Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alkohol, minimální trvanlivost?

Od: ork* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, má alkohol nějakou trvanlivost? uvedu příklad: Můj známý kupuje ve slevě různé flašky s alkoholem, Fernet, slivovici, vodky, rumy ,likéry, vína, má doma plný bar, cca 40 lahví alkoholu. ale ptám se, může to nějak projít či něco podobného? Děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Alkohol má konzervační účinky, nejen že se neskazí, ale lze v něm i konzervovat.

hodnocení

0x

U slivovice a podobných pochutin hrozí pouze jedna věc a sice, že flaška předčasně vyschne, jinak se nestane vůbec nic.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Nemá a nemůže. Ani víno nemá omezenou trvanlivost.

hop®
hodnocení

0x

Dnes je snad na každém potravinovém výrobku vytetováno datum doporučené spotřeby, bývá to i u kořalky. Ale zrovna u kvalitního alkoholu je to jen kvůli předpisům, vůbec bych se nebál se tím ožrat třeba po mnoha letech... :)

ork*
hodnocení

No právě jsem u něj studoval a na žádném jsem spotřebu nenašel, ani na víně, ale sám mi řekl. Že u vína, byť měl jakostní odrůdové, se mu stalo že tři lahve vylil, prý možná proto že nejsou přeci jen archivní , a má je v obýváku ve stojánku , kde přes léto může být pěkně vedro.

hop®

Fakt nejsem znalec přes vína, ale znám to třeba u salámu, který má doporučenou dobu spotřeby několik hodin po nákupu a za oůlhoďku v létě na palubce auta už ten salám skoro sám odchází. :-D
Takže jde i o podmínky skladování, které by měly u každého výrobku být jasně definovány a doporučeny...

iz*

Tam byl problém ve skladování, víno chce chladnější prostor než obývák.

ukulele*
hodnocení

0x

Zdravím, znám kolegu kaktusáře vinaře a když ho chci pozlobit, tak mu zavolám, že přijedu s archivním Sklepáčkem a on skáče dva metry vysoko, jednou mi dával celý den nalejvárnu o archivních vínech, kterou jsem já ukončil slovy, že víno je hnusný, že mi nechutná a nejraději mám jenom hrozny a nebo (h)rozinky ve štrůdlu. Co se týče tvrdého alkoholu, tak ten zraje a dostává na kvalitě jen v sudech, co je v lahvích to je mrtvý, jako ve smyslu, že to kvalit stářím nedosáhne. A co se týče trvanlivosti, tak k tomu mám zase jednu historku, vyprávěl mi jeden, jak v západních čechách po válce ubytovali američany, a když amíci odjížděli, tak té rodině darovali pár lahví whisky. Lahve ztrestávali při významných výročích, nedávno našli jednu super ukrytou, zapomenutou a když jí otevřeli, tak to mělo k whisky hodně daleko a blíž k něčemu úplně jinému...

buss
hodnocení

0x

Víte kolik stojí flašky vína a j. vytažené po staletích z moře?

ukulele*

Bussi, vím nebo spíš tuším, ale nevím jak chutnaj, ale těžko se budou vytahovat lahve se Sklepmistrem a nezapomeňme, že láhve z moře jsou většinou dost hluboko, v nízké teplotě a zátka nevysychá a ani se nemůže vypařovat líh, pokud myslíme to aj.

ria*
hodnocení

0x

Můj vaječňý koňak nevydržel od prosince do února., doslova stuhnul :D

doplněno 17.04.14 23:27:

"z"

doplněno 18.04.14 13:14:

Rozhodně nechci dělat špatnou reklamu, ala mrkněte, myslíte, že by se to ještě dalo dát dopořádku? :)

Alkohol, minimální trvanlivost?
iz*

Vydržel. Zhoustnutí nevadí, naředíte přidáním trochy lihu nebo rumu ...

ukulele*

fuj, to je hnus, to vypadá, jako když už to někdo pil a nesedlo mu to,brrr

hodnocení

0x

Pokud kupuje alkohol alespoň kolem 40% a dobře zavřený, vydrží skutečně dlouho, třeba desítky let. Problém ale tkví v kvalitě uzávěru. Takovej archivní tuzemák nebude obsahovat moc alkoholu:) Pokud má 20% likéry, tak po pár letech taky nebudou pitelný.

joudic*
hodnocení

0x

abych to odlehcil, alkohol ma trvanlivost primo umernou zizni majitele lahvi :-D

jabraka*
hodnocení

0x

Promluvím za chemiky.

Alkoholické nápoje obvykle neobsahují jen vodu a alkohol.Při kvašení vznikají také kyseliny,aldehydy,ty s alkoholem vytvářejí složitější sloučeniny,estery,také jsou schopny polymerace.Takže po letech se může vytvořit směs,které to bude k užitku,ale také zcela nepitelná.To platí i u vína,některé aukce starých vín mluví o ceně,nikoliv o kvalitě vína.Jednou jsem měl možnost koštovat 40 let staré víno,moc jsem si nepochutnal.

JABRAKA

Ovšem směs vody z vodovodu, etanolu z brambor a etylesteru kyseliny mravenčí z laborky (zvaná tuzemák) se nezkazí nikdy.

lidus*
hodnocení

0x

Naše slivovice je dobrá i po 50ti letech, finská vodka, metaxa po 25 stále dobrá, slnče brag(nějak tak se to jmenovalo)koňak z Bulharska se za 10 chuťově nezměnil akorát barva byla jakási tmavší. Kvalitní víno ( v lahvích-pozdní sběr, výběr z hroznů) bych si nedovolila skladovat a u nás by ani nevydrželo.

hodnocení

0x

Alkohol, minimální trvanlivost?> aspon to donest domu..

ukulele*

Mě by se zkazilo i pivo v lahvi. Jednou jsem položil dotaz, jak dlouho vydrží pivo v lahvi a málem mi byla vylita moje malinovka na hlavu a téměř mě očima vynesli z hospody. Nějak jsem nepřišel alkoholu na chuť.

figurek*
hodnocení

0x

pokud váš známý nekupuje ve slevách někde u stánku s metanolem, pak se mu nic nestane. Gořalka se časem nekazí, tak nanejvýš změní barvu.

Ale kupovat víno ve slevě a schovávat si ho doma je hloupost. Už to že jsou ve slevě o čemsi mluví. Jednak že ty lahve obvykle už mají cosi za sebou, dlouho někde stály a nikdo je nechtěl a za druhé, laciné víno nikdy není dobré.

ilh
hodnocení

0x

Podle mě nemá alkohol trvanlivost, hlavně víno

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]