Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám oba rodiče v důchodu a zkouším hledat odpovědi na mé otázky ohledně našich resp. otce. Táhne mu pomalu na 70 let a nechce dělat nic. Je přitom poměrně zdráv, plný sil.. ale plný negativ. Také má počítač a internet... ale sedí u něj celý den a pak ještě u televize. Nechce ven ani.. sedí u televize a nadává na politiku... sedí u pc, nadává na politiku... sleduje dění na Ukrajině..nadává..píše všude dopisy, stížnosti... myslím jako politikům apod... nebo hraje hry tipu word of tank... takže celý den ve stresu...přitom mají barák, zahrádku... a on nechce jít ani tam.. přitom na baráku je tolik práce, ale nechce, nemá chuť... "ať už si to postaví někdo jinej, já se tu nadřel dost" "nechci, nejdu nikam... vláda, vláda... " nic..prázdno... maminka by jezdila i na kole, do lesa...na zahrádce..je plná chuti si ten život užít... jede třeba i na zahradu čech...hrnčířské trhy... tátu tam nedostane... "jedˇ si sama" a on sleduje počítač, TV celý den... drží se za srdce.. měl infarkt, dvojitý bypass... a tedˇ je na tom dobře..jako znovuzrozený, ale měl by mít pohyb atd.. nechce... je nějaká možnost vůbec ho vtáhnout do života znovu? ... mají kocourky, to se s nima i pomazlí...ale žije zprávama...nelíbí se mu nic kolem co se děje... na druhou stranu jsou na vesnici kde je klid, krásně... ale on se nedokáže uvolnit, nemyslet na to co se děje na Ukrajině...ve vládě, v politice... nebo že ho ve hře střelil tank. Chtěla jsem třeba teď v neděli s našima do divadla, ale táta prostě řekne "ne" a ještě několikrát to potvrdí že prostě "ne" ...že nikam prostě nepůjde... (
Já nechápu, že mladí nebo zdraví mají stále pocit, že nás "chudáky" musí někam vytáhnout, děkuji, nechci. Sami si běžte kam vás to táhne a dejte nám pokoj. Nestrádám, ruch města mi nechybí, když někam chci řeknu si ale nesnáším po ránu otázku "kam dnes Liduško půjdeme, koupím ti něco hezkého, zavoláme aby přišla dcera s vnučkama a půjdem na přehradu..." Opravdu úžasný výlet byl na farmářské trhy a spouštění parníků na vodu, lidí jak psů (i psů bylo moc), vstupenka na loď zdarma a vypadalo to, že se ti lidé i ochotně smočí ve vodě jen aby se na ně dostalo, s inv. vozíkem vážně chuťovka, kafe sem si dala až doma, bez fronty a v klidu. Na chalupě se manžel rozhodl, že mě vyveze do zahrady a já budu čumět jak sází brambory, no a dnes je konečně klid, já můžu sedět u počítače a on chudák leží s nohou v gypsu jak mu na ni ten stroj na orání spadl a víte co říká, já už tomu rozumím jak ty musíš být z těch aktivit strašně unavená. Jestli maminka chce do divadla, ať jde, pokud chce s důchodci na výlet ať jede. A proč stále cosi dělat na baráku, má pravdu ať se zase snaží jiní když o to stojí, on je spokojený tak proč to měnit.
doplněno 15.04.14 21:37:Martino, tak pak je druhá možnost, dát mu funkci třeba ve svazu zahrádkářů.
doplněno 15.04.14 21:41:Sem si vzpomněla, soused má 75 let a zrovna tak začal jen nadávat na svět a jeho vnuk to vyřešil, začal mu nosit sudoku a křížovky s tím, dědo zkus to, já si nevím rady a mám to do školy na středu a děda maká jak šroubek.
Lidus, máte pravdu, žít a nechat žít, ale zmíněný pán asi není spokojený, když všude píše stížnosti a jen nadává.
Spíš je smutný, možná se cítí osaměle, přebytečně.
doplněno 16.04.14 13:24:Jojo, sudoku, křížovky, hlavolamy... děda přítele se taky doma nudí, a když nedělá na zahrádce, tak pije Proto mu nosíme všechno možný, aby se trochu pobavil a do něčeho zabral.
proč chceš někoho někam tahat? už je utahanej dost. nech ho žít. nakonec se může stát, že na tom budeš stejně
doplněno 15.04.14 21:43:jinak se modli,aby to tu nečetl.
Ať si to přečte...ví to... neřeknu kdyby to byl starej dědek.. musel byste ho vidět. Je to škoda... a hlavní je to, že mu není dobře, tak jak je.. třeba tchán udělá občas něco na zahrádce, ale taky jsou většinou doma, ale spokojený... Táta opravdu je protivnej, lamentuje od rána do večera, píše všem a snaží se něco změnit... jako x dopisů Kalouskovi atd... už psal snad všem... to mě mrzí...místo, aby šel na tu zahrádku...nebo právě to divadlo nebylo o nucení do něčeho.. Předloni jsem mu koupila k narozeninám lístky na Děti ráje.. musel tam, protože to byl dárek.. vyjeli si do Prahy... a žil z toho nadšení dlouho.. tak jsem chtěla , aby to bylo znovu, že půjde s náma a s vnoučkem, kterého miluje...ale nechce no... To třeba i ta vzdálenost, dobře... zase za celý rok nikam nejde, tak prostě nápad.. Zrovna čtu knížku "čeho před smrtí nejvíc litujeme" .. Když já vždy se snažím žít dnem...užít si ho... V to jsem po mamince. Ta se netěší na léto, že bude konečně teplo..těší se z každého dne a ví, že v létě jí bude zas o něco víc.. Tátu třeba prosila, že by jí pomohl tím, že by vytrhl plevel, ale on nejde prostě... maminka říká , že by mu utekla Ukrajina
olaf,,,,,,,,zlatá slova ,co jste napsal! Přesně tak ,,nechte ho tak.A z čeho si myslíte ,že se má takový člověk radovat? Jak vidí kolem sebe samé vraždy,i v televizi ,navíc je nemocný ,,kam má chodit-když ho to nezajímá. Co mu vnucujete jiné aktivity? On je spokojen i se svým stálým psaním je to jeho vyžití. Myslíte si,že lidi tohoto věku jsou šťast ní? Proč mají být šťastní? Mají své odžité a už ho to--co je pro vás nové nezajímá! Tak se zajímá o to,co mu skýtá tahle doba.A s tím se nejde vyrovnat ,kdo zažil dobu minulou .Třeba to prožívá intenzivěji ,ale nevidí proč by měl trhat nějaký blbý plevel,když jsou vážnější věci kolem něho.Proč ná jít do divadla na veselohru ,když vyleze ven a vidí tuhle realitu! Zkrátka se mu nelíbí tahle doba jako mnoha jiným ,ale vidíte již to,že je super a zvládá PC!Znám důchodce,kteří leží celou zimu na posteli a čumí na obrazovku.
Každý mladý si myslí,že ten starší má chuť se dále angažovat nějakými výlety a pod. Vždyť jsou rádi,že nemusí konečně do práce a je mu pocit být doma vzácný.Znám paní,která vstávala do práce ve 3ráno ,,dnes je v důchodě a chodí v noční košili třeba celý den..konečně si jí užije! Jaká slast.Nechte je se svou pasivitou či aktivitou nevnucujte jim sebe ,konečně si to mohou dovolit. Má sousedka musí hlídat vnuky ,,jak ráda by řekla dejte mi pokoj,,i když je má ráda,ale co by si asi řekli že? Že je špatná babička . To musí celý život utírat posrané zadky? Dejte jim klid ,pokud ho chtějí... Co dělají dnešní mladí někteří,,?
doplněno 16.04.14 11:11:dodatek ,,tohle je pro nikiticu psáno ...
Možná pokud by byl sám, mě jde asi víc o tu utrápenou maminku... které je skoro stejně a on se nehne od pc...ona za něj nosí i uhlí i v zimě, vaří, uklízí a když ho prosila o ten plevel, že by jí tím pomohl, tak se nezvedne od pc.. Ono je to těžké, když je vše na ní a on jen nadává, píše všude možně..mamince nadává, že nemá postavu jako dřív... ta mu i tají kolik stojí jídlo pro kocourky, které si sice on pohladí, mazlí se s nima, ale jídlo by jim nekoupil... vy se zastáváte jeho, ale mojí maminku to za chvilku zničí.. Vnucujete aktivity? Dobře divadlo jsem myslela dobře, když se mu předloni tak líbilo.. to je po dvou letech jeden nápad, ale že se nechá obskakovat celý den a ještě na maminku řve... neohřeje si ani jídlo, neudělá základní věci... a to je o.k? Pokud to nebude dělat maminka, zmrznou, neprojdou přes zahradu díky plevelu... Je hrozné, když tím ubližuje tomu druhému...
Ani do hospůdky ho to na ty víkend schůzky neláká? Nejlepší by bylo vždy na pár hodin vypnout elektřinu Ale u mích rodičů je to téměř stejný
matka jede na zahrádce a při uklidu a vaření o 106 a otec hlavně diriguje a diskutuje se sousedem a kolem jdoucím
a přitom dřív to byl vyhlášený místní kutil. Hold časy se mění.
Znám zhruba dva druhy důchodců. První žije naplno, je mu fuk politická situace a zvykl si na finanční možnosti. Buď se stará naplno o vnoučata, studuje, plní si sny na které nebyl čas a nebo chodí na tůry. Jsou usměvaví a spokojení. Druhý druh je věčně nas... vadí jim že se politická situace přes 60 let nezměnila, vadí jim nízký důchod /když podnikatelé mají přece miliony a oni celý život tak dřeli/, časem zlenivěli a nic je nebaví. Je to s nimi těžké.
A este je jedna skupina dochodcov.A to su presne ti co s velkou oblubou navstevuju lekara a otravuju cele okolie svojim zdravotnym stavom.Ludia ktori su permanentne depresivne naladeni a otravuju vsetkych ako je to na nich vela.Maju doma za plny pruteny kosik liekov a trva to asi 15 min kym zozeru dennu davku.Pritom im nic neni,su pohodlni a veskera aktivita voci detom (vnucatam) je nakupit im pixxxxviny a posadit ich pred TV a oni si pritom zdriemnu lebo su unaveni po 2 hod.v kuchyni.Vstava na obed o 11:00,potom ide do Kauflandu.O 15:00 zacne varit.Obed je o 16:30.Potom telenovely,spravy,spanok a tak furt dokola.A este obcas spanok medzi tym.Ked som ju minule prosil aby prisla postrazit decka tak hovori ze to ona si musi nastavit budik aby bola o 9:00 rano u nas.Staci?(svokra okolo 60 rokov...popravde ma to ani nezaujima kolko ma).
jinx... tedy vás nafasovat jako přírůstek do rodiny ,tak už bych asi visela. Jsou mladí nemocní ! Jak vy můžete tvrdit ,že vaše thýně není nemocná. Ony ty léky jsou asi zadarmo!
A když jste si už ty děcka narobili,tak jste si to měli rozmyslet,jestli máte na ně čas. Nikdo vám je nemá povinnost hlídat,No a co mají s těma děckama dělat,,skákat na trampolíně?
A co je ván po tom,v kolik hodin kam jde a v kolik spí? Také vám ONA měří čas?
Vás nezajímá kolik jí je let a ji mají zajímat vaše děcka? Vždyť vy jí vlastně ani nemůžete popřát k narozeninám a ONA vám má dát něco ze sebe? Já bych vás hnala i s vašima děckama . Vždyť ONA vás nezajímá ,tak proč by jste ji měl zajímat VY? Je mi z vašeho psaní zle.!
Ještě předloni bych se nad chováním tatínka možná i pohoršovala, ale dneska už to vidím trochu jinak. Prostě v určitém věku si organizmus řekne STOP. Sice na nic nenadávám, ale žiju si takový život, jaký vyhovuje mně a mladým do toho nic není. Možná mám to štěstí, že jsem single, nemusím se nikomu zpovídat a žije se nám s kocourkem moc dobře.
Já si myslím, že stav vašeho otce není o chtění, ale o patologických změnách chování. Kverulantství, paranoia. Ztráta sociálních kontaktů. Psycholog nebo psychiatr by vám tohle lépe a fundovaněji vysvětlil. na-septande.cz/... Obávám se, že nebudete moci udělat vůbec nic. A vysvětlováním nebo snahou otce změnit, jen jeho postoj k životu obohatíte o vztek a agresi. Je to strašné, ale neuděláte vůbec nic, protože tam, kde by mu mohli pomoci, ho stejně nedostanete. Jen snad mamince věnujte více času a vytáhněte ji z domu, z jeho dosahu.
babkazov, 100% souhlasím - můj otec byl přesně takový... nic s ním nenaděláte, nechte ho být a spíš se věnujte mamince...
ano kdyby byla blíže... jednou prodali byt ve městě a odstěhovali se na vesnici, kde žije asi 300 lidí... vlastně tam ani nikoho neznají pořádně... když maminka někam chce, jede vlakem..i k doktorovi... tátu přemlouvat, aby jí hodil autem někam je na dlouho.. S maminkou si volám furt, vidím tak jednou za 14 dní... já taky neřídím, takže jezdím vlakem.
babkazov,,vy jste doktor,že takhle od pasu střílíte diagnozy?.Vy také jak vidím jste na PC dost často a máte to vyčteno?
Já také tady jsem a čtu si a pod,,na tom přece nic není,,každý máme své ,,ale přece člověk nemusí být hned paranoik,,silné slova ...Každý má své záliby ,,no tak ho zajímá politika no a co?Také zájem pro někoho nepochopitelný ..Jsme různí ..
Mám ověřeno, a nejen u své maminky, že starým lidem den opravdu zrůžoví při poslechu TV Šlágr. Mysleme si o této stanici každý své, ale tam není kapka negativního, tam odtud se docela nakažlivě šíří jen pohoda a dobrá nálada.
"bimbam" já bych to klidně poslouchala, mám "vykopávky" ráda ale ti "zpěváci" nezpěváci mi rvou uši. Proč to nezpívá ten co to nazpíval?,určitě by bylo víc posluchačů ale třeba Slavíci z Madridu od jakéhosi Jarka x to vážně byla hrůza, hrůz a ještě jela dole reklama, že si tuto šílenost můžete objednat na CD za pouhé 300kč (i 3kč bylo moc). Náš děda v 80ti letech dělal předsedu lesního družstva, jednatele zahrádkářů a po večerech sepisoval paměti.
Liduš, nechci dělat této stanici moc velkou reklamu, ale přece jen si čím dál víc myslím, že přináší hodně pozitivního, zejména pro ty, co už sami moc aktivní nemohou být. Ona někdy stačí i melodie navodit příjemné vzpomínky. Zrovna před chvílí jsem si spolu s jakýmsi simonovsko-chadilovským párem broukala Japonečku malou, kterou znám od táboráků. Nevadilo mi jejich podání. A někdy první týden, co jsem stanici začala zapínat, jsem běžela přes dva pokoje se podívat, kdo že to má tak úžasný hlas - Franta Uher.
Já samozřejmě tazatelce nic nenutím, ale třeba by se tatínek i u decentně podaných sprostonárodních písniček usmál a na chvíli zapomněl na Ukrajinu a Kalouska. Ani jedno totiž nevyřeší, ale zazpívat si, jako mnoho a mnoho posluchačů, by třeba mohl. Za maminkou chodí kamarádky. Od nich vím, že to v mnoha rodinách, kde také mají bručouna, opravdu funguje.
ahoj, jsem člověk naprosto opačných vlastností budu tak v letech jmenovaného pána, ale tím to způsobem žít v poslední třetině života? Je tolik krásných míst , které stojí za to vidět i u nás v naši zemi, tolik hradů a zámků lze navštívit. Taky ZOO je fan navštívit, je jich dost u nás. Ale myslím že pánovi chybí inspirace, udělat něco co by ho odlákalo od počítače a telky.Je to na pani, myslím manželky, provést změnu , v bytě ve výzdobě, večer se hezky obléknout, uvařit něco dobrého a večer si povídat nebránit se ukončit tento večer milováním jako za mlada. Myslím že by to pán ocenil kladně, jen né do předu to zamítat a smát se tomu. Není to určitě tip na velkou změnu u každého ale za zkoušku to určitě stojí. Korina
Píšete to krásně, ale maminka se snaží tolik let.. Ona je aktivní, furt předělává něco doma... právě tu výzdobu...sehnala jsem jí ubrusy co chtěla...díky tomu vyzdobila celý pokoj, aby to ladilo... tatínkovi uvaří a on ani neochutná, posype solí a podravkou... to je přesně to , ani neochutná...a pak klábosí "máš to moc mastné...moc takové a makové" že se maminka rozbrečí... do toho jí řekne, že je tlustá... a to musím oponovat.. jako v 65 letech má asi 62...prostě trochu břicho... sedne si k pc a to je furt "ten magor mě zastřelil, hajzl..." a ten Kalousek a Zeman...a ten a tamten...jakoby to změnil... Vím, že je každý jiný..tchánovci jsou spolu 50 let a nevydrželi by bez sebe den...mají nádherný vztah... nenadávají si... Táta maminku vždycky trochu urážel, ale bohužel je to čím dál víc.. už jen hudrá.. přivezou v zimě uhlí, maminka s bolestí zad a on si pomalu lehne a žekne jí "odnos si to sama" přitom se furt snaží... a že ho poprosí o ten plevel a opravdu s tím, že by jí to moc pomohlo... a on prostě se nešel ani podívat... morous... chtěla bych s tím hnout, protože je mi líto maminky no... a není starý a nemocný jak tu někdo píše.. tedy starý jo, ale když už se v létě vytáhnou k vodě, tak táta ppůjde je stánku a bude kroutit zadkem a bude si myslet, že na něho všechny dvacítky koukají... a říkat mamince "podívej na táhletu jaká je hubená" ..
doplněno 18.04.14 18:20:omluva za překlepy...
,,No tedy už to,že nepomůže s uhlím to je vidět,že si mamky vůbec neváží.A to mluvení jaká je či není. Takže s takovým člověkem se nedá udělat nic. Starý ještě není až tak ,,
Ono chlapi nemají rádi nějaké změny v bytě a zvlášť v tomto věku ,,chtějí mít klid a vše na svém starém místě.
Já bych ho tedy nechala tak,ať si to vše osolí okoření,s tím se už nedá nic dělat. Jiný nebude.Jedině jak bude nemocný ,tak bude bezbranný a rád,že někoho má. Mamka ho již zná určitě a ví co může od něho čekat. Dělala bych své ,,pokud má koníčky ,věnovala bych se konečně jim a kašlala bych na chlapa. Co jiného? Rozvod určitě ne,tak jedině to brát tak jak to jde. Hodně lidí starších jak jsou doma ,tak si lezou na nervy hold PONORKA ,,,Lidé se koukají odděleně na telky pro jiné zájmy. Což já chválím. Každý má svůk klid a soukromí.
Mamka nemá kamarádky? Já bych nechtěla mít chlapa za zadkem . A pokud tedy mají domek ,,BOŽE jaká je to výhra ,,Uteče v létě přrd ním na zahradu mezi kytky a on ať si brble ,už s ním nic neudělá obzvlášť když jsï urážel již dřív. Horší by bylo být s ním v paneláku . Já kdybych byka mladá,já bych chlapa nechtěla ,prostě bych se nevdala,,tahat ho z jeho nálad ,,to ne .Napíši to lidově ohrála bych ho,ať si nadává . Ale také není dobré,jak někdo je vitální a ten druhý je již pohodlnější toho druhého do něčeho nutit,,to bych nemohla. Nesnesla bych aby mi určoval co budeme dělat. Asi tak ,,jen za sebe.Je to sice strakatě napsáno,ale snad mi porozumíte..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.