Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
začnu takto. Je mi 14 let a za několik málo měsíců mi bude 15. Jsem takový typ člověka, že dokážu "doopravdy" sníst celou ledničku a nepřiberu. Jsem pořád stejný a dost hubený a to se odvíjí i na mých svalech. Když napnu ruku a stáhnu svaly, tak mám jen trochu svalů na ramenou. Jinak jsem totální vižle a to doslova.
Nemám žádné svaly, žádné břišáky a ani na rukou. Jelikož chodím do 8 třídy, tak se mi většina kluků, někdy i holek směje, že nemám žádné svaly. Například můj kamarád má docela dost velké svaly a já nic. Většina se mi smějí, že nemám sílu, svaly, prostě nic. I holky mají víc svalů než já!
A to chci změnit! Rozhodl jsem se na sobě pracovat a to tvrdě, den co den. Protože mě to už nebaví poslouchat mekty o tom, jak jsem slabej. Budu klidně 3 hodiny denně cvičit, i více... času mám dost, po škole, ve volnu, kdykoliv!
No a chci se zeptat, jak začít. Vážím 47kg a měřím okolo 164cm... věk 14 let.
Chtěl bych si vypracovat hlavně břišní svaly a ruce + ramena trochu. Hlavně břišáky a ruce, nic víc nechci.
Přístup do tělocvičky nemám, jen někde cvičit po venku možná a jinak doma. Po venku mám hrazdy, takže přitahování by mohlo být.
Pokud možno nějak bez pomůcek, jen čistě nějak. Poradíte, co dělat pro břišáky a ruce? Budu moc rád
Díky
Ahoj. V první řadě je důležité říct, že to, že ve svých 14ti letech "vypadáš jako vyžle," nemusí znamenat vůbec nic. Máme tři typy lidských postav. Jedna je tlouštík, který přibírá více svalů, druhá postava je postava "obra." Takový ten od přírody velký typ, který má široká ramena, záda a velké ruce, prostě obr, a ten když cvičí, tak nabírá hrozně rychle, ale když necvičí, tak nabírá hrozně rychle tuk a nekvalitní hmotu. Musí se zkrátka hodně moc hlídat a musí jíst doslova potraviny "na čísla," jak já říkám. Třetí, ten poslední, je typ člověka, který je od přírody hubený a šlachovitý. Zkrátka příroda ho nevymyslela na lovení mamutů, ale na to, aby jejich maso co nejrychleji dopravil k tlupě. O to před tím se starají ty dva předešlé typy. Pojmenuju to, jak to má být, popořadě: endomorf, mezomorf a ten poslední, atlet, je ektomorf. Teď chci říct, že pokud máš nyní postavu ektomorfa, toho hubeného šlachovitého, není vůbec dané, že ji budeš mít na pořád, jelikož je Ti 14 a Tvé tělo se stále vyvíjí. Pokud už ale se vyvíjet nebudeš, ani to není žádný problém. Nemůžeš to ale teď stoprocentně vědět, jestli tomu bude tak anebo tak. Jinými slovy, můžeš najednou zničeho nic zbytnět, ale zrovna tak můžeš zůstat takový, jaký jsi. V každém případě, je Ti pouze 14, což není sice úplně málo, ale stále to není věk, kdy bys měl zatnout zuby a zvedat nesmyslné váhy v činkách. Což samozřejmě víš, protože říkáš, že chceš cvičit bez pomůcek, za což jsem rád. Takže teď Ti řeknu něco k Tvému tréninku. Může mi sem napsat hodně lidí, že doporučují něco jiného, dá se to hodně zlepšit, hodně předělat, ae základ je pořád stejný - nezvedat velké váhy, myslet na to, že jsi stále ve vývinu a cvičit převážně se svojí váhou. Takže. Měl bych cvičit pokud možno všechny svalové partie. Takže ruce, ramena, prsa, břicho, záda a nohy. Svalové partie jako třeba trapézy, lýtka a předloktí zatím ještě nemá úplně cenu, to až tak za dva roky, až Ti bude 16. Teď musíš nabrat nějakou sílu a zpevnit si tělo, což Ti pomůže k tomu, že za ty dva, spíš za tři roky, budeš moct začít chodit bez nějakých větších příprav do posilovny. Vypíšu Ti sem nějaké cviky, pokud nebudeš nějakému rozumět, strejda google Ti poradí
Široké kliky - jsou vynikající na prsní svaly, časem můžeš cvičit s batohem, každý cvičevní den cvič jejich jinou variantu, aby Ti pokaždé pracovala jejich jiná část a byly kompletně procvičené. To znamená, že jeden den normálně na rovno, potom ruce na lavičce a jindy naopak s nohama nahoře, třeba na té lavičce. Můžeš to tak klidně cvičit v jeden den, je to na Tobě. Pokud se TI to časem bude zdát jednoduché, přidávej si těžší batoh a zvedej si nohy výš a výš.
Úzké kliky - to jsou takové kliky, že si dáš ruce před sebe zhruba na úroveň ramen a při pohybu dolů půjdou lokty podél těla. Ideální na triceps.
Tricepsové kliky - ty se provádí tak, že jsi zády k lavičce, položíš se na ni dlaně, nohy máš na zemi do pravého úhlu a pohubuješ se dolů, zadkem až na zem, pokud to jde, a zase nahoru až do natažených rukou. Můžeš si to ztížit tím, že si nohy zvedneš před sebe třeba na židli.
Sklapovačky, sedy-lehy, je toho dost a asi to znáš, jsou cviky na břicho. Můžeš se také chytnout hrazdy a zvedat nohy před sebe, buď natažené nebo skrčené. Také je dobré jít na zem a na lokty, a dotýkat se nohama jen na špičkách, být v zádech rovný a pouze tak držet, co nejdýl, i minuta je na začátek dost, když to člověk dělá dobře.
Dřepy - také klasika, není problém, klidně mlžeš s batohem, ale až úplně dolů s roztaženýma nohama a tak.
Dobrý je "angličák," ten je vlastně na celé tělo. Časem zkus cvičit ramena, chytneš buď lehkou činku, nebo něco do ruky, třeba petláhev s vodou a dáváš ruku s láhví před sebe až do úrovně svých očí.
Pokud můžeš, věnuj nejvíce časi klikům, břichu a hrazdě. Na té cvič přítahy se širokým úchopem, to je na záda, a také úchop dlaněmi k sobě a šířka zhruba na šířku ramen, to je na biceps.
Snaž se běhat a hlavně se nauč dobře jíst. Načti si, co je zdravé, co není zdravé, jaké bílkoviny máš jíst,k jaké cukry, jako tuky. Není tuk jako tuk, bílkovina jako bílkovina a u cukrů to platí dvojnásob. Nejez nic na čísla, ale tak, aby TI jídlo chutnalo a zároveň tak, abys nejedl příliš toho, aby to Tebou jen prošlo a tělo si z toho vzalo minimum. Na závěr dodám, že já jsem měl stejný problém jako Ty. Na základní škole jsem byl výškově průměrný, spíše podprůměrný, skoro nejhubenější ze třídy, neměl jsem vůbec žádnou sílu a byl jsem oproti jiným opravdu fyzicky špatně rostlý. Potom jsem vyrostl do výšky a bylo to ještě horší, protože ta hubená postava ještě vynikla a do toho měl nějaké psychické trable, první holka a první rozchod, tak jsem začal doma cvičit, hodně běhat, časem jsem začal chodit do posilovny, kam chodím dodnes, nijak jsem fitness nepropadl, nežiju tím, že bych ležel v nějakých kulturistických časopisech, ale postavu mám poměrně slušnou, "gorily" v posilovně se časem přestali smát dítěti, které začíná cvičit a když někde říkám, že jsem ektomorf, už víš, co to je, tak tomu nikdo nevěří a musím tahat staré fotky.
Takže tolik můj příspěvek, když nebudeš něčemu rozumět, napiš mi třeba do interní pošty tady na poradně nebo sem do vlákna, Hodně štěstí a pamatuj, všeho s mírou, časem to přijde Hodně štěstí!
Není zač, neboj, takových jako Ty je opravdu hodně, naopak je dobře, že s tím chceš něco dělat, většina Tobě podobným to nechávají být a dojde jim to až za dlouhou dobu, že je dobré něco změnit. Tak hlavu vzhůru a klidně napiš časem, jak to jde zase sem do vlákna, určitě Ti poradíme. Tak ahooooj
Cvič vždycky jeden den třeba pondělí prsa, záda, ve středu biceps, triceps, ramena, v pátek nohy a zase biceps a triceps. Ve volné dny cvič třeba břicho a choď běhat nebo plavat. Vždycky odcvič tři série na svalovou partii po 10-12ti opakováních
Jé, dík moc... to mě potěšilo, budu dělat přesně to co tu je napsané. Docela mi přijdete jako expert v oboru
Dík moc, alespoň teď vím, že nejsem sám... pěkný zbytek dne
Nevím, jestli tu ještě jste, ale chtěl bych se ještě zeptat. Jak si to rozvrhnout.
Jak dlouho a co? Kliky 20 minut? Pak dřepy nebo?
Víte jak to myslím... nějak logicky rozvrhnout co a jak. Zkoušel jsem ty dlouhé kliky a udělal jsem jich 6 a pak jsem klesl, víc nedám, jsem na to dost slabej.
Jak dlouho trvá asi chytit tu sílu a nějaký ty svaly?
Ještě jednou moc díky
Ahoj. Není co dodat. Když jsem si četl tvůj dotaz, chtěl jsem zmínit právě to o těch typech postav. Byli jsme tři kámoši, spolužáci. Já byl samozřejmě ten hned velkej a statnej. Jeden kámoš byl drobnější, chvilku a vymakal se do Tarzana. A ten třetí měl tzv. skrytou sílu. Hubenej a taky jako by bez svalů. Ale ta síla tam byla. Tak trochu pocvič, ať nejsi moc zdechlina a držíš trochu pohromadě. Držím palce. Jo, a tahal jsem 3 péra.
Dobrý podvečer,
dneškem je to přesně měsíc, co jsem zde uvedl tento dotaz jak začít cvičit.
Souhrnem cvičím denně asi 2-3 hodiny.
Kliky široké 20 cviků po 3 sériích = celkem 60 kliků, pauza mezi sériemi je 30 vteřin.
Kliky klasické 20 cviků po 4 sériích = celkem 80 kliků, pauza mezi sériemi je 30 vteřin.
Lehy-sedy 30 cviků po 8 sériích = celkem 240 kliků, pauza mezi sériemi je 60 vteřin.
A pak cvičím podle tohoto videa (30 cviků po jedné sérii ve formě několika jiných variant cviků), jak je ve videu.
Denně si zaběhám asi tak půl hoďky, změnil jsem stravu z více tučných na méně tučné. Jím celozrnné pečivo, zeleninu a ovoce.
Myslím si, že toho udělám dost. A teď můj pohled, jak jsem se zlepšil do formy za ten měsíc.
Sám se cítím více energičtější a více silnější, ale naopak to nejde vidět. Ruce mám stále stejné, žádná změna ve formě svalů. Břišní svaly mám naopak dosti vypracované, když ležím na zádech, mám břicho pevné a ze svalů lze vidět lehce horní řada, střední a dolní, strany nejsou výrazné. Takto bych byl spokojen, ale jakmile se postavím na nohy, svaly na břiše lehnou a nejdou vidět ani na 1%. Jakoby to přesál tuk, ale žádný tam nemám. Je sice pravda, že jakmile vstanu, mám trochu větší břicho, ale to je z pohledu ze zhora, jinak tlusté břicho nemám. Naopak ty svaly nejdou vůbec vidět.
Ramena, ruce, břicho (pouze ve formě ležení na zádech) nejdou vidět ani o trochu. Pocit mám, že jsem silnější, ale nejde to vidět. Jsem tak možná o 1% lepší svalově, ale to je dost málo za 1 měsíc, ne?
Dělám něco špatně, co doporučíte? Co mám dělat, pro zlepšení...
Díky moc
Děláš to dobře. Měsíc je krátká doba na změny, nečekej že z nuly na 100% budeš za takovou chvilku. Nepřeháněj to se zátěží - tělo si musí zvyknout a hlavně šlachy + vazy na to potřebujou víc času než svaly, pokud je přetížíš tak se objeví záněty atd (tělo si řekne - únava je v pohodě, pokud to je bolest tak je to moc). Víc se zaměř na všestrannost, trénuj jak sílu tak vytrvalost, rychlost, obratnost, ohebnost a to celé tělo. Běh, plavání, atletika, různé sporty a posilovna jako doplněk. Trénink = zahřátí (běh, rotoped mírná zátěž 10 minut), protažení, vlastní trénink, protažení, vychladnutí (vyběhání, rotoped 10 minut). Podívej se na desetibojaře nebo triatlety jak vypadají a co dovedou.
Kulturista svalovec vypadá obdivuhodně, ale neunese sám sebe a když běží tak po kilometru chcípne. Jak přestane cvičit tak ze svalů zbyde zplihlé sádlo. Za lepší považuju štíhlou sportovní postavu - malé svaly ale velká síla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.