Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
vyřídil jsem si elektronický podpis a jsem trochu zpatený ze souborů, co k němu mám. Při generování žádosti se mi vytvořil soubor .pem, což by měl být soukromý klíč, a vytvořil jsem heslo. Potom jsem si po vyřízení stáhl z webu postsignum certifikát ve formátech .pem a .crt, což by měla být ta veřejná část. Nevěděl jsem jak je použít k podepsání souboru, nainstalovali se mi do systému, odkud jsem udělal zálohu do souboru .pfx, který jsem načetl do Adobe Readeru a podepsal pdf. Zajímá mě, k čemu mi co je a co potřebuju. Konkrétně, k čemu je mi soukromý klíč? Vím, že bych měl pomocí soukromého klíče udělat samotný podpis, ale ten soubor jsem nepoužil...? Soubor pfx jsem exportoval ze systému, kam jsem instalovat soubor .crt, a to je jen veřejná část, kterou by se nemělo podepisovat, nebo ne?
Předem díky za vysvětlení
Asymetricke sifrovani (el. podpis) pouziva dva klice. Privatni a verejny. Verejny je urceny tomu, kdo vam chce poslat zpravu. Stahne si vas verejny klic a pouzije verejny klic na zasifrovani zpravy, kterou vam posle. Vy si ji svym soukromym rozsifrujete a prectete. Detaily okolo vaseho konkretniho pouziti vam nereknu, protoze pouzivam neco jineho.
Jo jeste pro "podepsani" zpravy pouzijete zase svuj privatni klic na zasifrovani predem znameho "vzorku", ktery si kazdy muze vasim verejnym klicem rozsifrovat a zjistit, jestli dostane ten samy "vzorek" a tim vlastne zjisti, ze jste vzorek podepsal vy svym soukromym klicem, ktery vlastnite.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.