Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, má alkohol nějakou trvanlivost? uvedu příklad: Můj známý kupuje ve slevě různé flašky s alkoholem, Fernet, slivovici, vodky, rumy ,likéry, vína, má doma plný bar, cca 40 lahví alkoholu. ale ptám se, může to nějak projít či něco podobného? Děkuji
Dnes je snad na každém potravinovém výrobku vytetováno datum doporučené spotřeby, bývá to i u kořalky. Ale zrovna u kvalitního alkoholu je to jen kvůli předpisům, vůbec bych se nebál se tím ožrat třeba po mnoha letech...
No právě jsem u něj studoval a na žádném jsem spotřebu nenašel, ani na víně, ale sám mi řekl. Že u vína, byť měl jakostní odrůdové, se mu stalo že tři lahve vylil, prý možná proto že nejsou přeci jen archivní , a má je v obýváku ve stojánku , kde přes léto může být pěkně vedro.
Fakt nejsem znalec přes vína, ale znám to třeba u salámu, který má doporučenou dobu spotřeby několik hodin po nákupu a za oůlhoďku v létě na palubce auta už ten salám skoro sám odchází.
Takže jde i o podmínky skladování, které by měly u každého výrobku být jasně definovány a doporučeny...
Zdravím, znám kolegu kaktusáře vinaře a když ho chci pozlobit, tak mu zavolám, že přijedu s archivním Sklepáčkem a on skáče dva metry vysoko, jednou mi dával celý den nalejvárnu o archivních vínech, kterou jsem já ukončil slovy, že víno je hnusný, že mi nechutná a nejraději mám jenom hrozny a nebo (h)rozinky ve štrůdlu. Co se týče tvrdého alkoholu, tak ten zraje a dostává na kvalitě jen v sudech, co je v lahvích to je mrtvý, jako ve smyslu, že to kvalit stářím nedosáhne. A co se týče trvanlivosti, tak k tomu mám zase jednu historku, vyprávěl mi jeden, jak v západních čechách po válce ubytovali američany, a když amíci odjížděli, tak té rodině darovali pár lahví whisky. Lahve ztrestávali při významných výročích, nedávno našli jednu super ukrytou, zapomenutou a když jí otevřeli, tak to mělo k whisky hodně daleko a blíž k něčemu úplně jinému...
Promluvím za chemiky.
Alkoholické nápoje obvykle neobsahují jen vodu a alkohol.Při kvašení vznikají také kyseliny,aldehydy,ty s alkoholem vytvářejí složitější sloučeniny,estery,také jsou schopny polymerace.Takže po letech se může vytvořit směs,které to bude k užitku,ale také zcela nepitelná.To platí i u vína,některé aukce starých vín mluví o ceně,nikoliv o kvalitě vína.Jednou jsem měl možnost koštovat 40 let staré víno,moc jsem si nepochutnal.
JABRAKA
Naše slivovice je dobrá i po 50ti letech, finská vodka, metaxa po 25 stále dobrá, slnče brag(nějak tak se to jmenovalo)koňak z Bulharska se za 10 chuťově nezměnil akorát barva byla jakási tmavší. Kvalitní víno ( v lahvích-pozdní sběr, výběr z hroznů) bych si nedovolila skladovat a u nás by ani nevydrželo.
pokud váš známý nekupuje ve slevách někde u stánku s metanolem, pak se mu nic nestane. Gořalka se časem nekazí, tak nanejvýš změní barvu.
Ale kupovat víno ve slevě a schovávat si ho doma je hloupost. Už to že jsou ve slevě o čemsi mluví. Jednak že ty lahve obvykle už mají cosi za sebou, dlouho někde stály a nikdo je nechtěl a za druhé, laciné víno nikdy není dobré.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.