Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak porozumět německy?

Od: zuhud® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

učím se německy. Ale mám problém, s kterým si nedokážu poradit: nerozumím mluvenému slovu. Třeba zprávy, nezareaguji na dialog. Než větu sesmolím, trvá to.

Psanému textu rozumím. Ale potřebuji víc - rozumět a domluvit se.

Nemáte nějáký tip?

Nejsou třeba nějáké stránky jako je například náš seznam.cz - ale v němčině? A kdyby byly i nějáké zprávy v němčině, byla bych taky moc ráda. Hledám, hledám, ale nenacházím. Děkuji za tipy a odpovědi.

PS: gramatiku a slovíčka z učebnice se učím. Ale ráda bych ještě i to mluvené slovo, stránky v němčině atd. (souběžně s gramatikou)

Prostě nerozumím ani zbla a mám z toho strašáka, že jsem vlastně totální dutohlav nebo-li respektivě blb. :(

Lze se to naučit, nebo musím mít IQ rovno Einsteinovi?

Moc děkuji za odpovědi a za názory.

Z

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tesyk*
hodnocení

0x

Máte asi podobný problém co já. Slovíčka znám, ale melodie mi uniká. Potřeboval jsem němčinu pracovně skoro 20 roků a jedině v německém prostředí se to zlepšilo. Takže za sebe vám můžu doporučit jedině kontakt s německy mluvícím člověkem a trpělivost. Mimochodem,, říká se, že kdo nemá hudební sluch, špatně se učí cizí řeči a u mě to funguje na 100%.

hodnocení

0x

Tak jestli mám hudební sluch nevím, ale už řadu roku jezdím do Rakouska právě na festivaly a hudební koncerty. A protože se mi líbí německé a rakouské kapely, tak je to pro mne nejlepší možnost, jak si užít oblíbené hudby a přitom si zdokonalit němčinu.

Já jsem se učil němčinu celkem 6 roků. Dva roky na základce jsem se drtil slovíčka. Další čtyři roky na střední škole jsem z těch slovíček žil a polamu rozšiřoval slovní zásobu a učil se další.

Přitom již dlouhou dobu poslouchám rakouské rádio a sleduji rakouské a německé televize. Takže si trofnu říct, že rozumím velmi dobře. Když mám odpovídat na otázku, tak mi to taky chvíli trvá ale vždycky nějakou větu poskládám. Rozhodně to není úroveň na tlumočení, ale na domluvení to stačí.

Pokud máš možnost vycestovat za hranice například na týden, tak to nejlepší škola.

Pro začátek ještě můžeš sledovat například ze satelitu německé zpravodajství nebo filmy.

A musíš si věřit že už něco umíš. Když budeš pořád pochybovat, tak se k tomu mluvení nikdy neodhodláš.

buss
hodnocení

0x

Nepřekládat! Božíčku, dnes int, rádio, TV, psaný text..., najít si někoho na skypu. Proč se to naučili jiní?

hodnocení

0x

Mě osobně se výrazně zlepšuje poslech, pokud jsem nějakou dobu v německy mluvícím prostředí. Nemusí to být ani dlouho. K tomu sledovat místní televize a rádio.

Pokud se nikam nechystáte, pořiďte si z druhé ruky satelitní přijímač - na Astře je spousta německých volně šířených programů a rádií. Předpokládám, že něco půjde poslouchat i přes internet. Pak už jen poslouchat a chytat jednotlivá slova, později se snažit volně porozumět větám.

A jakmile to překonáte, dostanete se někam, kde budou mít místní dialekt a opět neporozumíte ani slovo. *smich*

iz*
hodnocení

0x

Německé portály pomůžou zase jenom v porozumění psanému textu. Dobře radí Colombo: poslouchat internetová rádia, sledovat německé zpravodajství, časem teprve přejít na filmy a písničky.

Zkuste začít předpověďmi počasí (hodně napovědí obrázky) a sledováním hlavních večerních zpráv v TV. Zprávy mívají obrazový/filmový doprovod a moderátoři mívají dobrou výslovnost (na rozdíl od filmů).

Až budete chtít přejít na filmy, začněte německými, v dabovaných může být výslovnost zkreslena kvůli nutnosti přizpůsobit méně produktivní němčinu např. angličtině nebo italštině.

doplněno 15.04.14 17:04:

A pro úplný začátek doporučuji Hörübungen pro Vaši jazykovou úroveň (začínat na nižší by byla ztráta času).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]