Nejste přihlášen/a.
Zdravím,včera jsem četla recenze na divadelní představení a dočetla jsem se,že někteří herci tam přehrávají. Nevím,co je tím myšleno a jak se to pozná? Setkali jste se taky s tímto termínem a pochopili o co jde,nebo máte někdo nějaký příklad "přehrávání"? Děkuji.
Čauko, přehrávání je termín pro herce, kteří hrají tak usilovně a tak moc se snaží, až svou snahu přepísknou a výsledek je většinou nic moc, někdy směšný, někdy k pláči. Nehrají prostě přirozeně, ale na sílu, a jde to vidět.
doplněno 13.05.14 21:30:SEbodko, myslím, že to prostě nejde napsat jinak
.
Dobrý den, tím se myslí, že hercovo hraní je asi málo uvěřitelné a je nepřirozené. O příkladu zkusím chvilku přemýšlet, ale v podstatě je to u většiny amerických sitcomů. Jo, tam je to snad vždy. Zdravím!
doplněno 13.05.14 21:56:jiskra - asi se to nedá říci o nějakém herci, že by takto mizerně hrál stále. Jsou i dobří herci, kteří se roli přizpůsobí (možná to tak chce po nich režisér) a výsledkem je přehrávání a trapnost. Ale, opačný příklad je např. Gabin nebo Hrušínský - u nich jsem měl vždy pocit, že roli nehrají, ale žijí.
Že přehrávají, znamená, že vyjadřují své emoce a tak mnohem silněji, než je pro danou situaci přiměřené, jejich chování (hraní) je přehnané a tím nepřirozené. Takový herec vypadá spíš jak trapný šašek, než že by mu diváci věřili roli.
Děkuji všem za bleskové reakce je nějaký notorický přehravač i v českém šoubízu,že bych se na něj zaměřila? Předpokládám,že někdo z těch mladších,kteří jsou zblblí z nekonečných seriálů ve kterých skoro na všech kanálech hrají?
Já si nemůžu pomoct, ale pro mě je to Martha Issová. Kdekoli hraje, tak mi to přijde naprosto nepřirozené.
doplněno 13.05.14 21:55:A od té doby, co odpoledne sem tam chytnu původní Ordinaci, tak Veronika Nová, to je děs.
doplněno 14.05.14 14:08:Anzi, jo, viděla jsem půlku jednoho dílu republiky, není to můj styl, a přišlo mi, že docela vyzrála.
.
Ano,souhlasím...a začínám to chápat.
doplněno 13.05.14 23:19: Zrovna včera jsem shlédla na youtube skvělou Elišku Balzerovou ve hře Můj báječný rozvod,nádherné,skvostné,vidět to naživo musí být zážitek...ale je pořád vyprodáno Měla jsem husí kůži z jejího výkonu,ještě toužím vidět Simonu Stašovou v Sherley Valentine,nemáte někdo ponětí,kde hledat? Zatím jsem našla jen krátké ukázky. Děkuji..
Příklad ze současnéch herců? Za mne Jitka Čvančarová - ta přehrává i v divadle. (Tak mizernou Roxanu jsem ještě neviděla a doufám, že už ani neuvidím.)
------- Já bych herectví rozdělila do 4 skupin.
První - nejlepší jsou ti herci, které ani nevnímáte, vnímáte postavy, příběhy, děj, ... Herce si uvědomíte spíše okrajově.
Další dvě skupiny se snaží dohnat nedostatek talentu a herecké techniky. Jedna příliš zdůrazňuje - přehání emoce (přehrává), druhá je nedokáže vyjádřit - nedotahuje (podehrává).
A poslední skupinou jsou herci talentovaní, oblíbení, kdysi byli velmi dobří, ale dnes hrají všechno stejně bez ohledu na situaci, scénu, historickou dobu, ... Bohužel se najdou i u nás.
------- S Eliškou Balzerovou máte pravdu. Dalšími herečkami, které mne nikdy nezklamaly, jsou Hana Maciuchová, Jana Preisová, Tereza Brodská a Daniela Kolářová.
Pokud bych mel prehravani definovat jednim slovem, asi bych zvolil slovo patos.
Chci ale pouze zminit, ze nekdy (malokdy a musi se to umet - to znamena, ze herec musi byt dobry) je prehravani zamerne a v dany okamzik se to hodi.
Nejcasteji je to videt v parodiich. Tam to asi i patri.
Ale ne jen v komediich. Podle mne prehravani tak nejak do jisté míry k divadlu patri. Umite si predstavit Shakespearovy hry bez přehrávání - tedy toho chtěného uměleckého?
Co taková Julie, kdyz se probodne a pak teatrálně nekonečně dlouho umírá? O co by ta hra byla lepší, kdyby pouze padla mrtvá na zem...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.