Nejste přihlášen/a.
Ahoj, napadlo mě- je tu někdo vegan nebo vegetarián? Přemýšlím o tom co je pro nás lepší... Nebo jaký na to máte názor?
Ahoj. Ne! Ne, tady nikdo takový není. Tady jsme všichni normální. Normální masožravci. Snad není všechno jinak?
doplněno 29.03.14 00:37:Malinko to opravím. Nebo spíše doplním. Všežravci, tak je to správně.
ani jedno, u člověka nebyli a nejsou znaky toho že by jsme byli masožravci.PS: jsem taky vegetariánkou a vyhovuje mi to
Aniz bych se stavel na jednu nebo druhou stranu, neni znakem masozravstvi to, ze umime stravit maso a ziskat z nej obsazene latky a energii?
Ale mozna tomu pouze dostatecne nerozumim. Spis mi ale z meho laickeho pohledu pripada, ze si obe strany pomahaji nesmyslnymi argumenty.
Když to je těžké posoudit. Jako vegetarián byste musel moc dobře sledovat, abyste do těla dostal všechny potřebné živiny.Pokud byste to dokázal a maso by vám nechybělo, tak proč ne? Ale stát se násilím vegetariánem či veganem a pak mlsně poohlížet po někom, kdo si dá nášup grilovaného prasečího kolene... to je nanic.
jeste vtipnejsi je, kdyz potom "vegetariani" se nemuzou obejit bez jidel, na ktere jsou zvykli a jedi pak tofusalamy, tofujitrnice, tofuparky, tofutlacenky apodobne a nekteri zabijaci si dokonce jsou schopni dat stavu z pod masa
(vegetarian jsem byl cca 6 let, ted maso sice jim, ale naprosto minimalne, vetsinou v obdobi opekacek)
Dobrý den, zkuste doplnit, co myslíte tím lepším a pro koho. Jinak je to volba a každého věc, jak se stravuje. Jenom by měl vědět, proč to dělá a zda jen nepodlehl nějaké iluzi nebo módní vlně. Zdravím!
Mám v práci mladého klučinu,který se vyučil řezníkem, takže o mase a zvířatech toho asi ví docela dost.Vyprávěl mi svoje zážitky z praxí,pak z práce a můžu vám říct,že jsem raději utekla,abych to nemusela poslouchat a v moc jsem bojovala s myšlenkou,jestli maso jěště někdy pozřu.Zvláště mě dostalo to, jak vyprávěl,jak se starší řezníci předváděli v prasárnách před mladými kliky,kteří přišli na jatka na praxi.Tady se to vůbec nedá prezentovat...
Jestli maso pozřete?...To neni o mase, ale o pristupu lidi k zabijeni
Zkuste si na youtobe najit ne jatka, ale napr.
Zase...neni to o mase, ale o lidech bohuzel... Nazev: Krutosť na najväčšej mliekárenskej farme v New Yorku Ano, lidska tupost, bezohlednost a radoby nadrazenost
Ahoj. Omlouvám se, ale toho demagoga z videa, jsem byl schopen poslouchat, jen do asi 7 minuty. Nemám takovéhle lidi rád. A to ať mluví o čem koliv. Zastavil jsem to u mlíka a krav. Jako zemědělský učeň v druhé půlce 70tých let jsme byli na statkových střediscích a kolegové z JZD používáni jako levná pracovní síla, pro přesuny hovězích kravek. Kdo chtěl a uměl, byl schopen ten nebohý dobytek popohánět nějakým klacíkem jen jako prodloženou rukou. Dospělé krávy-dojnice nebyl problém odvést za řetěz jako malé děcko. Když se rozběhla, tak stačilo jít před ní a klepnou ji rukou mezi oči a ona se zpomalila, nebo přímo zastavila. Mladé jalovice, to už byly pěkný janci. Pořád se s nima dalo nějak rozumně zacházet. Jednou jsem jednoho kreténa seřezal jeho klackem, když jako nepříčetný blázen třískal do kravky jen proto, že nevěděla, kam má vlastně jít, protože ji ten magor nebyl schopen nasměrovat tam, kam měla dojít. Mechoušovi jsem potom řekl, že s ním nechci už nikdy pracovat, nebo ho uvážu někde ke žlabu. Potom ho už nikdy nedal na práci s havětí. Na těch jatkách to nemohlo být jiné. Všude dělají jenom lidé,a někteří by neměli dělat s živými živočichy. Je naší povinnosti, když vidíme nějaké takovéhle nepravosti, reagovat a zasáhnout.
Podle mého názoru je k tomu potřeba postupně dojít. Víc a víc milovat. Nejprve sebe. Pak úplně všechny lidi, vše živé. A z toho pak vyplyne, že se obejdu bez masa, když vím, že kvůli tomu to zvíře musí trpět. Pokud je někdo vegetarián nebo vegan bez té duchovní složky, jde asi spíše o pózu. Ale je to velmi individuální. Zase když jde na návštěvu k někomu a ta návštěva mu dá maso a on odmítne, je to zase případ od případu: že to pak bolí toho hostitele, připadá si "špatný", že koupil maso a přál si svého hosta pohostit jak nejlépe uměl. Je to velice, převelice složité. A pokud by někdo byl veganem či vegetariánem z důvodu nepůsobit bolest zabíjeným zvířatům, zle ošetřit tak, že za jejich obětování se pro naši výživu poděkujeme. Pokud nejsme úplně "srovnaní" a trápí nás, jak to vypadá na jatkách, je to opět duchovní aspekt: respektovat, že i ti řezníci ve svém uvědomění došli kam došli, a ti "zkušení mistři" jsou frajeři, kteří se před mladými adepty řeznictví vytahují, případně to brát jako zkoušku: opravdu si přeješ vykonávat práci řezníka? Záleží na našem úhlu pohledu. A kdo ví, že lidé všeobecně došli kam každý jednotlivec došel v tom sebeuvědomování se, ve svých zkušenostech, pak respektuje, že někdo to maso jí a jíst zatím bude, stejně jako někteří astaří řezníci se před mladíky na praxi předvádějí, stejně jako že zvířata trpí a je to vlastně jejich oběť, abychom my se mohli najíst. Všechny tyto aspekty respektovat je duchovní složka. Tu mít zpracovanou včetně toho nechat se pohostit jako vegan masem, protože je to méně bolesti než striktně odmítnout a způsobit hostiteli větší trauma než jak trpělo zabíjené zvíře: jak píši: případ od případu, zaměřila bych se spíše na tu duchovní složku, zpracovat si všechny souvislosti na mentální úrovni, an úrovni srdce. Dojít třeba až k jasnovidnosti lze i když jím maso. A pak jednat dále: aby to vždy byla láska ku všem zúčastněným vté konkrétní situaci
Je to jednoduché, jím-li maso musím vědět, že někde nějaké zvíře kvůli tomu trpělo a bylo zabito, to je nevyvratitelný fakt a nikdo s tím nic nenadělá. Podobně jako se u nás i jinde ve světě vykořisťují lidé, aby z toho jiní měli prospěch a tyli z toho. Společnost tyto fakta zastírá, je na každém aby se s tím vyrovnal anebo změnil své jednání, podobně jako třeba Buddha si uvědomil "záhubnou podstatu tohoto světa" a zařídil se podle toho, jiné cesty není.
Maso si vzít nedám ( nevím co máte s těma jatkama a týráním zvířat), prostě prase se narodilo proto aby jsme ho snědli, zeleninu, luštěniny včetně soji, pohanky, miluju. Sýr Tofu a sojové maso jsem pozřela jen jedenkrát a dva dny mi bylo špatně. Ne, rozhodně nejsem a nechci být vegan ani vegetarián, jím vše a s chutí. Ale vy sama si vyberte co chcete, je to váš život,nenechte se nikým ovlivnit, uvidíte co se vašemu tělu víc líbí.
Každý nechť jí co odpovídá jeho vědomí a svědomí, ale prase se opravdu nenarodilo aby naplnilo náš lačný žaludek, to je náš pohled, z pohledu přírody můžeme být právě "my" ti parazité, jejichž populaci je třeba omezovat ( nemocemi, neplodností, př. katastrofami aj.) , z pohledu celku se chováme jako škůdci, plundrujeme, vykořisťujeme, týráme, hubíme, omezujeme, zavíráme, rozdělujeme, zotročujeme...to, že někdo nebo něco slouží "jen pro naše potřeby" je pouze náš egoistický ničím nepodložený závěr, důsledky tohoto omylu vychází v poslední době na světlo čím dál tím víc, stačí se podívat jak se mění počasí i klima většinou v náš neprospěch.
Ahoj. Přispěvatel/ka Janm tu píše tak nějak zvláštně. Tak nějak bezpohlavně. No, pomiň me to. Píšeš tu blbosti. Prasátka v dnešních chovech se úmyslně chovají pro to, aby byly humánně usmrceny a vše z nich bylo bezezbytku využito. To platí i pro všechnu ostatní havěť která se rovněž chová pro totéž. Při správném zacházení, nedochází k nějakému týrání.
Chováte se divně, nějak podobně, jako Jihočeské matky proti Atomu. Když se jich pak někdo zeptal, kde budou brát elektřinu, tak jedna z těch chytrých řekla. Přece ze zásuvky, né? A blábolení o změnách počasí, taky je mimo mísu. Před 160 lety byla např. Temže tak zamrzlá, že na ní byl 50 cm led a o hodně dříve bylo Grónsko - Greenland bez ledu a zelený. Země prochází svými různými obdobími a celkově na ní lidstvo zas tak velký vliv nemá. Lokálně, ji může poškozovat. Obrovské erupce sopek, ty jsou už hodně znát.
Prase se nenarodilo abychom ho snědli. Že prasata jíme je věc jiná. Já třeba jím jen to co si ulovím. Jenže udělat si rybářské a myslivecké zkoušky a zbroják je problém, protože se u toho musí dost myslet. Radši "bouchnu" 3 kance ročně než kupovat maso v krámě a přemýšlet jak ty prasata celý jejich život někdo týrá. Když neulovím, koupím si maso od soukromého zemědělce o kterém vím, že se ke zvířatům chová výborně.
Kdyby příroda nechtěla, abychom jedli maso, neučiní náš trakt takový, aby maso bez problémů trávil.
A rozhodně je lepší vegetarián, to je o dost normálnější, než vegan.
doplněno 31.03.14 17:37:Tak na podobnou přednášku odpovídající samotné přírodě se těším.
Jen počkejte, teď to dostanete "věděcky" vysvětleno, že člověk nemá trávení uzpůsobené pro maso. Já mám při takových debatách někdy pocit, že nedostatek masa má negativní vliv především na mozek.
Jistě, mohl bych teď vše vyvrátit, a nebylo by to snad ani těžké, (vždyť odpovědi znáte sami) . Není mým cílem "někoho přesvědčovat o čemkoli", ke všemu musíme dospět nebo nedospět sami,chtěl jsem jen poukázat na to "jak si umíme lhát", když je to pro nás "výhodné".
Janm, můžu se zeptat, co děláte za práci? Moje zkušenosti totiž hovoří tak, že pro kancelářské osoby nebo pro lehčí zaměstnání může být vegetariánství vcelku normální náhradou masité stravy. Zkuste ale člověku, co celý den maká fyzicky, myslím opravdu maká, dát na oběd tofu a brambory. Fyzicky pracující člověk prostě potřebuje mít z čeho brát, a tu energii bere právě z masa. Většina vegetariánů by nepřežila při skládání dřeva pár hodin, včetně vegetariánských nabušenců z posiloven.
doplněno 01.04.14 14:43:A kdo říkal, že se mé zkušenosti týkají mne?
A prosím o relevantní studii, kde je dokázáno, že trávící trakt člověka je uzpůsoben k trávení masa párkrát do roka, větší kec jsem neslyšela, a to jsem studovala biologii. Nikdo neříká 7x týdně, to zde vůbec nenaznělo, tak to nepřekrucujte.
A opravdu relevantní, nikoli o smutné obrázky.
doplněno 01.04.14 15:16:Milá zlatá, to jsou děti z vesnice, kde má minimálně půlka slepice a králíky, někteří i větší hospodářství a maso jim chutná.
Převážně fyzicky. Není pravda, že vegetarián "nemá sílu", je to pouze "zažité společenské dogma".
A co Vy že děláte za práci? doufám že dělníka :D vzhledem k tomu, jak tady často sedíte a radíte, tak tomu ale nevěřím..
..A tohle učíte ve školce? výsměch vůči zabíjeným zvířatům.. Že Vám není stydno.. achjo to bude elita.
A enerige v masu tolik není... ajaj
doplněno 01.04.14 15:17:jistě, hlavně že Vám to dělá radost
Osobně mi to je úplně šumák, důležité je to pro ty děti, které potřebují vyrovnaný přísun všech živin, tedy i masa. A jim to chutná, mám jim tedy hustit do hlavy nesmysly, jak to nemají jíst?
Rozumný argument jste ještě nepředložila, jen popichujete a rýpáte.
doplněno 01.04.14 15:28:Aha, ztrácet čas. Velmi oblíbené úsloví toho, kdo nemá co říci.
Zřejmě jste mě špatně pochopila, "je mi to šumák" bylo označení mého vztahu k masu. Prostě ho jím a hotovo, neřeším. Pro děti je důležité. A zda z nich bude elita, to - i když to asi nechápete - opravdu nezáleží na tom, zda jejich učitelka nebo oni samy maso jedí nebo nejedí.
Jenže náš trakt byl přizpůsoben jíst párkrát za rok maso, ne 7x denně, a na podobnou přednášku se těšíte:
tak si to užitje, snad Vás to potěší
Proč si to zasloužila? udělala něco zlého?
doplněno 01.04.14 15:25:" Je mi to šumák"
To mi úplně stačí,abych na Vás přestala ztrácet čas
nashledanou.
Ano, však dříve tomu tak v podstatě bylo. Maso bývalo jen párkrát do týdne (mnohdy ani to ne) a lidé vykonávali daleko fyzicky těžší práce než dnes, nebyla taková mechanizace, navíc se ještě dodržovaly půsty a to nejen formálně jako je tomu v současnosti. Kdesi jsem četl, že utrpení zvířat mohou omezit všichni. Jak? Stačí prostě alespoň konzumovat méně masa, již to má ve výsledku nezanedbatelné následky, navíc děláme něco také pro své zdraví.
Ke spotřebě vajec, (pokud je jíme), nemusíme podporovat klecové chovy, stačí odebírat od drobných chovatelů, kteří chovají slepice "tradičním"způsobem,kdy jsou slepice na zahradě, dvorku, vzduch, slunce, pohyb, namítnete ,že by to neuživilo všechny, možná, ale například v mém blízkém okolí je mnoho lidí co takto chovají a prodávají, mají značné přebytky a rozumné ceny.
Ke spotřebě kr. mléka, nechám stranou zda je konzumace vhodná či nevhodná, je-li to zdravé nebo nezdravé, proti pití mléka se argumentuje tím, že telata jsou předčasně odstavena a končí většinou na jatkách, ano ve velkochovech, ale také tomu tak vůbec nemusí být, viz. např: posvatnakrava.blogspot.cz/...
Zkrátka, věci lze dělat i jinak a lépe ku prospěchu všech, ovšem není tu vůle společnosti jako celku, to je celé.
Zkuste si projit stranky, napr. eticke-vegetarianstvi.cz/... , ale jiste najdete stovky odkazu. Ja osobne se k bezmase strave priklanim, ale presto o vikendu "hresim"a rada. Pravdou zustava, ze jsme zacala az nyni, ve svych 40+ letech ze zdravotnich duvodu a zjistuji, ze je to pro me prijemnejsi stravovani. Ale kazdy jsme jiny, muj chlap nevyzaduje maso kazdy den, ale poradne jidlo ano. tezko by snedl sojovy karbos s cuketovym salatem. Ano snedl, ale pak se dorazi buckem
Mám doma knížku Kniha o zdraví,tam se píše, že maso obsahuje v dnešní době tolik rakovinotvorných látek, že se opravdu doporučuje jeho konzumaci omezit na minimum.A už vůbec nemluvím o uzeninách,konzervách apod.Každý ať si vybere...
Jojo, s uzeninami, salámy, paštikami a podobnými hnusy máte naprostou pravdu, fuj.
Ale maso z domácího chovu nebo od řezníka by mělo být v pořádku...
No, on každý ví, že je to hlavně o té etice, to zda a jak škodí to či ono je zde až na druhém místě, kdyby to nebylo o etice nebylo by to tak kontroverzní téma. Z tohoto hlediska úniku není... Jak jsem již psal, s tím se musí každý vypořádat v sobě sám, nikdo to za nás neudělá.
Každý takový dotaz se vždy zvrhne v napadání těch, co problém s konzumací masa nemají, vždy se ti co maso nejedí, začnou schovávat za lásku ke zvířatům, ohánět se tím, jaké jsou podmínky na jatkách, vžycky se mi chce ptát: co žere váš pes? Zrní u nás žerou slepice, pes ten vždycky žral maso. To, že pes nebo kočka je pro mě rodinný příslušník, neznamená, že odsoudím ty, co ve svých domovinách pokládají psa za lahůdku, zrovna tak ty co krávu pokládají za posvátnou. Je to jejich věc, věc výchovy, zvyklost té země. Nikdy jsem neslyšela, že by ČR byl ráj vegetariánů, moji pra-pra předci všichni maso jedli, moje švagrová ho nejí a nestýká se s rodinou, jen ona je moudrá a my všichni ostatní masožravci blbci. Jezme si všichni to co chceme, co nám chutná, dělá nám dobře a stačí nám na to peněženka.
Přesně tak... musím vyseknout poklonu Janm, i když s ním nesouhlasím, že odpovídá korektně a nesnižuje se k trapným urážkám, jako slečna nahoře.
Martí, skočte si beze zbraně ulovit veverku, myš, nebo i tu krávu, když jí ulovíte s pomocí svých nechtíčků, zkuste si jí svými malými zoubky rozporcovat, a sežrat, za živa, bez vaření? nechutný? pak nejste masožravec.
doplněno 12.04.14 20:10:ale zvířata toho nezneužívají tolik jako Vy..
Nechci hájit ani odsuzovat žádnou skupinu "žravců". Maso přeci není jediný produkt chovu hospodářských zvířat. Kdyby se čistě teoreticky splnilo přání veg...,a všechny chovy se zrušily,maso se přestalo produkovat a jíst,muselo by se logicky jíst více to,co roste na polích a zahrádach. Ale jak to udělat aby toho rostlo podstaně víc,když to nebude čím hnojit? A bez hnojení to neporoste, nebudou krávy,nebude hnůj. Jediná možnost je použít umělá chemická hnojiva. A to si určitě veg.. pochutná na obilovině,která bude množstvím dusíku a fosforu "svítit". Pak už bude jediná možnost,vytvořit novou skupinu jedlíků,která bude preferovat třeba pojídání hlíny,písku a kamení.a zdravého jídla bude dostatek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.