Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

O čem psát do školního časopisu

Od: lentilkao* odpovědí: 5 změna:

Ahoj,
v životě jsem se setkala s šikanou, krádežemi, samotou a tak. Ne moc dlouho, ale píšu do školního časopisu. Zatím básničky, ale teď mám možnost psát něco jiného. Máme hodně dobré věci v časopise, proto váhám, jestli je tohle dobrý nápad.
Napadlo mě psát o problémech. Nemyslím světových - jako válka nebo tak. Ale o těch, co se nás mohou týkat "blíž". Psát o šikaně, anorexii, depresích, krádežích, postižených, bezdomovcích...Člověk si říká, že někoho třeba osloví, že to někomu třeba pomůže, i když je ta pravděpodobnost malá. Ale pomůže víc tohle nebo básnička na nějaké téma? Můžu psát básničku o šikaně, ale kolik se toho vejde do čtyř slok... A je mi jasné, že si člověk radši přečte nějaký fejeton o profesoru nebo nějakou reportáž o žákovi...ale něco psát chci a tohle mi připadá v něčem dobré.
Ale nevím, jak to bude působit na druhé - jak by to na Vás působilo? A jakou formou Vám připadá nejlepší to psát? Úvaha, nebo tomu dát formu nějakého hrdiny, který se pokaždé setká s nějakou takovou věcí a na konci bude nějaké "řešení" nebo něco faktického nebo jak by Vás to oslovilo nejvíc?
Děkuji za každý názor, budu za něj moc ráda. :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nápad to je dobrý, podle mě jsou nejlepší příklady přímo ze života (vše by ale mělo být anonymní! Jména a nedůležité okolnosti měnit.). Bohužel ve škole se asi všichni znáte, takže těžko říci, do jaké míry se tam anonymita může dodržet.

iz*
hodnocení

0x

Také mi přijde, že to není marný nápad. Jenom nevím, jestli jsou bezdomovci vhodným tématem do školního časopisu (kolik tvých spolužáků zajímají?).

Nezveřejňovala bych příklady, jejichž anonymitu by se ve škole těžko podařilo zachovat.

Zaměřila bych se na popis (např. spousta anorektiček si problém vůbec neuvědomuje), definice, charakteristiky a návod/y, co dělat, kam se obrátit. Ke každému ze zmíněných témat dát co nejvíce možných kontaktů, ideálně kontaktů, kam se lze obrátit zdarma a/nebo anonymně.

A určitě nic nezkazíš, když články zkonzultuješ se školním psychologem a s tím, kdo u vás odpovídá za prevenci drog, šikany, ...

sonyboj*
hodnocení

0x

Nápad určitě dobrý a chválihodný. Asi bych to zaobalil do krátkého příběhu vymyšleného žáka. Konkretní zkušennost bych pozměnil. Nebo to zkus napsat formou reportáže, či přímého rozhovoru s náhodným člověkem, klidně i starším, který si tou věcí taky prošel. Dokonce by to mohla být i realita. Zeptej se svých rodičů, příbuzných, známých, jestli se setkali se šikanou a i s ostatnimy problémy, o kterých chceš psát. Třeba tě to inspiruje. Přeji hodně úspěchů.

lidus*
hodnocení

0x

Nápad výborný, krátce popsat co to je porucha stravování, porucha chování... a k tomu krátký příběh, psát jen o tom co se mládeže týká, to bezdomovectví bych vynechala. Rovněž můžete psát o různých školách-povoláních, mnoha to možná pomůže při rozhodování kam se hlásit.

hodnocení

0x

Ahoj, do našeho školního časopisu jsem psala také o této problematice, a psala jsem to formou zápisků jedné holky, jmenovala se Briketa :D Vždy jsem se věnovala jednomu tématu, které jsem rozebrala, ale napsala jsem to formou vážnou, do které jsem zakomponovala i vtipné pasáže, takže mé články byly u studentů velmi žádané, a na konci jsem spolužáky požádala o vyjádření k tématu a jejich postřehy, buď to říkali mě nebo je dávaly do schránky ve škole a v dalším díle časopisu byly otištěny ještě před začátkem nového zápisku. Docela jsem se sama divila, jak se spolužáci vyjadřovali a jak je to vzalo, šikana na naší škole vymizela, ale byli jsme menší škola, taková rodinná:) Chválím za nápad, je super a básničky klidně můžete psát dál:) Zkuste to a uvidíte, jaký ohlas budete mít na vaší škole:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]