Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám jen takovou otázku. Pracuji v jedné firmě, ještě mám zkušební dobu, ale zanedlouho mi skončí. Jak udělat aby jsem nemusela mít dva měsíce výpovědní lhůtu, jde se domluvit se zaměstnavatelem, že bych mohla odejít po domluvě ze dne na den nebo je to dané? A co mi hrozí když budu mít výpovědní dobu a prostě další den nepříjdu?
Dvouměsíční (nemáte-li v pracovní smlouvě sjednánu delší) výpovědní doba je stejně závazná pro obě strany. Pokud "prostě nepřijdete", zruší zaměstnavatel pracovní poměr podle § 55, odst. 1 písm. b), což bude mít za následek ztrátu nároku na podporu pro následujících 6 měsíců.
Vedle toho by po Vás zaměstnavatel mohl vymáhat způsobenou škodu, ale k tomuto kroku zaměstnavatele často nesáhnou.
------- Zkušební dobu nelze dodatečně prodloužit. Jedině skončit ve zkušební době a znovu nastoupit - s novou pracovní smlouvou i "nová"zkušební doba ... Ale podle mne je to obcházení zákoníku práce, jež by se nemuselo vyplatit.
doplněno 20.05.14 16:23:Viz zákoník práce, okamžité zrušení /...
Před skončením zkušební doby můžete skončit kdykoli chcete a bez důvodu.
Kdybyste chtěla skončit po zkušební době, ale dříve, než za dva měsíce, snad by se dalo i teď se zaměstnavatelem dohodnout a dohodu sepsat dopředu. Např zkušebku do konce června, výpovědí byste končila k poslednímu srpni. Mohli byste sepsat dohodu, že dne 21.5. se x a y dohodli na ukončení pracovního poměru ke dni 16.7. a hotovo.
Pokud jste ve zkušební době, pak můžete v osm hodin přijít do práce a o vteřinu později říci šéfovi, že končíte. Vyřídíte si výstupní papíry a můžete odejít.
Po zkušební době toto udělat nemůžete. Není dobrý nápad jen tak nepřijít do práce, když jste v trvalém pracovním poměru. Pracovní poměr by vám ukončili pro vaši nekázeň a neomluvné absence. S tím jsou samé trable.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.