To musím dát přečíst manželce, ta má srdce nemocné už mnoho let a štrykuje vesele ... Možná nějaký nový lékařský objev, každopádně kardioložka nic takového nezmiňovala.
Kdysi, dávno se to říkávalo a vysvětlovalo se to tak, že při těchhle pracech se sedí nesprávně. Nahrbeně, dlouho bez pohnutí, bez hlubokého dýchání, se zadržováním dechu. Jojo, tak se to říkávalo.
Ahoj. A to já jsem o tom slyšel. Naše bývalá sekretářka doma dost RUČNĚ pletla a bylo jí to rozmlouváno proto, že ta pravidelnost pohybů měla nějak ovlivňovat srdeční rytmus. Jedna moje sousedka před lety taky masívně, až brutálně pletla a nic to na ní špatného nezanechalo. Na žádné z uvedených dam. A to je jim přes 75 let.
doplněno 25.05.14 21:49:
Tak, pokud má pletařka už to své srdíčko nějak načaté a trpící aritmií, může se pak zdát, že ty opakované pohyby rukou mohou mít na něco nějaký vliv.
linasagi*
Děkuju vám všem za odpovědi a vyslovené názory, jste moc prima. Zdravím a přeju krásné a slunečné dny.
doplněno 25.05.14 21:38:
Budu plést a háčkovat dál a budu věřit, že bude vše v pohodě , nedovedu si totiž představit, že bych přestala.
Dobrý den. Z toho jsem šokovánm, nikdy jsem o tom neslyšel... Je to hloupost, nevidím tam žádnou spojitost... Napadá mě nějaká souvislost s kardiostimulátorem, ale tak leda před padesáto lety, kdy se zakazovalo všechno, protože se o tom nic nevědělo. Je to hloupost ovšem
Ano, je to pravda, lékař nejen u nemocného srdce vás obyčejně varuje před pletením a žehlením v sedě. Tato činnost je dost namáhavá, držení těla (v podstatě utlačujete srdce a plíce), držení rukou a ještě kmitání jehlicemi. Ještě jsem neslyšela, že by pletení někomu zakázali ale všeho s mírou.
To je ono! Všeho s mírou. Žádná chvilka, ale velice dlouhá chvíle, hodiny, v nějaké pozici, bez pohnutí, pracuje jen zápěstí. U pletení, vyšívání nelze říct, že s mírou, jen po chvilkách. Tazatelka udělá dobře, když činnost často přeruší a velmi razantně a aktivně se pohne. V tom to je. Lékaři doporučují pohyb a tady pletařka hodiny, bez pohnutí, ve špatné pozici! Tam asi bude jádro pudla.
Nejprvděpodobnější se mi zdá odpověď od Babky. A co se takhle zeptat přímo doktora při nejblišší kontrole? On by měl znát důvod zákazu v konkrétním případě nejlépe.
sebod*
Kdysi jsem tohle také slyšela. A výklad byl zhruba takový, jak napsala Babča.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.