Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se podělit o nepříjemný zážitek, který v poslední době mívám.
Občas, když usnu např. u televize se mi stane, že se po chvíli napůl probudím v mysli, ale tělo stále spí. Neboli, jsem si vědom toho, že nespím a chvi se probudit a otevřít oči, ale nejde mi to a povede se mi to až za nějaký čas. Je to velice zvláštní a nepříjemný pocit, protože jsem na nějakou dobu uvězněn ve stavu bdění a zároveň paralýzi svého těla, které nemohu ovládat. Toto se mi stává nepravidelně tak 1-2x do měsíce a rozhodně bych to nenazval nějakou noční můrou, spíš takovým živým polosnem neboco...
Já to také občas mívám, hlavně jsem to mívala často v dětství. Zdály se mi velmi živé sny, se si hraji s rodiči, a pak jsem jim řekla, "mami, tati, tak ahoj, já se musím jít probudit" - a řekla jsem abrakadabra, a probudila jsem se .
Ale to jak popisujete mám opravdu také, nic to není. Mozek je velmi složitá záležitost, takže si ještě sní, a tělo chce ještě spát...
Jmenuje se to skutečně spánková paralýza a stává se to i při usínání, ovšem v jiné formě (povislá hmota na obličeji, neskutečné hučení v uších, audiohalucinace). Je to způsobeno tím, že se různé části mozku probouzejí (a usínají) různou rychlostí, ne současně, jak by měly. Např. na en.wikipedia.org/... je docela obsáhlý popis, v češtině nevím.
Pokud by se vám stalo, že se takto probudíte a budete se dusit, nebudete moci dýchat, + případně audio i vizuální halucinace (cizí entity, škrcení, dušení, řeč), hodí se o tom vědět a nepanikařit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.