Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čemu se říkalo mze?

Od: babkazov® odpovědí: 3 změna:

Vrtá mi v hlavě a už jsem i marně hledala, čemu se dříve říkávalo mze. Byly to úbytě, lunzoch, tubera, TBC? Mám pocit, že tohle slovo používala moje babička a já jsem ho teď někde zaslechla. V té souvislosti, že když se bude jíst něco, to jsem nezaslechla, že nedostane choroby, hlas je vyjmenovával a mezi nimi i mze. *klik* Víte to někdo a také z čeho tohle slovo vzniklo?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

janplinto*
hodnocení

0x

Je to jedno z pojmenování pro tuberkulózu.

doplněno 22.05.14 18:14:

Hořec Clusiův.

hodnocení

0x

PS označuje slovo mze (-í f. pomn.) za archaismus a má je za nemoc podobnou úbytím. Je to slovo starobylé, Gebauer uvádí v Sl. stč. doklady ze 14. stol. a odvozuje mze z mьg-. [1] V tomto názvu je vskutku obsažena představa ubývání (úbytě!), chřadnutí a slábnutí (srv.: Ten člověk se zrovna ztrácí, jak hubne!). Nemocný pociťoval slabost, malátnost a únavu a trpěl přílišnou spavostí. Na Pardubicku toto slovo dodnes dobře znají a starší lidé pamatují, jak se dříve mze zaříkávaly. Vesničané na Přeloučsku (na př. v Selmicích, v Semíně) užívají rčení stírat mze (někomu) ve významu potrápit, potýrat, prohnat někoho. (Pan učitel jim stírá mze = děti se musí hodně učit. Čeledín musel stírat mze = musil hodně dělat, a to práci nepříjemnou.) Léčení nebo zjišťování mzí se totiž dálo stíráním (jinde mze "měřili"), a poněvadž nemocným nebyl tento proces příjemný, spojení stírat mze nabylo významu nepříjemnosti vůbec.

Více zde: nase-rec.ujc.cas.cz/...

hodnocení

Páááni, to jsou věci! Děkuji vám oběma za obsáhlý výklad. *pusa* Hezký večer přeji :)

P.S. Jene, váš avatár, to je kytka černucha?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]