Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tzv. blbá nálada

Od: dlazdicka odpovědí: 18 změna:

Proč v Česku, ale i na Slovensku panuje již dlouhodobě ta pověstná blbá nálada, negativismus a skepse? Proč to je v takovém Polsku úplně opačně? V poslední době nemám z občanů ČR opravdu vůbec dobrý pocit. I v tom Maďarsku podle mě nepanuje taková divná nálada, přitom by teoreticky měla být hlavně tam, ale ona je překvapivě hlavně u nás, v zemi, která je ze zemí V4 nejvyspělejší. Ovšem obávám se, že dlouho již nejvyspělejší nebude a troufám si tvrdit, že si za to občané mohou sami.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

A opravdu panuje? A opravdu opanuje statisticky nezanedbatelný počet lidiček?
Souhlasím, že každý svého štěstí strůjcem, ale zkuste býti spíše optimistou, mně to docela zvedá náladu !
Protože jinak už bych dávno musel vzít provaz a jít se zastřelit do rybníka...

Fakt se přiznám, že radši řeším osobní problémy tazatelů, než politiku...

dlazdicka
hodnocení

Já sám jsem optimista a i spousta lidí, to je jasný. Ale stále je tu přes 10 miliónů lidí a velká spousta z nich právě roznáší tuto špatnou náladu. Dělají to podle mě svými činy a svým chováním. Velkou roli v tom hraje podle mě i to, že třeba to Polsko je většinově ve vztahu k EU optimistické, vidí svou budoucnost jako vlivná a bohatá země EU, jsou za Unii rádi, zatímco Česko se uzavírá, kydá se na Unii hnůj i když většina z těch lidí tomu ani vůbec nerozumí, ale prostě se stalo zvykem kydat hnůj, tak se kydá. Výsledkem je ale celkovej úpadek země. Jako kdyby tenhle národ čekal na někoho, kdo ho spasí. Nikdo ho nespasí. Lidé to mají ve svých rukou, ale zdejší lidé vládnout neumí, naučili se jen kydat hnůj.

hodnocení

0x

Já si myslím,že lidi jsou otrávení věčnými sliby a nejistot. To není zrovna k zasmání. My jsme nějak usli...

raj
hodnocení

0x

Zajímavě zabalená politická otázka.

Já to s tou slavnou EU taky nevidím nijak vábně, spíš jako past. Například v místě, kde bydlím, je desítek polí, která leží ladem a majitelům se platí za to, aby se na nich nic nepěstovalo. Vše se k nám dováží. Jsme strašně závislý na dovozu a to není dobře. Polsko vyrábí, pěstuje a vyváží, my jen dovážíme.:) I troubovi musí dojít, že v tom není nic výhodnýho pro ČR. Zachvíli zakážou i pěstování rajčat.

Je na tom něco, jak to píše Raj.

Lidé mají strach z budoucnosti. Není pro ně práce, vše se dováží. Mívali jsme vlastní továrny na oblečení /Jitex, Makyta, Otavan, OP Prostějov, Pleas.../, na obuv, to jsme byli dokonce velmoc /Gottwaldov, Partizánské, Sázavan.../. Vlastní maso. Dneska nám Únyje diktuje, kolik prasat, kolik krav se u nás smí chovat. Dovážíme nekvalitní takové potraviny, které jsme si dřív dokázali kvalitně vyrobit sami. Zničili jsme si cukrovary, Hrochův Týnec, srovnaný se zemí, cukrovar Vrdy se přeorientoval na tvorbu lihu. Snad abychom si místo oslazení dali frťana a viděli ty "růžové zítřky" se zakaleným mozkem v lepším světle.

Navíc pokud se někde objeví volná místa, bývají obsazena Slováky, Ukrajinci a jinými přistěhovalci. Že by skutečně Češi o práci zájem neměli?

Oblečení ponejvíc už jen od Ťamanů. Elektronika - kde je třeba slavná Eta Hlinsko? Koupíte mixér, na něm napsáno Made in China, sotva projde záruka, porouchá se.

Nedaleko od nás je obří drůbežárna s mnoha tisíci slepic. Mluvilo se o tom, že budou starší slepice levně prodávat, pořizovat si nové. Jela jsem tam. Paní mi řekla, že z toho sešlo, že ty tisíce živých slepic naflákali do kamiónů a odvezli to všechno do Polska. Ještě mi řekla ironicky: Nebojte se, v Polsku to "zku...í" a pak nám to za drahé peníze zase pošlou zpátky. Proč? Prostě už asi nemáme továrny na to, aby se to nechalo zpracovat přímo u nás. No a co, tak za to zaplatíme Polákům a oni nám ten sajrajt pošlou zase nazpátek.

O zemědělství raději nemluvím, jsem holka z vesnice. Kolik lidí dříve pracovalo v JZD, na polích, v živočišné výrobě. Nebo třeba v traktorové stanici -opraváři. Dneska je to opuštěné a pomalu to padá.

Předevčírem jsem v TV viděla paní reportérku, jak s veselým úsměvem na tváří říká: V ČR se v sadech začaly sklízet třešně, letos o 14 dní dříve, než v jiných letech. Již brzy se objeví v obchodech, a vy si na nich budete moci pochutnat. Jak jsme pro vás zjistili, cena jednoho kilogramu se bude pohybovat mezi 90 a 100 korunami.

LIDI, KDE TO JSME? *zed* Jaga.

Kde to jsme? No tam, kde chceme být. Čech si snad dneska koupí oblek za deset tisíc od kvalitního výrobce, nebo za osm stovek u vietnamce? Kostým za šest nebo za třista pade?

Eta která vyráběla jeden model mixéru (vysavače etc...) třicet let a inovace rozvoje by se jí nevyplatila, protože by se ty investice odrazily v ceně výrobků, sice kvalitních, ale dražších? Ano, byla to kvalita, ale za tu lidi nechtějí platit. (Ty mixéry má dodnes spousta domácností).

Tak proč by se mělo u nás vyrábět (pěstovat) kvalitně, když to lidi nechtějí? Je to logické a jednoduché vysvětlení, tak proč se pořád tomu někdo podivuje, nechápu.

"...proč by se mělo u nás vyrábět (pěstovat) kvalitně, když to lidi nechtějí?"

Což o to, lidi by to chtěli, ale nemaj na to :( . A z toho pramení i ta "blbá nálada".

Omlouvám se za svůj názor, ale toto je šíření blbé nálady:

Předevčírem jsem v TV viděla paní reportérku, jak s veselým úsměvem na tváří říká: V ČR se v sadech začaly sklízet třešně, letos o 14 dní dříve, než v jiných letech. Již brzy se objeví v obchodech, a vy si na nich budete moci pochutnat. Jak jsme pro vás zjistili, cena jednoho kilogramu se bude pohybovat mezi 90 a 100 korunami.

jen se zeptám, to ta paní se měla tvářit jako kakabus? Za kolik kdo kupujete třešně?

Zrova Matuška v rádiu zpívá, ..jo třešně zrály..

Hezký den.

Milan

lidus*

Jaguš, souhlas i u nás na chalupě jsou pole fotowoltejky a bývalé JZD bez zvířat, jen něco k těm třešním. Naše májovky jsou zralé a bez červů, krásné a chutné, neteř ze synovcem natrhali 4 bedny od banánů, rozdávala jsem je zadarmo a měla jsem problém je udat, např. sousedka chtěla malou misku, že kdo by to prý jedl. Na stromě ještě minimálně 4 bedny jsou a začnou dozrávat křupky u nás to jistí třešňovice ale chtěla bych vidět, kdo si jde třešně za 100kč koupit.

doplněno 05.06.14 09:37:

Jo a blbou náladu nemám, jasně, někdy je to na prášky ale pak se zase sluníčko usměje.

hodnocení

0x

dlaždičko,

1) nedomnívám se, že panuje blbá nálada. Alespoň v mém okolí je příjemná atmosféra.

2) Jak píše Hop, podobné debaty skončí urážkami, osočováním a nevhodným proslovem.

jenda7
hodnocení

0x

tzv. blbá nálada, podobně jako jiné nálady se pěstuje. Takový ten druhý extrém, že američan prohlásí, že se má výborně a přitom si včera zlomil nohu a dnes ráno mu auto přejelo psa, má totiž něco do sebe. Když si budu 100x opakovat, jak je dnes hnusně a všude slyšet jen samý lumprárny, jak mi asi bude. Mohutně to přiživují média - zvláště TV Žumpa (Nova), Novinky.cz a další. Proč se tam tak málo píše a vypráví o úspěších druhých, jak je někdo šikovný, jak se něco povedlo? Myslíte, že lumpárny se dějou jen u nás? Sám si odpovím, protože jsme strašně závistivý národ a nic nepotěší tak, jako neštěstí jiného. Proto tolik krve a lumpáren v tom hnoji médií. O úspěchu souseda chce slyšet málokdo, protože závidí. Stačí tolik nesledovat média, nevěnovat pozornost tzv. celebritám a politikům a raději dělat něco hezkého a příjemného.

ivik*

Naprosto s vámi souhlasím,všechno je záměrně chrleno na lidi,aby byli lidé vyštěngrovaní,nespokojení atd.Proč se u nás nemůže žít jako třeba ve Švédsku,Norsku,Finsku,Švýcarsku?On totiž nespokojený a rozladěný lid je pak labilní,poslušný.A o to jde,to samozvaní mocipáni chtějí.Lépe se lže krade,ovládá lidi...

limetka*
hodnocení

0x

Proč je obecně ve společnosti blbá nálada? Protože, milí zlatí, u nás není víra, ať už v Boha nebo v dobro, protože jediným kriteriem spokojenosti je mít a vlastnit co nejvíce a když to máme, už zase bažíme po něčem jiném. Dokonalý recept na štěstí je : "Modli se a pracuj" jenže v Česku platí spíše: "Lži a nakraď si" a začíná to už od nejvyšších politiků. V naší části světa se máme nezaslouženě dobře a přesto ti nejchudší v Africe jsou mnohem spokojenější než my. Takže štěstí asi nebude v tom, kolik mám peněz a co si můžu pořídit...

Limetko, skoro s Vámi souhlasím,

Hlavně ""Lži a nakraď si" Kdo nekrade okrádá svoji rodinu. Toto je zlo z dob minulých, kdy si lidé rozkrádali vše co bylo jejich. V mnohých to zůstalo i teď. Přijedu na stavbu a vidím co si řemeslníci ze stavby rozkradou. Když jim sdělím, že okrádají vlastního šéfa, tak odpoví.. on toho má hodně...

Zrovna tak jak se říká že nejvíce kradou " nejvyšších politiků", ale já se domnívám, že politici tolika nekradou, jako úředníci na různých postech od obecních úřadů až po ministerstva.

Nebo co konkrétně ukradl Kalousek, Babiš, Zeman, Havel, Sládek, Klaus a desítky jiných?

A teď si přečtěte, co se rozkradlo, zpronevěřilo na malých úřadech..

remedios78*

Souhlasím, bez víry v Boha je náš život omezený jen na to hmotné, chybí mu někdo, ke komu je možné se vztáhnout. Jakou jinou útěchu potom máme?

Hmm ... a k čemu potom církev potřebuje ukrást ty desítky miliard?

doplněno 06.06.14 09:15:

Josef II. byl komunista?

limetka*
hodnocení

0x

Církev nic ukrást nepotřebuje, naopak se jí vrací majetek, ukradený komunisty. Navíc ho vynakládá na pomoc lidem - církevní školy, nemocnice, domovy důchodců, hospicy - ono jen modlitbou se charita dělat nedá, na to jsou potřeba peníze. Navíc odluka církví od státu je pro stát výhodná a jen ti politici, kteří potřebují levné body od voličů to překrucují a vyvolávají proticírkevní nálady. Úspěšně, jak je vidět na vás.

doplněno 06.06.14 08:43:

ra252

golemmania
hodnocení

0x

Souhlasím s limetkou. Blbá nálada souvisí s elementárním morálním a hodnotovým schizmatem většiny obyvatel. Many many many - za každou cenu - teď hned - jinak si looser. Nemáš to co vidíš ve filmech z Hollyvoodu = blbá nálada.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]