Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyjít s penězi a postavit dům

Od: goska odpovědí: 9 změna:

Konečně jsem našla novou práci ve fabrice na 3 směny a chtěla bych se tam udržet dlouhodobě. Mám ale velký sen,vzít si hypotéku a postavit malý domek někde v přírodě. Nevím, jak v dnešní době lidi na domy získávají peníze, ale domnívám se, že si z výplaty asi nespoří každý měsíc, to by zase neměli co jíst. Leda hypotéku vzít, ale to mne asi nedají. Mám průměrný český plat ve fabrice na 3. směny 59 Kč.na hod. jako má asi většina z nás, ale v bance mi půjčku na dům nedají. Navíc jsem sama s nemocnou mamkou, která má invalidní důchod. Tak jsem přemýšlela, že bych dělala v práci přesčasy i víkendy, abych si víc vydělala, tak snad už by se nějak na dům naspořit dalo. Čím více člověk maká, tak má více peněz, tak to asi praxtikuje většina lidí, kteří chtějí něčeho cílevědomě dosáhnout a mají domy. Mamka mi říkala, že to je většinou poctivě vydřený a zasloužený, že takový člověk nezná žádný odpočinek ani volno. Myslíte, že to s větší pracovní snahou a vytvalostí můžu dosáhnout ušetřit na malý domek? Vím, že dneska při ekonomické krizi lidi si moc nevydělají, tak do 10tis.Kč.čistého. Pracovala jsem i v kanceláři a tak nějak kolem 9tis.Kč.se ty platy u běžných čechů dneska v ekonomické krizi pohybují, co mi řekl můj šéf firmy. Ale co můj sen, nechat si postavit na zakázku malý domek, to nevím, jak to zvládnu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Vždyť si to můžete lehce spočítat..
Obavam se ale, že na dům budete šetřit tak 30-40 let..a hypotéku Vám zřejmě dá jen banka, která chce spáchat rituální sebevraždu.
Možná se dobře vdáte..to je asi nejreálnější možnost..

hodnocení

0x
Sen je krasny no, ale je treba se postavit pevne na nohy a nelitat v oblacich. Toto je dost sebevrazda no. Kdo vi co bude za par desitek let, nemate nasetreno. Domek stoji hodne penez a je potreba udrzba. Nikdo vam na to nepujci. Radeji bych se koukal na byt a byl rad, ze neco mam a ze bude co jist.

hodnocení

0x

Z nejběžnějším platem je problém vyžít, natož našetřit na domek (to ani nemluvím o uživení dětí).

doplněno 30.03.14 21:14:

Hodně samozřejmě záleží na tom, kolik peněz vás stojí stávající bydlení. Pokud budete velmi usilovně pracovat jako zaměstnanec, tak dáte především více vydělat svému zaměstnavateli, a také státu na daních. Na vás z toho zbyde jen poměrně malý drobek.

joudic*
hodnocení

0x

reseni je treba koupit chatu a opravit ji, jinak nesouhlasim s radci, ytong je tak levny ze maly domecek svepomoci (jenze to musite umet aspon zednickou, elektrinu a vodu) se zakladni deskou vas muze prijit stejne jako nova Dacia. Ovsem mluvim jen o hrube stavbe, jestli vam nevadi bydlet X let na stavenisti, a postupne zarizovat jeden pokoj za druhym az se na to vydela a podobne, neni to uplne utopie... Ale 10 tisic je opravdu malo, zatim pracujte, trochu setrete, rozkoukavejte se ve svete a pokud u vas neni moznost najit jinou praci, budete muset vymyslet neco jineho, at uz stehovani nebo podnikani. Nerad to rikam, ale zatim nemate sanci. Ja mam proti vam naprosto nesrovnatelne prijmy, a zaridit si hypoteku jako podnikatel nebyla rozhodne zadna prochazka ruzovym sadem, a jeste ted letos po 2 letech se v lete nikam asi nepodivam... mozna na prochazku do lesa :-D

olaf71*

z deseti tisíc bych našetřil tak akorát velký kulový. to je tak na jídlo,alimenty a cestovné do práce. tady u nás stojí dřevěná chata k milionu, tak nevím, jestli by se na ní dalo našetřit.

uska*
hodnocení

0x

Já to vidím na koupi pozemku + mobilni-domy-prodej.cz/...

hodnocení

0x

V jakém městě bydlíte? Nevím jak jinde, ale třeba v Praze berou i brigádníci kolem 100 na hodinu, v Brně kolem 80. A to nedělají nic kde by byly potřeba nějaké zvláštní schopnosti. 59 na hodinu je fakt málo. I když budete makat skoro nonstop, s 59 Kč/hod stejně moc neušetříte a k tomu si pravděpodobně odděláte zdraví. A pokud si vezmete za této situace půjčku, předlužíte se a skončíte "pod mostem". Je ale plus, že jste pracovitá. Nic mi do toho není, ale proč si nezkusíte najít nějakého normálního chlapa s podobným cílem, společně byste to už mohli dokázat. Nemusí to být žádný zazobanec, stačí aby nechlastal, neměl v rukách nasr*no a znal cenu peněz. Btw. domek v přírodě je hezký sen, ale co potom doprava? Budete muset jezdit do práce autem a to stojí taky nemalé peníze. Taky provoz domku není zadarmo.

Levnějším bydlením se dlouhodobě zabývám. Propočítávám náklady na stavbu i provoz, znám mnoho lidí, kteří si již domek postavili. Je fakt nereálné nechat si dneska cokoliv většího postavit na klíč. To je hrozně drahé a často nekvalitní. Ale i stavba svépomocí není zadarmo. Sám něco takového člověk většinou nezvládne. Ve Vaší situaci bych viděl jedinou reálnou možnost: prvně si našetřit trochu peněz a potom začít prohledávat inzeráty a procházet zahrádkářské kolonie a jejich okolí. Prostě místa, kde je hezky a je tam alespoň cesta a elektřina. Časem kupte pozemek. U nás se dají pozemky v takových lokalitách sehnat i za 50 Kč/m. Na takovém pozemku potom můžete postavit svépomocí malou dřevostavbu s dostatečnou izolací, aby byla obyvatelná celoročně. Když nebude moc velká, mohlo by se to povést s rozumnými náklady. Někdo doporučoval mobilhaus, ale ten se nehodí na celoroční bydlení - nemá dostačné izolace ani zdroj tepla. Na hypotéku ani nemyslete. Když si půjčíte třeba 700 tisíc, budete splácet celkem 1 100 000. Stačí párkrát nezaplatit a splácíte hned 1 400 000. Půjčené peníze jsou ty nejdražší.

Ještě k těm platům. Nevím jak kde, ale v kancelářích jsou spíš běžné platy ve větších městech od 15 tisíc výše. Na úřadech klidně 25, ale tam se nedá běžně dostat, ty místa se "dědí". Zkuste hledat lepší práci, 10 měsíčně je fakt málo. Nebo zkuste něco třeba na vedlejšák.

hodnocení

0x

Každý má svůj tajný sen a nikomu jej nechci rozmlouvat. Ale píšete, že jste sama, bez dětí, bez partnera. Kdybych byla na Vašem místě, zůstala bych bydlet tak, jako dosud. Asi jste v bytě. Spíš byste si měla jinak rozjasnit život, nějakou pěknou dovolenou, pěstovat si své koníčky. Píšete, že budete dělat přesčasy i víkendy. Jen se zdrbete, žádné volno, žádný odpočinek, a co Vám zbyde ze života? Nic.

Když je rodina s dětmi, beru to jinak. Domek je pro děti potřeba, peníze navíc vydělávají 2 lidé. Vy jste sama na všechno. Šlo by to velice těžko, odrovnáte se a nic jiného si v životě nedopřejete. Život uteče jako voda a co jednou bude s domkem, který Vás stál tolik odříkání?

Další věc, která by mě odrazovala. Domek potřebuje neustálé opravy. nebude pořád jenom nový. Tu střecha, tu komín, tu plot a to nejsou opravdu práce pro ženu. Jen budete platit a platit, i když domek už bude stát. Pokaždé se najde něco, co je třeba vylepšit, opravit, předělat.

Dobře si to rozmyslete, ale opravdu bych do toho nešla, pokud bydlení máte. Syn má poměrně malý nový domek, ale moc hezký. Pracuje a slušně vydělává. K tomu má druhou práci na živnosťák. Vydělává i jeho paní. A povídal, že budou splácet hypotéku do jeho 62 let. Dnes je mu 34 let. Co k tomu dodat víc? Jaga.

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Mít sen je krásná věc, ale je třeba přemýšlet nad tím, jak ho dosáhnout.

To, že vám séf ve fabrice příká, že je to úplně vpohodě plat vůbec nemusí být pravda - může být rád, že děláte práci dobře a proto se snaží si vás udržet a říkat, že venku není lépe. Nemyslím si, že by 10 000,- byl běžný plat. Kvalifikovaný člověk by za to snad ani nedělal. Nevím, jaké je vaše vzdělání, ale já se osobně přiznám, že za to bych nedělala nebo dělala, ale hledala lepší.

Vážně si myslíte, že většina lidí dělá za takový prachy. U vás ve fabrice možná jo. A taky záleží odkud jste.

Takže první věc je najít si lepší práci. Nejlépe si našetřit ze svého a něco si případně půjčit. 100% hypotéka je vždycky problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]