Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bod varu vody vs tlak

Od: pt® odpovědí: 16 změna:

Jen mně napadlo, je bod varu vody vždy 100 stupňů, nebo se může může měnit například tlakem? Je to otázka pro zábavu pro ty, kteří se rádi doví něco nového. Já někde četla, že to může být i jinak, nevím, jen se ptám. - pt

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Mění se s tlakem (a vlhkostí...) - na tomto principu funguje třeba ´papiňák´ - voda za vyššího tlaku vře při vyšší teplotě, takže se potraviny uvaří dříve... Na druhou stranu ve velkých nadmořských výškách nelze vařit vůbec - voda prostě vře při tak nízké teplotě, že se nic neuvaří...

;)

doplněno 09.12.12 13:57:

Ale Hope... Tvrdíme totéž... *mala*

*smich*

hop®
hodnocení

0x

Samozřejmě se mění tlakem, proto se používá třeba papiňák, uzavřením hrnce se zvýší tlak a tím se zvýší bod varu. No a v teplejší vodě než je 100°C máme uvařeno dříve... ;)

Takže horolezci si ani neuvaří kafe...

doplněno 09.12.12 13:55:

MOWLA: VRRRRRRRRRRRRRR *cert**smich*

doplněno 09.12.12 14:00:

Nojo, no, tentokrát jsi byl rychlejší... *placni*

doplněno 09.12.12 14:07:

Pavlo, nechci Vás jakkoli podceňovat, ale papińák je, když... ;)*smich*

Hezký den... *pusa*

ohneta*
hodnocení

0x

Hop opisuje :D

buss
hodnocení

0x

Tož PT toto..., o tom se už mluví ve fyzice na ZŠ. Třeba kdy vaří voda horolezcům.

pt®
hodnocení

Ale "bussi", právě, že na ZŠ nás učili, že bod varu je 100 stupňů, jen proto, abychom na to na SŠ zapoměli. Já dala otázku pro zábavu, tak napište něco zábavného, díky. - pt

mowla*

Něco zábavného? - třeba jak vypadá kuchyně po zafungování pojistného ventilu papiňáku?

*ee*

Já se tomu smál až tak po týdnu...

;) *smich*

jo, to babičce se na papiňáku jednou pojistný ventil rozbil a tlak byl tak velký, až to víko papiňáku nevydrželo. Byl jsem tehdy ještě malý a ten pohled na opařenou babiččinu ruku plnou puchýřů rozhodně nebyl pěkný *nevi*

pt®
hodnocení

Chlapi, vidím, že jsou to zkušenosti poučné, ale i zábavné, díky. - pt

hodnocení

0x

A taky v autě nezačne vařit voda už při 100°C, ale až při nějakých +- 110°C díky vyššímu tlaku v chladicím systému :) (při použití fridexu se bod varu ještě zvýší).

doplněno 09.12.12 14:28:

to se určitě připomenout hodí, ale přepokládám že tohle by každý řidič měl vědět :)

doplněno 09.12.12 14:35:

jaujau *smich* no já na sebe prý jako maličký ze sporáku strhnul plecháček s vodou, která se tam převářela. Naštěstí mi to jen "líznulo" loket *uf*

hop®

Miki, když jsme u těch aut, bylo by dobré připomenout, proč je nebezpečné otvírat víčko od přehřátého chladiče (nebo vyrovnávací nádržky). ;)

Protože odšpuntováním snížíme tlak a voda se okamžitě začne vařit a vyběhne nám odšpuntovaným otvorem na ruce a do xichtu, jaujau... *ee*

doplněno 09.12.12 14:30:

No, měl. Někteří to máme i vyzkoušené... *smich*

doplněno 09.12.12 14:39:

Už je to dlouho, přijel kamarád se svojí škoděnkou 100L, že mu utíká voda a nějak se to přehřívá. Tak jsem strčil hlavu do motoru, většinou byla "nemocná" hadice od termostatu a ten pitomec mezitím otevřel chladič... *zed*

mowla*

Není nad přímou zkušenost... *smich*

Koneckonců - on to málokdo udělá podruhé...

*haha*

doplněno 09.12.12 14:46:

A jóóóó - na cizí obličej - to se to ´prská´ vřelým fridexem...

*haha*

hodnocení

0x

Opačným příkladem je npř. nasávání vody teplé npř. 20°C do injekční stříkačky přes tenkou jehlu. Při této teplotě budete nasávat jen vodní páru, což nasvědčuje, že se nasávaná voda vypařuje - nasávají se jen její páry. miro

figurek*
hodnocení

0x

haha. Taky přidám.

Prý existuje taky jev, co se jmenuje utajený var. Když vodu ohříváte v laboratorních podmínkách a tak dlouho a tak pomalu, že v ní nedojde k samovolnému proudění, pak prý ji lze ohřát i dost vysoko nad 100°C. Srandičky ale končí ve chvíli, kdy s takovou vodou někdo pohne. Pak prý dojde k okamžité přeměně vody na páru v celém objemu a expanze je tak rychlá, že se podobá výbuchu. *cert*

mowla*

To se ti s běžnou vodou skoro nemůže podařit - musela by to být destilka ve velmi čisté nádobě... Ale můžeš si něco podobného nasimulovat - dáš ohřívat vodu (nejsnáze v porcelánovém či skleněném hrnku do mikrovlnky - aby se nalitím vroucí vody do chladné nádoby voda příliš neochladila), vyndáš hrnek ven a pak do vody přidáš nějakou příměs (roztok má nižší vod varu, než voda samotná) - cukr, sůl, sirup, kafe... Cokoli... A již nevroucí voda v hrnku bude najednou opět bouřlivě vřít - POZOR na opaření!

Podobně funguje i změna skupenství na tuhé - čistá (destilovaná) voda ochlazená pod 0°C (za běžného tlaku) ale ještě netuhnoucí mechanickým impulsem (stačí ťuknutí do nádoby či hladiny) najednou ztuhne v celém objemu (zmrzne - změní se v led)...

jabraka*

Já si vařím kávu v mikrovlnce v chemické kádince.Musím to velice hlídat,několikrát se mi stalo,že místo vřelé vody najednou byla kádinka prázdná,doslova obsah vyletěl do vzduchu(do MW)

JABRAKA

hodnocení

0x

Kazdy, kdo ma doma injekcni strikacku, si muze vyzkouset var vody pri bezne teplote.

Staci nasat vodu bez bublin, tak 1/3 objemu strikacky, aby se mohlo expandovat, prstem ucpat trysku a zatahnout za pist.

Pokud strikacka nebude propoustet a mate dost velkou silu, uvidite, ze se voda zacine varit.

Pokud to nezvladnete pri pokojove teplote, tak si vodu ohrejte na vyssi teplotu. Pak to pujde snaze.

-

Stejne tak lze napr. pomoci vykonne vyvjevy dosahnout zamrznuti vody behem jejiho varu. Staci se s tlakem dostat pod tlak trojneho bodu vody (asi 610Pa).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]