Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invalida bez nároku na důchod

Od: dana* odpovědí: 4 změna:

Jsem invalidní 1 stupně bez nároku na důchod, chybi mi 18 měsíců odpracovat . Zajíma mne jak odpracují těch 18 měsíců jestli mi automaticky přiznají důchod nebo můsím znova o něho pořádat ČSSZ.Děkují Dana

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

ČSSZ o tomto na svém webu nepíše, přesto se domnívám, že byste informace měla získat tam. Zkuste si zajít na OSSZ.

------- Zamítnutí ID pro /...

------ Bez záruky: Vzhledem k tomu, že v případě přepočtu důchodu po získání další doby pojištění je nutné o přepočet důchodu požádat (neprovádí se automaticky), odhaduji, že budete muset požádat znovu.

hodnocení

0x

jako samoplátce můžete doplatit důchod. pojištění:

--- OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů, nejste veden na úp) lze doplatit 1 rok důchodového pojištění zpětně

--- při evidenci na úp lze doplatit dobu bez pobírání podpor --při evidenci na úp jako uchazeč o zaměstnání, pokud po tuto dobu nenáleží podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci

poznámka: Při pobírání podpor (v nezaměstnanosti, při rekvalifikaci) se doba počítá jako důchod. pojištěná. Při evidenci na úp a doby po kterou nemáte podpory, se započítává pro důchod. pojištění pouze 1 rok (do 55 let), 3 roky (nad 55let)

cssz.cz/...

doplněno 30.04.14 13:58:

Doba vedení na úp v evidenci uchazečů o zaměstnání před 1.1. 1996 se hodnotí celá jako doba důchodového pojištění bez ohledu na skutečnost, zda uchazeči náležela či nenáležela podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci

rady*
hodnocení

0x

Nepíšete kolik Vám je let. Pokud půjdete do evidence ÚP, takse Vám započítá doba evidence do důchodu. Do věku 50 let je to 12 měsíců, pokud je Vám nad 50 let, tak se započítají 3 roky celkem. Jinak ještě, jak už napsali ostatní, platit si dobrovolné důchodové pojištění.

hranice je 55 let (nikoli 50 let)...doby po které uchazeč na úp pobíral podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci se započítávají pro účely důchod. pojištění + navíc 1 nebo 3 roky dle věku (1 rok do 55let, + 2 roky nad 55 let) po které uchazeč podpory nepobíral. Při evidenci na úp se lze dobrovolně přihlásit k placení důchod. pojištění nebo lze doplatit i zpětně

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]