Nejste přihlášen/a.
Mám takovej problém.
Chci jet se 4 kamarádkama na rfp... ale moje 2 kamarádky(sestryú) mají úplně šáhlou mámu, která jim to nechce dovolit(žádný akce jim nechce dovolit...a když, tak to stojí přemlouvání, slibování-úplně zbytečný)... Předvídá ty nejhorší možný scénáře, že nám někdo něco udělá, že se nám něco stane... Ale nemůže se nám stát i něco po cestě do školy? takhle by člověk ze života nic neměl...že nejsme plnoletý (přitom jedné kámošce bude od rfp za měsíc 18, pak nám je17,16,15). Není to až zas tak velký problém, všechny máme občanky... Je jak nevím co... nikdy jim nic nechce dovolit.. je nějaká zakomplxovaná nebo nevím...
S mými rodiči problém není.. jsou benevolentnější, ale nikdy to nebylo na škodu. Jisté mantinely od nich mám samozřejmě taky. Mají o mě starost, ale aby mi zakazovali každou zábavu, tak to nemají zapotřebí. Máme vzájemnou důvěru a je to v poho. Nezneužívám toho a nemusím pak řešit takhle stupidní situace!
Jsme zodpovědný, neděláme žádný hlouposti...
Dnes jsem to měla zaplatit, holky říkaly, že jim to mamka dovolila.. ale najednou to maj zase ZAKÁZANÝ.. a to nic neudělaly! Je to normální?!
Jak ji přesvědčit, aby to dovolila?
Jde o dvoudenní festival Rock for People v Hradci Královém.
Minulý rok jsem tam byla... v patnácti! Nic jsem nepila, jen jsem si life užívala dobrou hudbu. Nevidím v tom problém.
To, ze treba v necem nevidite problem, muze byt dano vasimi dosavadnimi zkusenostmi. Predstavte si, ze by na vas matka vasich kamaradek vybalila, ze byla v 17 na festivale a ze ji tam prepadli nebo znasilnili. Videla by jste v tom problem? Nejde take jen o tom, jestli se vy chovate zodpovedne nebo ne, ale take o to, jestli se chova zodpovedne okoli, kam se chystate. Clovek, ktery ma s necim spatne zkusenosti se na veci muze divat jinak i kdyz mu to 1000 zduvodnite. Zakladem je vedet, duvod nebo obavu, proc je nechce pustit.
Můj táta měl platit lístky za nás všechny (přes jeden účet), ale ještě předtím se zeptal rodičů, jestli to teda může zaplatit.
Najdenou byl problém, i když den před tím mně holky říkaly, že můžou. O peníze nejde.
Chtěla jsem s ní (jejich mámou) mluvit, probrat to, případná rizika... to že s festivalem již zkušenost mám, ale nechtěla se mnou ani mluvit.
Ona o ně má přehnanou starost a někdy mám pocit, že jim prostě nedovolí mít pocit radosti. Tohle je větší soustu než např. nějaká vesnická zábava.Situace: Léto-prší-chceme jet na zábavu do 2km vzdálené vesnice->nedovolí to a když se jí zeptáte na důvod, nic neřekne. Párkrát se nám ji podařilo přemluvit, ale to za šíleného přemlouvání, klečení na kolenou a zaručování se (což si nemyslím, že je správné.. jak jí mohu slíbit, že se nic nestane? nikdy nevíme, nemůžu ani předpovídat situace, co nastanou...to po mně nikdo nemůže přece chtít).
Komu přísluší posuzovat, co je v té které rodině normální a co ne? Tobě? Nebo nám? Nikdo z nás v té rodině nežije, aby si mohl udělat vlastní úsudek. Každá rodina má nastavena svá pravidla, má své zvyky a návyky a nikomu zvenčí nepřísluší do toho zasahovat. Jedinou výjimkou je porušování zákona, ale o to se v tomhle případě nejedná. Takže pokud nemusíš řešit stupidní situace, tak buď ráda a neřeš je. A řešit vztahy kamarádek s jejich rodiči ti nepřísluší.
doplněno 23.04.14 17:26:Můžeš nesouhlasit, můžeš to i slušnou formou dát najevo, ale to je tak všechno, co můžeš. Aby si člověk mohl dělat to, co chce, tak musí být v nejen plnoletý, ale hlavně soběstačný a závislý jenom sám na sobě. A ještě jedno důvěrné sdělení: Na téhle poradně nejsou rádci od toho, aby psali jenom to, co se tazateli líbí.
Tak s tímto absolutně nesouhlasím. Je to STUPIDNÍ!
Omezovat je takhle. Např. když jsme byly menší (9let), tak jim zakázala jít ven, že musí být s ní. Holky brečely, že chtějí ven, ale nemohly, protože byl zrovna "čas matky a dcer".
Snažím se na to mít objektivní názor.
Je pravda, jsem vychovaná jinak, doma to máme jinak nastavené.
Tu otázku jsem pojala trochu více zaměřeně proti jejich matce, ale cítím to tak.
Opravdu mě udivilo, že zatím všichni máte stejný /proti/názor.
Ladine, mám úplně stejný názor. Kdyby to šlo, dala bych vám 10 bodů Ještě poznamenám, že já bych také své dcery na tuhle akci nepustila.
maa, škoda, že se toho už nedožiju, ale hrozně ráda bych se zeptala vás na totéž, až budete mít dcery 15, 16, 17 let.
Někteří rodiče nedokáží pochopit své děti, nedívají se jejich očima,
pak je těžké se na něčem dohodnout bez boje.
Neříkám, že by nebylo možné, kdyby jim to nakonec dovolila, že by se něco stalo. Nejsem Bůh a rozhodně se nemůžu zaručit.
Ale nejsme ve věku, kdy se potřebujeme držet maminky za ručičku.
Samozřejmě, ale to s tím až do takové míry nesouvisí.
"Aby vás živili, na to jsou vám dobří" si nechte.
"Ale nejsme ve věku, kdy se potřebujeme držet maminky za ručičku."
Takže předpokládám, že bydlíš sama a sama si financuješ studia, koníčky, zábavu. Pokud ne, tak jsou tyhle rádobydrsný řeči docela trapný. Brát, to ano, že? Ale jakmile se musí poslechnout a tobě to nevoní, je problém.
doplněno 23.04.14 18:47:No jo, vítej ve světě dospělých. Vztah s kompromisy lze uzavírat s vyzrálou osobou, která ví, co dělá a uvažuje. Tudíž pochopím, že na fest pojede třeba 17letý kluk s partou, co už si poradí a něco zná a rodiče jeho kamarády dobře znají. Ne ovšem 16letým dítětem, které si připadá strašně dospěle, ale uvažuje naivně, v situacích si neporadí atd atd. Většinou se jedná o holky, a to z prostého důvodu, že holka prostě uvažuje jinak a je náchylnější ke znásilnění a jiným podobným potížím. To už je kus od kusu, co vyhovuje u vás doma, nemusí vyhovovat sousedovi. To ale neznamená, že to je špatně, to je pouze tvůj pohled na věc.
A nezapomeň, že nejsi s rodiči na stejné úrovni.
Rodiče, kteří to podávají jao buď rád, že máš střechu nad hlavou. -> špatné
Děti, které to berou jako samozřejmost.->špatné
Důležité je něco mezi, nějaký kompromis, ale většina vztahů rodič/dítě takhle postavené nejsou, což je smutné.
když tak pročteš všechny odpovědi, tak přijdeš na to, že otázka byla položena na nesprávném místě. nebylo by vhodnější položit otázku někam, kde budeš chtít slyšet odpovědi, které očekáváš a chceš? Ty nechceš poradit, Ty chceš slyšet to samé, co si o tom myslíš. nemá třeba časopis Mateřídouška svoje stránky s poradnou atd.
Jo, snažím se zpochybnit a přeargumentovat vaše názory, které si myslím, že nejsou zas tak správné a já s nimi spíš nesouhlasím.
Vaše názory beru s rezervou, jelikož nejste zas tak vtaženi do situace.
Nejsem z těch, co své věkové skupině dělají ostudu a dávají starším lidem pocit, že v šestnácti je člověk ještě nerozvážné děcko. Tohle by si měl člověk uvědomit. /teď se cítím, jak handicapovaný v komunistickém státě, až na to, že nejsem handicapovaná, ale je mi16!/
vůbec nevíš, kolikrát jsem byl vtažen do takové situace. také jsem se narodil, prožil dětství, pubertu. také mi bylo 16 let. neměl jsem rozum, pak možná měl a teď možná mám. nakonec jsem na akce jezdil sám a neorodoval za ostatní, jelikož jsem k tomu nerozumu nebyl připosranej
Tak to by mě zajímalo, jakým hendikepem jsi v tom minulém životě byla postižena. A co ti dává v 16 letech právo posuzovat pravidla, která má nastavena cizí rodina. Podivuješ se nad tím, že jejich matka se s tebou odmítla bavit. Možná máš vysoké sebevědomí, ale to není důvod k tomu, aby s tebou jejich matka diskutovala o svém způsobu výchovy.
Pleteš se. Lidé by si neměli uvědomit, že 16leté dítě je stále ještě dítě. To je totiž fakt. Takové dítě z 90% nemá zkušenosti, nemá ucelený pohled. Není nesvéprávné a nerozvážné, ale rodič je zkrátka v nadřazené pozici. Ale to dítě by si mělo uvědomit, kdo je za něj zodpovědný a kdo doma rozhoduje. Bohužel je teď "moderní" doba, kdy doma rozhodují sotva odrostlé děti a rodiče se bojí jim něco vůbec zakázat. Těch zbylých 5% se o sebe umí postarat, lze jim 100% věřit a rodiče s nimi mohou jednat jako s rovnými.
Běžně to bývá tak, že 16leté dítě poslouchá rodiče, a většina těch 16letých s tím nemá problém. Pak jsou samozřejmě tací, co zákazy berou jako buzeraci, rodiče, co zakazují, jim přijdou trapní, lidé, co své rodiče poslouchali, dělají své věkové skupině ostudu a ještě to přirovnávají ke komunismu, o kterým vědí velký kulový.
Sorry, ale tvoje rodiče bych chtěla poznat. Tohle chování a jednání totiž nemáš ze své hlavy.
doplněno 23.04.14 20:43:Maa, opět překrucuješ, co jsem/jsme napsali. Kdyby ses k tomu postavila rozumně, jako tedy skoro dospělý člověk, a napsala třeba, že tě rozhodnutí rodičů kamarádky mrzí, že ho nechápeš, nikdo ti neřekne ani popel. Je to tvůj názor a tečka.
Ty se tady však prezentuješ jako všechnoznající dospělá osoba, která všechno zvládne, všemu rozumí a jiné rodiče označuje jako stupidy, co své děti omezují. Jejich výchovu shledáváš jako špatnou jen proto, že se tobě nelíbí. To, co nechceš číst, tak zesměšňuješ.
A to je právě to, čím se tak strašně shazuješ a ukazuješ svoji dětskost.
Jsou to čistě moje názory, nejsou přebrané od mých rodičů nebo od někoho jiného (i když jisté vzorce chování asi popřít nemůžu).
Každý je v 16 jiný a je důležité, aby se k tomu "jinému" taky tak přistupovalo. Děláte tady ze mě nějakýho šestnáctiletýho usmrkanýho spratka, kterej nerespektuje rozhodnutí svých rodičů, ale tak to není.
Moji rodiče mají taky své limity a nejsou dokonalí, ale způsob jejich výchovy špatný není. Přistupují ke mně jako k sobě rovnému, rozhodující slovo jim zůstává. Neschazují mě kvůli věku, nedostatku zkušeností nebo něčemu takovému, protože faktem je, že věk není rozhodující v tom, mít schopnost zdravého úsudku.
Ale Váš názor respektuji, možná máte pocit, že když jste o nevímkolik let starší, tak je správný, ale tak to taky být nemusí. Každopádně díky za příspěvky.
Pokud jde skutečně o tento festival, 15leté ani 16leté dítě bych nepustila. 18leté zřejmě ano, je dospělé a za sebe odpovědné, což ty mladší nikoli. Jak už zde někdo psal, není tam problém dostat se ke značnému množství drog, snad každoročně tam někoho pobodají, někoho znásilní a někdo umře - předloni tuším na otravu alkoholem(?). O tom už se ale moc nemluví. Známá pouštěla dceru ve 14 letech do baru až do noci, však co se může stát, že. Stalo se to, že holčinu v necelých 15 brutálně znásilnil cigán a pak se několikrát pokusila o sebevraždu. To nejsou vymyšlené báchorky ke strašení děcek, ale realita.
V tvém věku se ti to možná nezdá, ale fajn rodiče nejsou jen ti, kdo skoro všechno povolí, a ti, co zakazují, jsou omezení blbci. Záleží třeba, jak se kamarádka chová doma - pokud je stejný puberťák a neřízená střela, jako jsem před deseti lety byla já, nikam by nejela. Houby víš, jaké to mají doma, ale hlavně že soudíš, jací jsou její rodiče. Každá rodina je prostě jiná, ať se ti to líbí, nebo ne. A hloupé řeči, jak to "fakt nemáš zapotřebí", "díkybohu, že nejste můj rodič" a podobně, jsou opravdu jen hloupé řeči pubertální holky, když zrovna není po jejím.
doplněno 23.04.14 17:45:Jo a uvědom si, kdo má ve vztahu rodič - dítě rozhodující slovo. Třeba jsou stupidní ne kamarádčini, ale tvoji rodiče, protože ti skoro všechno dovolí a neřeší následky. A pustit 15leté děcko bez dozoru na festival, to je teď asi moderní, ale právě stejně stupidní, jako vše zakazovat.
Když mi není 18, neznamená, že nedokážu posoudit různé potencionální situace. Někdo má v 15 více rozumu, než někdo další ve 20.
Hele, když tady tak prezentuješ, jak jsi rozumná, jistě znáš i nový občanský zákoník, a povinnost, kterou dětem ukládá: poslouchat rodiče.
Ještě nějaký dotaz?
Já je poslouchám, asi jste nepochopili moje sáhodlouhé psaní.
Strašně dobře víte, co znamená věk 16let, ale tak to není. Houby víte a takový ty popichovačná kecy si nechce.
Prezentuju jen moje názory, není na tom nic špatného (ani ty názory) . :D
Naopak, tím kdo nechápe, nejsem já, ani ostatní rádcové. Kdybys byla opravdu dobrá kamarádka, nesnažila by ses vstupovat mezi své kamarádky a jejich matku a už vůbec bys její rozhodnutí nekritizovala.
Já mám tři dcery. U nás se vždycky o všem diskutovalo. Někdy přesvědčily ony nás, jindy (častěji) my je. Ovšem diskutovat se dá pouze s lidmi otevřenými i názorům druhých a schopnými rozumně argumentovat.
Od tebe jsem tu ještě neviděla ani jeden rozumný argument.
1. Na navsteve a prespani na hudebnim festivalu nezletilima holkama, kdy nejstarsi uz bude 18 a nemladsi bylo 15 nevidim nic divneho.
2. Pro podporu argumentu proc to dovolit by se hodilo, kdyby ste tam jeli jako vetsi parta i s nejakyma klukama - tim myslim kluky, s kteryma se bezne stykate a kamaradite a ne, ze nejake najdete na ulici, to by bylo naopak kontraproduktivni, pripadne, kdybyste s sebou sehnali nekoho (skutecne) dospeleho.
3. Kdyz rodice reknou ne, tak s tim nic nenadelas.
4. Treba se jim ani nechdce a svadeji to na zakaz od mamky, aby se samy neshodily.
Úžasný nádherný a tak strašně nespravedlivý, že jo? Slyšela jsi, jak si užívala ta patnáctiletá holka někde na tuningovým srazu? Co jí tam tak táhlo? Jak tam mohla být sama, bez dozoru? Určo si nenechá ujít další tuningový sraz ! Prober se !
Ahoj Maa,
Bude mi 21 let. Loni mě kamarád vytáhl na jeden takový rfp. Šel jsem jen ze zvědavosti. Ale tolik vypatlaných holek a kluků pohromadě, jsem ještě neviděl. Nevnímal jsem ten řev hudby, jen zíral kolem, co dokáže udělat, snad jindy ze slušných děcek, taková společnost. Kluci nutili holky, aby se napily z jejich kelímků piva. Že se to nesmí odmítnout, jsou tam prý, jak jedna rodina. Věřím, že v tom pivu bylo určitě něco namíchaného, protože jedna z holek se nějak brzy podezřela motala a nechala se úplně bez problému osahávat, líbat, přihlouple se smát. Jak skončila nevím. A takových holek, co se nedokázaly ani udržet na nohou, byla většina. Odešli jsme asi po 3 hodinách pryč. Jen jsem litoval těch peněz.
Maa, můžeš se snažit být slušná, nic nepít, atd. Ale když není s Tebou nějaký slušný a trochu bouchač kluk, tak nemáš šanci odolat. Donutí Tě, aspon se napít z jejich kelímků. Zda je tam něco přimíchané, nikdy nevíš. Pak nebudeš ani vědět, jak se jmenuješ.
Neodsuzuj a nepřesvědčuj rodiče kamarádek ! Kdyby se tam něco stalo, budou to dávat za vinu Tobě. Jak správně píšeš, nemůžeš nic zaručit. Když chceš jít, tak běž sama. Možná se Ti nic nestane, možná dostaneš pěkného facana na celý život. Ale věř mi, že o takové holky, co jsem tam viděl, bych si ani kolo neopřel. Nevím, třeba jinde na rfp je to jiné. Už bych nikdy nešel. A nebud v tomto směru, tak sebevědomá. Jo a občanka nezaručuje vůbec nic.
Jumba, skvělá odpověď. Naštěstí jsem loni na MoR nic takového neviděla, on si na přítele, který má přes dva metry, málokdo dovolí
, nicméně dodávka kousek od nás patřila jakýmsi kreténům, co se tam přijeli jen a jen ožrat, dělat bordel a chovat se jako prasata. Letos nejedeme právě kvůli podobným debilům, kazí to požitek ze zábavy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.