Nejste přihlášen/a.
Zdravím Vás všechny kolegové.
V poslední době jsem se setkal s hrůznými podáními laické první pomoci. Chtěl bych se Vás zeptat, jestli byste dokázali v různých případech poskytnout první pomoc, zda víte, jak postupovat v konkrétních situacích a jestli už jste někdy první pomoc poskytli. "Negůglete" si prosím postupy, odpovězte "z voleje. Pokud se to trochu rozjede, tak zkusím nastínit pár situací a Vy na ně zkuste odpovědět. Opakuji - z voleje. Díky všem za ochotu účastnit se!
Naštěstí jsem první pomoc poskytnout nemusela a popravdě bych to možná ani neuměla. Teoreticky snad, ale kdyby došlo na situaci, tak jsem přesvědčena že ne. Kdysi dávno v autoškole nám říkali, že člověk je povinen poskytnout první pomoc, i kdyby měla fatální následky. Naopak kdyby první pomoc neposkytnul, je to postihnutelné. Nevím, co je na tom pravdy.
Tedy vlastně kdysi dávno jsem rozdýchávala novorozené kotě. Pěkně vlastními ústy vysát plodovou vodu, pak dýchání z úst do hubičky a masáž srdíčka. Přežilo a vyrostl z něj krásný kocour.
Ano, teď už ano, ale tohle je příběh starý víc jak 10let a to se do úst dýchalo. Navíc u toho asi 100g koťátka to bylo bezpečnější než masáž srdce a i se to v knihách doporučovalo.
Trochu by mne u té masáže srdce zajímala jedna věc. Spolu s ní jsme se totiž učili, že není třeba zjišťovat puls - že laik ho spolehlivě nerozpozná. Zároveň je jasné, že opravdová masáž srdce - hluboko, silou (což laik taktéž těžko vyvine, pokud není obrovitánský chlap), zdravému srdci může ublížit. Co potom, když nastane situace: mám člověka v bezvědomí, jsem chlap co vyvine pořádnou sílu, kterou ale můžu život zachránit, nebo zkomplikovat. Dejte tomu, že ten puls i zkusím zkontrolovat, ale opravdu nevím, jestli srdce toho člověka bije, či ne. Nebo jsem dokonce přesvědčena, že bije. Mám masírovat, i když mohu ublížit?
To Naufrog-lékaři v minulosti (cca 17 let z5 při posldním školení co jsem v tomto absolvoval) tvrdili,že pkd nepraskne žádné žebro,nebyla nepřímá srdeční masáž prováděna správně!
Je tomu následovně. Pokud člověk nedýchá, nepracuje mu srdce (ano, jsou vyjímky, ale ty netřeba zmiňovat). Proto dnes zjišťujeme pouze dech a pokud nedýchá, rovnou přistupujeme k resuscitaci. Pokud špatně situaci vyhodnotíme a člověk srdeční masáž opravdu nepotřebuje (opilec mě napadá nebo třeba bezvědomí z jiného důvodu než kvůli srdečnímu selhání), tak srdeční masáž odmítne. Prostě zatne břišní a hrudní svaly dýchací tak, že Vás nedovolí kompresi provést, je to obranný reflex, můžete si to zkusit na někom z rodiny třeba. Jde to, ale jen minimálně. A hlavně, pokud člověk opravdu masáž nepotřebuje, začne Vám pudově Vaše ruce z hrudníku sundavat, začne se prostě bránit. Jak jste možná již někde četli, člověk, který se nebrání, Vaši pomoc potřebuje. Takže odpověď na Vaši otázku, ublížit mu nemůžet, protože pokud Vám jde resuscitovat, tudíž provádět komprese, srdce zdravé není.
Nikdy jsem neměla přílezitost poskytnout první pomoc. Naštěstí. Jsem naprostý teoretik - kdysi různá školení první pomoci, ale vše jen takové podle knih a sešitů. Praxe žádná.
Jinak bych se ale o záchranu pokusila, pod jednou podmínkou - zraněný by nesměl zvracet. Nevadí mi krev, moč ani stolice, ale vadí mi, když někdo zvrací. V tu chvíli bych nechala záchranu záchranou, udělalo by se mi špatně a utekla bych.
Já vím, někdy na první pomoci závisí život pacienta. Ale prostě si nemohu pomoct. Myslím, že jsem na tom ještě docela dobře, někdo nemůže vidět třeba ani tu krev a hned se kácí. Jaga.
Babajaga. Ano, takových, co nemůžou vidět krev, je spousta.Hodně lidí říká, že při pohledu na krev omdlí, ale ve skutečnosti se kácí jen, když se třeba řízne někdo v jejich blízkosti kuchyňským, ale, když jde někomu opravdu o život, tak si to uvědomí až po tom, co mu zastaví tepenné krvácení. Takže myslím, že i s tím zvracením to bude stejné
Praxe nulová, jen vzpomínky na dávné dýchání z úst do úst - do nafukovací Anduly.
Také tuším, že se dnes preferuje masáž srdce, snad jedno stlačení hrudníku za vteřinu?
Krvácivé rány stáhnout na místem zranění směrem k srdci.
Nehýbat s nikým, u koho je podezření na zranění pátře. Výjimka - hrozí větší nebezpečí a zraněný se musí někam odnést,, v mém případě spíš odtáhnout. U tonoucích se hýbat - otáčet na bok- možná dokonce musí.
Spáleniny - něco je přísně zakázáno, teď si nemohu vzpomenout, co to je.
Nevím, co bych skutečně zvládla, ale také znám z filmů, že se zraněný drží za ruku a uklidňuje se. Někdy nevím, jestli je to "pro oko diváka", ale spíš mám podle sebe samé pocit, že by i umírající měl mít pocit, že je někdo nablízku.
Spáleniny tuším hlavně chladit, chladit a chladit studenou vodou, nic na to nepatlat a větší krýt sterilním obvazem.
Jo a nedávno psali pěkný článek o vyraženém zubu. Nejlépe je ihned ho vrátit zpět do dásně a upalovat do nemocnice, pokud vrátit nejde, tak uchovat v něčem vlhkém, třeba i poplivaném kapesníku. Prý když se zub vrátí na své místo do hodiny, tak je 90ti%ní šance na jeho záchranu. Akorát už tedy neříkali, jak do té jedné hodiny toho lékaře sehnat, protože i když jsem schopná být za branami nemocnice za 3min, tak než najdu to správné oddělení, než se objeví sestra a než doktor, uběhne zcela jistě víc než hodina. Snad jedině volat i k vyraženému zubu záchranku, ale v dnešní době nemá pacient jistotu, že si v záchrance neudělá okružní jízdu po nemocnicích, než se někdo uvolí ho ošetřit.
S tím zubem to funguje. Strejda jako malý kluk dostal při tělocviku loktem a zub byl venku. Pan učitel byl bývalý boxer. Zub sebral, opláchnul pod vodovodem a namáčknul ho zpátky. A zub mu vydržel dalších 70 let. Až do smrti.
Upřímně nevím, jak bych reagovala při krizový situaci, zažila jsem epileptika v obchodě, spadnul na mě, tak jsem ho jen "snesla" na zem, aby nepadal tvrdě, tam se ho pak ujal nějaký jiný pán...
pak kamarádku v bezvědomí, co sjela s kolem do příkopu, té jsem zavolala sanitu, ale i když mám "jakýsi kurz" první pomoci, nevím jak bych se zachovala třeba při autonehodě..
Jednou přede mnou na ledu upadla stará paní a zůstala bez sebe. Klekla jsem si k ní a zjistila jsem, že nadýchá. Přinutila jsem se vytáhnout jí protézu, fakt přinutila, ale zvedal se mi žaludek. Když jsem jí dala ruku pod hlavu, bylo tam mokro. Když jsem ruku vytáhla, měla jsem jí od krve. Vyskočila jsem a pozvracela se. Nikdy bych nevěřila, že jsem taková srágora. Pořád si myslím, že jsem tvrďák. Ale ne! Styděla jsem se za tuhle slabost tenkrát a stydím se dodnes. Navíc, pomyšlení, že paní mohla přežít! Sanitka byla snad za 10 minut, ale už přes paní hodili plachtu. Mám velikou úctu a obdiv ke všem zdravotníkům a ještě větší k těm, kteří za troskami vidí člověka a dokáží s ním podle toho jednat.
Asi dnes už jsem jen teoretik, protože umělá kýčel by mi nedovolila přikleknout. Moc si přeji, ať mě osud před takovou situaci nepostaví.
Když čtu Jabrakův příběh, vzpomněla jsem si na dusícího se chlapečka. Všichny děti seděly a cucaly Bonpari, které dostaly od oslavence. A jeden vždycky zpíval nebo recitoval. Jeden kluk, ze sedících, se najednou začal bonbonem dusit. Bouchla jsem ho do zádíček a nic. Zatřepala jsem s ním v hlubokém předklonu, nic. Stiskla spodní část hrudníku a zase nic. Klouček začal modrat. Tak jsem se smířila s tím, že polámu žebra, zezadu ho objala a opravdu silně, razantně stiskla. Bum, ťuk a bonbon cinkl o zem. Třepala jsem se ještě hezky dlouho. Mamince jsem to samozřejmě řekla a popsala postup. Malý měl modrý věneček kolem spodní části hrudníku. Neuvěříte, ale on ten trik s bonbonem zopakoval na chalupě. Maminka mu nakonec v zoufalství hrábla do krku a bonbon vyhodila. Říkala, že se vůbec nediví, že jsem se třepala. Že něco tak strašného ještě nezažila a zažít už nikdy nechce.
Já jsem první pomoc vidíval jen v televizi.Až najednou se s problémem setkávám ve své vlastní rodině.Seděli jsme se starými rodiči na chalupě u televize,večerní pohoda,žádný stres.Otec pojídal nějakou buchtu,matka vařila guláš.Najednou se otec sesunul ze židle a na zemi sípal.Když jsem se k němu dostal,už nedýchal.Srdce nebilo.Pak jsem vyhrabal vše,co jsem si pamatoval,a masáží srdce a dýcháním jsem jej oživil.Nejprve je dýchání,pak jsem jel k silnici pro sanitku.Asi by těžko do lesů trefili.Když jsme přijeli,otec už běhal zmateně po sednici a tvrdil,že mu nic není.Doktor mu změřil životní parametry a bylo vše v pořádku.Do nemocnice odmítl jet.Já pak ve středu odjel domů,matka mi v pátek volala,že se to zopakovalo v noci,ona to neuměla zopakovat po mně ,byl konec.Ale říkal jsem si,přidal jsem mu dva dny.
JABRAKA
Párkrát jo. Jednou jsem řešil, když si kluk na motorce ulomil nohu o patník. Otevřená zlomenina, sanitka přijela za 45 minut. Po půlhodině přišel k sobě a ta noha taky. Dost bezmoc. Bylo to za časů, kdy mobilů nebylo a v místě byl výpadek proudu. Honili jsme sanitu pomocí radioamatérů.
Jo, taky napitého kluka, co vyběhnul z tramvaje přes ostrůvek rovnou pod taxík. Nedýchal a nedalo se pořádně poznat, kde má vepředu. Vypadal, že si kouká na záda. Půl hodiny jsmes váleli po chodníku v patnáctistupňovém mraze. Málem mne pokousal, ale když přijela sanitka, dýchal už sám.
Ahoj. Tohle je asi trochu problém. Teorie je za ta léta hodně. Tu možnost ji nějak využít, ještě možnost nebyla. Naštěstí. Když už se něco někde stane, tak je dnes, v době mobilů, dobré aspoň je včas a rychle použít a nečekat na to, že ho použije někdo jiný. Čas, to je věc, kterou ti postižení většinou moc nemají. Jo, jednou jsem vlastně pomohl jednomu mladýmu ruskýmu bulíkov,i na Doupově, při vojenském cvičení. Nabíral si minerálku na Žebletíně v takovým ďolíku a bylo špatný počasí a on se tam nadýchal kysličníku, co šel s tou vodou ze země. Byl to asi rok 1981. A bylo to asi na poslední chvíli. Málem se mi taky setmělo. Pak si ho soudruzi ve zbrani odvedli.
Tak všem děkuju za příspěvky. Hodně píšet, že nevíte, jestli byste dokázali teorii uplatnit v praxi, ale to nikdo, dokud se v tom neocitne. Lepší je vědět, jak na to, než pak něco vymýšlet. Tak hodím do pléna jednu modelovou situaci. Jdete po ulici, najednou vidíte, jak zemi upadá starší pán. Zkuste popsat postup, který bude následovat. Nemluvme o tom, že zavoláte ZZS
Zkontroluji dýchání. Pokud dýchá, uložím do stabilizované polohy a volám sanitu, celou dobu kontroluji životní funkce.
Pokud nedýchá, nastává masáž srdce a umělé dýchání - 30x stlačit (oběma rukama cca 5 cm do hloubky), 2x vdechnout a tak pořád dokola, dokud nežačne dýchat sám, nebo nepřijede sanita, kdy to převezmou odborníci.
Co si pamatuju z testování na "Anče", tak je to docela makačka
Ne Dnes už je tomu jinak. Ovšem, toto není špatně
Počkáme, co napíšou ostatní.
Zatím jen víme, že upadl. Šlo mi o 1.krok. Ten už víme, zjistíme, jestli dýchá. To zjistíme ale jak? Víte?
Sklíčko neee, stačí uchem, než najdete sklíčko, můžete jít domů Jinak správně, ale ještě jeden mezikrok chybí, který je poměrně důležitý
Zkuste to...
Zrcátko mívám v kabelce.
Vyndávají se umělé zuby a vytahuje zapadlý jazyk. Zuby - fajn, Jazyk - neprosto netuším jak.
To je právě ono. Žádný jazyk se nevyndává, není k tomu důvod. Využívá se jednoho hmatu, zkuste vymyslet A na zrcátko se vykašlete, stačí Vám ucho a tvář
Upadne-li někdo na ulici, zjistím jak na tom je, proč vlastně upadl-opilost, epilepsie a td. maximálně ho položím do stabilizované polohy (to snad zvládnu) a zavolám rychlou-z invalidního vozíku se toho víc udělat nedá. Než ho odvezou, budu hlídat aby ho neokradli. Když jsem před lety spadla ze 4 patra do výtahové šachy, našli se tací co mě chtěli rychle vytahovat, křičela jsem, nesahejte na mně a volejte rychlou. První pomoc jsem poskytovala 1x (doufám, že víc nebudu), manžel si při zabíjačce téměř uřezal palec-8 mašliček, kus dřeva, zafačovat a rychle do Brna na Berkovu, pan doktor mě pochválil hlavně za tu dlahu. Operace nezbytná, palec funkční.
Teoreticky ano ,jednu dobu dokonce jako záhranář,ale bez praxe.takže nevím zda bych byl schopen,teda mimo zavolání pomoci!
Ale teoreticky je poskytnutí 1.pomoci i jen to,že se zavolá IZS .Jinak není pravda že jakákoliv i kontraproduktivní pomoc je v pořádku Není.Pkd svým zásahem zhorším situaci-mohou jako "záchrance"být trestně zodpovědný! Pro vš2 modelové situace: 1)nabourané auto řidič visí v pasech a nic jiného se neděje-zachránce uvolní pás a vytáhne jej a tím nastane porušení míchy=phybové postižení a tím u ublížení na zdraví,byť neúmyslné!
2) tatáž situace,ale smrdí benzín a zpod motoru se začíná kouřit-riziko požáru a uhoření řidiče-primární povonnost je záchrana života a záchranář jej může bez obav,i z možnosti porušení hybnosti následkem porušení míchy, vyprostit!
Takto jsme byli v minulosti i školeni!
doplněno 19.04.14 15:01:Jj.To je jen modelová situace,vždy je třeba použít to co nám sedí na krku!
doplněno 19.04.14 15:14:Zakloní se hlava!Tím by měl případně zapadlý jazyk uvolnit!
Snad konečně správná odpo?!A ne jen teoretizování!
Ano, Diesel, velmi dobře. Ovšem většinou je poskytnout první pomoc, než tam stát a říkat si, co vše se může ještě stát. Je daleko větší šance (když to vezmu obecně), že postižený zenře tím, že nad ním stojím, než to, že mu svým poskytnutím PP přivodím porušení míchy...
doplněno 19.04.14 15:21:Ano, Diesel na to opět kápnul! Takže shrnutí: Viděli jste člověka, který upadl na zem, provedli jste záklon hlavy, abyste mu uvolnili dýchací cesty a přiložili jste mu ucho k jeho nosu a ústům a znišťujete, že NEDÝCHÁ! Co budete provádět dál? Krok po kroku v deatilech...
Měla bych zjistit, PROČ nedýchá.Může mít zapadlý jazyk, což by měl vyřešit ten záklon hlavy. Může mít dýchací cesty třeba ucpané - krví nebo zvratky, ale co bych dělala, opravdu nevím, a to máme každý rok školení. Stydím se. Máme jenom natroubené, že se nemusí dýchat, jenom provádět masáž srdce. Nepřestat do příjezdu sanitky nebo do vlastního naprostého vyčerpání. Ale nevím, jestli by ho to rozdýchalo.
Ano, vesměs to říkáte dobře. Pokud máte podezření, že nemocný aspiroval nějaké těleso, pokusíte se mu ho vyndat. Buď z úst, pokud je hluboko, zkusíte párkrát mezi lopatkami buouchnout v předklonu. Ale to děláte spíš, když přímo vidíte, že si něco dotyčný strčil do úst, zejména u dětí - k tomu se možná dostaneme. Teď máte člověka, který upadl přímo před Vámi na ulici, počítáte proto s kardiálním selháním, které máte potvrzené tím, že dotyčný nedýchá, o čemž jsme se přesvědčili záklonem hlavy, jak jste správně řekli. Takže máte pacienta, který je v bezvědomí a nedýchá, zkuste říct, k čemu přistoupíte, upozorňuji, že neřešíte, proč přestal dýchat, jde o vteřiny.
doplněno 19.04.14 22:52:Inzynyrka: Ano, konečně jsme se k tomu dostali Popište jak
Tak nevím, asi bych zkusila tu masáž srdce.
doplněno 19.04.14 23:04:Tak pamatuji si ze školení, že paže musí být napjaté. Kleknu si k němu, jednou rukou se opřu někde uprostřed hrudní kosti a druhou rukou o první ruku. A zkusím stlačovat hrudní kost v rytmu asi tak 2x za sekundu tak, abych měla pocit, že se mi daří ten hrudník stlačit natolik, že se ten tlak přenese až na to srdce. Nevím, jestli bych to správně odhadla, aspoň bych to zkusila. Měla bych asi hrozný strach, že mu spíš ublížím, to je asi hlavní problém laiků.
Ano, správně! 2x za vteřinu ovšem rychle způsobí vyčerpání. Obecně platí, že stlačujete hrudník rychlostí 100x za minutu. A víte přesně, kde? Víte přesně to místo, kam složíte ruce? Doplním, s těmi nataženými rukami ja to suprově, ale není úplně důležité je mít natažené, pokud Vám to vyhovuje s mírně pokrčenýma rukama, tak to vůbec nevadí. To jsem třeba já, já mám ruce v loktech vždycky mírně pokrčené. Takže to místo
Přibližně uprostřed hrudníku, tam, kde hrudní kost končí a napojují se žebra, ale měla bych fakt strach, abych měco nezlomila. Tam je asi hrudník tak pružný a srdce tak blízko, že to může fungovat.
To je moc nízko, nemělo by to efekt Dříve to bylo, že se vyhmatal konec hrudní kosti a dva prsty od konce se začalo stlačovat. Dnes je to jednodušší: Stlačuje se na spojnici bradavek.
jasně, to nám říkali... vzpomněla jsem si, jak jsme rozebírali případy, kdy bradavky jaksi nespočívají práně na hrudníku
Člověka v bezvědomí, přetočím na záda a zvednu mu hlavu tak že dlaní tlačím na jeho čelo a druhou rukou mu zvedám bradu-uvolní dýchací cesty, pak pokud nedýchá asi nepřímá masáž srdce-80-100 za minutu (ruku na hrudník, druhou na ni a rytmicky stláčet asi 5cm-u dětí je to jinak ale netuším jak, myslím, že se před masáží má prodýchnout 4 rychlé vdechy do jeho úst a rukou mu zacpat nos (ale tuším, že podle nového se toto nedělá). Jo a před tím vším mu vyndáme co má v ústech i umělé zuby. Řekla bych, že než moje první nepomoc bude jistější volat tu erzetu, doufám, že nebudete známkovat.
Lidus: Možná překvapím, ale, kdyby šlo bodovat, tak ho ode mě získáte! Jen trochu doplním. Tušíte správně, že u dětí je to jinak, ale v laické první pomoci se na to nehledí, prostě se stlačuje hrudník 100x za minutu. V rozšířené neodkladné resuscitaci, to jest ta odborná, to je jinak, začínáme u dětí 5 vdechy a potom jedeme stlačení a vdechy v poměru 15:2. Kojence rozebírat nebudeme, mátlo by to. I tohle už možná někoho zmate, což bych ale nerad. Obecně platí, nedýchá se do nikoho, rovnou se provádí komprese hrudníku 100x za minutu. S tou zubní protézou - vyndaváme pouze, pokud je uvolněná, jinak jí vůbec neřešíme. Takže Lidus, velmi dobře!
Zdravím . Mně to potkalo 2x. Jednou měl kamarád epileptický záchvat - to ještě šlo. A jednou se předemnou svalil starší pán na kole. Já jsem mu ani zaboha nemohl otevřít pusu. Pán už modral a šlo do tuhýho. Pak jsem mu pořádně zaklonil hlavu a povedlo se mi tu pusu uvolnit a po čase ho rozdýchat. Naštěstí to viděli lidi z okna a zavolali rychlou.
Chtěl bych se zeptat . Co AIDS . Vidím zraněnýho člověka ,krev. Já jako řemeslník mám stále rozbité ruce. Šahat na něj ,nebo ne? Já vím , že člověk v dané situaci takto nepřemýšlí, ale přeci jenom je to o hubu.
Ano, vidíte, záklon hlavy pomohl Ano, otázka HIV, potažmo AIDS je poměrně důležitá. Nebudu tady říkat, že by u sebe všichni měli mít aspoň jeden pár latexových rukavic, právě tady kvůli tomuto. Pokud samozřejmě budete přítomen u člověka, který masivně krvácí a nebudete mít nic, je to otázka. Když mu nepomůžete, jistojistě zemře, když mu pomůžete, zachráníte ho a infikujete se možná HIV. Teď otázka, jaká je šance, že zrovna ten daný bude mít HIV? Ale ano, je jistě dobré nad tím přemýšlet, protože známe zákon schválnosti. Ideální je, pokud to jde, sehnat někde igelitový sáček (od svačiny třeba) nebo nějakou igelitovou tašku a krvácení mu stavit přes ní. Jiná možnost není. Potom si můžete říct, že první pomoc poskytnete, pokud zavoláte ZZS, to je pravda, ale je to jen podle paragrafu, v reálu Vám ten člověk umře před očima. Takže nějaký igelit a použít igelit, pokud to nejde, tak hodně vrstev oblečení, máme třeba pláštěnku, nepromokavou bundu, vždycky je po ruce něco, čím se dá improvizovat. Zastavíte lidi kolem a někdo Vám dá sáček. Ale vítám Váš věcný dotaz, je to otázka k zamyšlení...
Všecičko čtu s velikou pozorností a srovnávám, co nás učili, co se v průběhu desetiletí měnilo a co je teď. Za mých začátků, nás na střední škole učili např. z utopence vylívat vodu, rpzdýchat prostnými cvičeními horních končetin, s přítlakem na hrudník. V průběhu života jsem se dozvídala střídavé dýchání do úst s masáží hrudníku, když jsme vyndali všechno z úst, případně jazyk připli sichrhajckou k oblečení. Tenkrát jsem měla velikou starost, protože jsem zavírací špendlík nikdy nepoužívala, natož, abych ho měla u sebe. Před masáží srdce se silou, mělo pěstí bouchnout na prsní kost a pak teprve započít s masáží. Pak se muselo dýchat přes kapesník nebo nějaký textil, pak nám ukazovali nějaký náústek, bez kterého nebylo radno dýchání vůbec zahájit. Týýý jooo! Bude léto, jak je to s utopenci? Vylívat z utopence vodu? Dýchat a masírovat?
Liduš, ale trvalo mi, než mi ta poslední věta došla!
Cobrak, děkuji
Já to zkusím ale pamatuji si, že policejní záchranář říkal, vytáhnout toho co se topí je nadlidský výkon on se totiž brání. Ze zadu chytit pod paže aby měl hlavu mimo vodu a pokud nedýchá je dobré hned zahájit umělé dýchání a dopravovat ho ke břehu. Vylít vodu z plic nejde žádným způsobem a vymačkávat utopence
doplněno 20.04.14 12:20:omlouvám se, já se uklikla, pokračuji. Vymačkávat vodu z utopence vede k zvracení a nemá to žádný efekt, vždycky se musí zavolat záchranka-může dojít k otoku plic , vlastně by se utopil bez vody a v bazénu zas hrozí zánět plic z chloru. Vzpomínám si, že říkal v první řadě volat záchranku a pak teprve skákat pro tonoucího. Pro odlehčení-pokud má utopenec z brněnské přehrady v létě na nohou brusle, voláme policii, záchranka je zbytečná.
:D Nám už tvrdili, že člověka, který váží cca stejně jako my, z vody nevytáhneme. Paní doktorka říkala, že já bych měla problém s desetiletým dítětem. Je fakt, že táhnout s sebou ve vodě dvojnásobnou váhu, která se může bránit, a mít na to jen jednu ruku - naprosto věřím tomu, že se to nedá.
Trošku mimo mísu, ale mě se stalo v rybníku, že na mě ze zadu skočil pes, minimálně o 20 kilo lehčí, než já, ale bral mě jako "ostrov" a pevnej bod, já na dno nedosáhla, bylo to pár sekund boje, topení, pak jsem se potopila úplně, aby na mě nedosáhl a uplavala mu - jestli tohle dokáže střední pes, neumím si představit, jak pomoct topícímu se dospělému, bez nějakého plaváku.( pejskek za mnou pak doplaval na břeh)
Ano Babkazove, všechno toto jde neustále dopředu, což je samozřejmě jen a pouze dobře Ano, dříve se opravdu do lidí dýchalo, dokonce ještě nedávno byly povinné ibličejové masky pro dýchání z úst do úst, kterými mimochodem všechno unikalo kolem nosu
Když budu přesný, tak dýchání se vypustilo v roce 2010. Hlavním důvodem bylo to, že když někdo potřeboval provést resuscitaci, tak jí neprovedl, protože prostě věděl, že by musel do postiženého dýchat a musím říct, že i já bych do něj nedýchal, pokud bych nevěděl, kdo to je. My samozřejmě do lidí dýcháme, ale z laické první pomoci se tento krok vypustil. Je totiž dokázané, že člověk, než přestane dýchat, má v sobě nadýcháno kyslíku na nějakých cca 10 minut a záchranka většinou do této doby dorazí, kdo říká, že bydlí někde na odlehlém místě a že to není pravda, ano, bohužel tam to trvá dýl, ale to je málokdy. Když je hlášená resuscitace, tak se jede přes 200km/h a doslova se letí, pokud to jde. Pokud mám říci o tonutí, tak tam neplatí vůbec nic jiného, prostě se vytáhne postižený ven, což je mimochodem ten největší problém, a zahájí se resuscitace. Úplně stejně jako jsme si říkali v první polovině našeho povídání
Nic se z nemocných nevýlevá, voda se rychle vstřebá sama, zbytečně by se ztrácel čas
Ano, Liduš, velmi dobře!
Ještě doplním směrem k Babkazov: Ten úder. Jedná se o tzv.prekordiální úder, který má své opodstatnění. V současné době je to takhle, někdy se stane, že srdce se rozněhne, ale pouze v 1% z celkového počtu všech srdečních zástav. Proto se již moc nepoužívá, ale není to v žádném případě zakázené, škodlivé a ani nedoporučené. Takže pokud ho provedete, nic tím nezkazíte, naopak
Tak myslím, že jsme si probrali tímto resuscitaci. Nyní bych chtěl, abyste mi řekli, kam, proč a kdy budete volat na jednotlivá telefonní čísla tísňových linek
150-Hasiči
155- Záchranka
158- Policie
156 - Městská policie
112 - tísňové volání - pro ty co si nic nepamatují, stačí toto číslo a oni už si s tím poradí, určeno je to ale pokud se nepletu, pro cizince.
doplněno 20.04.14 17:28:Ptáte se kdy a proč budu kam volat, řekla bych, že jde o integrovaný systém a že ať volám jako prvního koho chci, slyší to ti ostatní a poradí si. Normálně volám hasiče když hoří, policii když jde o havárku, přepadení, městskou když mi mládež o půlnoci řve pod oknem, záchranku když jde o život -předpokládám, že to dispečerka na Rz vyhodnotí a podle toho pošle posádku (s lékařem, bez lékaře, malý vůz, velký a nebo vrtulník) nebo mi řekne že neumřu a mám si zajet na pohotovost sama.
Stejně je to nesmysl.. ke kamarádce jsme volali rychlou, že má opařené celé nohy a dělají se jí puchýře, a když přijela sanita, tak se divili, a že na popáleniny s sebou nic nemají...
Jednoduchá poučka. Začne hořet, prvotní je uhasit oheň, aby se dalo dostat k raněným - tedy hasiči 150. Druhým krokem je ošetření raněných - RZ 155. Posledním krokem je příčina požáru, jeho vyšetření - tedy policie 158. Lze použít i univerzální číslo 112, ale rychlejší postup je prý volat přímo na dispečink jednotlivých složek. Městká policie 156.
Číslo 112 volat pokud neznáte jazyk země, ve které se nacházíte nebo si nepamatujete ostatní čísla (150, 155, 158).
Na číslo 112 lze volat i pokud Váš mobilní operátor nemá signál, ale má signál jiný operátor a to i bez SIMkarty.
Pokud pořebujete záchranku, je lepší volat 155 než ztrácet čas (čas, který může rozhodnout o živote nebo o doživotních následcích) voláním na 112, kde Vás stejně přepojí na 155.
Na 155 by mel být zdravotník narozdíl od 112.
Říkal jsem bez gůglovaní, že ano?
doplněno 21.04.14 11:55:Jinak samozřejmě je to správně. Napíšu zde, jak funguje všechno. Rozdíl mezi 112 a 155 je ten, že na 115ce sedí záchranář, když to na 122 sedí hasič, a to ještě v tom dobrém případě. Popíšu Vám, jak celé to funguje, když vytočíte jednotlivá čísla. Když vytočíte 155, dovoláte se na operační středisko zdravotnické záchranné služby, kde Vám to zvedne záchranář, Vy mu řeknete, co se stalo a mezi tím, co Vy ještě stále komunikujete s operátorem, tak on už vybírá nejbližší posádku a té pomocí datového balíčku (buď smskou, pagerem, nebo faxem) odesílá všechny potřebné informace. Místo, jméno nemocného a diagnozu. Třeba v prai to vypadá, že posádka dostane např.: Josef Novák, nar.1973, bolseti na hrudi, adresa, komplikace (pes na zahradě, asistence s policií, atd.). Takže mezi tím, co Vy ještě stále máte telefon na uchu, už houkají makáky a mezi tím Vám operátor (záchranář) radí, co máte dělat. Když zavoláte na 112ku, tak je tady obrovský rozdíl. Zvedne to hasič, Vy mu řeknete, co se stalo, on si to někam poznamená, položí Vám to a informaci teprve potom předá operátorovi na 155ce. Tudíž zdržení, ale hlavně s Vámi neprobírá, co máte dělat - neumí to. A je zde ještě jeden obrovský rozdíl! Dost často se stává, a to lidí vůbec neví, protože se to nikde neuvádí, dochází k tomu, že operátor linky 112 předá jen půlku informací na linku 155! Takže se v praxi stává, že posádka přijede na místo a vypadá to úplně jinak, než to bylo ohlášené do vysílačky. Poměrně často výzva vypadá takhle: Bolesti na hrudi, nar.1973. Takže až do příjezdu nevíme ani, jestli je to muž nebo žena a spoustu dalších informací, nemluvím o tom, že když je to vyhrocená situace, tak nevíme, že budeme spolupracovat s policíí, protože to 112ka nepředala na 155ku.
Ale abych jen nešpinil jméno 112ky, tak musím říct, že se na ní dovoláte i bez simkarty v telefonu, jak napsal kolega a když neumíte česky, tak na 112ce hasič musí umět minimálně dva světové jazyky, nejčasteji AJ a NJ, často umí i FJ.
Z toho vyplívá: Nevolejte nikdy na linku 112, pokud umíte česky, tato linka je určená především pro cizince.
Ještě bych chtěl říct, že když je bouračka nebo je potřeba na místo vyslat hasiče, policii atd. a vy zavoláte na 155ku, tak operátor na místo automaticky všechny potřebné složky pošle, je to propojené. Takže to, jak vždycky v televizi říkají, že na 112ku volat, když je něco velkého, je to blbost, když se dovoláte na všechny ostatní linky, funguje to úplně stejně a dispečinky si vždycky navzájem informace předají a vyšlou potřebné posádky odpovídající dané situaci.
Cobrak, děkuji za Vámi položenou otázku, hodně jsem se poučila. Jsem již starší ročník a také jsme se ještě učili dýchání na gumové "Anči". Doufám, že dnešní mladší, dobře vyškolení, by mi jistě rychle pomohli, kdyby bylo potřeba, díky. - pt
Pt: Jsem rád, že to považujete za užitečné, děkuji.
doplněno 21.04.14 12:31:Inzinyrka: Také děkuji, jsem rád, že Vám to k něčemu pomohlo a třeba můžete na příštím školení doplnit školitele o pár drobných rad
Já taky děkuji, nabyla jsem trochu sebejistoty a docela dost vědomostí, protože jsem musela přemýšlet a měla jsem zpětnou vazbu, což na našich zaměstnaneckých školeních nehrozí (nejsou špatná, ale není tam prostor pro úvahy). Každý rok odposlouchám totéž a myslím při tom na tu hromadu papírů v kanceláři na stole, takže výsledek podle toho vypadá.
To co tu popisuješ bylo pěkně vidět v nových dílech Sanitky. Operátorka během hovoru rovnou vše cvakala do PC.
doplněno 21.04.14 14:00:To mi je jasné. Ty sedíš na dispečinku, nebo si přímo záchranář?
Ohnetta: Na dispečinku bych nevydržel ani minutu, je to hrozně těžká práce a žádná slast pro psychickou stránku člověka... Cením si práci operátorů na nejvyšší úrovni, byť na dispečinkách konkurenčních linek jsou kolikrát nepříjemní
Tak, koukám, že snad to nebylo na škodu, ač jsem měl ze začátku pochybnosti, jestli mám tohle téma zavést. Takže pokud to někomu něco dalo, jak říká Inzinyrka, tak jsem jedině rád! Na závěr bych se chtěl zeptat, jestli je všem všechno jasné a pokud chcete, můžete se na něco zeptat, pokud budu vědět, rád odpovím
Cobrak- vše jsem si poctivě pročítal a chtěl bych ti za nás za všechny poděkovat. Co se týče mne , tak moje znalosti jsou trošku zastaralé . ještě z branné výchovy na základní škole a hodně jsem se tady poučil a aspoň neumřu blbej.
Pokud by jsi mnel ještě zájem otevřít podobnou otázku , tak bych prosil infarkt a mrtvičku ( mozkovou příhodu)
Tímto bych chtěl ještě jednou všem moc poděkovat, že jste se zúčastnili této diskuze a pokud správně vnímám, hodně z Vás uvedlo, že Vám to dalo jen do plusu, za což jsem moc rád. Pokud budete chtít, napište sem do vlákna stejně jako Instalater a můžeme otevřít nějakou podobnou diskuzi, nebráním se tomu, pokud to bude pro Vás užitečné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.