Nejste přihlášen/a.
Také mi vadívalo tykání od neznámých lidí. Ale není tykání jako tykání. Někdy je to jakoby blízké, ale někdy shazující. Něco jako tykání stršího, děcku. Je to i o tónu. I tykání může být uctrivé a naopak vykání posměšné. Dětem, které jsem znala jako děti, od určitého momentu začnu vykat. Někteří si úctu zaslouží a ti, kdo nezaslouží, by si měli uvědomit, že už nejsou žádní smradi a měli by se podle toho chovat. A zdravícím dětem na dobrý den nikdy neodpovídám ahoj nebo nazdar. Ikdyž takto zdravívám i lidi, se kterými si vykám, ale mám je ráda.
Říká se, že se snadněji se řekne ty vole, než vy vole. Ale jednou jsem zažila, že se pán tak nervnul, že řval: Vy krávo jeden! No a pak si vyber/vyberte!
Me je 40, fotr od rodiny a ještě dnes se mě stává, že mi někdo tyká. Asi vypadám mladě. Většinou jsou to starší muži, šedesátníci, kteří se mi pravděpodobně snaží dávat najevo svou nadřazenost. Nenechám si to, pochopitelně, líbit a tykám jim v takovém případě také - vždyť mezi námi není věkový rozdíl ani jedné generace.
Dobry den. Je to opravdu věc osobního nazoru.
Kdyz s nekym mladsim prijdu do styku pracovně, vykam, ikdyz mi je pres tricet a ji treba 18,24. Ze situace nekdy vyplyne, ze si casem potýkáme.
Na skole me docela těšilo, ze nam ucitele (na střední) vykali.
Ale záleží, zda ti tyka soused, nebo nekdo cizí.
Ovsem pokud mi ten člověk nevadí, nevadí mi ani tykání.
Ale nedivim se, ze vas to zlobi.starsi rocniky to berou tak nejak jako samozrejmost to tykani.Ovšem pozor zde na poradně nekdy vykam, nekdy tykám, tak snad se nikdo neuráží
Rozhoduji se podle citu a tam, kde jsem nerozhodný, se snažím spíš o tykání. Mezi muži je tykání běžnější, i mezi cizími, a rozhodně mi nevadí.
Podle mých zkušeností si na vykání zvlášť zakládají mladí lidé do dvaceti, asi si potřebují zvýraznit svůj pocit dospělosti (což taky není nic špatného, proč ne).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.