Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trvalý pobyt vs skutečnost

Od: karlosdos* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

chci se poradit s ostatnímy SVJ.

Setkal jsem se s tím,že na volební listině bydlících v našem domě jsem napsání jména lidí,kteří tam ale nabydlí.

Byl jsem na matrice a tam mi řekli,že majitel-vlastník butu si může do trvalého pobytu nahlásit koho chce.

To je ale bordel,bez souhlasu toho vlastníka,neřeknou,kdo ho přihlásil.

k čemu to tedy je? k tomu,aby bral příspěvek od státu na bydlenía nemusí v tom dopmě vůbec bydlet.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

0x

Dobrý den, to je ale hnus !

rv*
hodnocení

0x

Aspoň vidíte, kam to vede, když si stát vymyslí, že každý musí mít někde trvalý pobyt.

buss
hodnocení

0x

Každý občan musí mít trvalý pobyt, je to jen evidenční záležitost, nic jiného to nevypovídá, bydlet může ve skutečnosti kde chce a spousta to tak má. Buď je v nájmu, nebo jen bydlí u někoho. Přechodný pobyt neexistuje. "Stát" vás chce mít podchyceného, ale stejně se mu to nedaří. Co popisujete je ale problém výboru, že neví, koho má v baráku! Vůči SVJ vystupuje vlastník bytu, ale .. načtěte si nový OZ. Vlastník ví, koho tam má, Co se týká příspěvku, oznamte je obci.

doplněno 11.06.14 12:39:

Kdybyste mrkl do zákona o Ev. obyvatel, tak byste na matriku nemusel jít. Co máte v Prohlášení? Ale, četl jste v tom OZ? Tak se podívejte ještě jednou na §§ 1176, 1177, 1178. Vyžadujte to! Některé platby se přece rozúčtovávají na počet osob. Zda má občan v bytě trv. pobyt je věcí vlastníka, ne SVJ. Dceru mám hlášenou furt a bydlí jinde, normální v souladu se zákonem. Na co to má vliv v SVJ?

karlosdos*
hodnocení

Ano,vlastník to ví,ale nám výboru,ani správci to neřekne.Proč by to také dělal,když nemusí. K čemu je ale evidence trvalých pobytů dobrá? Jen na to aby,mohli brát příspěvek na bydlení od státu.A bydlí bůh ví kde? To je dobrej bordel.Policie potom dělá razii a nikdo o takovým člověku neví,jenom majitel a ten to nepřizná! Tak není to začarovaný kruh?NOZ nic nevyřešil,ba naopak,posiluje ještě práva vlastníka ,né SVJ.

Kdyby neexistoval institut místa trvalého pobytu, kam by se občanům doručovaly rozsudky, rozhodnutí, předvolání a jiné dokumenty? Zákon o evidenci obyvatel určitě nevznikl proto, aby někdo neoprávněně pobíral sociální dávky.

karlosdos*
hodnocení

Tam jim stejně nic nedoručí,protože poštáci už nemají povinnost ověřovat jestli tam bydlí nebo,né.Na scránkách to jméno není,takto zase donese zpět na poštu,nebo se to tam někde válí na chodbě.

karlosdos*
hodnocení

Já jsem na obci-magistrátu byl na matrice a tam se mi vysmáli.Oni ví kdo tam toho člověka přihlásil,ale mně jako předsedovi SVJ nic neřeknou.Prý musím mít písemný souhlas všech vlastníů v domě.A jak to mám asi udělat? To mám chodit byt od bytu a ptát se?Vždyť mi to schválně neřeknou!Když je schůze společenství,tak tam přijde 55% vlastníků.

Tak jak to dělat?Stačilo byaby měl výbor,nebo správce tu pravomoc,aby mu to na matrice řekli!

iz*

Pořád mi uniká, oč přesně Vám jde. SVJ jsou vlastníci jednotek. Majitelem domu jsou vlastníci jednotek, nikoliv SVJ. Vlastníci jednotek mají nějaká práva a povinnosti.

Vlastníci jednotek musí nahlásit počet osob žijících v bytě (kvůli rozpočtení některých nákladů), nikoliv to, kdo má v jejich bytě trvalý pobyt.

Obecní úřad není oprávněn nikomu (ani výboru SVJ) sdělovat osobní údaje dalších osob.

karlosdos*
hodnocení

Jde mi o to: je panelový dům,má 32 bytú-32 vlastníků,každý má spoluvlastnický podíl ke spol.částem domu.No a v jednotlivých bytech bydlí vlastníci .Celkem třeba 23+ 9 cizích nájemníků,vlastník je jinde,třeba i v cizině.Tak v domě je třeba 72 osob.Ale ve skutečnosti je na evidenci obyvatel Polní 27 třeba 90osob! To je v pořádku?Vždyť ty lidí tzam nebydlí a nikdy tam nebydleli.Tak kdo jiný by to měl vědět,než výbor a správce? Tak se vytváří umělé adresy,které ve skutečnosti nejsou.Tak proč asi?Druhá věc je povinnost nahlásit počet osob kvůli platbám za výtah a osvětlení.To se také neděje a tvrdí se,že je to jen návštěva.Ten evidovaný na matrice se souhlasem vlastníka bytu se nám určitě nebude hlásit k platbě za nějaký výtah a osvětlení.A v tom je ten nepořádek,proč to nemůže mít výbor SVJ pod kontrolou.?Stát a obec tomu nahrává.!

asd*

Kdo tam má trvalý pobyt, do toho ti (SVJ) nic není.

Kolik tam bydlí osob, to má SVJ nárok vědět. Pokud někdo uvádí nesprávné údaje, tak jde o podvod = zajistěte si důkazy a vymáhejte škodu. S definicí co je ještě návštěva a co už bydlení, co se dá použít jako důkaž že tam bydlí - s tím vám pomůže právník (to nevím)

iz*

SVJ jsou přímo vlastníci jednotek, nejde o jejich "nadřízeného". Já vidím problém ve sdělování osobních údajů třetích osob, k čemuž obec nemá žádné oprávnění. A SVJ to ani k ničemu není, protože trvalý pobyt neznamená, (jak i sám zmiňujete) že daná osoba v bytě opravdu bydlí.

Podle mne by Vás měly zajímat skutečné počty osob v jednotkách. A přemýšlím, proč náklady za výtah a elektřinu v domě nerozpočítáváte podle velikosti jednotek.

Tak to dělá družstvo u nás. Mně to připadá rozumnější, protože není nutné po pohybu počtu osob vše znovu přepočítávat.

------- Ty přepočty nebudou nikdy úplně spravedlivé, ale pokud vše nastavíte na velikosti jednotek, předejtete těm, kdo z důvodu "úspor" nehlásí změny v počtech osob v jednotkách.

A vodu, teplo, TUV, ... podle skutečnosti (zbytek rozpočíst opět podle velikostí jednotek).

karlosdos*
hodnocení

My jsme SVJ,máme stanovy.Služby za spol.části domu se počítají na osoby.Ale fakt je ten,že v bytě1+1 jsou třiosoby,všichni doma,ještě mají psa.Jsou v 7 patře tak jezdí výtahem 20krát za den.Rodina ve 4 patře jsou 4 osoby

a jedou výtahem třeba jen 2krát za den.Za osoby platí víc.ale jak by to bylo podle velikosti bytu? Ještě hůř,nebo stejně.Mají velký byt platili by větší část podle bytu.Je to jen o slušnosti,a ta se bohužel ze společnosti vytratila.Slušný člověk,žádný domovní řády a stanovy nepotřebuje. A neslušný se tím stejně řídit nebude a bude hledat kličky.Proto si myslím,že by měla být posílena zákonem pravomoc SVJ a družstev.Zvolený výbor a správce by měli možnost do toho mluvit,kdo je nebo není v domě a dávat souhlas majitelům bytů s bydlením nájemníků.Jinak se do toho jen zbytečně dávají peníze.

iz*

Správci ani zvolenému výboru ten dům nepatří, patří všem vlastníkům jednotek. SVJ jsou všichni vlastníci jednotek. Správce a výbor mají hájit práva a zájmy vlastníků. Správce ani výbor SVJ nemá právo porušovat práva vlastníků. Tak to vnímám já.

Situace družstev je jiná. Vlastníky domů a bytů jsou družstva, členové družstva jsou "jenom" nájemníky.

------- Máte pravdu, že slušný člověk se bude chovat slušně i bez předpisů. Ale zkuste se na to podívat i z druhé strany. Řada vlastníků jednotek v těch bytech nebydlí, ale pronajímá je. Už jen s tím mají řadu starostí. Snadno se může stát, že na některou povinnost zapomenou.

Nechci je hájit, povinnosti máme plnit všichni. Chci tím jen říct, že nemusí jít o úmysl nebo o snahu něco obcházet.

------- U mě má také hlášen trvalý pobyt dcera (chodí jí sem jenom pošta), která tu nebydlí už od r. 2009, a kterou jsem asi po 3 měsících odhlásila na družstvu. Trvalý pobyt jí ale rušit nebudu, oficiálně by pak byla "bezdomovcem" s pobytem na úřadu.

karlosdos*
hodnocení

Nezlobte se,ale myslím,že to je něco jiného.Hodně majitelů bytů má hlášen trvalý pobyt svých dětí-dospělých pořád na jejich adrese a chodí jim tam třeba jen pošta.Ale to víme.Co nevíme,je že se nám objeví úplně cizí lidi jako trvale bydlící a nikdy tam nebyly.To snad v pořádku není! Proč by SVJ-výbor ,nebo správce enohli mít právo kontroly? Vždyť ten dům

ošetřují se vším všudy,Revize,opravy,pojištění,všechno jako kolem RD.,tak proč si někdo potajmu a záměrně někoho přihlásí,jedině z prospěchu!Na co tedy SVJ vznikaly? Prvo vlastníka je nadevše! Právo výboru SVJ je omezené.

Co se týká toho přihlášení osob na služby v domě,to je zase tvrzení proti tvrzení,kdo půjde svědčit?Právníci jsou také

pro protistranu a stojí to peníze.

a ví,že nemá povinnost hlásit to společenství.

doplněno 16.07.14 19:41:

Nový oz měl řešit postavení svj, zvýšit jejich pravomoci, jinak nemuseli svj ani vznikat, na co? Když vlastnictví bytu v domě je nade vše a majitel-většinou tam nebydlící si může dělat prakticky co chce! Musíme jenom doufat, že to budou slušní lidé a ti se asi ze společnostivytratili!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]