Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příjmení dítěte nesezdaných rodičů

Od: ivik* odpovědí: 12 změna:

Zajímalo by mě,zda je pravda,že pokud se narodí dítě nesezdanému páru,zda automaticky nese dítě příjmení matky nebo jak se postupuje,když otec souhlasí s tím,aby se dítě jmenovalo po něm.Měla jsem za to, že záleží na dohodě rodičů...Musí o tom prý rozhodovat soud.Je topravda nebo jaký je právní postup?Díky.

doplněno 23.05.14 06:49:

Popíšu případ konkrétněji: nesezdaný pár nemá žádný problém,dítě chtějí,vše O.K.Ale otec má trvalé bydliště v Praze,matka v Olomouci ,dítě se narodí v porodnici v Pardubicích.Která matrika bude vyřizovat náležitosti( rodný list dítěte.)

doplněno 23.05.14 08:03:

Takže děkuji za všechny reakce,ale podařilo se mi zjistit,jak to tedy je:

Takže to vyřizuje KTERÁKOLIV matrika v ČR.To je info přímo od odborníků pro ty,kteří by někdy řešili stejnou situaci...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Přítelkyni mého známého se před 4 roky narodila dcera v nesezdaném vztahu a jmenuje se po otci. Známý má navíc slovenské občanství (české nemá). Takže to by problém být neměl. Podle mě jde o dohodu mezi rodiči.

doplněno 23.05.14 06:37:

Žádný soud o ničem nerozhodoval. Je ale otázka, jak by to vypadalo, kdyby se rodiče nedohodli.

pb®
hodnocení

0x
Nejlépe ještě před porodem se na matrice podepíše souhlasné prohlášení rodičů, kde se na příjmení dohodnou a otec se přihlásí k otcovství. Na základě toho pak bude uveden i v rodném listě. Pokud není znám otec, pak se dítě podle matky jmenovat bude.
ivik*
hodnocení

Děkuji za odpověď.A nevíte ,která matrika to bude vyřizovat?Ta ,která je příslušná místu,kde se dítě narodí nebo podle trv.pobytu matky nebo otce?To jsem nikde nenašla,ať pátrám,jak pátrám.

Našim dětem vydávala rodný list matrika v místě narození.

pb®

Udělají to na kterékoliv, běžte do té nejbližší. Je třeba aby jste byly oba dva, měli s sebou občanky, myslím že i rodné listy a matka těhotenskou průkazku.

seelou*
hodnocení

0x
Jelikož je velká šance že se časem vezmou a ještě větší, že si příjmení změní žena, tak by asi bylo lepší aby se dítě jmenovalo po otci :)
ivik*
hodnocení

Děkuji,ale na toto jsem se neptala.Zajímá mě,která matrika to bude vyřizovat,když mají rodiče jiná trvala bydliště a matka bude rodit mimo své trv.bydliště.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, také bych řekl (jako kolega @jethro), že to bude matrika v místě narození dítěte.

A zřejmě to bude stejné, jako vystavení úmrtního listu, který také vystavuje matrika v místě, kde člověk zemře (tedy, pokud se to nezměnilo). Zdravím!

doplněno 23.05.14 08:07:

ivik - tak to je dobrá zpráva. Zdá se, že úřednictvo je již celostátně lépe propojené a stát funguje zase o něco lépe.

doplněno 23.05.14 08:37:

ivik - jo, já mám také hned lepší den, když vím, že je u nás zase o něco lépe .

ivik*
hodnocení

Taky jsem se z této informace málem posadila na zadek:))

buss
hodnocení

0x

Podívejte se do z. č. 301/2000.

hodnocení

0x

hm... moje zkušenosti jsou trochu jiné a ne tak optimistické... dcera rodila loni v létě - s otcem dítěte měli vše vyběhané na matrice v místě bydliště - Praha, ale rodila v Jihlavě, a tam je papír z Prahy vůbec nezajímal, tak musel po porodu otec dítěte jet do Jihlavy s občankami a znovu všechno vyřídit - takže, podle mých zkušeností, rozhodující je matrika v místě porodu...

pb®
Jsme oba z Prahy, rodila jsem v Hořovicích, papír byl z pražské matriky. Problém nebyl žádný. Jen jestli to nebyl z tamní porodnice trošku truc, jakože proč pražáci jezdí k nim, však víte, jakou mají zášť. Mně se třeba na pohotovosti ptali, proč jdu tam a ne do Prahy. Na odpověď, že jsem tam na dovolené, protože máme na Vysočině chatu, koukali jak když jim nadloube.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]