Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
minulý rok jsem byla na praxi a letos jdu na to samé místo. Když jsem tam byla minule, jedna pracovnice mi řekla, abych jí tykala, že si pak nepřipadá tak stará. Neodmítla jsem, ale přijde mi to divné, když vejdu do kanceláře a všem řeknu dobrý den a jen jí ahoj. Od té doby jsem jí párkrát potkala na ulici, ona mi řekla ahoj a já jsem se usmála a jen tak potichu řekla něco jako ahoj. Tak nevím, jak jí mám pozdravit, když v kanceláři to bude slyšet. Nevím, jestli to neplatilo jen na praxi a zda na to nezapomněla a nemyslela si, že jsem drzá.
Děkuji za radu.
Prostě přijít a říct: Ahoj, tak už jsem tu zase Pokud tam bude víc lidí a potřebuješ oslovovit pozdravem všechny zaráz, asi bych volil "dobrý den" nebo neutrálnější "zdravím vás" - myšleno celou skupinu. Potom až jí osobně zblízka říct ahoj. Pokud tykání nabídla, platí to stále. Není třeba se stydět, kdyby si to rozmyslela (což si nemyslím), určitě by to dala najevo.
Jedno z řešení je potykat si se všema. Osazenstvo jedné kanceláře si zpravidla tyká bez ohledu na generace a pohlaví - resp. nikde jsem to nezažil jinak.
Také bych jí tykala. Určitě si od loňska pamatuje, že Ti to nabídla. A když se po roce potkáte znovu, navážou se i staré kontakty.
Když jsem někdy ve 20 letech nastoupila do školství, řekla mi jedna učitelka, ať jí tykám. Byla ode mě starší asi o 30 let, kdysi učila už mého manžela. Byla strašně hodná a milá /dneska už nežije/, ale mně to tykání hrozně dlouho dělalo veliký problém. Asi kvůli té věkové bariéře. Nakonec jsem to zvládla a mám na ni dodnes jen pěkné vzpomínky. ** Jaga.
Klidně stačí "Dobrý den všem" a nezdravit každého zvlášť různými pozdravy. U nabídnutého tykání zůstaňte. Já mám velice ráda slovo ahoj a zdravívám jím i ty, se kterými si vykám, ale jsou mi blízcí. Jednu starou paní, která chodí venčit fenku a se kterou si hodně povídáme, zdravím:"Ahoj, děvčata." Paní se zasměje a často řekne, že to je dobrý pozdrav, že jí to spraví náladu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.