Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Herci a hraní

Od: jiskra® odpovědí: 12 změna:

Zdravím,včera jsem četla recenze na divadelní představení a dočetla jsem se,že někteří herci tam přehrávají. Nevím,co je tím myšleno a jak se to pozná? Setkali jste se taky s tímto termínem a pochopili o co jde,nebo máte někdo nějaký příklad "přehrávání"? Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

0x

Čauko, přehrávání je termín pro herce, kteří hrají tak usilovně a tak moc se snaží, až svou snahu přepísknou a výsledek je většinou nic moc, někdy směšný, někdy k pláči. Nehrají prostě přirozeně, ale na sílu, a jde to vidět.

doplněno 13.05.14 21:30:

SEbodko, myslím, že to prostě nejde napsat jinak ;) *placni*.

sebod*
hodnocení

0x

přehrávat - to znamená, že nejsou přirození. Snaží se až tak moc, že prostě přehrávají...

doplněno 13.05.14 21:26:

marti, neopisovala jsem , jen jsi rychlejší v psaní *smich*

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, tím se myslí, že hercovo hraní je asi málo uvěřitelné a je nepřirozené. O příkladu zkusím chvilku přemýšlet, ale v podstatě je to u většiny amerických sitcomů. Jo, tam je to snad vždy. Zdravím!

doplněno 13.05.14 21:56:

jiskra - asi se to nedá říci o nějakém herci, že by takto mizerně hrál stále. Jsou i dobří herci, kteří se roli přizpůsobí (možná to tak chce po nich režisér) a výsledkem je přehrávání a trapnost. Ale, opačný příklad je např. Gabin nebo Hrušínský - u nich jsem měl vždy pocit, že roli nehrají, ale žijí.

hodnocení

Přesně tak,herci,kterým věřím úplně vše...měli jsme jich docela dost takových,ještě že jsou DVD a internet,když se chci pokochat a pobavit :)

hm*
hodnocení

0x

Že přehrávají, znamená, že vyjadřují své emoce a tak mnohem silněji, než je pro danou situaci přiměřené, jejich chování (hraní) je přehnané a tím nepřirozené. Takový herec vypadá spíš jak trapný šašek, než že by mu diváci věřili roli.

hodnocení

Děkuji všem za bleskové reakce:) je nějaký notorický přehravač i v českém šoubízu,že bych se na něj zaměřila? Předpokládám,že někdo z těch mladších,kteří jsou zblblí z nekonečných seriálů ve kterých skoro na všech kanálech hrají?

martinaa*

Já si nemůžu pomoct, ale pro mě je to Martha Issová. Kdekoli hraje, tak mi to přijde naprosto nepřirozené.

doplněno 13.05.14 21:55:

A od té doby, co odpoledne sem tam chytnu původní Ordinaci, tak Veronika Nová, to je děs.

doplněno 14.05.14 14:08:

Anzi, jo, viděla jsem půlku jednoho dílu republiky, není to můj styl:), a přišlo mi, že docela vyzrála.;).

hodnocení

Ano,souhlasím...a začínám to chápat.

doplněno 13.05.14 23:19:

Zrovna včera jsem shlédla na youtube skvělou Elišku Balzerovou ve hře Můj báječný rozvod,nádherné,skvostné,vidět to naživo musí být zážitek...ale je pořád vyprodáno :( Měla jsem husí kůži z jejího výkonu,ještě toužím vidět Simonu Stašovou v Sherley Valentine,nemáte někdo ponětí,kde hledat? Zatím jsem našla jen krátké ukázky. Děkuji.. :)

iz*

Příklad ze současnéch herců? Za mne Jitka Čvančarová - ta přehrává i v divadle. (Tak mizernou Roxanu jsem ještě neviděla a doufám, že už ani neuvidím.)

------- Já bych herectví rozdělila do 4 skupin.

První - nejlepší jsou ti herci, které ani nevnímáte, vnímáte postavy, příběhy, děj, ... Herce si uvědomíte spíše okrajově.

Další dvě skupiny se snaží dohnat nedostatek talentu a herecké techniky. Jedna příliš zdůrazňuje - přehání emoce (přehrává), druhá je nedokáže vyjádřit - nedotahuje (podehrává).

A poslední skupinou jsou herci talentovaní, oblíbení, kdysi byli velmi dobří, ale dnes hrají všechno stejně bez ohledu na situaci, scénu, historickou dobu, ... Bohužel se najdou i u nás.

------- S Eliškou Balzerovou máte pravdu. Dalšími herečkami, které mne nikdy nezklamaly, jsou Hana Maciuchová, Jana Preisová, Tereza Brodská a Daniela Kolářová.

Marti, Veronika Nová teď hraje na ČT 1 v První republice, v tom seriálu, zaregistrovala jsi? Jaký máš názor na ni v tomhle kusu, taky přehrávání? V Ordinaci jsem jí ještě neviděla...

hodnocení

0x

Pokud bych mel prehravani definovat jednim slovem, asi bych zvolil slovo patos.

Chci ale pouze zminit, ze nekdy (malokdy a musi se to umet - to znamena, ze herec musi byt dobry) je prehravani zamerne a v dany okamzik se to hodi.

Nejcasteji je to videt v parodiich. Tam to asi i patri.

doplněno 14.05.14 00:30:

Ale ne jen v komediich. Podle mne prehravani tak nejak do jisté míry k divadlu patri. Umite si predstavit Shakespearovy hry bez přehrávání - tedy toho chtěného uměleckého?

Co taková Julie, kdyz se probodne a pak teatrálně nekonečně dlouho umírá? O co by ta hra byla lepší, kdyby pouze padla mrtvá na zem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]