Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dělal jsem se synem úkol do školy ( třetí třída) a u úkolu č. 3 na straně 15 ( viz. přiložené foto) jsem tvrdil, že nejde vypočítat, protože nevíme kolik stojí balíček pohledů a známky. Po rodiné poradě jsem byl označen za tupce, protože je to přece jasné - na straně 14 je uvedeno, že sada pohlednic stojí 10 Kč a v úkolu 3 na traně 14 je, že známka stojí 2 Kč.
Tvrdím, že sada není balíček, a údaje pro vyřešení úkolu musí být v zadání a ne v nějakém jiném úkolu (známky).
Co vy na to?
Dobrý den, nebudu odpovídat na Vaši otázku, ale chyba může být klidně i v učebnici.
Dám Vám jiný příklad. V učebnici češtiny (tuším, že to bylo pro druhý ročník) byl test a otázka: "Vyjmenujte všechny pomocníky, které využil Jiřík, když šel pro Popelku." Myslím, že většina lidí začne automaticky vyjmenovávat pomocníky - ale, je v tom "drobný" háček.
Kdo na to přijde? Zdravím!
doplněno 02.04.14 09:17:strejc - máte bod za postřeh. Jirka přeci šel pro jinou krasavici. No jo, ale bylo to v učebnici, tak je to "svaté".
doplněno 02.04.14 09:19:Jo jo - Jirka šel pro Zlatovlásku (a to je prostě FAKT)!
Otázka je, jestli je to skutečně chyba nebo úmyslný chyták. Trochu mi to připomíná ten úkol, říci, kolik jedinců od každého druhu vzal Mojžíš na svou archu.
A k zadání z učebnice: Já bych ještě upozornil, že nikde není napsáno, kolik těch známek maminka koupila. Třeba si některý pohled chtěla nechat a nepotřebovala na něj známku, nebo naopak nakupovala známky "do foroty". A to nemluvím o tom, že v učebnici je sice, byť jinde, napsáno, kolik stojí známka, ale není tam, kolik stojí poštovné. Ještě nedávno to bylo deset korun, takže by maminka musela pro každý pohled koupit pět známek. A při dnešních třinácti korunách je buď maminka rozhazovačná a přeplácí, nebo je potenciální podvodnice a hodlá nedofrankovat v naději, že se na to pošta vykašle a když ne, že to příjemce zaplatí. Navíc to ukazuje, že pan Známka není tak dobrý obchodník, jak se nám snaží učebnice namluvit, když má jen dvoukorunové známky. (Pokud má i jiné, tak to buď posiluje podezření, že maminka je marnotratník nebo podvodnice, anebo podezření, že učebnice je blbá.)
Myslím, že úkol nemá procvičit jen mechanické počítání, ve smyslu 1 + 2 + 3... Dítě by si mělo z předchozího něco pamatovat případně si mělo umět samo najít chybějící informaci. Procvičuje se tu tedy i myšlení a orientace v problému.
Balíček a sada - nesjou to stejná slova, ale z kontextu vyplývá, že pan Známka prodává buď jednotlivě, nebo po více kusech. Pro "více kusů" lze obě slova použít.
Je to nácvik životních situací, v životě také není nic nalinkované.
Děkuji všem za upřímná slova...budu muset dnes doma kapitulovat a přijmout označení tupec... Jindy to snad napravím
nic si z toho nedělejte - já mám taky ofocený jeden domácí úkol dcery, tuším ze druhé třídy. taky jsem na zadání koukala a naprosto nechápala, co si tam holka počítá
omlouvám se, obrázek je větší, než jsem si myslela
vždyť je to jednoduché síla psa, síla myšky, síla husy, síla kočky a vžijme se do děje, jak se zvířátka spolu přetahují, bohužel mnohým dospělým se vytrácí hravost a fantazie, na všechno maj normy, tabulky...
Hravost a fantazie mi rika, ze tri vyzrani potkani pretahnou yorkshirskeho teriera a ze kocka po nich radeji skoci, nez aby s nima spoelcne tahala za salu proti coklikovi.
A razem mi ty rovnice nevychazeji...
no jistě, jenom vědět, kdo má jakou sílu, jinak vyřešíme prd a vzhledem k tomu, že na prvním stupni holka učebnice domů ani moc nenosila (měly na ně ve škole přihrádky, kde si je nechávali), tak jsem jaksi nebyla v obraze.
ale vždyť tam je nápověda, pejsek proti huse a myšce si jsou vyrovnaní a tamto je jen kombinace, trošku mi v tom hapruje kočička, ale třeba si o ní vě škole vyprávěli.
tak jasně, že husa s myší jsou vyrovnaní psovi... ale ze zadání už netušíme, jestli je silnější myš nebo husa či kolik myší by bylo stejně silných jako jeden pes
ale jinak jo, děti číselné hodnoty zvířátek ze školy znaly, neznala je maminka, protože s učebnicí nepracuje (jak už jsem psala, děti si nechávaly učení ve škole a z matiky opravdu dostávaly domů úkol velmi výjimečně... právě proto, že rodiče jsou tupí a stejně téhle matice nerozumí a zbytečně děti pletou ). oni se ta zvířátka učily postupně (tedy chtělo to prolistovat celou dosud probranou matiku, abych je postupně dohledala) a to dokonce tak postupně, že na znalost zvířátek z druhé třídy navázaly ve třetí třídě dalšími zvířátky.
Je to paradox. Jste označen za tupce. Přitom řešení byste nalezl rychle, pokud byste přestal myslet moc přesně, ale začal myslet trochu jako tupec. Ano, školní příklady často vyžadují jednoduchý a nekomplikovaný přístup.
K tomu obrázku od "lesi". Tak, jak je tady vložen je neřešitelný. Přesně jak tu už kdosi napsal, o stránku dříve se děti učí, že čtyři myši jsou dvě kočky a to je zase jeden pes
Asi je to už profesionální deformace. Pracuji v odvětví kvality ve strojírenství a kromě výkresů musím kontrolovat i přiloženou dokumentaci, kde mnohdy i jen podobné slovo může být problém...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.