Nejste přihlášen/a.
Prosím o pomoc v určení názvu hy: cca v roce 1990 jsem jako dítě ráda hrávala hru, která se skládala z plastových barevných tyčinek-špejlí. Dlouhých cca 20 cm, o průměru tak 3 mm. Tyčky v počtu cca 100 ks se najednou rozhodili na stůl na jednu hromadu. Když byl někdo na řadě, tak byl jeho úkol odebírat co nejvíce tyček tak, aby se ostatní tyčky nepohnuly. Jakmile se nějaká pohnula, hrál další.
Ráda bych tuto hru hrála i s mojí dcerou, ale vůbec nemůžu přijít na to jméno, nebo kde tu hru sehnat.
děkuji moc rádcové
doplněno 10.01.13 20:23:Ještě se zeptám - máte nějaký tip na vhodnou hru pro 3-leté dítě - tipu Mikádo.
modroocko.cz/... Zde je plastová i s návodem ke hře. Nedávno jsem našla na sýpce KLOBOUČKU HOP vnučka byla nadšená až budu na chalupě jdu pátrat po MIKÁDO tyčkách.
Ano mikádo, hrával jsem to často se ségrou, to se mi ještě neklepaly ruce. Jednotlivé barvy měly svá pojmenování, jedna z barev byla mandarín, ostatní si už nepamatuji
V provedení, které jsem hrával kdysi s bráchou, měly barvy jména podle zvířat: žlutá = pes, modrá=?, zelená = tygr, červená = lev. Čím silnější zvíře, tím víc bodů (ale míň tyček, lev byl jen 1).
doplněno 11.01.13 08:24:Jo a lev a tygr se mohl používat jako pomůcky při sbírání ostatních.
doplněno 11.01.13 08:27: Když se tak zamyslím, je mi smutno z jedné věci: tuhle pitominku si dokonale pamatuju půl století, ale co jsem měl včera k večeři už nevím.
Rádcové, prosím poraďte mi - když už je tato otázka vyřešená, kde to tu zakliknu.
U jiné otázky jsem si všimla, že už tu otázku tazatel uzavřel, jako vyřešenou - nikde to tu nemůžu najít ..
Nezakliknete, dotaz může uzavřít pouze Admin nebo jím pověřený moderátor (nikoli tazatel), ale nelamte si s tím hlavu
Třeba se zde sama dozvíte o jiných zajímavých hrách
Před cca 50 lety to bylo 32 tyček dřevěných, ve 4 barvách, o průměru asi 5 mm a délce tak 20 cm, se špičatými konci. Jmenovalo se to prostě "tyčinková hra". Novější (plastová verze je skutečně "mikádo". Jestli to jde ještě (nebo už zas) sehnat netuším, ale už hodně dlouho jsem to neviděl.
doplněno 11.01.13 08:14:koukněte třeba sem
Ano - MIKÁDO! Nejcennější byla bílá tyčinka, byla jen jedna a tuším, že za 100 bodů. Mám to někde doma, ale nevím, kde. Mám i Klouboučku, hop. To vím, kde. Byla jsem vždycky taková shánlivá, ničeho jsem se nechtěla zbavit. A dneska to už jen překáží. Děda nechce hrát ani mikádo, ani Kloboučku hop! Hraje šachy na počítači a občas se u toho vzteká!
Klidně Mikádo /pokud ho najdu, ale doma někde určitě je/ i hru Kloboučku hop, mohu ZADARMO komukoli věnovat, pokud uhradíte poštovné. Bývala to žůžo zábava, ale dneska to už pro nás nemá cenu. Jaga.
Ano, ale to mikádo bych musela najít. Vím, e ho máme. O "kloboučkovi" vím. Napite mi vnitřní potou. Jaga.
Milá Jaguško. O víkendu jsem ještě našla hru Smolíček pacholíček, herní plochu,všech ny figurky a i zakrývací kloboučky + herní kostku. Jediné co nemám jsou pravidla a tak jsem z vnučkou jen házela kostkou a hledala co padlo (muchomůrka, hříbek, barevné kytky, beruška) ovšem je tam figurka Smolíčka a na kostce není. Netušíte jak se hra hraje? Děkuji.
Liduš, máme to doma.
Jeden hráč nehraje - schovává smolíčka. Vždy umístíš pod kloboučky ty kytičky, hříbečky, berušky a smolíčka (nevím, jestli jsem si vzpomněla všechno). Zakryje se to kloboučkama.
Pak se hází kostkou a odkrývá se vždy jeden klobouček. Když padne třeba žlutá kytička, je za cíl najít žlutou kytičku. Pokud se to podaří, tak si kytičku hráč vezme k sobě. Pokud odkryje něco jiného (i kytičku jiné barvy), tak to nechá na hracím poli. Hra končí, když někdo najde smolíčka.
Na konci se sečtou "body" za ty správně nalezené "předměty". Kytičky byly za 1 bod, smolíček za 5 bodů. Hříbky a berušky tuším jedno za 2 a druhé za 3 body. Body se zapisují a vyhrává ten, co má nejvíce bodů.
Tak snad jsem ti pomohla
Jo a Muchomůrka je za -2 body.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.