihlášen/a.
Pořád řešíme vážné, závažné, tragické otázky. Pojďme udělat fajn téma. Jíme rádi všichni, že jo. Pojďte si udělat Prostřeno pro potěšení, poučení, rozšíření svého kulinářského repertoáru. Napišme menu, se kterým bychom se blýskli. Seznam dobrých jídel třeba k obědu a charakteristiku k nim. Žádný "Měšec žebráka"! A na požádání doplníme receptem.
Byla bych moc ráda, kdybyste to vzali jako dobrou vůli, zábavu a nepsali proč se nechcete zúčastnit a proč se na Prostřeno v televizi nedíváte a co si o tom myslíte. Kdo nechcete sepsat menu, nepište, prosím.
asi bych upekl chleba a hodil něco na gril, hotovo
Jednou jsme měli v plánu dělat obžerství a moc to nedopadlo. Každý snědl první chod a byl hotový Palačinková párty mě až naštvala, každý snědl 5x 1/2 palačinky a hotovo. Já jich spořádám sám klidně 6. No a nebylo to tím, že by nebylo dobré a báli se to říct
Vrchol slasti je dobre uvarene veprove koleno, nasledne ogrilovane (ale nemusi byt). K tomu okurek, hortice a chleba. na piti dle libosti. navic kybl polevky na 3 dny. S nudlemi.
Varianta c2. je kacena pecena v pomalem hrnci a nasledne dosmahnuta pod grilem. S ryzi.
Ono mamka si poridila 2 nove hebla do kuchyne a nemuze si je vynachvalit. Ryzovar a pomaly hrnec. Usetri to mraky casu a je z toho super zradlo.
Ono to chutna stejne. Kdyz si date neco u "cinana" s ryzi, tak na 90% je to z ryzovaru. Ryze neni rozsypava a je takova trosku lepivejsi. Hlavni vyhodou je to, ze tam date odmerene mnozstvi ryze, odmerite vodu a zapnete. Samo se to uklohni a vypne. Bez pripalovani. Vnitrni nadoba je vyjimatelna.
Mame MIDEA MR-CM18SL a je tak na 1.4kg ryze (v suchem stavu). Prodava se i mensi CM10SL a pro 4 clennou rodinu bohate staci. Hlavne si kupte s nadobkou na odkapavajici zkondenzovanou paru.
doplněno 18.06.14 10:11:Jo a ryzi tam vari mamka klasickou. Sackovanou to asi nepobere.
Dělávám toto k svačině ale dalo by se použít jako studený předkrm- plněná rajčata: 2 vejce na tvrdo, pomazánkové máslo, kousek šumky, trochu hořtice Amora, trochu majonezy-vše umíchat, seříznout a trochu vydlabnout rajče, naplnit a posypat pažitkou.
Polévka:Pórková- celý pórek nakrájet a orestovat na másle, 1 brambora na velmi malé kostičky, zalít vodou, přidat bujon (drůbeží nebo hovězí), trocha světlé jíšky a zakvedlat 1-2 vejce.
Hl. jídlo: Závitky se zelím- vepřový bok nakrájet na pásky a naklepat, naplnit kysaným zelím, smotat a naskládat na plech, posolit, kmín, podleju vodou a přikryju alobalem, péct, příloha šťouchané brambory a cibulkou a orestovaným kouskem špeku.
Dezert: Piškot s tvarohem a jahodama. 6 vajec, 6 lžic cukru, dva vanilkové cukry - ušlehat, přidat 12 lžic polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva- má se jen zamíchat, já zašlehám el. šlehačem-nalít do vymazané dortové formy a upéct. Po vychladnutí rozkrojit na dvě půlky, znovu dát 1 půlku do formy, potřít tvarohem smíchaným se zakysanou smetanou, cukrem a trochou rozmačkaných jahod (malin, rybízu), položit druhou půlku piškotu, potřít trochou zbylého tvarohu (nechám si trochu bez ovoce-bílý), naskládat nakrájené jahody a zalít trochou želatiny, vychladit.
Vařim nerada, toto jsem vařila včera a na dnešek bohužel nezbylo, tak dnes buřtguláš-ten je rychle a já můžu sedět v altánu u počítače.
doplněno 18.06.14 10:47:Doplním jak vařím rýži já: Orestovat cibuli, přidat řádně propranou rýži-orestovat, půl kávové lžičky vegety, kousek čerstvé saturejky, 1hrnek rýže-2 hrnky vody, vařit a jak je voda téměř vyvařená dám do postele pod peřinu a nechám dojít. Pokud takto dělám parbolku dávám o deci vody víc, rýže je krásně sypká a nikdy se vám takto nepřipálí.
Liduš, děkuji. Takhle jsem svou otázku myslela.
Já rýži buď propírám nebo orestuji na cibulce, bez propírání. Ráda přidávám kostku bujonu nebo masoxu a nasekanou nať z petružky nebo celeru. Nechávám dojít pod útěrkou.
doplněno 18.06.14 15:32:Denny, můžete to, prosím, všechno kapku rozepsat. Jak se dělá fíkové crostini? Biftek z telecího na rozmarýnu s červeným vínem? Tož, to zní velice zajímavě. Já jsem doposud měla pocit, že když se hodí špalík hovězí svíčkové cca 3 cm vysoké na hodně rozpálenou pánev, 2-3 min z každé strany, je to biftek. Kdy se pak použije rozmarýn a červené víno? Polít, posypat a na chvilku, 2-3 minuty, na gril? Myslím si to dobře?
Tak první co mě napadlo :
předkrm:chřest s citronovou kůrou,fíkové crostini s brusinkovým smetanovým sýrem
polévka: jehněčí vývar(nebo chamburizo)
hlavní chod:telecí biftek na rozmarýnu s červeným vínem, česnekovo smetanové brambory
dezert:borůvkový cheesecake(nebo pudinková šarlota)
doplněno 18.06.14 16:54:Fíkové crostini:
1 bageta,2 čajové lžičky oleje,20 g vlašských ořechů,150 g jemného smetanového sýra,2-3 polévkové lžíce mléka,pepř,40 g sušených, sekaných brusinek,12 tenkých plátků parmské šunky,4 čerstvé fíky,několik lístků rukoly a brusinek na ozdobu.
Bagetu nařežte na 12 plátků. Potřete bagetu olejem a krátce opečte na nepřilnavé pánvi. Nechte okapat na kuchyňské utěrce.Nasekejte nadrobno brusinky a vlašské ořechy. Rozetřete smetanový sýr s mlékem do hladka a ochuťte pepřem. Vmíchejte vlašské ořechy a brusinky. Natřete smetanový sýr na plátky bagety a navrch dejte šunku. Omyjte fíky a nakrájejte je na silné plátky. Šunku ozdobte plátky fíků. Opláchněte rukolu, osušte ji a očistěte. Crostini ozdobte několika snítky rukoly a brusinkami.
Biftek
nakrájíme bifteky, mírně je naklepeme, protkáme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme čerstvým rozmarýnem, pokapeme červeným vínem a necháme v chladu odležet. Před tepelnou úpravou posypeme bifteky z jedné strany moukou a smažíme je 4-5 minut z každé strany. Hotové bifteky vyndáme z pánve, do výpeku přidáme opět čerstvý rozmarýn, tymián a jeden celý stroužek česneku(jen lehce podrcený)a také můžete přidat i na plátky nakrájené očistěné žampióny, mírně zalijeme vodou a zjemníme máslem.
a Šarlota je vlastně jen upečená piškotová roláda(klasicky), kterou nakrájíme na plátky, mísu vyložíme potravin.folii, naskládáme na dno a po stranách kolečka rolády, na ně dáme náplň podle chuti (připravenou třeba z pudinku smíchného s ovocem, nebo mascarpone) a přikryjeme vrstvou roládových koleček.Dáme ztuhnout, poté vyklopíme a krájíme jako dort
jo, a biftek na grilu- udělejte ho stejně, akorát si připravte ze surovin marinádu,sůl, pepř,opraženou a vystydlou slaninu na kostičky,červené víno a bylinky. nechte maso nejlépe přes noc a poté opečte klasicky na grilu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.