Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozbitá okenní tabule - proč se rozbila?

Od: ben® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na nějaké rozumné vysvětlení nebo zkušenost. Včera jsem byl v pokoji a z kuchyně se ozvala rána. Když jsem se tam šel podívat, tak jsem zjistil, že je vysklené okno. Okno je do zahrady, bylo zavřené, jsem ve druhém patře a nebylo žádné extrémní počasí.

Vítr byl silnější, ale bez nárazů. Nenašel jsem vůbec nic, co by mohlo okno rozbít. Mohl to udělat tlak větru?

Mohl by to způsobit náraz ptáka, který by to bez úhony přežil a odletěl? Už se toto někomu přihodilo?

Máte nějaké jiné vysvětlení? Děkuji za názory a odpovědi. Zdravím!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Ve skle se mohlo hromadit pnutí...

O jaké šlo okno? A praskly obě (tři) tabule a nebo jen jedna (která)? A ven nebo dovnitř (kam směřovaly střepy)?

Neumím si představit ptáka, který by sklo rozbil a hned odletěl - ale podobně někdy praskají tabule s nainstalovanými ´protislunečními´ foliemi zevnitř (vnitřní) - sklo nevydrží tepelnou dilataci.

doplněno 05.06.13 01:32:

Také zdravím... ;) A není zač...

Vypadá to jako po nárazu, ale míč či kámen lze vyloučit (to je tak daleko od plotu?) - no, co střelba? - neleží ještě pod oknem třeba nějaký projektil? - zažil jsem ´fracka´ ze sousedního baráku, který pro potěchu ega střílel po sídlišti ze vzduchovky a flobertky (ke slušné zbrani se, naštěstí, nedostal)...

doplněno 05.06.13 01:51:

No jo, sklo stářím křehne...

ben®
hodnocení

Dobrý den, okno je staré asi třicet let. Dřevěné, vyklápěcí a dvojsklo (žádné vakuum). Napadlo mne, že po dešti navlhl ten rám a tlakem prasklo to sklo, ale ta tabule se snad nepasuje před tmelením tak pevně. Navíc to okno (na sever) vydrželo i silné nárazy větru a kroupy. Je rozbité jen jedno a to venkovní sklo. Ale, ten tlak je asi jediné vysvětlení - ovšem, je tam od té díry klasický paprsek, jaký by se udělal po nárazu (sněhové koule nebo míče - to ale mohu vyloučit). A ty střepy jsou směrem dovnitř. Děkuji za odpověď a zdravím!

doplněno 05.06.13 01:40:

Ta střelba mne také napadla, protože se občas podívám i na nějakou detektivku. Tam je snad jen malá dírka a od ní paprsek. Zde je otvor nepravidelný a asi 30 cm x 25 cm a paprsek jedním směrem přes celou tabuli až k rámu. To by muselo být asi něco z praku. Jenže pod oknem je balkón - tam jsem našel jen pár střepů - žádná matice, peří nebo kapka krve (to jsem myslel toho ptáka). No, stejně to musím nechat zasklít, ale je to záhada. Zřejmě to bude kombinace stáří, vlhkosti a tlaku větru. Děkuji.

doplněno 05.06.13 01:41:

Jo , a přes zahradu je to asi 40 metrů.

doplněno 05.06.13 09:27:

colombo - ne, žádná změna ani prasklina na zdi není. Kousek vedle je druhé (stejné) okno a drží.

doplněno 05.06.13 13:22:

lidus - ano, také to tak beru. Něco nadpřirozeného, mimozemského, boží trest nebo znamení. Jenom ta hlava to pořád nebere.

hodnocení

0x

Ještě je možný, že se pohybuje některá zeď vedle okna. Nemáš ve zdech praskliny?

Pokud by vlivem dešťů povolilo podloží a některá zeď popraskala, tak to může způsobit zkřížení okna a popraskání skla.

V takovém případě sklo praskne, neudělá se "pavouk"

lidus*
hodnocení

0x

Záhada, sedím v pokoji, malé lupnutí, jen tak si rupla sklenice-duritka rozprskla se na drobné kousky po celé kuchyni. Tak nějak to asi bude i s tím vašim oknem.

doplněno 05.06.13 15:39:

Ano měla skoro 30 let, ještě mám 3 a už se bojím do nich dát vodu.

Duritka je takzvaně nerozbitná, při pádu vydrží, ale občas opravdu "vybuchne". To je speciální výrobou; přečtěte si něco na ekonomika.idnes.cz/...

(Jen tak pro zajímavost,byla to pravá duritka (zřejmě tedy starší, už se dlouho nedělají) nebo nějaká současná napodobenina?

Ano, duritka je z tkzv. kaleného skla, v ní je pnutí už z výroby, al ez novu opakuji, tazatel píše, že sklo prasklo paprskovitě a to se pnutím nestává, muselo to být nějakým tlakem / nárazem do středu paprsků.

mili3478*
hodnocení

0x

ze by dulni vlivy nebo otres

ben®
hodnocení

Dobrý den, tlakovou vlnu bych vyloučil, protože ostatních 8 oken tímto směrem je v pořádku. Otřes ani důlní vliv bych v Polabí neočekával. Bude to ta vlhkost, protože na ta okna vlastně pět dní skoro stále pršelo, tak dostala zabrat a k tomu i vysoká vlhkost vzduchu. A ta jedna tabule mohla být kazová nebo slabší a "vystřelila". Zdravím!

doplněno 05.06.13 15:58:

Děkuji Vám všem za snahu najít nějaké vysvětlení. Asi nemá význam nad tím dále přemýšlet - stejně to okno budu muset nechat zasklít a ještě se na to zeptám u sklenáře. Děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]