Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přebalování novorozenců

Od: ivik* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,obracím se s dotazem na zdejší maminky.Dříve se děti přebalovaly do látkových plen,přičemž se mezi nožičky musely dávat třeba i 3 pleny,aby se dobře vyvíjela jadérka a kyčle.V dnešní moderní době se používají jednorázové pleny a miminka mají nožičky tak nějak navolno.Chtěla bych znát názor,co je lepší,co se doporučuje a jestli se kyčle u současných miminek nemohou vyvíjet nějak špatně...Díky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím, vezmu to z jiného pohledu - jednorázové pleny jsou sice fajn, rychle vyměněné, nemusí se nic prát. Ovšem díky tomu, čím vším jsou napuštěné, tak se nejen gynekologové a dětští lékaři kloní k tomu, že u dětí často rozvíjejí různé alergie a přecitlivělost.

Jinak, pokud si dobře pamatuji ze školy, pokud se dítě narodí se "zdravými" kyčlemi, je zbytečné ho trápit několika vrstvami plen. Děstké tělíčko dobře ví, co dělá, a pokud jsou kyčle v pořádku, budou se i při ležení navolno vyvíjet, jak mají. Leda by kyčle byly od porodu špatně postavené, tam bych ty vrstvy chápala.

doplněno 11.05.14 16:04:

Bohužel, ani doktor není neomylný... ale zase na druhou stranu - mně rovnali nohy ve věku 3-5 let, vrozená vada, a mám je krásně srovnané:) Chce to najít fakt dobrého pediatra, který své práci rozumí.

ivik*
hodnocení

Jsem také zastáncem látkových plen z důvodů,které uvádíte...Ale někdy se stane,že ortoped neobjeví špatný vývoj kyčle a je zaděláno na problém.

lidus*
hodnocení

0x

Mám dvě vnučky, ta čtyřletá i ta dvouměsíční odcházely z porodnice po kontrole ortopeda, další kontrola po 1 měsíci a vše v pořádku. Pleny jednorázové. Kamarádky vnučka měla jadérka nedorostlá a musela mít zvláštní vázání plen, nepomohlo to a tak nějaký čas oblékala takový zvláštní strojek. Pokud máte vyšetření u mimina v pořádku, nemusíte se ničeho obávat, pokud lékař nazná, že je něco špatně určitě poradí.

hodnocení

0x
Pouzivame jednorazovky a kycle bez problemu, znama pouzivala latkove siroke baleni a nepomohlo, musela davat takovy kozeny popruh, no maras a spravilo se to az pak. Takze je to na tom jak to roste.

xixi*
hodnocení

0x

Můžete být v klidu, dnes se kyčle kontrolují několikrát - před propuštěním z porodnice, v šesti týdnech, ve třech měsících a v půl roce. Takže případný problém by se včas zachytil a začalo by se s léčbou.

Můžu porovnat situaci dříve a dnes. Před patnácti lety u prvního syna "nařídili" v porodnici široké balení - jednorázovku plus dvě bavlněné pleny naširoko složené a to až do tří měsíců věku. Jen jako prevenci (to nám ale neřekli), kyčle měl naprosto vpořádku. Jako vyplašení prvorodiče jsme tak balili.

U dalšího dítěte, dcery, už měla manželka lecos načtené a i když jsme měli opět preventivně dávat jednorázovku a dvě pleny navrch, tak manželka takhle balila do první kontroly kyčlí v šestinedělí. Kyčle byli vpořádku a pak jsem dávali jen jednorázovky. Další dvě děti zrovna tak, kyčle mají vpořádku všichni.

Nejmladší syn měl po narození kyčle hodně špatné, hned v porodnici dostal tzv. dečku, která udržovala nohy ve správné poloze. Následovali třmínky a hrozba trakce a operace. Naštěstí se stav kyčlí lepší a trakce ani operace není potřeba.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. My jsme taky používali hadráky z Kolory. Jen 2 a na ouzko. Vše bylo O.K.. Zná tu někdo ze starších plenkové kalhotky SANDRA?

hodnocení

0x

dneska někteří lékaři doporučují přes jednorázovku dávat ještě hadrovou plenu. co ale moje děti ve dvou různých nemocnicích vyšetřovali ortopedi, tak tvrdili, že je to už překonané, jednorázovka stačí a že kdyby byl s jadérky opravdu problém, tak hadrovka navíc to nezachrání a používají se speciální pomůcky. kontrola se dělá opakovaně, u dobře se vyvíjejících bezproblémových dětí standardně třikrát. takže z hlediska kyčlí bych strach nijak neměla, je to hlídané.

cuca*
hodnocení

0x

1.dite 1999, hadrove pleny.

2.dite 2002, jednorazova plena a do vyšetření ortopedem jedna latkova kvůli sirsimu balení. Nevím zda je to prekonane, ale nic se tim nezkazí :)

pb®
hodnocení

0x

Hlavně je třeba říct, že ta hysterie okolo širokého balení se týká jen naší země a Slovenska. Nikde jinde na světě a to ani v okolních státech není široké balení tak rozšířené a nedá se říct, že by tyhle státy měly nějaké markantní problémy s kyčelními klouby. Podle mě je kontrola novorozenců dost dobrý byznys pro ortopedy, tak proč se toho vzdávat. Jistě, nějaká kontrola je nutná, ale uvedu svůj příklad. Syna kontrolovali před třemi lety v porodnici a to hned 2x, protoženějakým nepsaným pravidlem bylo, že na vyšetření jde s dítětm matka, ale druhý den po císři jsem nějak nebyla schopná, takže pak šel ještě před propuštěním. Výsledek byl GIa (hodncení podle Grafa), tedy naprosto normální zdravý nález, ba ten úplně nejlepší. Při kontrole nevím už v kolika týdnech byl stále nález GIa no ortoped řekl takže na široko balit, neustále a celé dny, nechat volně jen pár minut a kontrola snad za měsíc. Pořád byl nález GIa pořád balit na široko další kontrola za pár týdnů. Snad do čtyř měsíců ortoped trval na širokém balení a kontrole každou chvíli, byla jsem u něj snad 5x. Na nějaké široké balení jsem se vyprdla, syn to měl na sobě jen párkrát, nějak jsem nechápala, proč když nález je nejlepší, jaký jen může být, mám ho balit. Jako by se na rovné zuby cpali rovnátka. Ortopedovi jsem pochopitelně tvrdila, že balím, dokonce jsem si do poradny brala kvůli věrohodnosti dvě správně zmačkané látkové plíny. Při poslední kontrole, když řekl, že už je to v pořádku (výsledek stále stejný od narození) a balit už nemusím, jsem poděkovala s tím, že už tedy nebudu. Kolik za ta zbytečná vyšetření zaplatila pojišťovna, raději nevědět. A kolika dětem je zbytečně znemožněn volný pohyb a vyšinuté nevzdělané matky slepě poslouchají rádoby autoritu lékaře, raději také ne.

hodnocení

0x

Většina dětí nic takového nepotřebuje a u těch, které mají problém, se na to velice rychle přijde při pravidelných kontrolách ultrazvukem. Takže bez obav.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]